Nárok na výsledky vyšetření. Poradíte, prosím?

mourovatakocka
23. čer 2021

Holky, mám trošku problém. Mám drobnou dceru, má tři roky a sedm měsíců, od mala doktorka řešila, že se nevlejzáme do tabulek, pérovala mě kvůli příkrmům. Před rokem nás poslala na krevní obraz, zda má dcera dostatek živin a jestli nemá celiakii. Hodně se mnou řešila, jestli jí vůbec krmím. Nakonec mail, že je vše v normě, chtěla jsem znát nějaké hodnoty (navedla mě máti, protože když jde na testy se psy, tak dostává tabulku, kde jsou referenční hodnoty a naměřené hodnoty a lze z toho něco vyčíst), ale ani po několikerém ping-pongu mailů jsem se ničeho nedoklepala. Stále jen, vše v normě. Pak měla dcera úraz a tohle jsem neřešila. Jen ve mně zůstal dojem, že mě chtěla nachytat a nepovedlo se. Prostě jen pocit po všech těch mailech.
Rok se s rokem sešel a protože dcera ve školce spíš nejí než jí a já to nemůžu "dohánět" doma bez nucení do jídla (ve stádiu nucení a boje jsme už byly, tak nechci), požádala jsem o krevní obraz znovu. Když se dva týdny po odběru nic nestalo, napsala jsem do ordinace dotaz, jestli už nejsou výsledky, že už je to dlouho. Součástí byla věta "Bylo by možné pak prosím přeposlat celý mail z laboratoře včetně přílohy?" Obratem mi přišel mail se třemi přílohami s tabulkami. Prokousala jsem se tím, našla něco zvýšeného, něco menšího, než bych doufala. Obrátila jsem se na MK a jedna neskutečně hodná maminka mi potvrdila, že je dcera v pořádku, velice mě uklidnila a ještě poradila. Přiznám se, že bych radši, aby mi vše vysvětlila doktorka, ale mail mi přišel od sestry a bez vysvětlení a po zkušenostech z loňska jsem se vydala touto cestou.
Později mi přišel další mail, tentokrát od doktorky. Opět vše je v normě plus že dostanu žádanku kvůli té jedné zvýšené hodnotě. Včera jsem si byla pro žádanku. Sestřička se při převažování omlouvala, že předběhla doktorku a poslala mi bez vysvětlení ty tabulky. Nechápala jsem, za co se omlouvá, jen jsem poděkovala, že to je přesně to, co jsem chtěla. No a následně mě doktorka před dcerou pérovala jak děcko. Fakt jsem zírala. Abych to zkrátila. Nemám si co dovolovat chtít výsledky, kterým stejně nerozumím, dceru nekrmím dobře. Opravdu neumím odpovědět na otázku, jaktože "nám" dcera neroste. Byla jsem v šoku. Kromě toho, že se fakt sakra snažím, aby měla dcera zdravou pestrou stravu, dodávám v sirupech vitamíny a pravidelně dohledávám info ohledně výživy, tak nerozumím tomu, proč když z mého popudu nechám dceři odebrat čtyři zkumavky krve, mám následně nárok jen na formulku, vše je v normě. (Pominu tu zvýšenou hodnotu, na kterou by se nepřišlo, kdybych nebyla aktivní blbec, ale která by mohla poukázat na to, proč "nám" dcera neroste.) K ostatním hodnotám mi neřekla nic (tedy kromě toho, že jí stravuju nejspíš špatně, když neroste), tabulky se ke mně dostaly omylem a po návštěvě tam vůbec nepochybuju, že za to sestra dostala vynadáno a já až budu příště něco chtít, tak jedině jako samoplátce.
Komu dočetl až sem... Konečně otázka: Vím, že dospělí má nějaký nárok na výsledky svých vyšetření, nebo se pletu? Jak je to u dětí? Přiznám se, že už k doktorce nemám takovou důvěru delší čas. Jde mi trochu o princip. Nejsem lékař, vše si musím dohledávat, ale chci maximum možných informací, když jde o zdraví. Z loňska vím, že se mi vysvětlení nedostane, letošek mi zase ukázal, že nemám nárok ani na to si info dohledat sama... Jsem z toho nešťastná. Chci rady a ne si připadat jako malej harant v ředitelně, co se jen dozví, co všechno udělal špatně.

