Odstranění nosní mandle - Kladno, Karlovy Vary

zdendula86
8. pro 2015

Hezký den,
jdeme na vyšetření nosní mandle, tak jsem začala něco málo načítat o tomto tématu.
Kdo už má zkušenosti, můžete mi napsat, jaká je nejlepší volba odstranění nosní mandle?
Rozhoduju se mezi nemocnicí Karlovy Vary a Kladno, prosím vaše zkušenosti 😉
Předem moc děkuji za odpověď

xavera
1. led 2016

@zdendula86 dobrý den, můžete mi říci, jak jste se nakonec rozhodla? my jdeme 4.1. do Kladna a nevíme jak se rozhodnout, zda klasicky či laser. Děkuji za jakékoliv rady.

zdendula86
autor
1. led 2016

Dobrý den. Me nikdo neodpověděl, takže z toho nejsem moudrá. 5.1.jdeme na ORL vyšetření a pak teprve uvidíme, zda je nutný mandli odstranit.
Přikláním se ke Kladnu, ze prý je to bez hospitalizace, kolik se plati za ten laser?
@xavera

ivis_b
1. led 2016

Doporučuju Kladno, Mudr. Černý je moc šikovný ;)

xavera
2. led 2016

@zdendula86
@ivis_b jj, jdeme do Kladna. 4.1. bude probíhat operace.

Za laser se připlácí 1000 kč. Nám nejde o ty peníze. Jen doktorka pediatrička i orl radí klasicky. Když jsem se ptala proč, tak jsem odpověď vlastně žádnou kloudnou nedostala. zjevně ani jedna neví, co ta laserová operace obnáší a proč ji nemáme zvolit.

zdendula86
autor
3. led 2016

@xavera nase pediatricka, moje kolegyne i ja rikam laser...je to rozhodne šetrnější.
me taky nejde o penize ale abych mela aspon predstavu kolik to stoji...nekdo mi rikal ze 5000, ale to bylo v Praze.

xavera
3. led 2016

@zdendula86 a jak to je prosím šetrnější? mě zas někdo říkal, že se pak léčí de facto popálenina a hojí se to déle než rána klasickou metodou.

zdendula86
autor
3. led 2016

@xavera při laseru prý tolik rána nekrvácí, navic dite neni hospitalizovano (velke plus pro jeho psychiku, operuji ambulantne v jeho obleceni) a pry mandle nedorusta. tak to bylo řečeno nám. ..všichni co mi vyprávěli klasickou operaci mi tvrdi že to byly jatka. .vsude krev...
me taky odrazuje pri klasice 3denni hospitalizace.
napiš mi pak prosim vasi zkusenost.
drzim vam na zítřek moc palce...
ja zjistim v utery zda musime na odstranenu ci ne...

xavera
3. led 2016

@zdendula86 tak na Kladně je to ráno nástup v 7h, ve 14 h se jede domů a to jak při klasice tak při laseru.

xavera
9. led 2016

@zdendula86
tak jsem zde, abych psala naše zkušenosti. I když se to celé otočilo do obrátek, které se vás už netýkají.
V 7 ráno jsme dorazili, pan doktor operatér si nečetl zprávy ale zeptal se, o co jde. vysvětlila jsem, že malá hlavně špatně dýchá v noci, spí na zádech, při každém nádechu se dusí a má apnoické pauzy. To se zasekl a řekl, ať ukáže krční mandle, když je viděl, odskočil od stolu a řekl - Ty vado. Kissing postavení, což znamená že se dotýkají a doporučil nám odstranění mosní mandle a seříznut krčních. I když byly mandle bez problémů, nikdy malá neměla angínu. Že sice může vyndat jen nosní, ale obává se, že až malá chytne první angínu, a mandle se ještě zvětší, bude se dusit. a Půjde pod narkózu znova. Doporučil nám to udělat naráz. Čuměi jsem jak puci, že jsme na to nebyli vůbec psychicky ani jinak připravení, ale tak jsme svolili. Znělo to rozumně. Takže Dětio s nosní mandlí šli ten den odpoledne domů, my až za dva dny. takže nyní řešíme pooperační stav krních mandlí, asi vše co bych psala by bylo tudíž zavádějící. Jde o daleko závažnější operaci a jiný průběh pooperačních problémů. Pokud máš nějaké konkrétní dotazy, tak je ráda zodpovím. Jo, nosní mandli nedělali laserem, ale klasicky, vysvětlili nám, že je to pitomost, skoro nikdo si to nenechá dělat. Operace jsou prý stejné, při té laserové se ta rána nakonec přejede laserem. Řekli nám, ať malé za tu 1000 radši něco koupíme.

