Mám opar a doma 10denní miminko. Jak se chránit? Co pomůže, když kojím?

1leny
12. led 2020

Ahoj, mám vyplaseny dotaz.. Dnes ráno jsem si uvědomila, že se mi udělal opar. Po porodu mám celkově problémy s pokožkou - zaderky, pupínky na obličeji a vysušené rty, které si koušu. Myslela jsem tedy, že mám pouze rozkousany ret a dnes jsem si uvědomila, že je to opar... Mám doma deset dní starou holčičku, určitě jsem ji dala pusinky na tvaricky, na pusu snad ne.... 😥 A teď jsem dost vyplasena. Co jsem vyčetla, tak inkubační doba je 2-3 dny, tak ji budu hlidat. A jinak co? Stačí nelibat nikam? Kojit normálně mohu? A nevíte, co nejlepšího na opar? A když kojím mohu užívat jakýkoliv lék? Moc děkuji za všechny rady co zkušenosti! L.

leilinka1234
12. led 2020

Měla jsem opar xkrát, děti pusinkuju pořád a nikdy opar nechytly. U druhé dcery jsem odcházela s oparem z porodnice. To bude ok 🙂 nepusinkovat, dokud nezmizí a mýt si hodně ruce ;)

eithelwing
12. led 2020

Hlavně kojte. 😊 Dítě nemusite zrovna dvakrat libat, ale diky kojení je větší sance, ze prcka ochranite. Ja mela i střevní chripku a mala nic nechytla. A na opary trpim a taky nic.

Užívám zovirax, ale pokud je to rozjetr, skoro to nema smysl. Pak lepim naplasti, díky těm se mi opar neroznese dal, nebolí tolik a vysuší se pod náplasti. A na hojení pak hemagel.

1leny
autor
12. led 2020

Já ho měla několikrát během těhotenství a trpím na ně celkově často, tak se trochu klidním tím, že malá už snad nějaké protilátky má.. Ale v porodnici mě tak vyplašili, že tu teď blbnu. Moc děkuji🙂

olsett
12. led 2020

Já měla taky opar, když měla malá týden. Jakmile se projevil, zalepovala jsem náplastí na opary a nepusinkovala, nic nechytla. A taky jsem ji určitě předtím pusinkovala. A kojila jsem. Určitě to bude v pohodě!

zuzita15
12. led 2020

@1leny od otehotneni mam opar snad 1x za mesic, klidne i dva za sebou a nikdy ho dcerka nechytla. Kojit naopak musis, aby mela mala protilatky. Nejhorsi bylo, kdyz mi na nej sahla packou, to jsem ji pak detinfikovala ruce Aquaintem (neskodna bezoplachova dezinfekce i na dudliky, maji i v dm). Ja si jen myla casto ruce a po zjisteni malou nepusinkovala (kolikrat jsem ji pul dne pusinkovala a vecer zjistila, ze mam opar). Ja mazu Aciclovirem nebo zinkovou masti, hemagel davam, kdyz uz je suchy, aby se to rychle zahojilo. Ty naplasti jsou dobre v tom, ze na ten opar pak dite nesahne.

lenickakl
12. led 2020

měla jsem opar asi tři týdny po porodu, akorát jsem synovi nedávala pusy, jinak žádný zvláštní opatření jsem nedodržovala.. a potírala jsem alpou 🙂 možná bych zkusila ty náplasti na opary, zrovna včera jsem na ně četla recenze, protože jsem je měla v DM boxu a zajímalo mě, jak jsou s tím lidi spokojení, já na opary jinak moc netrpím

blka
12. led 2020

Zalepila bych ho náplasti. Pod tím aspoň nepraská a neboli. Trošku i hojí, bych řekla. Ale občas se odlepuje.