lidija1234
23. čer 2021

nemam takovou zkušenost ale za mě si myslím si nárok na výsledky určitě máš a to já bych se pěkně hádala. Upřímně z toho co píšeš bych hnedka změnila doktorku a přešla k nové s tím ať si vyžádá výsledky, že ty jsi nic neviděla. Hlavně si myslím, že pokud přejdeš k nové doktorce tak ta součastná je povinná veškerý spis předat nové. Třeba někdo poradí líp takhle bych to řešila já 🙂

kami1984
23. čer 2021

Změnila bych lékařku. Nárok na výsledky rozhodně máte.

adula000
23. čer 2021

změň lékařku

ejmate
23. čer 2021

@mourovatakocka změnila bych Dr. Měla by vám udělat určitě víc testů a hlavně poslat vás z vlastní iniciativy. Známé syn též neroste, zjistili mu nějakou poruchu růstu a bude dostávat růstové hormony. Je mu teď dva a půl.
Držím palce, ať vše dobře dopadne 🍀🙂

kocila
23. čer 2021

@mourovatakocka jak bylo výše uvedeno, hned k jinému lékaři. Důvěra mezi pacientem (rodičem) musí být a pokud pochybuješ o postupu, není na co čekat. Třeba už dcerka je zralá navštívit odborníka přes výživu, gastro, ale pokud sama vidíš, že nejí, musí se přijít proč nejí (pokud nemá živiny, určitě to může mít vliv i na růst).
A poslední co dodám, na výsledky máš 100% nárok jako její zákonný zástupce.

evaviki
23. čer 2021

Urcite bych zmenila lekarku a navic bych si neodpustila poslat stiznost na chovani dr. a dala bych ji klidne do kopie..Nejen ze te prudi pred dcerou, ale jako zakonny zastupce mas pravo na vsetky vysledky a ona ti nemuze/nesmi jakkoliv zabraňovat je ziskat, kdyz o ne pozadas. Co se tyka stravy - kdyz ma podezreni, tak chapu, ze hleda duvod v tom, ze dceru treba nekrmis (ze by to hrotila jako tyrani, nikdy nevi), ale i se zeptat na stravu muze jinak - treba te pozadat, at pises dlouhodobe jidelnicek, co dcera ji a kolik. A ne hned obvinovat..

zrzeckas
23. čer 2021

Opakovat se nebudu, holky to rekli za me... Ale muzu doporucit podporit chut k jidlu.... Mala mela obdobi, kdy byla mala a chuducka, malo jedla. Dr nam doporucila vitamin D na podporu chuti k jidlu. (a take rybi olej na kuzi, byla hrozne sucha) davam rybi olej pro deti, taky je tam vitamin D a dalsi a nam pomohlo, dokonce jsem az hledela jak umi byt hladna a kolik toho poji. A kdyz tak se podivat na netu, co vse podpori chut k jidlu. A segra davala dceri nutri drinky - ta sice jedla, ale malo nabirala, tak jeste mezi jidly to pila - take ji to pomohlo. Jestli si nezkusila tak muzes zkusit a treba to pomuze...

mari90
23. čer 2021

Změnila bych doktorku jak tu již zaznělo
Jen se chci zeptat, jak dcera roste a přibírá? Má dcera právě v podstatě od narození jí málo, samozřejmě i roste pomaleji a přibírá také velmi pomalu. Už jí je sedm. Ale za celou tu dobu se to řešilo v podstatě jen tak, že ji dvakrát po sobě nabrali krev. Vše dle nich ok, tak jsem ani bližší výsledky nepozadovala. A tím to haslo. Když nejí tak prostě nejí, ale nikdo už nás nezve na žádné kontrolní odběry, zda například dceři něco nechybí atd.

drep
23. čer 2021

Na výsledky jako zákonný zástupce máte nárok, pořizování kopií a jiná administrativní agenda je zpoplatněná. Při přeregistraci (změně lékaře) nemáte právo na svou kartu, ta naopak ze zákonu musí být archivována u lékaře po dobu deseti let, nový lékař dostane od starého lékaře výpis ze zdravotnické dokumentace. Výjimkou jsou jen situace, kdy lékař skončí/zemře a karty se ukládají na magistrát, tam pak nový lékař dostane celou kartu

martulka88
23. čer 2021

@mourovatakocka
1. Změnit lékaře.
2. Nárok na výsledky, jakožto zákonný zástupce, máš.
3. Pokud by jsi šla na odběry přímo do odběrného centra (já např.chodím do Medily), tak tam normálně zavoláš, zda už jsou výsledky a normálně si je tam necháš vytisknout a oni ti to na č.OP + podpis normálně dají (praktikuji to takto, jelikož mám několik doktorů a toto je pro mne nejjednodužší cesta).
Přeji ti, aby dcerka byla v pořádku <3

mourovatakocka
autor
23. čer 2021

@zrzeckas Vitamín D dodávám, jinak lítá venku, jeho hladina je podle krevního obrazu v normě. Zkoušela jsem na podporu chuti k jídlu ledacos, trošku se to srovnalo až časem, dřív to byl větší boj..

