Barefoot a plochá noha. Srovná se to s vložkou?

mamikry
14. zář 2021

Tak nevim. Dneska jsem byla se synkem na podiatrii kvuli vtaceni spicek. Prohlizela ho fyzioterapeutka. Krome hypermobility a spatneho postaveni panve ma i ploche nohy. Je mu 4,5 roku. Dle ocekavani nam dala vlozky do bot a doporucila boty s opatkem. Nebo boty sportovni. Ja jsem ted na vazkach. Deti nosi barefoot. Starsi mel vbocene kotniky a plochou nohu, vse se upravilo i v BF samo. Ale u mladsiho ted teda nevim. Cetla jsem nazory na obe strany a dava mi smysl vic bosa myslenka. Vlozky mam v planu davat do backurek do skolky na rovne podlahy. Mate nekdo zkusenost, ze by se nozicka s vlozkou srovnala? Sama BF nosim a i ma chodniku a kostkach jou mi prijemne, ale ted mam teda.troslu krizo, jak s temi detmi.

lachipie
14. zář 2021

@mamikry Barefoot a ono ani ty vložky samo o sobě nejsou samospásné. Spíš vám měl fyzioterapeut doporučit vhodné cvičení. To je nejdůležitější. Syn má hypermobilitu, vpadlé kotníky, hypotonii. Nosí barefoot, na delší procházky kompromis s pevným opatkem a chodíme cvičit k fyzio.

merope
14. zář 2021

Má ty ploché nohy kvůli tomu špatnému postavení pánve nebo z jiných důvodů? Opatek je často vhodný - má ho třeba Froddo nebo Pegres. A určitě ho bude mít i více značek bf. Je tam velký rozdíl například mezi Baby Bare a Pegres sandálkami. Celoročky bez opatku jsem snad ještě neviděla - tak leda Froddo prewalkers.

Co se týče bačkůrek do školky, tam může být naopak problém se sedem do W, které bačkůrky s opatkem podporují - a ze sedu do W bývají často vtočené špičky.

Ale jsem teda je "internetový teoretik" 🙂 a mám pár vad v okolí.

mamikry
autor
14. zář 2021

@lachipie Cviky nam dala na kycle, tam je to vcelku jasne reseni problemu. Mne jde spis o tu plochou nozku, jestli se da vlozkou v bote nejak ovlivnit vtaceni i vyvoj klenby. V lete na horach mi chodil v Keenech a teda prislo mi, ze v nich vtaci jeste vic nez v bosych botach.

rebe
14. zář 2021

Opatek mi smysl dává i u barefoot obuvi, pomáhá dětem uvědomit si to správné postavení nožiček. Ale vložky? Sama jsem je nosila při velké zátěži, pasivní podpora klenby mi byla příjemná. Nicméně nevěřím ani na vteřinu, že by mohly jakkoli vyřešit problém plochých nohou, to podle mě nic jiného než svaly klenby nezvádnou, tedy nevidím jiné řešení než barefoot a cvičení.

jipe
14. zář 2021

@mamikry nám fyzio řekl, že vložky jen na dlouhé trasy, pokud půjdeme třeba víc jak 5km, at to tu nohu podrží, když bude unavená, jinak dal cviky a nechat nohu pracovat. Starší (6) teda dostal do boty "vložku" pod palcový kloub, ale jinak to nemáme stou pasivníoporou přehánět, nemají to zas tak strašné

mamikry
autor
14. zář 2021

@merope Ja jsem prave taky internetovy teoretik. Taky jsem ji dneska trosku zavalila dotazy 😂, ale s tema vlozkama porad nevim. Froddo nosi a dle fyzio jsou celkem prijatelne, protoze maji "opatek". Do W mi sedel, coz je asi kvuli te hypermobilite a diky tomu ma hyperlordozu. To hlidam uz delsi dobu, uci se sedet v tureckem sedu.

mamikry
autor
14. zář 2021

@jipe Ja jsem si prave rikala, ze maji smysl tak do te skolky, kde je cely den na tvrde rovne podlaze. Ale venku nevim, no. Sama BF mam, mam plochou nohu a po chuzi citim, jak svaly na noze pracuji. Ale u tech deti mam porad nejak strach, zda je to dobre.

lenulacek
14. zář 2021

@mamikry Edita Prošková-fyziopodolog 😊