Odstranění nosní mandle, pro a proti

twinka89
7. čer 2017

Dobrý den, dnes mi bylo od lékaře doporučeno nechat synovi 3,5roku odstranit nosní mandli. Můžu se zeptat na pro a proti?

mlynkova85
7. čer 2017

Já byla s dcerou před 2 lety proti žádné nemám. Jen samé pro. Nechrápe, není tolik nemocná, už má konečně i pěknou barvu a nehuhňá. Jen se musí dítko hlídat aby ta nosní mandle zase nedorostla. Jak mají tu nosní mandli zvětšenou tak dýchají pusou a pak se musí někdo znova naučit dýchat nosem.
Operace proběhla v pořádku ráno šla na zákrok ve 14 hodin jsme šli domů.

tonna
7. čer 2017

Já šla s malým před měsícem. Lituju, že jsem nešla dřív, ale poslali nás na ORL až letos na jaře a byla mu zjištěná velká mandle. Mě to bohužel nějak nenapadlo. Ty 3 roky nemocí nám dali hodně zabrat. Malej přestal chrápat, nehuhňá, líp slyší. Už byl i na školce v přírodě a už skoro dva týdny ve školce a je pořád fit. To jsem zažila snad jen o prázdninách. Byli jsem ambulantně v Praze, takže dopol příjezd a ve 13 hodin už jsem ujížděli domů.

petronilkaa
8. čer 2017

Sestra byla se synovcem, pro určitě není od té doby tak nemocný. Proti (co nám pak říkala jedna známá doktorka) u předškolních dětí je prý nejvyšší riziko komplikací. Obzvlášť u ambulantního zákroku. Co měla zkušenosti, často dítěti do 24 h po zákroku začalo silné krvácení a šlo o minuty.. Nechci plašit, jen tlumočím. Proto i doporučují hodně dítě hlídat po zákroku.

krystalka
8. čer 2017

Byli jsme se synem v necelých 5, nějakou dobu jsme vyčkávali a zvažovali, jestli je to opravdu nutné, ale potom už prakticky nemohl dýchat nosem, dusil se u jídla, v noci chrápal a měl dechové pauzy, huhňal.....měl jen občas rýmy, záněty uší nikdy.....byli jsme v Praze na Karláku, ráno jsme přijeli, navečer jsme jeli domů, celou dobu kromě zákroku jsem byla s ním, přístup byl skvělý, po probrání z narkózy chvilku plakal, ale pak usnul a když se vzbudil, tak už byl prakticky v pohodě, dostali tam potom i oběd a sváču, skočili jsme mu pro zmrzlinu, odpoledne už si hrál v herničce....pak ho zkontroloval dr. a kolem 18h jsme jeli domů. Druhý den už vypadal jako kdyby na žádné operaci nebyl..... Ale každopádně, jak tu bylo psáno výš, ta možnost nějakého krvácení vždycky je, i když to nebývá zase až tak časté, takže určitě klidovější režim a hlídat.....nešla bych na to ambulatně, kde pouštějí domů 2 hodiny po zákroku, měla bych z toho blbý pocit....s námi tam tenkrát bylo ještě asi 5 dětí v ten den a kromě jednoho, kterému bylo špatně po narkóze a radši zůstávali do rána, šly jinak všechny navečer domů..... Jinak nám zákrok hodně pomohl, syn potom pár dní okouzleně chodil a pořád nám hlásil, kde co voní a smrdí a konečně dýchal i se zavřenou pusou.....ale musí se to hlídat, často se děti během doby, kdy mají tu mandli zvětšenou, odnaučí dýchat nosem a pak se to musí docela dlouze znovu učit - náš případ....

babanci
12. čer 2017

Kdysi mi to lékař u dcery taky doporučil. Prý bude jinak neduživá a nebude dobře slyšet, měla opakovaně zánět středního ucha. Zkonzultovali jsme to ještě s druhým lékařem, který naopak nedoporučoval, že mandle má svou roli a tak jsme nakonec odmítli. Dnes je dcera už dávno dospělá, zdravá a rozhodně není neduživá. 🙂 Nějak ty problémy s ušima odezněly. I když lékař tvrdil, že je to banální zákrok, nám se žádný zákrok nezdá banální a proč ho podstupovat, pokud nejde o život?