Kojenecký ekzém, máte zkušenost?

denisa2904
25. led 2017

Holky chci vás poprosit. Máte někdo zkušenosti s kojeneckým ekzémem? Dnes mi doktor řekl, ze ho malý má. Takže musím vynechat když kojím úplně mléko a mléčné výrobky, čokoládu a citrusy. Vše samozřejmě vynechám. Jen pokud se nám to do zítra rozleze nasadí sice nejslabší, ale hormonální mast(do té se mi taky moc nechce). Dnes jsme dostali 3xdenně 3 kapky fenistilu a Lipobase mast. Však co mě zarazilo úplně nejvíc, že pokud nic nepomůže, budu muset přestat kojit a na dva týdny nasadit speciální úmělou stravu. Potom bych mohla začít kojit znovu, když to bude v pořádku, ale kde mám jistotu, že neztratím mléko nebo si malý vůbec prso s mlékem vezme. Nechci přestat kojit v žádném případě. I když je to v krajním případě, mám z toho strach. Máte s tím prosím zkušenosti?

soyevita
25. led 2017

@denisa2904 Určitě Ti tu některá maminka dobře poradí.Chtěla jsem Ti jen napsat,že mojí kamarádce lékař diagnostikoval u malé v měsíci alergii,neustále ji nutil do dokrmů.Když mi poslala fotky,okamžitě jsem poznala,že jsou to potničky,měla jich teda hodně,ale moje dcera ještě daleko víc.Hodně a dobře jsem jí radila i s kojením a řekla jsem jí,ať okamžitě změní doktora.
Její malá je plně kojená,žádnou alergii nemá.A už 4měsíce má jiného pediatra.
Nevím,proč by jsi měla přestat kojit!!!
Eliminační dieta je běh na dlouhou trať a spousta maminek jí dodržuje.
A co prášek na praní,plenky,nebo jakákoliv kosmetika.Nezměnila jsi něco ,nebo nejedla jsi Ty něco??

soyevita
25. led 2017

@denisa2904 Pokud Ti to neva,přidej fotku

denisa2904
autor
25. led 2017

@soyevita fotku klidně přidám, ale až ráno maličkého vyfotím. Právě pediatr je jeden z nejlepších u nás ve městě s dlouholetou praxí, takže mu věřím, ale moc se mi nechce do té hormonální masti a hlavně to vynechání kojení na dva týdny ☹ Za prvé jsem ráda, že má ode mě z mléka co potřebuje a za druhé si hrozně užívám ten kontakt s malým a neumím si představit, vím, že spousta maminek to zvládá, ale to tahání lahví a dělání mléka, když mám možnost kojit nechci. Potničky to nebudou, má suchou kůži na obličeji a vypadá to šupinově. Zítra ráno vyfotím a fotku vložím.
Právě bych byla ráda kdyby měl někdo zkušenost a jak to dopadlo, protože z toho kojení mám hrozný strach.
Dietu jsem okamžitě začala držet s tím problém nemám, taky co bych neudělala pro malého, když vím, že mu tím můžu pomoct, takže se omezím na dobu co bude potřeba.
Kosmetika pořád stejná, dostala jsem mast od lékaře akorát, ale tou jsem mazala celé tělíčko a jen na obličeji to má. Zkoušela jsem i indulonu obyčejnou a ani ta nezabrala, ani o trošku. Prášek i aviváž mám pořád stejnou a to si myslím, že by měl i na telíčku kde je hlavně oblečený než na obličeji. Plenky taky používám stejné. Jediné co jsem začala teď nově používat tak ubrousky, ale pořád mám pampers, ale ne bílé, ale zelené, ale ty se mu k obličeji nedostali vůbec. A já jím také pořád to stejné právě. Proto mě nenapadá co to mohlo vyvolat. Malý má 2 měsíce a 5 dní.

tery_s
25. led 2017

@denisa2904 To bude skutečně ekzem nebo atopicka dermatitida. Kojit neprestavejte, snažte se vyřadit mleko, kořeněné potraviny, agresivní ovoce možná i rajčata, cibuli, česnek, cokoladu. Kupte si pro sebe Hylak a pro mimi na obličej nechte v lékárně připravit mast Lenienc. Uvidíte, bude dobře, kůže si zvyká a kor teď v zimě hodně mazte, když jdete ven. Pokud se to ani trochu nezlepší za týden můžete vyhledat dobrého kozniho lékaře, pomůže víc než pediatr.

