Jednodenní horečka u dětí, máte zkušenost?

uhlirova85
14. srp 2013

Zdravím maminky,mám 2,5-letá dvojčata a několikrát do roka se stane,že jim z ničeho nic vyskočí vysoká horečka (39-40,5C) která trvá 1-2 dny a téměř nejde srazit. Horečku nedoprovází žádné jiné příznaky,např. rýma,kašel,nic takového. Nemívají to nikdy zároveň,takže mi nepříjde,že je to nakažlivé. Trápí nás to tak od 6 měsíců a dříve to mívali tak 4x do roka,ale teď je to skoro každý měsíc.Máme ještě staršího syna (8 let) a u toho jsme se s tím nikdy nesetkali. Za pár měsíců mám nastoupit do práce a to tam ze mě s takovou nebudou mít moc radost. Doktorka nám řekla,že se to stává,že je to nějaká malá viroza. Máte s tím někdo také zkušenosti?

amabilis
14. srp 2013

@uhlirova85 Mně na to trpí mladší dítě a jak píšeš, tak se to opakuje klidně každý měsíc. Ale už jsem vypozorovala, že se to stává po nějaké fyzické nebo psychické zátěži. Starší na to občas trpí taky, ale ne v takové míře, tak taky vždycky plaším.

hojda
14. srp 2013

@amabilis
@uhlirova85 maminky zkuste kouknout na téma PFAPA syndrom, jestli to na vás náhodou nesedí.

uhlirova85
autor
14. srp 2013

Taky se stále snažím vypozorovat co to může způsobovat. Jak píšeš jestli to může byt třeba fyzická,nebo psychická zátěž to nedokážu říct. Zrovna teď s tím bojujeme a nejsem si vůbec vědoma,že by se dělo něco jiného dny před tím, než jiné dny. Jsem z toho už zoufala...opravdu,pač období těch vysokých horeček je hrozné a protože jsou na to dva,potýkáme se s tím pomalu každý druhý týden. K doktorce už ani nejezdíme,vím,že to na druhý,případně třetí den přejde a stejně mi řekne,že máme jen srážet teplotu,jak to jen jde.
O zmiňovaném syndromu jsem nikdy neslyšela. Pročítala jsem to ale nikdy neměli afty v puse ani je nebolelo v krku,nikdy žádná rýma,prostě až na tu horečku nemají žádné jiné potíže,občas si stěžují na bolest bříška,ale určitě se na to zeptám,děkuji.
Každopádně mě trochu uklidňuje,že nejsem sama 🙂 amabilis 🙂

stazina
14. srp 2013

@uhlirova85 Ahoj,já řešila to sam é , u svých dvojčat,, když byli ves tejnám věku,jak ty tvoje...najednou jim vyskočila horečka, den 40tky horečky,druhý den dobrý a nebo už jen zvýšená. Sem tam se osypali, někdy ani toné...jeden to měl asi 4-6 do roka...pak jsem byli na pohotovosti kvůli podezření na otřes mozku a tam jsemjim to říkala, a doporučili,až bude mít zase vysoké horečky přijet na krev...ale pak jak když utne a horečky byly pryč.takže bych teda hledala pomoc u pediatra...popř.:poptat se u jiného odborníka...Držím palce

hojda
14. srp 2013

@uhlirova85 Malej k tomu taky nikdy nic neměl až při posledních atakách se přidal ten opar a čepy v krku, ale to předtím nikdy nemíval. Stejně jak píšeš ty, vysoké teploty, nenakažlivé, těžko se srážely a za 3 dny bylo po nich. Míval k těm teplotám trošku průjem, ale jinak vůbec nic a pravidelně každý měsíc plus minus pár dní. A jak píšeš ty kromě těch teplot neměl malej nikdy kašel , ten až teď co přestal mít ty teploty. Rýmu měl snad jednou. K tomu syndromu se říká, že je to přebuzená imunita a ty děti nijak víc nemarodí.

hojda
14. srp 2013

@uhlirova85 JInak po podání prednisonu ta teplota okamžitě mizí, pokud je to tato diagnoza.

uhlirova85
autor
14. srp 2013

A ten prednison je co? To se dá koupit volně v lékárně? Je pravda,že když to začne,tak prvních 24 hodin to nejde srazit ničím. používáme čipky,sirupy,zábaly,sprchu a nic.
Četla jsem o tom PFAPA trochu na netu a vubec,když tak o tom přemýšlím tak si říkám to je děs co je dnes za nemoci. Za mě teda byla rýma,angína a chřipka,toť vše...
Takže říkáte,že to časem odeznělo? Tak do toho 6 roku? Už se nemůžu dočkat 🙂 Každopádně ale ještě o tom promluvím s doktorkou,děkuji.

