Abkm u kojence

sarka229
23. črc 2019

Prosím o radu. Syn skoro 8 týdnů má dle lékařky atopický exem. Je hodně suchý, kůže se mu loupe. Já i manžel jsme alergici, takže prý je předpoklad vyšší. Doporučila mi vysadit mléko a všechny mléčné výrobky, podezřením, že by se mohlo jednat o abkm. Dietu sice držím, ale jaké další příznaky by mohly k této alergii být? Syn má stolici několikrát denně, je kojeny, barvu má žlutou, někdy úplně lehce do zelena, ale to mi přijde třeba když ho prebalim po delší době. Na stolice je řidší podle mě, ale usuzuji, že je to tím kojením, někdy se mi zdá, že i lehce s hlenem, ale to taky jen trošku. Prospívá pěkně, má přes 6kg,obcas ublinkava, ale neřekla bych že by to bylo nějak moc. Trápí ho i prdiky. Ale většinou stačí zacvičit. Občas kapičky, ale to třeba jednou za 3 dny, že se kroutí víc. Jinak usíná sám, pokud nemá zrovna hlad tak je klidný. Z čeho by ještě jiného mohl být ten exem.? Je možné, že ho má prostě jen tak aniž by měl nějakou alergii? Moc díky za odpovědi.

neomenia
23. črc 2019

Muze mit i bez abkm, proste geneticky dany. Abkm projevy dalsi: krev se stolici, reflux, hlen ve stolici, sipani, laryngitudy, bronchitidy, neprospivani, zvraceni....

alneka
23. črc 2019

Alergie na BKM se může projevovat různě, ekzém, atopie, neklid, prdíky, hlen, nitky krve, bolesti bříška ... v různé intenzitě.
Ekzém se nejlépe řeší dietou kojící matky, tzv. protikvasinková dieta, a místní léčbou vysoušením ekzematických ložisek (zinek, fialka).

sarka229
autor
23. črc 2019

@alneka já myslela, že mám spíš exem promastit když se loupe kůže a je celý suchý. Díky za příspěvek

sarka229
autor
23. črc 2019

@neomenia díky... Mně právě jinak vše přijde v normě. A i bych řekla jak syna pořád mažu, že se to lepší.

neomenia
23. črc 2019

Asi bych to v tomto případě nehrotila. Dietu bych drzela jen při vyraznych projevech ekzemu a kdyby nereagoval normálně na lecbu...

alneka
23. črc 2019

@sarka229 právě že promaštění sice krátkodobě pomůže, ale z dlouhodobého hlediska oddaluje ozdravení kůže. Naopak vysušovat, tím se zamezí nežádoucímu pomnožení bakterií, které jsou běžně na kůži. Až se ekzém vyloupe, kůže pod ním přestane být růžová/rudá, pak lze zvhlčovat (atoderm od Biodermy apod.), ale nemastit.
Tady máš odkaz na dobře zpracovaný článek metodou, která není konvenční z pohledu dermatologa, protože nevyužívà kortikoidy a spol. Má však spoustu spokojených, vyléčených ekzematiků, malých i velkých.
https://www.modrykonik.cz/zdravi/atopicky-ekzem/

sarka229
autor
23. črc 2019

@alneka moc díky... Biodermu mu v lékárně doporučili. Ale o vysušování mi nikdo neřekl, tak zkusím.

priefi
23. črc 2019

@sarka229 u starsiho syna jen ekzem, neklid, vodnatejsi stolice, obcas zelena, nebo zelene hleniky... co se tyce hlenu ve stolici, jsem asi blba, ale nevim, co je presne mysleno, protoze stolicka ma byt ala michana vajicka a ty jsou taky hlenovita a takova byla i stolicka... pozdeji od pul roku naopak zacpy. Prospival krasne a dr.na zaklade toho mi vyvracela abkm. No...a mel abkm a navic i dalsi alergie

jednaholkaa
23. črc 2019

Vyzkousej dietu a uvidis. Jestli je to abkm tak ekzem behem par dnu zmizi. Doporucuju alespon na tyden vynechat uplne mlecne vyrobky (maslo, i v pecivu atd..), ale i kureci, hovezi maso, ryby, soju a vejce, to byva pridruzene abkm. Pak muzes zkusit postupne zarazovat.

priefi
23. črc 2019

@jednaholkaa eliminacka je lepsi na 14, aby byla efetivni a ukazalo se, zda se to lepsi

petaska
23. črc 2019

Tak já jsem na dietě už od začátku března. U syna se atopák objevil zhruba ve dvou a půl měsících - krupička po těle, fleky na tvářích. Nejdříve jsem vysadila vše mléčné, později i vše s vejci a s pšenicí, ale také všechny ostatní větší alergeny - sója, luštěniny, nezelenou zeleninu, některé ovoce, ořechy, ryby, kuřecí a hovězí, samozřejmě sladké. Po vysazení mléčných výrobků změna nebyla, ekzém zmizel až po vysazení vajec a toho ostatního. Následně jsme byli na testech, při kterých se žádná alergie neprokázala, a to ani při kožních testech, ani při krevních...žádná probíhající alergická reakce v organismu. V té době byl malej bez ekzému. Samozřejmě vím, že u takhle malých dětí jsou testy ne zcela průkazné. Syn tak má být dál striktně bez mléka a vajec, vše ostatní včetně lepku může. Dál tedy nejím mléčné výrobky, vše s vejci, ale ostatní už jsem zase zařadila a malej zůstal bez ekzému. Takže sázím na alergii na vejce, protože po měsíci bez mléka zlepšení nebylo. Teď se mu ale stejně ekzém objevuje jako na houpačce a na vině jsou zuby 😬 Jakmile se pohnou, ekzém vyleze zcela nezávisle na tom, co sním já nebo prcek... Takže dietu doporučuji zkusit, ale je potřeba brát v úvahu i další možnosti 😉