Kontrola zraku na tříleté prohlídce. Proběhla?

hanka_333
16. led 2020

Byla jsem se synem před časem na tříleté prohlídce. Kromě jiného doktorka testovala barvoslepost (syn měl rozeznat barvy u pár předmětů) a to zda dobře vidí. Na tabuli mu promítala obrázky jako domeček, houbička, kolečko ... (od největších, po nejmenší) a měl je rozpoznávat. Byla to obdoba tabule s písmeny, kterou mají na očním pro dospělé. Syn nerozpoznal téměř nic - jednak zrovna neměl moc náladu, druhak ho rozčilovalo, že musí mít jedno oko zakryté. Takže nás dětská doktorka poslala na vyšetření k očnímu lékaři.

Měli jste to podobně? Bylo oční vyšetření součástí tříleté prohlídky? Mám dvě kamarádky s podobně starými dětmi a jejich lékař oči vůbec neřešil.

Asi je dobře, že se nic nezanedbá, ale mám trochu obavu, že na očním to bude probíhat v podobném duchu. Rozjívenost... atd. Na tabuli tam mají písmena E otočená různými směry a na vyšetření máme trénovat doma. Zatím teda syn moc nespolupracuje.

nazka
16. led 2020

@hanka_333 ano bylo to stejně..

gruyerre
16. led 2020

@hanka_333 na tříleté prohlídce má být kontrola zraku. Děti často nespolupracuji, takže jsou odeslány na oční. Na očním mají přístroje, kterými mohou vyšetřit i dítě, které ještě neumí číst ani pojmenovat obrázky. Vyšetřují tam i podstatně mladší děti.

adenka84
16. led 2020

@hanka_333 ahoj moje starší dcera ve třech letech šilhala.. Takže nás také poslala Dr na oční... Zjistili ji tupozrakost a začala nosit brýle. Které má dodnes. Nevím jakou paní doktorku budete mít vy, ale ta naše vyžadovala, aby děti uměli ty hrabičky. Nemusely říkat směr, stačilo jí když to rukou ukázaly kam E (hrabičky) směřují. To bylo pro její vyšetření zásadní. Tak pokud možno tohle syna před návštěvou očního lékaře nauč.

betelgeuzz
16. led 2020

Kontrola by měla proběhnout, ale starší v té době odmítala komunikovat s cizími lidmi, takže nespolupracovala a dr si napsala, že neproběhla kontrola zraku ani sluchu. Víc to neřešila. Asi za rok to už bylo lepší, šly jsme asi na očkování, tak dr ty vyšetření udělala.

eviicka
16. led 2020

Náš syn taky nespolupracoval, Dr. neřešila, jen to zapsala do karty. Barvy poznává krásně, tak to zatím nehrotím (navíc je mi jasné, že na očním by to bylo totéž). V neznámém prostředí se jen tak nenechá k něčemu nutit ☹.

jaja01k
16. led 2020

Staršímu na 3leté prohlídce doktorka zrak kontrolovala, ale protože syn nespolupracoval, poslali nás na oční, kde to ovšem dopadlo stejně. Tak jsme to nechali být a na 5leté prohlídce už kontrola zraku proběhla bez problémů.

malytlustyhroch
16. led 2020

U nas kontrola zraku ve 3 letech nebyla, ale syn je od narozeni sledovan na ocnim, tak mozna proto. Pokud bys mela nejake podezreni, ze vidi hur, nebo napr. uprednostnuje jedno oko, nepoznava barvy, silha... A presto byste kontrolu na ocnim nezvladli, jsou i pracoviste, statni i soukrome, ktere pracuji s malymi detmi od narozeni a ti by ho otestovat nejspis zvladli. Potiz je, ze si takoveho problemu u sveho ditete clovek nemusi vubec vsimnout, proto je skvele, ze probihaji tahle screeningova vysetreni vramci preventivnich prohlidek, protoze cim driv se na ocni vadu prijde, tim vic a snaz se s ni da delat.

anina32
17. led 2020

U nás to bylo stejně i co se toho objednání na oční týče u obou dětí. Starší dostal brýle a nosil asi jen do třetí třídy, nyní mu je 16 let a je bez brýlí. U mladšího problém nenalezli, nyní mu je 7 let. Oba chodí jednou za rok na kontrolu. Jsem ráda že nás na to oční poslali, u staršího jsme tím předešli větším problémům později.

patmouse
17. led 2020

My jsme stejny pripad. Dcera se naseho pediatra zacla bat (je to starsi silnejsi pan s plnovousem) 😂 takze na 3lete prohlidce bojkot a hysterak.
Tak nas poslal na ocni,kde ji hodna pani doktorka zmerila pristrojem (zadna pismena na tabuli,obrazky nebo barvy) trvalo to par vterin a vse je v naprostem poradku 😉
Oci by se mely ve 3 letech kontrolovat,takze to je spravne.

eithelwing
17. led 2020

Jedině dobře. Dcera byla ve dvou letech u optometristy a byli tam přímo zaměření na děti.
Většina věcí jako šilhání, tupozrakost se v tomto věku dá odstranit, takže běžte a nebojte se. 😉

hanka_333
autor
17. led 2020

@gruyerre Tak uvidime, co si na nas pripravi 🙂. Uz do telefonu sestra mluvila o rozkapani.

hanka_333
autor
17. led 2020

@adenka84 Ano, pracuju na tom. Obcas to jde, obcas u toho hrozne zlobi.

