Dcera má v noci strašně studené ruce a nohy

kvetina82
22. led 2015

Maminky, setkávali jste se s takovým problémem u dětí, že má v noci studené končetiny? Hlavně nohy. Dcera (12let) se mi stěžuje, že i v noci se často probudí a nemůže usnout, protože je ji zima a má nohy jako led a nemůže se zahřát… Musím říct, že doma dobře topíme, nevím, čím to může být… Když má horečku, tak je to stejný – bude celá hořet, ale nohy budou studené… Chce to nějaké vyšetření?.. Děkuji za rady.

veruska007
22. led 2015

@kvetina82 Nechce, já mám to samé a moje děti taky. Všichni spáváme v noci v teplých ponožkách (takové speciální, měkkoučké, tlusté, s volnou gumičkou kolem nohy). A v nouzi nejvyšší používáme termofor.

lin18
22. led 2015

@kvetina82 syn to ma taky. V noci chodi za mnou do postele a strci si nozky ohrat mezi moje stehna (to zni trochu uchylne 🙂...takze mam v noci vzdycky sok 🙂. Kdyz ma horecku tak to poznam podle teplych nozicek. Jinak pres den se mu nohy dost poti, nevim jestli to nesouvisi

kvetina82
autor
22. led 2015

Holky, děkuji za odpovědi. Já si osobně myslím, že to není normální...a hlavně, když má horečku...a nohy jsou jako led. Strašně ji to trapí, probudí se od toho v noci. A četla jsem, že při horečce, když jsou nohy studené, spolu s Nurofenem se musí vzít i No-spa nebo něco jiného na křeč cév...

mandala
22. led 2015

Slyšela jsem, že by to mohlo být, když má dotyčný nízký tlak, ale nemám tuto doměnku nijak podloženou, takže to tak nemusí být.

jandl
27. led 2015

Chudokrevní mají problémy se studenými končetinami.Vyjdeš dost oblečená ven a ruce jsou brzy studené.
Ale v noci jsem s tím problém neměla.Nízký tlak by to taky mohl být,ale na to taky zrovna moc rad není.
Při horečce,když jsou studené nohy,je dobré tělo rozehřát zázvorovým čajem.Lékům na snižování horečky se u svých dětí vyhýbám. Fibrilní křeče bývají u cca do 3 let (v naší širší rodině).Pokud 12 letá dcera s tím dosud problém neměla,tak bych nurofenky neřešila.Tělo se při nastupující horečce potřebuje skutečně nejdřív zahřát (nemít studené nohy) a pak,když je horečka příliš vysoká,zatěžující,nezvládnutelná,pak octové zábaly.
O vyšetření si určitě požádej.Ale za mě,já jsem už zvyklá,že mi nepomůžou.
Vyzkoušej ten zázvorový čaj.
Taky se zajímej o stravu.Jsou potraviny ochlazující nebo zahřívací.Je rozdíl mezi stravou vhodnou v zimě a v létě.Dnes je tolik rad ze všech astran,že se člověk těžko vyzná.
Jak to lidé dělali dříve? Nejedli tropické ovoce v zimě.V létě,když je horko,zrají jahody,třešně,...
Skutečně odlišné nároky na stravu mají eskymáci (maso) a obyvatelé na jihu.
V zimě byly zabíjačky (v létě se maso kazilo).Více soli,tuku.Pohanka.Obilnin více / v létě zase větší podíl zeleniny. Atd.

v2e2rka
27. led 2015

Studené nohy a ruce většinou mívají souvislost s nízkým tlakem, případně s problémy s prokrvováním, pokud má nohy studené i při horečce, radši bych zkusila vyšetření žil.
Já bez ponožek prostě nespím, piju hodně zázvorový čaj a pokud jsem hodně prochladlá, pomáhá horká sprcha. U té ale pozor právě v kombinaci s nízkým tlakem-může způsobit závratě, je dobré ji zakončit chladnější sprchou nohou-zlepší se prokrvení.