Autosedačka - s isofixem nebo bez isofixu?

benjee
31. črc 2015

Zdravim maminky, v nejblizsi dobe budu muset koupit autosedacku. Urcite pujdu do kategorie 9-36kg. Soucasti naseho rodinneho auta je isofix, takze ma otazka zni, zda-li investovat +-2000 navic do sedacky a isofixem nebo koupit obyc bez neho. Mozna mate nejake zkusenosti nebo informace primo od prodejcu. Moc vam vsem za pripadne info dekuji 🙂

patrusa
31. črc 2015

Existuji i sedacky s ixofixem, ktery lze schovat, pokud je auto bez izofixu. Jinak za me izofix, sedacka drzi pevne na svem miste.

zo_ja
1. srp 2015

Jsem určitě pro isofix - drží to mnohem líp, pevněji, sedačka "nelítá", navíc tahle už dítku vydrží dlouho, několik let, takže když to rozpočítš do nákladů na měsíc, stojí ta investice za to.
Pokud by bylo potřeba dávat ji do auta bez iso, tak to jde vždycky, ale je fkat rozdíl v tom, jak to drží, zvláště při nárazu. Všechna novější auta mají isofix povinně ve výbavě zabudovaný, takže to určitě využijete .

lavita
1. srp 2015

určitě s isofixem 🙂

mavanka
1. srp 2015

určitě investuj, sedačka připoutaná jen pásem drží na místě nesrovnatelně hůř a fakt to kupuješ na mnoho let...

leilunka
1. srp 2015

máme s isofixem, určitě se vyplatí investovat, i když u našeho tipu cybex isis fix (nyní aura fix) není cenový rozdíl velký, ale defakto jste v bezpečí když jedete jen vy nebo prostě řidič bez dítěte, sedačka tam drží, v případě havárky by vám nevylítla dopředu, což teda beru u našeho pultíkového tipu 🙂 prostě jinak nedrží na ničem 😉

marketuska
1. srp 2015

každopádně s isofixem, jen si to vyzkoušej na prodejně rozdíl té stejné sedačky v isofixu a na pásu a asi se víckrát nezeptáš. Já bych se spíš zeptala proč kategorie 9-36 a ne 9-18 a pak 15-36 - i to je v bezpečnosti a pohodlí dítěte hodně velký rozdíl, ano, je to dalších asi +6tis, ale v rozpočtu těch let?

reinne
1. srp 2015

Jednoznačně isofix. Pořízeno už u vajíčka a neměnila bych. Spíše je otázkou zda kategorie 9-36, dle výsledků testů to není úplně štastné řešení pro nejmenší děti.

leilunka
1. srp 2015

@marketuska
@reinne holky ono záleží jakou přesně paní myslí, pokud klasickou s 5 ti boďákem tak určo 9-18 a 15-36 ale u pultíkové to nehraje roli, je z ní od těch 15 kilo defakto jiná sedačka. Záleží na tipu 😉

marketuska
1. srp 2015

@leilunka no, sedačku s pultíkem? Nevím, znám 3 rodiče, kteří ji pořídili a po měsíci kupovali jinou :-/

leilunka
1. srp 2015

@marketuska tak u nás teda č.1! ba naopak všichni kolem mě mají cybexky. Nemůžu vynachválit, Syn od 11 měsíců, te´d mu jsou 3 roky pryč a mám ji už i pro dcerku koupenou a ta je ještě v bříšku 🙂 😀 ale věřím, že každému se to třeba nezdá 🙂

patrusa
1. srp 2015

sedacku s pultikem mame a jsme spokojeni, dceri budem kupovat tu samou. Nemenila bych. Docela by me zajimalo, co jim na sedacce vadilo. A myslim, ze i u pultikove je rozdil jestli 9-18 nebo 9-36, uz z principu veci.
@marketuska

leilunka
1. srp 2015

@patrusa jj pokud dáte dítě z vajíčka do sedačky s pultem, tak jsou z toho tak nadšeni že vidí konečně dopředu, že pultík defakto milují, viděla bych třeba spíše problém u dětí, které z vajíčka dáte do klasické 5 bodové a potom chcete přejít na pult, to bych řekla, že se mnohým dětem líbit nemusí, asi tak za mě, ale přesně jak vy, na pult nedám dopustit 🙂

ale už končím, svůj názor na ISO jsme napsala, víc se paní neptá .-)

marketuska
1. srp 2015

@leilunka @patrusa tak to nevím, 10ti měsíční dítě toho moc neřekne, jen prostě řvaly a řvaly. My sedačku kupovali už s dítětem - je pravda, že v některých se mu při zkoušení také nelíbilo :-/

