Snad každá rodina má svůj oblíbený recept. Někdy je to běžný recept, ale s přidáním originální rodinné ingredience, někdy je to jídlo, které vzniklo vlastně náhodou z nedostatku surovin a někdy je to výsledek vlastní kreativity. Napište nám ten svůj rodinný recept do zítřka 20. 9. do 9:00. Ten nejzajímavější nebo nejoriginálnější následně odměníme slevovým e-kupónem na nákup prostřednictvím Tesco Potraviny on-line v hodnotě 800 Kč.
Svůj recept můžete přidat i do naší on-line kuchařky na www.tescorecepty.cz, kde každý den najdete spoustu čerstvé inspirace, a všechny ingredience si můžete hned nakoupit on-line. Přejeme krásnou sobotu!
_________
Soutěž je ukončena a výherkyní je….
Všem moc děkujeme za zaslané rodinné recepty! Je to velmi pestrý výběr, ale všechno zní skvěle! Třeba si teď vaše recepty oblíbí i v dalších rodinách. Slevový e-kupón na 800 Kč od nás za svůj originální recept získává @rasataka . Milá výherkyně, napište nám prosím do soukromé zprávy svou e-mailovou adresu. Přeji krásnou neděli a dobrou chuť!
U nás je velmi oblíbená polévka z červené čočky s rozinkami. Dělala jsem ji i jednou babičce a dědovi, když se byly podívat za svoji roční pravnučkou 🙂 Samozřejmě děda si neodpustil poznámky typu fuj, rozinky v polívce, babička se také netvářila zrovna příznivě. Nakonec jsem dávala recepty :D I sestřenici které je 15. Všem moc chutná.
Brambory nakrájené na kostičky vsypu do vody s bujónem, uvařím částečně a přisypu červenou čočku. Vařit, dokud nezměkne spolu s oblíbenou kořenovou zeleninou. Poté přidat rozinky, klidně trošku smetany na zjemnění, kurkumu a náš velmi oblíbený zelený koriandr (pěstuji na balkoně). Dochutit solí, pepřem,....a podávat 🙂 Už ani nevím, kdy mě napadlo přidat rozinky do polévky. Je to pár let zpět.
Hm neobvyklý recept - asi libanonský sendvič, když zbude pečené kuře. Uvařené brambory jemně nastrouhané, česnek, sůl, pepř, jogurt a majoneza. Natřít na opecene pečivo, na to kousky kuřete.
U nas jsou velice oblíbené zapecene těstoviny s mletym masem.
Zpenim cibulku,přidám necelé půl kilo mletého masa,koření (cervena paprika,gyros,grilovaci) a sul. Osmahnu maso a prisypu k uvarenym testovinam (1 celé balení). Všechno promichame,dáme do zapékací mísy nebo pekáče a zalijeme jednou šlehačkou. Pečeme zhruba půl hodky. Vyborne se zeleninovym salátem 🙂
Co se narodil prcek, tak mam nejradeji jidla z jednoho hrnce, nebo pecena, ktera jsou rychla, a nemusim u toho stat..
Kotletky naklepu, potru rozetrenym cesnekem,osolim a obalim v mouce. Naskladam do pekacku, trosku podleju a pecu. S kasi, nebo bramborem, je to mnamka.
Nevim, zda je to originalni, ale ja rada delam pecene karbantky se zeleninou. Delam je v troube, na sucho - karbatky pusti hodnetuku, a presto jsou stavnate, a micham se zeleninou - klasicky recept, + (většinou) pul na pul maso a ruznou zeleninu podle aktualni nabídky z lednicky - mrkev, dyni, cuketu, při nejhorsim polevkovou mrazenou. Mam pak dobry pocit, ze nejime tolik tuku a propasuji rodine trochu zeleniny navíc.