krystalka
9. led 2016

@zdendula86 - my jsme byli v synových necelých 5 letech v Praze na Karláku u MUDr. Kolína....klasickým způsobem, ráno nástup v 7, dopoledne operace, navečer jsme jeli domů, nic nekrvácelo, před odjezdem na sál dostal syn nějakou premedikaci v sirupu, takže byl úplně v pohodě a to je jinak extra citlivé a úzkostné dítko....všichni tam byli moc příjemní a ochotní....celou dobu jsem tam byla s ním, kromě těch asi 40 minut na sále....probouzení z narkózy bylo taky celkem ok, chvilku plakal, pak usnul a odpoledne už si dal oběd, zmrzlinu a hrál si v jejich herničce...pak ho zkontroloval doktor a jeli jsme domů....měla to tam takhle většina dětí, co tam ten den byly.....snad jen jeden chlapeček zůstával do druhého dne, protože mu bylo po narkóze špatně.....doma druhý den už jsme skoro nevěděli, že na nějakém zákroku byl, za týden kontrola, všechno ok, syn si dodnes pamatuje hlavně to, že tam měli barevné postýlky 🙂....jinak švagrová byla před lety na Karláku s oběma dcerami a zkušenost mají úplně stejnou 🙂

petraa3
17. črc 2017

@xavera Mohla bych poprosit o detaily té operace? Syn hůře slyší, huhňá, chrápe a má také apnoické pauzy. Dnes na ORL v místě bydliště nám doporučili odstranění nosní mandle a seříznutí krčních mandlí. Jak dlouho jste byli hospitalizovaní, jaký je průběh? Docela mě to děsí, protože sama jsem byla na klasice vyndání nosní mandle a byla to hrůza. Tohle bude asi horší..

xavera
18. črc 2017

@petraa3 dobrý den, ráno jsme přišli do nemocnice, dopoledne jí dělali zákrok - nosní mandli pryč a seříznutí krčních. Byla tam asi 20 minut?? už nevím přesně. Pak na pooperačním se budila z narkózy, bolelo jí to, byla nešťastná a zmatená. Po cca hodince uklidňování usnula a přesunuli nás na normální pokoj. Po další hodině se opět vzbudila, byly jsem tam asi 3 dny. Krk bolel, museli jsme ho chladit a dávat Nurofen, steně jí to hodně bolelo. Po propuštění doma 40ky teploty a přestala slyšet, něco jsme v nemocnici chytly - já taky chřipajznu. Dostala antibiotika, že nějaký výpotek v uších . Pak se to pomalu začlo zlepšovat. Byli jsme doma měsíc, také se jí změnil hlas - mluvila takovou fistulí. Neslyšela a nebylo jí rozumět, bolel jí krk. Když už byla ze všeho venku a chtěla jsem jí odvést do školky, zánět kyčle - může vzniknout po viróze. Tak jsme byli doma dalších 14 dní a musela jsem ji nosit, aby na to nestoupla.
Takže nám to zabralo asi 2 měsíce. Kdyby jsme tam nic nechytli, tak jsme z toho venku dřív.
Co konkrétně by vás zajímalo? Ten pooperační průběh je asi dost individuální.

petraa3
21. črc 2017

@xavera @xavera Tohle mi docela stačí, měli jste komplikace po operaci. Ale pokud toto nebudete brát v úvahu, pomohlo to dcerce?