Zánět středního ucha. Nechat píchnout?

lepsa
2. lis 2020

Dneska jsem musela pro dcerku do školky, protože si stěžovala na bolest ucha. Jely jsme na ORL. Dr že má počínající zánět, máme kapky do ucha na noc nurofen a zítra mám zavolat jak to zvládla v noci a pokud by moc plakala, že ji to bolí, tak by to chtěl píchnout. Mě se do toho moc nechce.kdyz jsem se ho ptala jestli musí, tak říkal, že nemusí, ale že se jí uleví od bolesti. Všude čtu, že když se píchne tak už je to pak pořád. Dcerka má 3,5 roku, má to poprvé, nemá rýmu (měla 3 týdny zpět). Teď před usnutim teplota 37,8. Co myslíte jaké máte zkušenosti? Jestli ty kapky zaberou tak rychle nebo počkat ještě jeden den? Samozřejmě uvidím, jaká bude noc..

jipe
2. lis 2020

@lepsa syn měl zánět několikrát, ale na píchání to nikdy nebylo (bubínek nebyl vyklenutý), k nurofenu a otobacidu určitě ještě olynth do nosu a nějaká antihistaminika (splasknou sliznice). Ty kapky do ucha spíš uleví od bolesti a desinfikují, ale zánět je na druhé straně bubínku. Poprvé syn po 5 dnech horeček a bolesti dostal antibiotika, ale ucho píchnuté neměl. Ono zase pokud ten zánět tlačí na bubínek hodně, tak to může prasknout samo a to bude "větší díra"

fandysek_1
2. lis 2020

@lepsa lepší píchnout než nechat prasknout samovolně. Vzniká jizvení toho bubinku a po prasknutí to je větší jizvička. Zkus i chladit za uchem. Pokud se jí to rozjede žádné kapičky nepomůžou a buď to praskne nebo budete muset jet.

sonnn
2. lis 2020

já jsem to měla v dětství několikrát, vżdy po píchnutí opravdu úleva - to si pamatuju dodnes

suzanna123
2. lis 2020

Zkus chladit ouško. Naše malá na to trpěla, poprvé, když se jí to rozjelo, jí to píchli, řvala strašně, ale evidentně jí to ulevilo. Ale pak asi hodinu na to jí vylítly horečky, blinkala - strašný. Od té doby vždycky, hned jak přijde, že ji bolí nebo i svrbí ouško, tahám hrášek z mražáku a zatím se nám to vždycky podařilo rozehnat..

monika3456
2. lis 2020

@lepsa určitě pichnout, je to okamžitá úleva. Nenechala bych dítko takhle trápit.

anetka1701
2. lis 2020

řešila jsem pár let zpět. Doktorka chtěla píchnout bez souhlasu... Dost jsme se pohádali... Pokud to je počínající, určitě nasadit Nurofen, případně ATB a zkusit bez píchání. Pokud se to bude zhoršovat, píchnutí holt pomůže... Ale chce to fakt píchat až jako poslední možnost, poškodí to to ouško a bude pak mít větší problémy při každém zánětu. My zvládli bez píchání, do pár dní byl klid.

te_reza
2. lis 2020

Holce píchaly jenom jednou, ale to už měla před prasknutím a měla 39 horečky. Několikrát na to měla atb. Teď minulý týden měla taky začínající zánět (první noc jsem myslela že ji to píchnou) a nakonec tři dny nurofen /otobacid a byla dobrá

janulkaz
2. lis 2020

Ja bych radeji nechala pichnout..mladej ma snizeny prah bolesti a nekolikrat mu to prasklo,pokud jsou horecky a boli to,volila bych radeji pichnuti nez prasknuti..i kdyz samozrejme nejlepsi ani jedno,ale to clovek jako nedoktor uplne nepozna..mozna u sesteho sedmeho zanetu uz ma trochu predstavu o prubehu 😁

lepsa
autor
2. lis 2020

Kapky máme Otipax. Mám kapat co 3 hodiny. Já nevím, přijde mi, že je brzo, aby to za den pomohlo. Jestli nepockat třeba do středy, ale zas ji nechci nechat trápit. Kéž by to přes noc zabralo

jipe
2. lis 2020

@lepsa pokud se to nezlepší, tak at se na to dr. raději podívá, třeba nazná, že to na píchání není podle stavu bubínku. Fakt to chce hlavně smrkat a aby splaskla ta sliznice, aby se to ouško uvolnilo zevnitř. U nás to bylo poprvé peklo (mládě nepřiznalo hned, že ho bolí ucho), nurofen zabral na 2 hodky, pak zas řval bolestí, teplota taky pořád a zabraly až antibiotika. Ted když hned začnu kapat, tak do 24 hodin je ok

lepsa
autor
2. lis 2020

@jipe ale ona nemá co smrkat, rýmu nemá 🤷‍♀️

lepsa
autor
2. lis 2020

Každopádně tam mám ráno zavolat a říct, jaka byla noc, tak uvidíme

fandysek_1
2. lis 2020

@lepsa pokud to nerozeženete dnes večer a nezaberou kapky budete muset jet. To je šílená bolest pri zánětu středního ucha, proto vám dal doktor den nebo máte přijet v noci. Přeji klidnou noc, ať léky zaberou.