anina32
14. srp 2013

Prednison potlačuje imunitu, brala jsem ho při IVF aby moje tělo nebránilo a přijmulo embrio. Je tam bohatý seznam vedlejších účinků, hrozí že se organismus neubrání ani banálním nemocem a třeba z obyč rýmy bude obr problém, protože imunita bude vyplá a tělo se nebude bránit. Rozhodně bych ho nedávala malému dítěti bez doporučení lékaře a i tak bych hodně váhala jestli případná rizika nejsou nebezpečnější než obyčejná teplota☹

uhlirova85
autor
14. srp 2013

Tak hlavně ten první odstavec nás vystihuje naprosto dokonale... 🙂 Asi to bude opravdu ono,je tam i níže psané,že někdo si místo krku stěžuje na bříško a průjem a já myslela,že je to z těch horeček...
Tady je odkaz: http://puntik49.blog.cz/0806/periodicka-horecka...

uhlirova85
autor
14. srp 2013

Aha,takže nějaké kortikoidy...? Ne,to já bych bez porady s lékařem nic nedala,mám děti vymodlené 🙂
Tak holky moc děkuji za rady a zkušenosti a hlavně už si nebudu připadat neschopně,až mi okolí bude říkat... Vy už jste zase nemocní? Co s něma pořád děláš...?

amabilis
14. srp 2013

Holky, to jste mě vylekaly. Hned jdu ty odkazy zkouknout. Moje děti trpí na afty i na čepy a malá ještě mívá oteklá očička. Nikdy mi nenapadlo to s tím spojovat, tak se jdu na to mrknout. Já totiž na čepy a afty trpím od mala, takže mám trošku zkreslená měřítka a nikdy mi nenapadlo to nějak řešit 😅

amabilis
14. srp 2013

Hm, tak jsem to zkoukla a vypadá to, že tím trpí obě děti. Akorát, že u nich teče z nosu a v noci zvrací (díky rýmě, na to trpí hlavně syn, ten je schopen prozvracet celou noc, už to řešíme tak, že spí v sedě a vedle sebe škopík, jsou mu čtyři roky). Ale já si vždy myslela, že mají sníženou imunitu - od mala trpí na neustálé rýmy.

amabilis
14. srp 2013

Jinak já prednison beru už několik měsíců, ale taky se mi příčí to dávat dětem ☹

uhlirova85
autor
14. srp 2013

ty příznaky jsou různé a je jich tam napsáno dost a některé se mohou časem přidat nebo zhoršit. A ustává to prý po 10 roku,tak to mě do té doby asi odvezou... :( neumím si představit chodit do práce a co potom škola,to jako budou bývat na střídačku každý měsíc týden doma?

hojda
14. srp 2013

@uhlirova85
@amabilis Já taky nedoporučuji ten prednison dávat sama doma, ale je to jedna z mála možností, jak rychle zjistit jestli to PFAPA je nebo není (samozřejmě po poradě s lékařem), jinak dítě čeká hodně velké kolečko vyšetření (opravdu hodně vyšetření a odběrů), kde se vyloučí vše možné a pokud se nic nenajde, tak je to PFAPA.
☹ Takže mnohem větší stres pro dítě bych řekla, než jednorázově podat ten prednison. Jinak se to tím také léčí/nebo spíše potlačuje (jsou děti které leží 3 dny v teplotách nad 40 stupňů a nic jim nezabírá, takže to pak rodiče řeší tím prednisonem, případně vyndání mandlí, ale to nemusí být 100% účinné. U většiny dětí to odezní samo, otázkou je za jak dlouho (klidně i do 9 let věku dítěte), u někoho bohužel vůbec a má to celý život.

uhlirova85
autor
14. srp 2013

No tak to je mazec a vy asi mate tim nemocné dítě,že? Takže jste tím vším už prošla? Ale má to vůbec cenu tahat dítě po vyšetřeních,když se to nedá stejně nějak léčit?

