Jak poznat, zda je o alergii nebo astma?

kassandra1
1. srp 2021

Ahoj, máte prosím někdo zkušenost s alergií a astmatem? Čekáme u syna na termín u alergologa, ale je to až za dlouho. Podle poslechu pediatrička nic nepoznala a do termínu alergologa nám dala v podstatě preventivně sirup Aeruis. Ale nepřijde mi, že by to moc pomáhalo. Ještě se chystáme na ORL. Myslíte, že když ten sirup moc nezabírá, že půjde spíš o astma? Kašle spíš k večeru v noci, suchým dráždivým kašlem. A ještě co se zjišťuje na ORL? Tam by to astma zjistili? Dělá se tam nějaká ta spirometrie nebo by nás poslali zase jinam?

jjasmina
2. srp 2021

@kassandra1 mě astma zjistili tak, že jsem jednak nemohla dýchat a při dýchání to tak na hrudníku piskalo jakoby. Chodila jsem jak na plicní, tak na alergologie, tam dělali i spirometrii

jitkacv
2. srp 2021

@kassandra1 dcera taky kašlala večer a v noci. Má prokázanou alergii na roztoče a prach. Taky měla ze začátku aerius. Teď bere xyzal.

martt
2. srp 2021

@kassandra1na ORL budou zjišťovat jestli nemá velké mandle, sporometrii dělá jen alergolog nebo plicní . Nevim jak mas staré dítko, ale astma to byt nemusí a můžou to byt jen nedovivinute plíce. Řešila jsem tohle u syna , byl stále nemocný. Kdyz mu byli cca 5 roků, tak pořád kašlal ale pořád celý den. Tak nas pak objednali na alergologii, kde mu zjisti slabé alergie a právě ze spirometrire nedovivinuté plíce. Dali mu inhalátor a dychali jsme 2×denně plus každý den aeirus. Ted mu je 9 a alergii mu teď nezjistili žádnou a plíce ma daleko lepší dýcha už jen udržovací jednou denně s tím, že to teď budeme zkoušet vysazovat co to udělá.

kassandra1
autor
2. srp 2021

@jitkacv Takže ten Aerius vám nezabral?

jitkacv
2. srp 2021

@kassandra1 už byl pro dceru slabší. Co má xyzal je zcela bez problémů.

kassandra1
autor
2. srp 2021

@martt A mohl sportovat nebo omezovalo ho to nějak víc? Náš je taky často nemocný, kašle teda i přes den, třeba při námaze a pak večer...

martt
2. srp 2021

@kassandra1 Jeho to omezovalo když chytil třeba rýmu a to většinou měl vždy zadní rýmu, takže mu to sedalo hned na průdušky. A dostával se z toho třeba i 4 týdny. Takže nesměl moc třeba běhat, protože se hned rozkašlal. Ale když byl úplně zdravý tak mohl úplně všechno. Nam se na tu nemocnost hodně osvědčilo ústní probiotikum Bactoral. Nam než nasadili dychaky tak měl i v noci záchvaty kašle, ze jsem občas nevěděla co s ním.

calvac
2. srp 2021

@kassandra1 synovi je deset let, astma a alergii má diagnostikované ve třech letech. Kaslal stále, nejvíce v noci, večer a po námaze. Aerius dostal jako první lék, ale nezabral. Dokud nedostal foukatka, bylo to pořád stejne. Na poslech se to pozná tehdy, když pískají průdušky, jinak ne. Synovi třeba průdušky nikdy nepiskaly, přitom má ukázkové astma. Na ORL dochází taky, má chronickou rýmu. Tam mu také zjišťovali velikost nosní mandle. Jinak spirometrii mu pravidelně dělají na alergologii.

calvac
2. srp 2021

@kassandra1 jinak syn je také často nemocný, sport je pro něj dosti namáhavý. Zadýchává se, případně kašle.