lusinda485
26. led 2017

Ja mela take ekzem uz od malicka dostala jsem taky tu lipobase ale ta jen promastuje potom me poradila kosmeticka protopan ktery stoji 250kc ale velice ho doporucuji je z prirodnich latek bez hormonu .Za tyden neslo poznat ze jsem ekzem mela =)takze doporucuji a to jsem toho vyzkousela dost ale tady to za me nej

cheetah_
26. led 2017

@denisa2904 Ach jo, ti doktoři. Nepomůžou, neporadí. Koukni sem: https://www.modrykonik.cz/atopicky-ekzem/ a sem: https://www.modrykonik.cz/kvasinkova-infekce-u-...
V odkazech jsou, tuším, i odkazy na příslušné skupiny tady na Koníkovi.
Ekzém u malých dětí je téměř vždy (99%) způsoben stravou - ať už jde o alergii, nesnášenlivost, nevhodnou střevní mikroflóru. A ten zbytek není ekzém, ale něco jiného. Kortikoidy nemazat, pokud nebude zle. Kožař pravděpodobně předepíše také kortikoidy, osvícených kožařů je snad ještě míň než dobrých ortopedů. Vlhčené ubrousky nepoužívat, obyčejná voda je mnohem lepší (jako ekzematik můžu potvrdit, že takovou bolest, jako z extra jemných bio a já nevím jakých vlhčených ubrousků, jsem jinde nezažila.)

denisa2904
autor
26. led 2017

Tak ráno jsme se vzbudili a maličký vypadá takto ☹ oko oteklé a celé mu to zestrupatělo 😔 obvolávám kožaře a jdeme na kožní, když nás nevezme jedeme do nemocnice na kožní. Celou noc se to snažil škrábat o deku, takže jsme nespali vůbec. Je mi ho chudáka hrozně líto ☹

tery_s
26. led 2017

@denisa2904 Tohle je podle mě seborea ne ekzem jestli vám pediatr toto diagnostikoval jako ekzem a ještě doporučil nekojit, vyhledejte někoho jiného ten vám s tím nepomůže. Kozniho určitě navštivte, ale kortikoidy zkuste odmítnout nebude to potřeba.

soyevita
26. led 2017

@denisa2904
@tery_s Přesně takhle vypadá seborea.
Ten kamarádky pediatr byl starý a taky údajně hodně dobrý.....
Na kožním pomůžou,jen doufám,že jsi z velkého města.
U nás v Jihlavě je odborníků hodně málo.
Praha a Brno super🙂

tery_s
26. led 2017

@soyevita já jsem si říkala, že to bude ono 🙂
Tak Denisko žádný strach vašim mlékem to rozhodně není,nemusíte se nijak zvlášť omezovat. Je to u kojenců bezne, více ve vlasové části, ale může být přesně takto i obličej, uši,pod krkem. Kouknete zde do dalších diskuzi, když zadáte seborea vyjede vám toho hodne a maminky tam mají zkušenost co zabírá a poradí. Držím palce, bude dobře. Chudacek má asi potřebu to škrábat, ale dejte bavlněné rukavicky a důležité je to udržovat v suchu, při mokvani se tam mnozí bakterie, může to i zapachat.

linee
26. led 2017

@denisa2904 jj, take myslim, ze toto je seborea (seboreicka dermatidita). Prave bojuji u holky s ekzemem a ten vypada opravdu o hodne jinak.

Ma to i na telicku? Co rucicky a nozicky? Ekzem je hlavne na telicku a zadickach, ta seborea spise tvar, hlava a obcas i trup.

Chce to promazavat, hodne dobre jsou mesickove kremy a nebo olejicky (saloos, weleda a pod.). A nebo modra indulona a nebo ten excipial je opravdu dobry🙂 Mazat a mazat, pokud bude mit i v hlavicce, tak pul hodiny pred koupanim a pak vycesat. Na zklidneni je dobry jarishuv roztok (pozor ale na ocicka), pusobi i protiinfekcne a dej mu bavlnene rukavicky, at se neskrabe. A pak dej vedet, jak jste na tom!

A hlavne klidne kojit dal🙂)

soyevita
26. led 2017

@denisa2904 Pak dej vědět,co na kožním.

cheetah_
26. led 2017

@denisa2904 Toto je seborea, projev dysbalance střevní mikroflóry. Jde to řešit dietou kojící matky, potom dietou dítěte - koukni na tu stránku o protikvasinkové dietě. Vynechat cukry, bílou mouku, sladké ovoce, zařadit neškrobovou zeleninu (pozor na mrkev). Rychlá pomoc: namazat kokosovým olejem, za chvíli opatrně vyčesat kartáčkem. Pozor, ať to nestrhneš, je třeba to fakt rozpustit kokosákem.