Naším oblíbeným receptem je "eintopf", spíše tedy pekáč 🙂 brambory, slanina, špenát, česnek, sýr, smetana s vajíčkem, zalít a zapéct. Brambory, maso, cibule na kolečka, sýr, smetana s vajíčkem, zalít zapéct. Těstoviny, mleté maso, rajčatová domácí omáčka, parmezán, smíchat, zapéct...a mohla bych pokračovat dál a dál 🙂 jídlo na dva dny, pochutná si celá rodina, málo nádobí a mnoho času navíc 🙂
Opravdu originální kynuté knedlíky 🙂, ohřeju kynutý knedlík na pařáku a potom stejný postup jako kdybych dělala knedlíky doma, posypu cukrem, skořicí, ovoce nebo marmeláda, tvaroh a kysaná smetana, máslo a je to mňamózní 🙂
Tak určitě to není originální, ale často si to dcerka "vyžudlá" na večeři a i když je docel nejedlík, tohoto je schopna sníst 2 misky.
Krabí salát
Lehce povařené 1 balení krabích tyčinek
Zakysaná smetana
Pomazánkové máslo natur dle chuti
špetičku spli
1 lžička citronové šťávy
když je, tak na drobno nakrájenou jarní cibulku
Krabí tyčinky nechám vychladnout, pokrájím , vše ostatní důkladně smíchám v misce a přidám tyčinky. Opět smíchám, nechám chvilku uležet a je hotovo 🙂
.o) Pro mě je originální a skvělý recept všechno, úplně všechno, naprosto všechno, co nemusím vařit já .o) Takže chvála mému manželovi .o))
Dobrý den, my máme se syny super recept na domácí jablečný závin s povidly.
Tak nás to před pár lety napadlo, když nám zbyly na stole povidla od snídaně je použít také do závinu. Závin je chutnější a nevydrží nikdy do druhého dne.
Tady přikládám recept:
40 dkg hladké mouky
2 žloutky
25 dkg tuku Stella
16 lžic vody
špetka soli
povidla
strouhanka
cukr
jablka
skořice
Všechny ingredience smícháme dohromady a těsto necháme 2 hodiny odpočinout.
Poté těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý díl rovnoměrně vyválíme, potřeme povidly
posypeme strouhankou, na ni nastrouháme oloupaná jablka, která poté pocukrujeme
a posypeme skořicí. Hotové záviny stočíme a před pečením potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°C cca 40 minut.
ZÁVIN JE SUPER I S NASTROHANÝMI HRUŠKAMI !!! DOBROU CHUŤ
Zdravíme, tak u nás v rodině jedině maso 😀. Manžel má oblíbených hodně masových jídel, jako skoro každý chlap....ale dost oblíbené u nás je kuře na medu, je to velice jednoduché a rychlé jídlo a je super, že se dá jíst i třeba dva-tři dny za sebou...
Kuře na medu: kuře nebo kuřecí prsíčka,
kuře
1 bal. gyros nebo gril koření
3 pol. lž. medu tekutého
6 pol. lž. kečup
3 pol. lž olej
3 stroužky česnek
1 dcl vody
masíčko naložíme na cca 3 hoďky, a pečeme tak 40 min. a pak cca 10 min. odklopené, aby byla křupavé...na cca 180 °C . S rýží, těstovinami, ale nejlepší jsou brambory... Dobrou chuť 🙂
maminčino kuře - kuře naporcovat, osolit. Do pekáče dát 1 sáček kyselého zelí, na to kousky kuřete, kuřecí kousky přikrýt opět 1 sáčkem kysaného zelí. Pečeme v troubě 1 hodinu, potom zelí přendáme do jiné nádoby, dochutíme podle chuti, kuře dopečeme dozlatova. Příloha bramborové knedlíky.