gruyerre
17. led 2020

@hanka_333 jo, to memu synovi taky dělali, není to nic hrozného a je to rychlovka. Akorát pak celý den špatně uvidí 😁. Fakt je zapotřebí zjistit, jestli nemá třeba tupozrakost, ta se dá léčit jen asi do 5 pet.

karla2015
17. led 2020

Holky muzete mi poradit nejakou dobrou detskou ocni v Praze? Jde mi hlavne o mladsi dceru (2,5 roku, zatim moc nemluvi, ani barvy ji nezajimaji, navic ma ted hysteraky z doktoru).

klea81
17. led 2020

Nespolupracoval, takže za rok 😉

hanka_333
autor
17. led 2020

@karla2015 Hodne se doporucuje ocni centrum Kukatko. Ale sama zkusenost zatim nemam. Jsou tam ted hrozne dlouhe objednaci lhuty.

astyna88
17. led 2020

Nas mladsi syn je taky nespolupracujici,takze asi ani ocni lekar by nemel sanci. Nenecha si sahnout na oblicej. Ale laicky bych rekla,ze vidi skvele,kde jakou blechu, bonbon, krupku pres pul bytu...starsi se rad predvadi,takze vse vyjmenoval a rad. Jedine,co me trosku zarazi u mladsiho je to,ze casto do neceho narazi,futro,stul,jakoby to prehledl nebo nevim..pokud byste nekdo mel tip na ocni v Praze,kde si vi rady i treba s dysfatiky,sem s tim....

astyna88
17. led 2020

@hanka_333

Kukatko mi poslalo na nauceni obrazky z karticek,to by syn nedal,tak jsem na vazkach,ze by si vedeli rady s detmi,ktere tyto veci nedokazi pojmenovat...

vladienka
17. led 2020

@astyna88 mohla by som moc moc poprosit o zaslanie tych obrazkov?

pavlajc
17. led 2020

Měli jsme to stejně. Sestřička řekla ať přijdeme jindy, ale já přišla až byl prostě vyzralejsi. Protože doma mi vše řekl, když jsme zkoušeli. On prostě jen nechtěl spolupracovat. V 5ti letech úplně otocka a vše říkal a ukazoval. Myslím, že ty 3 roky jsou prostě málo. Ale chápu, že se to musí dělat, přesně jak píšete, ať se nic nezanedba.

astyna88
17. led 2020

@vladienka

Oni to posilaji jako odkaz, kdyz jsme tam pak nesli,tak mi uz ani jmeno a heslo nefunguje...ale da se to pry projit predem a je to podminka,mi rekla sestra do telefonu.

malytlustyhroch
17. led 2020

My do tri let chodili na diagnostiku zrakoveho vnimani k PhDr. Dagmar Moravcove (s detmi, ktere jeste nezvladnou cist tabule z obrazku nebo z Ecek delaji diagnostiku zrakovi terapeuti z rad specialnich pedagogu a ti napisou vysledky, ktere se nesou na "opravdove" ocni) Pracuje na pojistovnu v Motole, ale je to tam hodne narvany a obavam se, jestli by prosta nespoluprace bez nejake diagnozy pojistovne stacila k proplaceni takoveho vysetreni... zkusit to muzete. Kazdopadne pracuje take v soukrome ordinaci za primou platbu (my platili s miminem 500,-) a tam nebyly takovy cekacky.

takyjedna
17. led 2020

Zatim jsme nebyli na trilete, ceka nas to za mesic, ale moje holka tam taky rozhodne nebude nic cist z tabule se zakrytym okem, to uz vim predem..

malytlustyhroch
17. led 2020

Samoztejme to, aby melo dite zaktyte jedno oko a koukalo na podnety se asi neda obejit nijak. Ale bez mluveni dokonce i bez ukazovani to slo.

rebejsova
17. led 2020

U nás to na tříleté probíhalo stejně, přikládali jsme to tomu, že prostě nechce, je unavený a celkově ne moc tvárná povaha. Pro jistotu jsme šli na oční a naměřili mu na obou očích skoro 5 dioptrií. Podobný případ (kdy si dítě nechtělo nechat zakrývat oči, říkat, co je to za obrázek atd., a na očním zjistili špatná očička) máme v okolí. Takže já bych raději zašla na oční. Sice ta celková vstupní prohlídka s rozkapáním trvá 2 hodiny, ale dá se to zvládnout (syn tam spolupracovat mnohem líp než u pediatričky) a budete vědět, na čem jste.

rebejsova
17. led 2020

Ještě doplním, že před tou komplexní prohlídkou na očním jsme byli na strojovém měření PlusOptixem a syn měl jen hraniční hodnoty, které se prý nemusely řešit, případně za půl roku kontrola. A na očním pak 5 dioptrií a absence prostorového vidění.

toluma
17. led 2020

Nám sestřička několik měsíců před tím řekla,co se bude dělat a ať si ty obrázky nakreslíme na nějakej karton a trénujem i z těma zakrytýma očima,aby z toho právě nebyl rozhozenej.I sluch sme zkoušeli doma.A na prohlídce to pak pro něho byla sranda 🙂

mayunka1987
18. led 2020

Ahoj. Kluk na tříletý něco taky neřekl.. Nikam nás neposlala a za půl roku zjištěno přes 6 dioptrii. Lepší jít zbytečně....než něco zanedbat

tingle
18. led 2020

Celkem koukám, nám na tříleté prohlídce nedělala vlastně nic. Jen se mě zeptala, jestli syn mluví, zapsala si výšku, váhu. Tím to pro ni haslo. No, další důvod ke změně pediatra, nespokojená jsem už delší dobu.....