Černý kašel, setkali jste se s ním? Jaký byl průběh?

luciamala1979
8. pro 2015

zajímá mě, jestli jste se u SVÉHO dítěte, nebo dítěte příbuzného.. dítěte s černým kašlem setkali, jaký byl průběh, příznaky, jaké vyšetření, kdo z rodiny to chytl, byli jste očkovaní, atd. Vypadá to, že by jsme mohli mít..

no_title
8. pro 2015

U mě bylo jen podezření, které se nepotvrdilo, nicméně příznaky jsem měla přesně stejné jako černý kašel. Je to vpodstatě silný až dávivý kašel (to dávení tam být nemusí, pokud jste byli očkovaní), ze začátku s horečkou. Černý kašel se dá chytit i přes očkování, jen má slabší průběh. Pokud dítě kašle déle než 2 týdny a stále stejně silně, testy by se měly udělat. Bohužel ne každý lékař je ochoten udělat nějaké testy, občas se bohužel musí zalhat, že jste s ČK v kontaktu byli, aby testy vůbec provedl. Jinak v 95% černý kašel poznáte podle typického hýkavého kašle, člověk vypodstatě zakašle a protože mu při kašli dojde dech, tak jakoby zahýká. Jak to vypadá, můžete vidět na youtube, ale není to moc hezký poslech.
Pokud máte vy nebo děti kašel delší než 3 týdny, obvykle se dělá RTG plic, spirometrie a z krve testy na běžné respirační viry a bakterie, ale také na plicní chlamidie (ty jsou častější než černý kašel) a pravý a nepravý černý kašel (pertuse). No, snad jsem pomohla, já si něčím podobným prošla v létě, většinu těch výše zmíněných testů jsem si musela vydupat, začalo mi to v červnu a definitivně kašel skončil v podstatě v listopadu 😖

xpila
8. pro 2015

Já jsem ho měla asi v 17 letech, kašlala jsem v kuse asi 3 měsíce. Doktora vystřídala různá antibiotika, ale žádná nezabírala. Nakonec mě poslala na alergologii, kde dělali různé testy, ale taky nic. Už ze zoufalství mě alergoložka poslala do Vinohradské nemocnice, kde je specializované pracoviště na černý kašel, kde mi udělali testy, a pertuse byla potvrzená.
Projevoval se neustálým nutkáním kašlat, ze začátku i několikahodinovými záchvaty kašle, spát jsem musela skoro v sedě, abych se neudusila.
Chytla jsem ho v hotelu, kde jsem byla na brigádě - nejspíš od dětí z Jižní Ameriky, kde je velmi častý. Samozřejmě jsem byla jako dítě očkovaná, ale časem vakcína vyprchá a tehdy mi bylo řečeno, že se ani nepřeočkovává.

milius
8. pro 2015

Já měla v 10ti letech. záchvaty kašle v noci - mamka říkala jako když kokrhavé 🙂 prý asi 10x za noc záchvaty kašle, dusivé, jednou jsem zvracela. trvalo to 6 týdnů. říkali, že je na to dobrý chladný vzduch, tak jsme pořád větrali, chodili na procházky a hlavně že mít vysoko pod hlavou na noc. Měla jsem zároveň pravý černý kašel ,nepravý černý kašel a chřipku, takže mazec. Očkovaná jsem byla, ale prý jsem patřila do roku, kdyby byli vadné vakciny. no snad vy ho nemáte, je to hnusná nemoc!

petane
8. pro 2015

Měla jsem v 19ti-stejný průběh jako @xpila. Testy mi udělala až známá po třech měsících...Mezitím bylo několik rentgenů plic, plno antibiotik a odběrů krve 😒 😒 Hrozné období 3 měsíce v kuse jsem se dávila, pomalu zvracela z kašle a měla horečky. Byla jsem v dětství očkovaná dokonce dvakrát. A nikdo z rodiny to ode mě nechytil. Kde jsem k tomu přišla já netuším.