denisa2904
autor
26. led 2017

Ano holky máte pravdu, lékařka na kožním mi to potvrdila, že je to ono. Dostali jsme Imacort na ty stroupky a až se to trochu přeléčí mazat Excipialem. Má to jen v obličeji a suchou kůži vzadu na hlavičce. Jinak krk, tělíčko, ruce, nohy nikde nic. Pouze obličej. Lékařka mi řekla, že žádnou extra dietu držet nemusím, jen žádné agresivní věci (citrusy, koření apod. co by mohlo dráždit). Ani žádné přestávání kojení. Takže to mě trochu uklidnilo. Teď jen doufám, že se to maličkému brzy ztratí chudákovi. Jinak to škrábání u něho je horší, že on se ještě ručičkami nepoškrábe, ještě pořádně neví na co ty ručičky má když to tak řeknu 🙂 on se mi přetočí do deky a škrábe se o deku, takže ho hned otačím chudáka, aby si to nerozškrabal.
Jinak indulona klasická vůbec nepomohla a weledu nám taky nedoporučili, je v ní heřmánek který vysouší a já potřebuji aby měl obličej mastný, weledu mám právě doma a mazali jsme když jsme chodili ven v těchto mrazech. Proto musím jeste sehnat něco na obličej až se mu to zlepší, čím ho pak budu moct mazat. Máte něco vyzkoušeného co by jste mi prosím mohly doporučit?
A mockrát děkuji

denisa2904
autor
26. led 2017

A na hlavičku máme baby squash.

soyevita
26. led 2017

No vidíš,často se pediatr mýlí,i když u takto jasného případu to teda opravdu nechápu:-/
Ať je mimísek brzy v pořádku🙂

kajalka
26. led 2017

@denisa2904 Zinkovou mastičku od uživatelky @lusynkova

cheetah_
26. led 2017

@denisa2904 Velmi mastný a velmi účinný na tento problém je kokosový olej. Zinková mast vysouší - to až v dalším stadiu.

cheetah_
26. led 2017

@denisa2904 Jo a pozor, Imacort je antimykotikum a kortikoid - to jen k tomu, že jsi kortikoidy nechtěla použít.

denisa2904
autor
26. led 2017

Děkuji doufám, že brzy bude brouček.
Vím, že jsem nechtěla, ale bohužel mi je malého tak strašně líto když ho vidím, že opravdu jen počkám jak uvidím zlepšení a budu to mazat pouze tím excipialem. Dávám hrozně slaboučkou vrstvu a jen na ty stroupečky, dělám s tím opatrně a co nejmíň jde.
Ten kokosový olej koupím v lékárně?
Děkuji holky moc

cheetah_
26. led 2017

Kokosový olej mají ve zdravé výživě, v DMku, často i v normálním obchodě. Namazat, nechat 10 minut, jemně vyčesat. Potom případně zinkovou mast, aby se nedělaly další stroupky tak moc - postupně vysoušet. Pokud chceš používat Imacort, dej jen 1x denně, píšou, že pro děti se Imacort může dávat jen v nevyhnutelných případech. Po vysazení bude pár dní klid a potom dost pravděpodobně silné zhoršení, pozor na to. Z osobní zkušenosti je na ekzematické stroupky (seboreu) velmi příjemná teplá voda, trochu ty stroupky změkčí. Ale zas teplá voda to podporuje, takže po koupeli opravdu důkladně vysušit, případně to vzít zase tou zinkovou mastičkou. Každopádně - přes obrovské pokušení zajídat stres z nemocné kůže mlsáním, nepodlehni. Ať kožařka tvrdí, co chce, je to způsobeno do velké míry stravou. Spouštěčem mohlo být něco jiného, ale zdravému tělu se to prostě nepřihodí, to vydrží fakt hodně.

denisa2904
autor
26. led 2017

@cheetah_ Mlsání vydržím, bohužel jsem se strašně rozmlsala když jsem byla těhotná. Musela jsem mít denně něco sladkého klidně i 2-3x denně. Tak mi to ještě zůstalo, ale jak mi tvrdil pediatr to mléko, myslíte, že radši i s mlékem přestat nebo to v malé míře můžu? Tak když bych ten Imacort nepoužívala vůbec, jakou mastičkou se toho zbavit nebo se toho zbavím tím kokosovým olejem? Omlouvám se, že se takhle ptám, ale jsem už v tom všem zamotaná ☹
Mockrát děkuji

