Letadlem poprvé s děťátky - poradíte?

mariti
7. únor 2016

Prosím o radu zkušenější maminky. Když letím s kojencem, všude se píše, že je dobré při vzletu kojit. Na druhou stranu, cožpak dítě nebude připásané tím speciálním pásem? Nevím tedy přesně, jak to vypadá, ale četla jsem o tom. Znamená to, že bude u mě na těle? A budu moci v této poloze kojit? Omluvte prosím hloupé dotazy, ale ráda bych měla co nejkonkrétnější představu. Letíme sice "jen" 1,5 hodiny, ale i to může být sakra dlouhé, pokud děti řvou a ostatní prudí. Další dotaz - můžu si vzít do letadla křupky, pokud budou neoriginálně zabalené? Nechci tahat celý pytel, je dost velký a můžeme mít pouze mini-zavazadla, ale ráda bych nějaké vzala ve vlastní krabičce. A dovolí mi vzít třeba jablko? Pochopila jsem, že je problém s tekutinami, ale ne s pevným jídlem. Navíc - letíme nízkonákladovkou a žádné jídlo nedostaneme, nic, takže budu brát i pro sebe. A nakonec - neměli jste problém s mandukou, že to je jako další zavazadlo? Předpokládám, že asi ne, ale pro jistotu se ptám. Předem moc děkuji za rady. Jinak základ je asi - hodně (přiměřeně) jídla, hraček a pevné nervy. Nebo jsem něco zapomněla?

formelina
7. únor 2016

Dostanete pás, který si přiděláte na svůj pas 🙂 takže kojit určitě není problém. Dcerka na mě v pohodě spala jediný problém byl, když jsme letěli zpět a já seděla v uličče s malou. Chtěla spát, jenže do ní stále někdo bouchal atd...když šel někdo okolo.
Jinak jsme měli pití, přesnidávku a jiné dobroty sebou. Oni to u dětí nějak neřeší. Měla jsem i instantní UM a vše v pořádku 🙂
Snaží se k rodičům chovat velmi mile a nestresovat je blbostma :D
Sebou na palubu můžete mít kabelku + příruční zavazadlo. My měli tedy kočárek až k letadlu pak nám ho vzali a zase při výstupu na nás čekal 🙂

mariti
autor
7. únor 2016

@formelina Děkuji moc. To jsi mě potěšila. Ono taky záleží na letišti (letíme z Brna), na letecké společnosti a samozřejmě na konkrétních lidech. Kabelku mám nakonec jako příruční zavazadlo (docela velkou), stejně bychom toho už víc nepobrali. Tak snad to přežijeme ve zdraví my i spolucestující.

jamia
7. únor 2016

@mariti Ten pás na dítě je spíš taková fórovka, na svůj pás si jakoby přiděláš další očko a to má dítě kolem pasu, volnost pohybu je v tom značná. Jídlo je naprosto bez problémů a i tekutiny pro děti mít můžeš. Nezapomeň na plenky a vlhčené ubrousky 🙂

adeden
7. únor 2016

Ani pití nebyl problém.. Měla jsem ve zdravé neprůhledné lahví dzusik s vodou a nechali nám to..

shine2015
7. únor 2016

@mariti koukam ze dite je 10 mes...piti bych vzit zkusila,nam rekli at se pred nimi piti napijeme...pas je jak psaly holky - dalsi ocko. Kojit muzes ale asi bych spis dala caj. Krupky vezmi. Do letadla hracku a knizku. A az vzletnete,muzes klidne i chodit v naruci,nemusite sedet...ono to utece. My takhle leteli taky a uplne v pohode...vzali jsme i deku a mala usnula....bude to dobre neboj. 😉

nellygray
7. únor 2016

@mariti letěli jsme s devítiměsíčním (plus navíc s čtyřletou a pětiletým 😀). Manducu jsem měla taky a nikdo to neřešil, že je to jako další zavazadlo. Měla jsem kromě toho ještě kabelku a tašku od kočárku jako příruční zavazadlo. Při startu ani přistání jsem nekojila. Trošičku problém byl na cestě tam, že mi syn zrovna v maduce usnul a trvali na tom, že ho mám připoutat tím jejich srandovním pásem, ale nakonec to šlo i tak s manducou, tak nějak jsem ho přikurtovala, ale ono je spíš fakt jen na efekt. Ostatní už bylo zodpovězeno, s ničím nebyl problém, jídlo i pití tolerují. 😉 Nakonec s takhle malým dítětem je to mnohem snazší než s ročním a něco, které už chce chodit a méně spí. Tak šťastnou cestu!

