Syndrom periodické horečky. Máte někdo zkušenost?

tahejhula
30. srp 2021

Pěkný den, máte někdo zkušenost, že by se u dítěte manifestoval až po čtvrtém roce věku? Když jsem procházela starší diskuse, poměrně mě překvapilo, kolik rodičů vidí souvislost s vakcinací. Naše dítě dostalo na konci července třetí dávku tetanovky. Zhruba v polovině srpna horečka, hospitalizováno pro vyšší CRP, lehce zarudlý krk (během dvou dnů výrazněji), moč i stěr z krku bez průkazu patogenu, RTG plic čistý. Je mi naprosto jasné, že se mohlo jednat například o bouřlivější virózu. Proto mne zajímá, zda jste někdo zaznamenal první epizodu symptomů syndromu u staršího dítěte. Děkuji.

heliante
30. srp 2021

Ano, u dcery to zacalo ve 4,5 letech a trvalo 3/4 roku, nez se prislo na to, ze to PFAPA. Ockovana v te dobe nebyla, ale pravdepodobne to spustila skryte prodelana mononukleoza (priznaky nemela, ale mela pak protilatky)

tahejhula
autor
30. srp 2021

@heliante díky moc za odpověď, věk dítěte tedy totožný. Jak dlouho jste s tím bojovali, do kolika let? Díky moc.

heliante
30. srp 2021

@tahejhula 2 roky, ted je dalsi 2 roky klid, ale jsem stale obezretna a nevim, co udela treba nastup puberty.

tahejhula
autor
30. srp 2021

@heliante ou, takže to není úplně tak, že s pozdějším nástupem třeba kratší doba projevů. :/

tahejhula
autor
31. srp 2021

Má ještě někdo zkušenosti s periodickými febriliemi?

sarunatko
31. srp 2021

Moje dcerka. Začalo to asi dva měsíce před 4. rokem, horečky kolem 40, CRP až 300. Až po roce se zjistilo, že prodělala mononukleózu. Dneska je jí 10 a bohužel občas se objeví i teď.

tahejhula
autor
31. srp 2021

@sarunatko díky za odpověď, byť mě úplně nepotěšila. Dařilo se ty stavy zvládat doma? Podávali jste prednison? Díky.

hojda
31. srp 2021

Řešili jsme to cca od 2 do 5 let (bez prednisonu).

lucka662006
31. srp 2021

@tahejhula Ahoj, nevím, jestli to chápu správně, ale z jedné horečky nelze usuzovat na syndrom periodické horečky... Může to být i situace například po prodělaném covid, silnější viróza, jak píšeš apod.....

tahejhula
autor
1. zář 2021

@lucka662006 ano, proto jsem to tam sama uvedla. 🙂 Šlo mi především o to, zda se u dětí tento syndrom může "rozjet" i v takto pozdějším věku. CRP vyloženě na virózu nevypadal, byť se ani to nedá samozřejmě zcela vyloučit. Dítě je i jinak chronicky nemocné, potenciálních spouštěčů by se našlo několik.

sarunatko
1. zář 2021

@tahejhula Ano, vždycky jsme to zvládli doma, i když několikrát už jsem pomalu číslo RZ vytáčela. Když má dítě 40 horečku a skoro nevnímá, tak je to šílený. Prednison jsem dávala málokdy, když už opravdu byla horečka kolem těch 40, tak jsem se snažila jí ho podat, ale ona obecně má problém s užitím jakéhokoliv léku, nedokáže polknout tabletu, okamžitě všechno vyzvrací. Navíc ten Prednsion je odporně hořký. My jsme absolvovali i test na "celoživotní" formu Pfapy, naštěstí se tohle neprokázalo. Teď je jí 10 a má tak jednou za tři měsíce příznaky - únava, někdy zvýšená teplota, bolest v krku, většinou to zvládneme během dvou dnů sami. Tak zhruba dvakrát do roka vyskočí i horečka, to chodíme konzultovat k lékařce, která vyloučí případné jiné onemocnění.

sarunatko
1. zář 2021

@tahejhula Já už mám teda i za ty roky vypozorované, že spouštěčem opravdu může být i stres, a to stres v pozitivním i negativním slova smyslu, tj. když se na něco moc těší a i když se něčeho moc bojí. Příznaky na ní poznám už dopředu, je unavená a je jí cítit z pusy.

sarunatko
1. zář 2021

@s
@tahejhula A ještě jedna věc - někteří lékaři bohužel tuto diagnózu neznají nebo ji nevěří, nás dokonce naše první doktorka odbyla s tím, že je to specifické pouze pro středomořskou oblast, že se tahle diagnóza v ČR nevyskytuje, a chtěla dcerku neustále léčit jen na angínu, takže atb.

marta_kovar
1. zář 2021

Můj brácha to měl asi okolo 7 věku. Nyní už mu je 17 let a je to všechno ok. Ale kolikrát si pamatuji, že ty jeho stavy byly fakt děsivý. Dětská doktorka nevěděla o co jde a furt léčila špatně, pak byl odeslán do Fakultky a tam se na to přišlo. Jednou za čas jezdil na kontroly. Maminka musela všechno zapisovat do tabulek. Medikaci si nepamatuji. Ale měl to prostě pravidelně plus mínus co měsíc.

tahejhula
autor
1. zář 2021

@sarunatko tak u nás s tímhle podezřením přišli prostě lékaři. Je fakt, že na nedostatek přemýšlení, co by mu mohlo být, si zrovna my stěžovat nemůžeme. Jo, on měl právě červeno v krku (ne úplně extra moc, ale měl), z úst mu bylo cítit také, bolely ho nohy, CRP měl 123. Syn má vrozenou vývojovou vadou močových cest, takže se původně čekalo, že vyleze nějaká bakterie v kultivaci moči. Ale nikde nic. U něj je problém, že jakmile teplota vyleze nad 39°C, přestane pít a jako bonus dost zvrací.

tahejhula
autor
1. zář 2021

@marta_kovar díky moc za reakci. 🙂

sarunatko
1. zář 2021

@tahejhula Dcerka v krku mívá takový nález, že doktorka říká, že to se nevidí u dospělého, natož u dítěte ☹ Nemůže skoro vůbec polykat.

tahejhula
autor
1. zář 2021

@sarunatko ono je to prý celkem variabilní. Navíc ten syndrom není jeden. No těžko říci. Jen toho má kluk dost i bez další legrace na krku.

janedv
6. zář 2021

@tahejhula u syna (cerstve 6 let) je ted na to podezreni. Zacalo to pred rokem, kdyz mu bylo 5. Bez navaznosti na ockovani. Zatim jsme ve fazi zkoumani a vylucovani vseho ostatniho, je zdrave decko, jenom ma jednou za cas proste febrilie atd. Zatim vse zvladame doma, ale on jako2-4 lety trpel na laryngitidy, kdy se mu v noci uplne uzavrel hrtan a nemohl dychat. Takze mame Dexamethazon doma a uz ho umim pouzivat, on ho uz umi polykat a spolupracuje (taky je mu 6, ze ano). Ale spolurpacoval uz od tech 2. Ted to ruzne resim s doktory, trochu to ustalo, tak jsem polevila, ale je to jenda z moznych diagnoz.