Šance na zdědění chorob-nízký tlak, bronchitida, alergie

simonecasper1994
10. dub 2015

ahoj mám pár otázek a chci se zeptat zkušenějších žen. vezmu to popořadě.
jsem narozená v osmém měsíci těhotenství. moje váha 2100g délku nevím. musela jsem kvůli slabšímu srdíčku a plícím zůstat měsíc na hadičkách v inkubátoru v Kladenské porodnici.
můj táta trpí nedomikavostí srdeční chlopně a vysokým krevním tlakem. máma má zase nízký tlak. já mám taky hodně nízký tlak mnohdy tep nepřekročí 59 tepů za minutu. mám chronickou bronchitidu. stačí mi prochladnout a jde mi to na průdušky. téměř celoročně beru xyzal a zodac na alergie. při běhu kolabuju a při rychlé chůzi se zadýchám a pak trvá i půl hodiny než dýchám normálně.navíc mám nadváhu ze zdravotních důvodů 158cm 92kg. před půl rokem jsem potratila v osmém týdnu. dnes ráno test s náznakem druhé čárky. zajdu na gyndu ale když připočtu že máme v rodině dětskou obrnu,špatnou štítnou žlázu,cukrovku a navíc moje šestiletá sestra má poruchu růstu že v šesti vypadá na čtyřletou. bratr me matky je mentálně postižený a matka porodila mého bratra,který po porodu umřel na nefunkčnost ledvin.
já se tedy ptám. jaká je šance zdědění chorob z rodičů na dítě? jakým způsobem bude pravděpodobně ukončeno těhotenství s mým zdravotním stavem? je možné,že po potratu se může znova potratit?
četla jsem že žena může mít pár neprosperujících tehotenstvi nez se zadaří. proto počkám na vyjádření na gyndě ale nerada bych aby moje dítě mělo stejné zdravotní problémy jako já.

jitavrtule
17. dub 2015

@simonecasper1994 Nízký tlak není choroba, stejně tak nižší hodnoty tepu nejsou nic chorobného - pro srdce a oběhový systém je oboje podstatně lepší než opak (vysoký tlak, vysoké tepové frekvence), který ho přetěžuje.
Alergie má dneska kdekdo, pokud se projevy dají řešit jenom užíváním zodacu a xyzalu ,tj. volně prodejných léčiv, pak bych to nepovažovala za nijak zásadně závažné.
Že kolabuješ při běhu a i při rychlé chůzi se zadýcháš má na 99% souvislost s tím, že jsi fyzicky (nikoliv nutně zdravotně) v mizerné kondici - máš nadváhu, pravděpodobně (a teď čistě spekuluju, klidně mě vyveď z omylu) moc nesportuješ.
Naprosto upřímně - každý potrat je smutný, ale potrácí i naprosto zdravé ženy ve vynikající kondici s čistokvoucí rodinnou anamnézou a je jich spousta.
Tím vším chci říct, že pokud jsi teď znovu těhotná, je to dar a vůbec bych se nezabývala černýma myšlenkama na to, jak bude všechno špatně.
Pokud se kouknu na sebe - celé dětství jsem byla nedomrlý chcípák s totálně rozoranou imunitou, chytla jsem kde co, chronickou bronchitidu jsem měla x let taky, na školku v přírodě jsem jela vyzbrojená taškou léků, které jsem v té době pravidelně užívala (na imunitu, na bronchitidu, ví bůh na co). V pubertě se k tomu přidaly alergie a atopický ekzém. Mám nízký tlak (běžně netěhotenské hodnoty 85/60)a jsem brachykardická (tep kolem 50, to ale je už částečně i trénovaností, hodně sportuju). Z strany otce mám plejádu onkologických onemocnění a Menierovu chorobu, od mamky opět široký výběr rakovin, potíže s tlakem, žlučníkem a osteoporózu.
Nicméně zhruba od dvaceti, když jsem konečně začala rozum brát, se snažím žít tak, abych byla fit - fyzicky i duševně, ono to jde dost ruku v ruce. Fakt nemá smysl řešit, jestli moje mimčo bude mít alergie, nejspíš jo - jako většina populace - a co?
Dost případných zdravotních potíží (těch opravdu závažných) se dá podchytit už v průběhu těhotenství - pro svůj vlastní klid můžeš jít na prvotrimestrální screening, nechat se otestovat na riziko preeklampsie, udělat krevní obrazy, užívat potravinové doplňky, starat se o sebe co se jídla, pohybu týče atd atd.
Ty, co se podchytit nedají - to je holt riziko podnikání a je přítomné při každém těhotenství. Nízký tlak, alergie a holt horší rodinná anamnéza rozhodně neznamenají, že je nutné těhotenství ukončit nebo že miminko bude trpět tím stejným. Pořád maminka je jen "půlka" miminí genetické výbavičky 🙂
Držím palce, ať je všechno v pořádku a fakt doporučuju snažit se v tomhle ohledu myslet pozitivně. Podělat se může všechno vždycky, ale nemusí a nejdůležitější je být v těhotenství (a i coby netěhotná) psychicky v pohodě a nestresovat se!

anjelita
17. dub 2015

Dost to zalezi na tom co ma v rodine otec ditete, neda se to presne predurcit. Dite nemusi zdedit naprosto nic pokud mas zdravyho partnera. Obecne vzato se musi sejit stejny geny ty ci ony choroby aby to u ditete propuklo (nejen z toho duvodu jsou zakazany incesty, kde je obrovsky riziko). Pokud dite prece jenom vadny gen zdedi (50:50), zase to neznamena ze se to musi projevit. No a jen ta dalsi skupina zdedi 100% zdravotniho problemu, takze je sance rekneme 1:3 ze dite bude mit zdravotni problemy, rozebiram to nize. Doktor neni Buh a sam nevi cim bude dite trpet (pokud ovsem testy neprokazou ze dite nebude zivotaschopny po porodu). Geneticky testy pomuzou odhalit jestli parneri maji shodne vadne geny, podle toho je treba pak postupovat. Detska obrna neni vadnej gen, ale infekcni onemocneni. Spatna stitna zlaza muze mit vliv na tehotenstvi, ale to bys musela udelat svoje vlastni testy jestli ji mas v poradku nebo ne (Stitna zlaza mohla i nemusela byt duvodem potratu). Za dalsi, znam deti co se narodily ve 24. tydnu a jsou naprosto perfetne zdravy. Nezminila jsi jak nizky mas tlak, tep 59 za minutu je naprosto normalni. Ja sama mam 49-55. Chronicka bronchitida u tebe mohl byt nasledek ockovani (ockovani maji 8-12x vyssi riziko vytvoreni astma/bronchitidy), to samy u alergii. Takze tam se musi trosku zapatrat jestli za to vubec mohly geny. Nadvahu mas dost velkou, z toho duvodu jsou na tom plice hur. Doporucila bych pod dohledem odbornika zhubnout, vyhodit prasky na alergie a dat se na zdravou vyzivu, vyhnout se alergenum. Koneckoncu prasky na alergii ti muzou taky dost pritezovat (taky jsem alergik a vim o cem mluvim). Je lepsi to vyhodit a zit zdrave bez vedlejsich ucinku.