mariti
autor
7. únor 2016

@shine2015 Naše malá zatím z flaštičky vůbec nepije, jen kojím, příp. něco málo po lžičkách. Příkrmy samozřejmě ano, ale čajíky jsem zatím nedávala. Tak snad vyjde buďto varianta a) spaní nebo varianta b) kojení. 🙂 A díky moc za rady, i ostatním!

lenam
7. únor 2016

Já jsem měla lahvičku s jídlem a pítko s vodou. Musela jsem před nimi obě věci ochutnat a čekali na polknutí 🙂 Na jednom letišti udělali test vody. Nebyl problém, ale pítko bylo menší, cca 200 ml. Dále jsem vždycky do letadla měla křupky, ovoce a zeleninu. Naše děti v letadle nebrečely, ale měli jsme i nějakou tu hračku nebo knížku. V letadle jsme je drželi tak, aby viděly na lidi a tím se celkem zabavily. Starší dítě v letadle spalo, jak jsme vzlétli, tak hned usnulo. Mladší se vydrželo dívat, ale bylo v klidu.

shine2015
8. únor 2016

@mariti tak si ji natisknes na sebe....a das prso ;) ono jde spis o usi....je boli vlivem tlaku zalehnou a pokud dite nepolika....ale neboj to zvladnete. Hodka a pul utece. 😉 stastnou cestu.

sarivojvodova
8. únor 2016

Holky a v kolika měsících může dítko letět?

renca1978
8. únor 2016

@sarivojvodova Muze letet i kdyz mu bude tyden...Spousta cesek zijicich v zahranici lita rodit do Cech a pak s novorozencem odlitaji zpet...nijak omezeny to urcite neni.

ludul
12. únor 2016

holky a jak s odbavením - odbavuje se s malýma dětma přednostně? Kolik kojen. vody můžu pro dítě mít u sebe do letadla a co UM - prášek - nedělají problémy?

nonnni
12. únor 2016

@sarivojvodova no letet muze, az bude mit pas....coz trva cca dva tydny minimalne na vystaveni, od podani zadosti. Ale jako prosla jsem si fotografovanim dvoutydenniho mimca na pas a jako 3 lidi za dve hodiny nezvladli tu fotku poridit, aby to system vzal....protoze chteji, aby se dide divalo, s otevrenyma ocima do ostreho svetla...totalni utopie...a aby nezklanelo hlavu a zase, aby mu nepadala...fakt pocuc...nakone ji zvladli vyfotit o deset dni pozdeji, letela v osmi tydnech...

nonnni
12. únor 2016

@ludul odbavovat ne, ale zavolaji te prednostne do letadla...

vody muze smit tolik, kolik je odpovidajici na cestu...takze pokud letis dve hodiny, tak ti nechaji malou lahev, idelane si ji jeste kup az po odbaveni...pokud letis dalkovy let, tak ti nechaji podstatne vic. Um kolik potrebujes. Celkove jidlo a piti pro deti neresi az tak mnozstevne, jako ti to mohou testovat na drogy a chemikalie/vybusniny..

ludul
12. únor 2016

@nonnni let bude trvat 2 hod a malej mi pije na jednu dávku cca 200ml UM - teď je mu 7 m, v době letu necelých 12 m, takže spotřeba vody větší + hodně pije čistou vodu, nejsem si jistá, jestli nám bude malá láhev stačit...

nonnni
12. únor 2016

@ludul tak v letadle ti kdyztak pitnou vodu vzdycky daji a muze koupit i na letisti, ale tak treba litr a pul lahev by snad stacit mohla, nebo myslis, ze ne?

ludul
12. únor 2016

@nonnni to jo, bála jsem se, aby nás nenechali s 0,5L 🙂

nonnni
13. únor 2016

@ludul
@ludul kup si specificky kojeneckou, kdybys mela jen neprlivou, tak ti mohou rict, ze si ji muzes koupit v odbavenem prostoru. Podle meho by to neudelali, ale takhle je jasno, ze je to pro dite a nazdar...