hojda
14. srp 2013

@uhlirova85
@amabilis Já si taky pořád říkala, že to má asi k tomu, jak mu rostou zuby, přes zimu to člověk neřeší, to si říká, viróza, jenže jemu se k tomu pak začali přidávat ty čepy v krku a opary, tak jsme vyfásli 3x za sebou antibiotika (úplně zbytečně) protože ve výtěru nic neměl. Dr nás poslala na specializované pracoviště na vyšetření, ale poprvé byla dr. nemocná, tak jsem měli dorazit na odběry, jak přijde teplota, na a naštěstí teplota už nedorazila. Měl to cca od 1,5 roku do 3,5 let a měl mezitím asi 5 měsíců přestávku. Teď od loňského listopadu nic, ale začali jsme normálně marodit s rýmou a hlavně kašlem. Já do jeho 4 let vůbec nevěděla co se dává dětem na kašel, nikdy jsme to nepotřebovali.

hojda
14. srp 2013

@uhlirova85 No to jsem právě taky zvažovala, jestli to toho vůbec půjdem, nakonec jsme naštěstí nemuseli. Ale taky jsem si nedovedla představit, jak s tím budeme fungovat, když bych se měla vrátit do práce a malej třeba ve škole, by měl pořád chybět a zameškávat. Zkusili jsme alternativní léčbu pomocí reiky (musím říct, že kdyby mi někdo vyprávěl, jak to léčba probíhala, tak tomu neuvěřím ani za nic), nevím jestli to pomohlo, nebo to přestalo samo, každopádně do každoměsíčního podávání predsnisonu se nám vůbec nechtělo a nyní je malej bez problémů ťuky ťuk.

amabilis
14. srp 2013

@uhlirova85
@hojda
Já právě tohle taky asi s doktorem řešit nechci, zbytečně lítat po doktorech, aby ještě přišli na něco jiného... (alergie a tak, nebudem si nic nemlouvat, člověk bez alergií je jen ten, co nikdy nenavštívil alergologa ☹ ). Tak uvidíme, kdyby to bylo nějak hrozné, tak bych to asi řešila. Zatím se mi to povedlo srážet nastřídačku nurofen a paralen po třech hodinách. Ale je to záběr i pro to tělo ☹

hojda
14. srp 2013

@amabilis ZKus homeopatika na tu teplotu. Ono ten paralen a nurofen taky nic moc pro játra a ledviny. Holky psaly, že zkoušeli nedat nic a přešlo to taky samo ta teplota. Já taky ty teploty hodně řešila doma a hodně maminek psalo, že jsem se vyhnula zbytečným antibiotikům, stačilo, že je měl pak 3X za sebou.

amabilis
14. srp 2013

Mám doma akorát Belladonu a Pulsatillu... Jinak já právě ATB odmítám, takže moje děti je měli asi dvakrát a to už je hodně dávno 🙂

uhlirova85
autor
14. srp 2013

No to sem si taky říkala,že každý měsíc dávat nurofen,paralen,nebo panadol na játra není moc dobré,ale taky dávám třeba už po dvou nebo třech hodinách na střídačku-i když to nepomáhá,pač vidět to dítě v horečkách je děs. A jaká homeopatika jsou na horečku?

amabilis
14. srp 2013

@uhlirova85 Nám to vždycky na chvilku teplotu srazí, ale právě za nedlouho je opět vysoká. Většinou to přes den řeším zábalama, vlažnýma koupelema a tak, ale v noci "práškujeme", protože se bojím, takhle se aspoň vyspí a trošku si odpočinou. Ale taky mi ty dryáky vadí.

uhlirova85
autor
14. srp 2013

Tak to nám taky někdy srazí,teda jestli se dá říct srazí,pač to je max o pár stupínků a tak na víc jak půl hodiny to není,ale někdy je i opačný účinek a jinak taky přes den chladíme zábaly a sprchou,ale noci...oni teda nejak nebreci,ale většinu noci jsou vzhůru,jsou s náma v posteli pořád se na nas mackaji a ja jak citim tu horecku sem nervozni,aby nedostali ty křeče...

amabilis
28. pro 2015

Ahoj! Tak dcerce už je pět a řekla bych, že frekvence se velmi snížila. Teď už má teplotu jen několikrát do roka 🙂 No a pro změnu s tím mám problém u té nejmenší, ale opět hlavně po nějaké zátěži - když jsme třeba dopoledne v mateřském centru, tak má pak večer/v noci horečku. Teď už nesrážím, jen dávám hodně pít, větrám atd. Malá totiž trpí na laryngitidy, takže to přebíjí veškeré moje noční můry... Ale za ten rok (první laryngitidu měla v pěti měsících) jsme se s tím nějak sžili.