Zvětšená nosní mandle. Alternativní léčba?

zjm
1. dub 2020

Milé maminky,
potřebovala bych poradit ohledně nosní mandle. Syn (3 roky) měl jít na odstranění, ale bohužel je zákrok kvůli současné situaci odložen.
Syn trpí na nekonečné zelené rýmy, děsně chrápe, špatně spí, občas se v noci nemůže nadechnout, přes den má buď otevřenou pusu nebo skřípe (žmoulá) zuby, to jsou důvody, proč jsme se po úvahách rozhodli k odstranění.
Zajímaly by mě nejen zkušenosti, zda u vašich dětí zákrok pomohl, ale hlavně vzhledem k tomu, že nevím, kdy k zákroku dojde, jestli můžete doporučit něco, co vašim dětem ulevilo, případně jste se pak obešli bez chirurgického zákroku...?
Od dr. máme předepsán Mommox 1 x denně a 2,5 ml Aerius 1 x denně.
Moc děkuji za zkušenosti a rady!

hojda
1. dub 2020

Co proplachování konvičkou aspoň na tu rýmu.

hasara33
1. dub 2020

@zjm ahoj, já má tedy přímo osobní zkušenost s odstraněním nosních mandlí akorát tedy ve 12ti letech. Trpěla jsem na hrozný rýmy, pořádně nemocná jsem nebyla, ale odmala několikrát do roka příšerné rýmy díky, kterým jsem měla i několikrát zánět středního ucha. Po odstranění se to zlepšilo a dá se říct, že od té doby mám klid a rýmu mám tak maximálně dvakrát do roka.
Jinak tenkrát mi maximálně ulevily kapky do nosu jenomže, jak víme, ty se nemají užívat dlouhodobě a já měla tuhou rýmu třeba dva měsíce v kuse pak chvíli klid a pak zase rýma takže, co by na to dočasně pomohlo, než bude zákrok, neporadím, možná zkusit nějaké bylinné kapky (dr. Weiss třeba), které se mohou užívat dlouhodobě.

veronikav31
2. dub 2020

Upřímně, doktorka by měla zvýšit Auerius. a určitě by to chtělo zajít na alergologii nechat udělat testy. Podporovat imunitu-vitamín C, rybí olej apd. Mommox se používá na alergii.
Dcerka má Areius a pediatra nám jej z 2,5ml/1xdenně na podzim změnila na 4ml/1xdenně a super. Teď na jaře na doporučení alergologa jsme jej zvýšili na 5ml/1xdenně.Mommox má jen když má rýmu, když je ucpaný nos tak ne
To,že syn se nemůže nadechnout může být počáteční problém s atmatem-nepodceňovala bych ho. I mě doktorka na Orl řekla, že časem určitě bude potřeba dceři dát mandle pryč-nesouhlasím s tím a nepůjdu do toho, nevidím k tomu důvod. Jelikož je alergik jako já, tak já mám taky pořád ucpaný nos, hůře se mi dýchá,mám astma, ale nic co by se nedalo díky lékům zvládnout

levandule_k
2. dub 2020

Můžu napsat maximálně svoji zkušenost s trháním mandlí, trpěla jsem na rýmy a záněty.Cca v 9 letech mi byly nosní mandle odstraněny, ale zážitek to byl fakt humus. Díky tomu bych byla s odstraněním hodně opatrná a hledala jiné cesty. Doktorka ještě tenkrát doporučovala na rýmy moře. Ten rok, co mi mandle vytrhli, jsme byli i u moře a hodně jsem se "potápěla", kdy jsem se vždycky nadechla vody, aby se mi pročistili dýchací cesty. Nemocná jsem byla o dost méně.

Mezi námi partner měl loni trochu horší rok na nemoci, měl zánět dutin a opakované rýmy. Častým používáním nosních kapek si poškodil nosní sliznici. Poškozená sliznice byla náchylnější na rýmy, začarovaný kruh. Jako nakonec se z toho dostal. Občas používal konvičku a pravidelně si do nosu stříkal mořskou vodu. Používal ještě nějaké bylinkové kapky. Pil bylinkové čaje a chodil ven do přírody, ale chtělo to čas a trpělivost.

te_reza
2. dub 2020

Holka byla loni v březnu. Chápala, měla apnoe, rýmy, záněty stredousi, je to lepší až teď. Chrápání ji zmizelo hned, zbytek se asi musí srovnat. Ona je ale alergická, takže ji z nosu teče každou chvíli

hanka158
7. bře 2022

@zjm muzu se zeptat jak jste pochodili? Syn ma necele 4 roky a take ma zvetsenou nosni mandli, stale nemocny, ryma, kasel, v noci i pres den s otevrenou pusou... Take nam bylo doporuceno odstraneni, ale radeji bych zkusila jeste neco alternativniho. Zkousime cinskou medicinu a ac dceri pomohla a potize uz nema, tak na syna to nejak nefunguje... Dekuji!

zjm
autor
8. pro 2022

Reaguji s velkym zpozdenim, nevsimla jsem si zpravy. Syn mel nakonec mandli odstranenou ve 3 letech, pomohlo to pouze na chvili, zacala dorustat a do toho se mu zvetsily krcni mandle. Uz tak netrpi na rymy, ale o to vice kasle. Byla mu zjistena alergie na roztoce a kocku, takze spousta leku (pomahaji pres leto), jakmile zacne podzim, nemuze se zbavit kasle. Astma je prozatim vylouceno. Zajimalo by me, zda mate nekdo zkusenost s necim, co zabira na alergicky kasel v zimnim obdobi? Za posledni 2 roky jsem dala tisice za homeopatika a cinskou medicinu, za me naprosto vyhozene penize (nicmene verim, ze u nekoho zabira).

hanka158
8. pro 2022

@zjm dekuji za zpravu, napada me, jestli jste zkousela upravit synovi stravu? Jestli nereaguje na nejakou potravinu, ktera mu zpusobuje tyto potize a kdyby se odstranila ze stravy, postupne by se to mohlo zlepsit, ale asi je to beh na dlouhou trat... Kam jste chodila na cinskou medicinu? Nam dost pomaha, zalezi tedy i na terapeutovi, zkousime ted 3. a nechci to zakriknout, ale vidim pokrok...

zjm
autor
8. pro 2022

To je dobre, ze Vam cinska medicina pomaha. Co se tyce potravin, urcite je problem, ze syn je nejedlik, ale presto se snazim,at ma dostatek ovoce a zeleniny, dale pobyt venku, takova ta klasika🙂. Jinak co se tyce potravinovych alergii, dle krve je nema, doma dost omezuji lepek kvuli dceri. Vlastne letosek je lepsi, loni touto dobou mel zapal plic, letos zatim "jen" kasle. Po pravde zpetne vidim jako nedobre rozhodnuti nechat mu odstranit nosni mandli, ten problem se jen presunul jinam, ale byl na tom tenkrat tak zle, ze jsem nevidelala jine reseni. Na cinskou medicinu jsme chodili do Prahy (terapeut u namesti Miru).