anuliinka2013
2. lis 2020

Ja teda nemam aktualni zkusenost, ale jako mala jsem na to strasne trpela, snad 7x pichane usi, hruza... kazdopadne pamatuju si, ze kdyz se to rozjelo, mamka v noci volala taxika a jelo se na pohotovost, nemohla jsem bolesti spat... jakoze to bys poznala, co delat, ono i v tom leze to vic boli...

1772
2. lis 2020

@anetka1701 Myslím, že píchnutí bubínku je méně zatěžující organismus než ATB. Úleva je rychlejší a nemoc ustupuje dříve.

amazonkajanik
2. lis 2020

@lepsa toho se děsím,aby to nepotkalo syna. Já si tím prošla až jako 20letá a bolestí jsem fakt brečela,bylo to už na píchnutí. Naštěstí to nebolelo (doktorka upozornila,že bude i přes umrtvovaci vodičku,co mi tam na nějakou dobu nalili) a faaakt úleva. Tchýně pro změnu na to jako dítě trpěla a jelikož se jí už v pubertě nikam nechtělo,užila babskych rad a nahřála to. Zánět praskl a došlo k poškození bubinku,takže špatně slyší. Takže jestli zabere to,co máte, nechala bych to. Pokud se stav zhorší,nechat píchnout 😉

martt
2. lis 2020

@lepsa Syn měl začínající zánět středního ucha. Jeli jsme tenkrát na pohotovost tam mu dali atb kapičky. Po příjezdu domu cca v 17:00 usnul a spal až do rána. Rano už ho ouško nebolelo. V te době mu bylo 4. Ja mam osobní zkušenost s píchání, tenkrat mi bylo cca 12 let. A od té doby slyším na to ucho min. Ale je pravda, že já už jsem ten zánět měla hodně rozjetej.

astyna88
3. lis 2020

Dnes se už ví, že je lepší nechat samo prasknout, protože to je přirozené a z druhé strany. Já mám píchla jedno ucho a na kontrole na usnim na něj hůř slyším, to je bohužel vedlejsak píchnutí ucha. Jasně, bolí to, já mám záněty stredousi ob rok, ale pokud to jde rozehnat paralenem nebo teplou vanou, kam dítě polozis, voda musí být až po uši, tepla voda pomůže prasknutí sama. Já byla u několika ORL a všude "hlavně si nepichejte uši"

lepsa
autor
3. lis 2020

@astyna88 no to je právě to, polovina říká píchat a druhá polovina zas ne... Noc byla asi ne nejhorší, ale několikrát zaplakala. Teplota 38. Znovu usnula cca v 5 ráno a ještě spí.

astyna88
3. lis 2020

Ono je to nejrychlejší, ale doživotní zjizveni... Starší usari se s tím neparou a hned by píchli, mě je to jasné.

fouskovi
3. lis 2020

Ono někdy lepší píchnout než aby to prasklo samo

hankaros
3. lis 2020

Pokud jste to podchytili v začátku, je velká šance, že to rozeženete tím ottipaxem. Já ještě boltec a okolí otvoru do ucha mazala tea tree olejem, jen malinko, nesmí se dostat dovnitř ucha.

lepsa
autor
3. lis 2020

Tak dostala ATB, říkal že bubínek není vyklenuty a je tam líp vidět než včera. Že na pichnuti to dnes není

prostenika85
3. lis 2020

Ahoj, mám zkušenosti se synem i sama. Syn má pícháné obě ouška a bohužel i několikrát. Záněty středouší jsme si fakt vyžrali. Osobně nevidím problém v píchnutí, dítko si zabrečí, ale přichází úleva od bolesti. Bolest před tím je mnohem větší.
Mi bubínek praskl samovolně. Ani jsem o tom nevěděla, jen jsem pak cítila úlevu od bolesti (nevěděla jsem, že jsem si uhnala zánět). Rozdíl ale byl v rekonvalescenci. Zatímco malý vpich se synovi zahojil bez problémů, já mívám s uchem problém i víc jak rok po.
Osobně jsem víc řešila atb, která nám doktoři cpali horem, dolem.
Jinak do ucha se rozhodně nesmí dostat voda. A pozor na teplo. Ono uleví od bolesti, ale přeje šíření zánětu.
Držím pěsti!