benjee
autor
1. srp 2015

Holky, dekuji moc.. ani jsem necekala tolik odpovedi.. samo na prodejnu pojedu, vezmu auto i malou, abych mohla vse vyzkouset, protoze v prodejne, kde nakupuju to neni problem, ale chtela jsem hlavne znat vase nazory a zkusenosti.. puvodne jsem se divala na Cybex Pallas2, ale Cybexu mam vajicko a moc spokojena jsemnebyla :/ vim, ze je bezpecne, ale dcerka je dlouha a drobunka a byla v nem uplne zlomena a utopena.. mam obavu, aby to u tohoto typu nebylo neco podobneho, i kdyz je to nesrovnatelna vec.. mam zalusk na kiddy guardianfix pro 2 s pultiem, ktera posbirala hodne kladnych hodnoceni a pripada mi opravdu bezpecna.. i proto jsem se ptala na isofix, hodne totiz cestujeme.. je mozne, ze mi prodejce rekne, at koupim kat. 9-18 a pak dalsi.. ale toto mi ze vsech hledisek pripada jako ta nejlepsi varianta.. kdybych sla do levnejsich sedacek, asi bych to volila timto zpusobem taky, ale kiddy nepatri mezi nejlevnejsi a ocekavam od ni mozna vic :/ za kazdou radu budu ale vdecna.. prece jenom nekupuju vec na dva roky..

patrusa
1. srp 2015

nam se syna v prodejne nepovedlo posadit ani do jedne sedacky, takze bylo uplne jedno, jaka byla. Za me urcite kategorie 9-18, ze srandy tuhle kategorii asi nedelaji.

benjee
autor
1. srp 2015

@marketuska volim variantu s pultikem, protoze kdyz je mala pripoutana, tak jsou to hysterie 🙂)) mozna se ji ani v pultikovce nebude libit, to by pak bylo jasne a resila bych to uplne jinak 🙂

eva267
1. srp 2015

Určitě isofix a pultík. Máme cybex pallas 2fix. Prověřena autonehodou. Já jsem měla zlomenou hrudní kost, dcera bez jediné modřiny. Nedám na ni dopustit.

benjee
autor
1. srp 2015

@eva267 takze kategorie 9-36? Jeste se prosim zeptam, jak je pro dite v Pallasce pohodlna tzv. "spaci pozice"?

eva267
1. srp 2015

Ano 9-36. Dcera v době nehody měla sotva těch 9 kilo, byla to první cesta. I tak sedačka zafungovala bezchybně. Do té spací pozice se to celkem špatně dává-možná to chce jen správný grif-skoro to nepoužíváme.Pohodlné to asi bude. Sedačka jakoby popojede dopředu, a i s dítětem se trochu položí. No dcera v autě nespí, tak to nemůžu moc posoudit.

babyrenka
3. srp 2015

@benjee : tady hodně záleží na tom, jak často budete dítě v autě převážet, tedy zda to bude párkrát do měsíce nebo pravidelně několikrát za týden. Pokud to bude opravdu nepravidelně a občas, pak má asi autosedačka váhové kategorie svoje opostatnění a je i pro takový způsob používání určená. Jestliže ale chcete nebo musíte dítě v autosedačce převážet často, několikrát týdně a i na dlouhé vzálenosti, pak je určitě lepší používat sedačky postupně v jednotlivých kategoriích. Jednak je tu pro dítě i pro Vás větší uživatelský komfort, například snadnější polohování i se sedícím dítětem, sedačka i navíc prostorově lépe vyhovuje tělesným parametrům dítěte, protože její předpokládaná doba používání je 2 až 3 roky. U sedaček v kategorii 9-36 kg to všechno lze jen velmi obtížně přizpůsobit, vždyť do ní posadíte dítě okolo 80 cm tělesné výšky a mělo by v ní cestovat až do doby, než dosáhne 150 cm a přitom pochopitelně zvětší přiměřeně i svůj objem. To logicky žádná ze sedaček v této kategorii bez nutných kompromisů nezvládne a dítě, kterému nebude autosedačka pohodlná, sotva přesvědčíte výsledkem nárazového testu. Navíc musíte počítat i s tím, že u této kategorie bude dítě v sedačce cestovat a i při cestách prakticky žít celých 11 let. To při častém a pravidelném používání nevydrží potah žádné sedačky a cena nového potahu se díky požadavkům na bezpečnost a protipožární odolnost pohybuje ve stejné cenové úrovni, jako samotná autosedačka.