Zraková terapie u ročního dítěte. Co si pod tím představit?

pampeliska1313
28. čer 2022

Ahoj holky,

co si mám prosím představit pod zrakovou terapií a co z toho vyvodit?🙂 Dneska byl syn na vyšetření plusoptixem, tam to je prý v normě, ale dioptrie (3,4) má, ale beru, věkem se to může změnit, pak má i ptózu (proto původně na ten plusoptix šel, prý aby se zjistilo proč ji má, že pokud plusoptix bude velký špatný, možná je ptóza od toho) a má jít vyloženě k oftalmoložce “aby se podívala na sítnici a jestli je ptóza neurologická, určitě počítejte, že tam je i nějaký další onemocnění” - jak jsem to vstřebávala, asi jsem se nedoptala nějak inteligentně, protože se mi nepodařilo z doktorky dostat co tím myslí a jaký jsou možnosti, přišlo mi, že nechce tolik předbíhat. Na oční jsem syna objednala jen co se za mnou zavřelo, protože mi v hlavě jela jedna katastrofa za druhou. :D Oftalmoložka říkala, že musí jít i syn na zrakovou terapii. A já toho teda moc nedohledala co si pod tím představit, jestli je to jednorázová věc, nebo se bude cvičit i doma, jestli může skončit “jen” s brejlema/zalepenym očičkem, nebo je za tím něco víc a nějak předpokládám, že když ani tady se nezjistí nic, bude ta neurologie a to bude asi něco..:D Děkuju za zkušenosti a rady, vím o sobě, že jsem plašan a vážím si toho, že mě tady (zatím:D) nikdo neposlal do háje, i když asi řeším blbosti.:D Mějte se fajn!

malytlustyhroch
29. čer 2022

@pampeliska1313 jak je syn stary? Deti cca do tri let (proste ty malinke, co jeste moc nemluvi) chodi na presne mereni, toho jak opravdu vidi ke zrakovym terapeutum (super specialni odruda specialniho pedagoga), ten jim ukazuje ruzne karty a pozoruje, jak to dite reaguje jednim okem, druhym, obema... Je to vlastne neverbalni alternativa takove te zname tabule s obrazky/pismeny/ecky jak byva u ocniho lekare, akorat na ty mrnouse to nejde pouzit, tak se to takhle obchazi. Chodili jsme takhle se synem prakticky od narozeni do tri let, kazdeho pul roku, kvuli vrozene vade oka. Obednaci doby na pojistovnu byvaji extremne dlouhe, treba 4-5 mesicu, takze nam na ocnim rekli, ze at si to prvni vysetreni zaplatime, ze tu zpravu o tom jak doopravdy vidi (to se muze lisit od toho, co nameri pristroj, plusoptik atp.) potrebuji co nejdriv. Takze jsme platili asi 500 na soukromem pracovisti a meli termin asi za 14 dni.
Pokud je tam nejaky specialni problem se zrakem, tak zrakovi terapeuti i pomahaji s jeho resenim, ale s tim zkusenost nemam, syn nakonec vidi na obe oci dobre, i kdyz jedno oko vypada jinak.

malytlustyhroch
29. čer 2022

Promin, uz to ctu, ze mas v nadpisu "u rocniho".

malytlustyhroch
29. čer 2022

Ze ma jit na tu 'zrakovou terapii" to rikala ta ocni, ke ktery jste se ted obednali ? Dala vam nejaky kontakt kam se obednat? Fakt doporucuju zacit toho zrakoveho terapeuta (co dite vysetri jak vidi) shanet, co nejdriv. Na ocni jdete nejdriv nebo uz se zpravou od toho zrakoveho terapeuta? My byli nejdriv na ocnim (ale "statim" bez objednani, protoze to vypadalo fakt blbe) a pak ze mame prijit na kontrolu za mesic, a do ty doby si mame zaridit vysetreni u zrakoveho terapeutova stuj co stuj.

pampeliska1313
autor
29. čer 2022

@malytlustyhroch zrakova terapie se provádí přímo u ty oftalmolozky kam je syn objednanej.. a platí se to, ale tak kdyz to pomůže…Prave říkala ze se udělá vyšetření ale rovnou ten den se bude dělat i ta zrakova terapie, takže to bude na dyl. Ono když mi na plusoptixu řekli ze jako tam jsou dlouhý lhůty, tak jsem proste volala hnedka co jsem vyšla.:D Na tom plusoptixu mě prave uklidnovala ze se oko ještě vyvíjí, na druhou stranu mě vyděsila s tou neurologií a další nemocí. Sice jsem si říkala, ze jako vrozeny vady, teda aspoň ten zákal, se kontroluje v porodnici a jsem si jistá ze syn vidí. Tak doufám, ze to nebude ve finále nejakej pruser.

malytlustyhroch
29. čer 2022

@pampeliska1313 u nas to nejdriv vypadalo jako hroznej pruser - mel ve 4 tydnech bily "neco" v oku, pak se ukazalo, ze je to jen nejaka neskodna vrozena anomalie. Preventivne lepime okluzory na hodinu denne a zatim to vypada, ze ta anomalie na zrak nebude mit vubec zadny vliv, je mu sest na obe oci vidi skvele.
Co muzu doporucit vzit si k ocni slunecni bryle pro dite na cestu domu, jestli pujdete za slunecneho dne, tak to slunce do rozkapanejch oci je fakt neprijemny. A cokoladu na nervy, protoze i klidne deti se vetsinou tomu kapani do oka napoprve/napodruhe dost branej, samozrejme za ten klid, ze je v oku vsechno v poradku to stoji.

pampeliska1313
autor
29. čer 2022

@malytlustyhroch dekuju za tip s brejlema.🙂 no jasný, syn cvičí vojtovku od pěti měsíců, takže.. musím mít nervy ze železa.:D je fajn, ze Vám to dopadlo vlastně dobře a syn vidí krasne, to je dobře.🙂