Dobrý večer, u nás oblíbených jídel je více - ale dcerka je docela nejedlík, ale tímto sladkým jídlem nikdy nepohrdne a ráda i v kuchyni pomůže. Je to recept který jsem získala od výborné ženské Naděnky, a v naší domácnosti už zdomácněl. Knedlíky jsou opravdu výborné, a myslím že potěší každou holčičku či chlapečka
HEBKÉ TVAROHOVÉ KNEDLIKY
Suroviny:
2 vejce, 1 lžíce moučkového curku, 1 vanilkový cukr, 125 g másla, 1,5 balíčku tvarohu ve staniolu, ne vaničku, špetku soli, 20 dkg polohrubé mouky, 1 polévkovou lžíci maizeny nebo vanilkového pudingu - sypkého
Recept:
V misce utřeme máslo s cukrem a postupně zašleháme vejce. Když jsou malá, mohou být i 3. Vše utřeme do pěny. Pak přidáme tvaroh, mouku a do ní promícháme maizenu nebo puding. Vypracujeme těsto, které necháme v ledničce odpočinout. Nejlépe ho je udělat ráno, z něj se pak pěkně knedlíky tvarují. Do nich pak dáváme ovoce, které máme k dispozici. Meruňky, jahody nebo lžičku borůvek. Vaříme ve vroucí vodě, jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch.
Přeji dobrou chut a "důkaz místo slibů" - jak vidíte na malé pomocnoci (omluvte nepořádek v kuchyni) těsto je výbornéééééé už zasyrova 😀
Tak u nas rodinny recept vznikl zrejme z nedostatku ingredienci, ale delame ho opravdu xela radina. Uvari se testoviny (nejlepe kolinka), mezitim si v taliri rozmackam vidlickou taveny syr a pridam do nej trochu vrouci vody z testovin (zalezi na mnozstvi syru , vetsinou staci dve, tri lzice) a dam si na panev osmazit spek nakrajeny na kosticky. Jakmile jsou kolinka i spek hotove, smichame je v hrnci, kde nakonec pridame i syr. (Jen poznamka, pri cezeni kolinek moc dlouho neproplachovat studenou vodovou aby byly teple). Nejvetsi zajimavosti ale je, ze tento nas recept nemaji radi ti, kdo se do nasi rodiny prizenili nebo privdali 🙂 napriklad ja, sestra i tatka to milujeme a mamka to jist nemusi a to same u nas ted. Manzel to nemusi a ja se synem to muzem jist porad 🙂
Tak u nás je oblíbený luštěninový salát (jediné jídlo, kdy se rodinka nad luštěninami "neofrňuje"). Smíchám uvařené fazole, uvařenou čočku, uvařenou rýži, kukuřici z plechovky, sóju, pórek nebo cibuli, na kostičky nakrájený 30% eidam a vše spojím bílým jogurtem smíchaným s trochou tatarky. Já si tam přidávám do své porce ještě rozinky (je to originální ingredience, ale manželovi se to pak zdá trochu sladké, ten naopak zase vyžaduje na nudličky nakrájený měkký salám do své porce). Každopádně jakákoliv další ingredience je vítána, protože tu původní chuť jen obohatí 🙂 Dělám jej ve velké míse a většinou nezbyde ani na druhý den 😉
Je to sice úplně obyčejné jídlo, ale my ho fakt milujeme a každému se určitě sem tam stane, že zůstanou uvařené brambory z předchozího dne. Tyto brambory nakrájíme na malé kousíčky a na pánvičce je na másle malinko osmahneme (stačí úplně lehounlince), pak je rozmačkáme vidličkou, přisolíme (dle chuti) a podlejeme trochou mléka. Nejlepší je dělat tyhle brambory na nějaké starší pánvičce, protože na těch se vám (díky tomu, že nemají takové ty super nepřilnavé povrchy) udělá taková připečená vrstvička, ale jde to samozřejmě i nových pávních 🙂 Vznikne něco, co konzistencí trochu připomíná šťouchané brambory, ale chuťově je to někde úplně jinde. Jsou absolutně mňamózní a u nás je miluje celé rodina. K tomu stačí volské oko nebo párek a supr oběd nebo véča jsou na světě. Bonus je samozřejmě to, že je to rychlovka ;)
nevím jestli je to orginální recept...ale můj nejstarší syn miluje banánkovou polévku...od malička tomu tak říka...jsou to jenom obyčejné uvařené testoviny zalité teplým mlékem. A proč banánkovou?? poprvé jsem uvařila kolínka...a on si myslel že to jsou pidibanány 😀