mourovatakocka
autor
23. čer 2021

@kocila Podle těch výsledků má snad živiny v pořádku, fakt se hodně snažím, aby měla pestrou stravu a pro jistotu už dlouho dodávám různé vitamíny v sirupech.

mourovatakocka
autor
23. čer 2021

@ejmate Myslela jsem, že růstové hormony se dodávají až později? Uvidím, co nám řeknou další odborníci - ty zvýšené hodnoty se právě týkají štítné žlázy.

mourovatakocka
autor
23. čer 2021

@mari90 Dcera má 93cm a 12.1kg Vidím to na dětech ve školce a na hřišti, je prostě drobná. Když vidím velikost oblečení třeba 24 měsíců, tak je mi smutno. Nicméně já mám 163cm a manžel asi o dva cenťáky víc, takže ona moc nemá po kom růst. Je jako žížala a podle fotek jsem byla taková vychrtlá žížala taky...

vendes
23. čer 2021

Do karty svého dítěte můžete nahlížet, jak se vám zlíbí, dělat si např. do mobilu kopie, jak je vám libo. Na doktorku bych podala stížnost. Pokud to chcete řešit, obraťte se na spolek Juno Moneta, na FB jako skupina Podpoříte mne v osvětě?.

mourovatakocka
autor
23. čer 2021

Všem moc děkuju za názory a za přečtení toho mého šíleně dlouhého elaborátu. Jsem z toho nešťastná. Nemyslím, že by se mi podařilo najít jinou doktorku - i když už jsem nad tím trochu uvažovala. Vztahy nám šly do kopru, když jsem odmítla nepovinné očkování. Když tam jde manžel, všechno je v pohodě, ať už jde s dcerou, nebo teď se synem. Manžela tak dlouho přesvědčovala o očkování, až jsme se pak doma zhádali jako koně a sešlo nám z dovolené. Jsem zvědavá, jak se vyvine ta žádanka na endokrinologii, už kdysi jsem hledala nějakého nutričního terapeuta, ale každý dal ruce pryč od dítěte. Jediná paní, co jsem s ní náš jídelníček konzultovala, mi psala, že je to ideální. Přijde mi to jako cesta časem - už zase bude jídlo téma číslo jedna a bojím se, jaké bloky se mi zase podaří u dcery vyvolat.

ejmate
23. čer 2021

@mourovatakocka prý je bude dostávat už teď 🤷🏿‍♀️

levandule_k
23. čer 2021

@mourovatakocka Tak jestli se vztahy vyhrotily po tom, co jsi nechtěla nepovinné očkování, manžel ho chtěla a je na něj milá, teď tě sjela na tři doby, dělá drahoty s výsledky, něco začne dělat až po urgenci...nezdá se mi to jako dobrý pediatr. To pak tady budeš vše konzultovat, jestli pediatr něco nezanedbává, protože to mezi vámi nefunguje komunikace???

Ty jsi to hledání nové doktorky vzdala předem. Minimálně to zkus😉 Pak si můžeš říct, udělala jsem vše. Co se ti může stát, maximálně tě odmítne 20 doktorů, kterým zavoláš a na to se neumírá.

mourovatakocka
autor
23. čer 2021

@levandule_k Špatně jsem se vyjádřila, to nepovinné očko vznikl problém s dcerou, teďka se řešil syn a manžel tam jen poslouchal, až doma jsme se zhadali 😔

mourovatakocka
autor
23. čer 2021

@levandule_k Jinak ohledně hledání - dostat se tam, když se dcera narodila, nebyla sranda, nikdo v okolí nebral, teďka co mám zprávy, tak berou všude jen novorozeňata...

fyii
24. čer 2021

@mourovatakocka koukam, ze jsi z Prahy, dej si tu praci a doktorku urcite najdes, sice to treba nebude na Praze 9, ale najdes. Hele rust retardaci u nas resili v FN Motol, ale mala ma vrozenou vadu, takze mi roste bud moc nebo kdyz byla mimino malo.. kazdopadne, doktorka mi rekla holka bude vyssi co by jste chtela vy mate 175 a chlap cca 190..takze pokud vy oba s manzelem mate kolem 160, tak pravdepodobne obra mit nebudete...mala je teda taky hodne drobna, ale ji dobre tak to neresi..