cheetah_
27. led 2017

Seborea je svým způsobem formou ekzému, to měl pediatr pravdu (byť teda pro pediatry je všechno ekzém s jedinou léčbou - kortikoidy). Takhle rozlezlá opravdu svědčí o nějakém problému ve střevech - nejlepší na to je dieta ve smyslu protikvasinkové diety, jak jsem posílala odkaz výš. Mléko je diskutabilní, některým dětem vadí (jsou na něj alergické a to pak způsobí paseku ve střevech a pak vadí skoro všechno), některé diety uvádějí, že mléko je obecně nevhodné pro střevní mikroflóru, jinde je povolena zakysaná forma - našemu mladšímu od posledního zbytku ekzému pomohl právě znovu zavedený jogurt. Takže bych byla pro vyřadit i mléko, po zlepšení zkusit znovu zavést kysané výrobky (třeba nejdřív kozí) a uvidí se.
Kokosový olej to pomáhá jen rozpustit a trochu zpomaluje návrat, ale neodstraní příčinu. Po odstranění nejhorších stroupků je možné používat tu zinkkovou mast, aby se to vysoušelo a nebylo vespod zarudlé.
Aby to nevypadalo tak černě - třeba s jarním sluníčkem bude už klid. A kdyby ne a šlo to pomalu, tak jste aspoň na dobré cestě. Jinak tomu neskutečně přispívá psychika, takže dietu rozhodně nevolte tak drastickou, aby vám z ní bylo smutno (i když první týden bez sladkostí je fakt příšerný).

motley
28. led 2017

Mám skoro 3-letá dvojčata a ekzém se nám objevuje hlavně za ušima, v uších, na tvářích a na těle…nejvíc nám pomáhají ovesné koupele, které kupuju v DM (v sáčcích) nebo v lékárně (v piksle). Nejhorší je to teď v zimě, v těch uších a za ušima je to nejhorší. Úplné šupiny. Na mazání nám nejvíc pomáhá Bepanthen Sensiderm a Excipial Baby. Trochu se taky zaměřujeme na jídelníček (bez laktózy a lepku) a inspiraci čerpám na těchto stránkách:
http://www.dobrotyodmamity.7x.cz/

janickaanicka
28. led 2017

Moje dcera měla to samé po narození v obličeji i za ouškama.Doktorka nám doporučila Excipial mazání které jsme koupili v lékárně.Mazali jsm a za pár dní to začalo mizet ale také nám doporučila že při koupáni nepoužívat žádné pěny prostě nic jen opláchnout vodou a ven z vody a pak namazat celé tělo i obličej .

pistovna
28. led 2017

@denisa2904 Ahoj, naše malá to měla taky, na obočí a očkách, není to ekzém, zvládli jsme to s calciovkou, běžně koupíš v lékárně...pár dní jsme mazali a bylo to pryč....taky se třela o všechno možný....tak snad vám to brzy zmizí😉

misarfz
28. led 2017

@denisa2904
Nemá Váš chlapeček seboroickou dermatitidu? Nečetla jsem všechny komentáře od ostatních maminek. Můj syn ji dostal cca v 5 týdnech, ale já jsem nekojila, takže co se týče Vaší stravy, nemůžu poradit. Ale mě se ohromně osvědčila ta Lipobase mast, kterou Vám pediatr napsal a k tomu obklady z černého čaje. 2-3 denně jsem uvařila čerstvý černý čaj a sterilními gázami, jsem potírala postižená místa. Potom hsem namazala mastí. Výsledek byl vidět za pár dní.

misarfz
28. led 2017

A pravda, jak teď čtu výše, koupala jsem v úplně čisté vodě, žádná mýdla, nic.

hanfab
28. led 2017

@denisa2904 Zkuste vysadit v jidle i cukr a psenici. Mrknete na bezhistaminovou dietu podle pani Farkasove na www.vylecit-ekzem.cz Me to s mym prvnim synem neskutecne pomohlo a vysledky uz byly videt po tydnu te diety (kojila jsem, syn mel tehdy 7 mesicu). Dale doporucuji koupele v Meine Base od znacky Dr.Jentschura (nejlepsi koupit pres internet, v Praze prodava treba prodejna zdrave vyzivy Vitamare na Muzeu), mazat kremem pak vzdy az druhy den rano! A na promazavani nejlepsi La Rovhe Psay Lipikar AP+ nebo A-Derma Exomega krem. Kdybyste mela nejake otazky, urcite mi napiste! Drzim palce, at je malemu brzy lepe!

bebisek85
28. led 2017

Dobrý den mam 3 měsíčního chlapečka a když mu byl 1 měsíc tak jsme dostali atopický exém.Doktorka nám doporučila ovesné lázně (https://www.prozdravi.cz/ovesna-koupel-pro-deti...).
Koupala jsem 2x deně a vážně nám to pomohla a poté nám doporučila krém a koupel (http://www.kosmetika-francie.cz/sucha-az-velmi-... - http://www.kosmetika-francie.cz/sucha-az-velmi-...) je to teda drahá kosmetika ale nám vážně pomohla.Držím pěstičky