Odmítání sedimentace, léků, vzdor, strach. Co dělat?

marjak
5. led 2023

Dobrý den maminky. Dcera 7 let, mi poslední půl rok naprosto odmítá cokoliv, co souvisí s léčením chřipky, angíny, nachlazení apod. Měly jsme velký problém s braním (polykanim) antibiotik. Zvládly jsme to v klidu. Snažím se nezanechat na ni traumata, která si nesu ze své výchovy já. Po spalove angine ale musíme podstoupit sedimentaci. Dnes bez úspěchu. Přestože o tom mluvíme, kdykoliv přijde, ze má strach, chápu její strach, obejmu, snažím se tam dat tu empatii a pak vysvetleni proč je to potřeba…i přesto dnes šílený zážitek- kopání při snaze jen ji podržet ruku, aby necukla. Nakonec krev neodebrana. Doktorka na ni trvá, provedení CRP odmítá, ze nestačí. Já to chápu, nejsem lékař, asi opravdu nestačí. Ale já vůbec nevím, co mám dělat. Představa, ze dceru v pěti drzime, aby ji mohli nabrat krev…je hrozná. Ale bez odběru se bojím to nechat, abychom něco nezanedbali. Navíc jsem v 7. měsíci těhotenství a jako nervy pracuji na plný obrátky :( prosím poraďte. Děkuji. Hezky den všem.

betysch
5. led 2023

A to jí chce brát pouze sedimentaci?Žádný krevní obraz, biochemii nic?

marjak
autor
5. led 2023

@betysch jenom sedimentaci prý, o krevním obraze nic nerikala 😔 tak nevím. Fakt nechci nic zanedbat.

betysch
5. led 2023

Zkusila bych zavolat lékařce a zeptat se jí znovu na odběr sedimentace.Ať ti vysvětlí co od něj očekává a na další postup.Pokud na něm trvá-tak opět vysvětlit nutnost odběru dceři a na odběr si vzít třeba tatínka.Po době v 7.měsíci nikdo nemůže chtít abys držela vzpouzející se dítě.Nemluvě o tom že takhle dítě traumatizovat je nesmysl.

drep
5. led 2023

Pokud jde primárně o strach z bolesti, tak opravdu dobře funguje emla krém, 40 minut před na místo, ze kterého se bude dělat odběr. Já teda nejsem pediatr, ale u takhle vystrašenýho dítěte bych si hodně rozmyslela, co je fakt nutný a co není

marjak
autor
5. led 2023

@betysch no to je pravé ono, mluvila jsem jen se sestrou, ta mi dala kázání, ze já jsem matka a mám si zjednat autoritu a doktorku mi ani nedala. Tvrdí mi, ze sedimentace je potřeba a když se zeptám proč, tak protože proto. Nejstupidnejsi vysvetleni z dob socialismu…protože jsem to řekla a hotovo :( takže u doktorky si nepomůžu. Tak vůbec nevím, kam se obrátit. Jestli ji vzít do nemocnice- mám právo na druhy lékařský názor, tak je tam zkusit poprosit o CRP pokud je to možná alternativa.

janule1940
5. led 2023

@marjak co koupit emlu krem,nanest zkušebně,pak ji dat paratko,ať se pichne a vidí,ze to přes emlu neboli.třeba by to pomohlo.my odebírání krev jen s emlou.a taky si muzete vzít od lékařky zadanku,jít do nějaké laborky na odberne místo,třeba tam první zavolat,vysvetlit,ty holky tam dělají odběry cely den a jsou zkušené a casto taky maminky,bývají šikovně a trpělivě.pokud je u vaši MUDr takový tlak,tak se dceři nedivím,ze panikari.

marjak
autor
5. led 2023

@janule1940 chodíme do Medily, pravé proto, ze tam ten přístup je úplně jiný, lepší. Takže to by bylo v pohodě. Spis teď pořad patram a zjistuju a tak nějak prichazim k tomu, ze tu sedimentaci za tuhle cenu odmítnu a budu trvat na tom crp. Je to jenom sedimentace, nemá tam k tomu žádné jiné vyšetření jako krevní obraz apod. Budeme muset jinam. Ale za tip na ten krém děkuji, ten rozhodne zkusíme i pro jiné případy.