Zámořská cesta s 4měsíčním miminkem

sonjuletka
14. črc 2015

Ahojky,
chci se zeptat na radu.
Ještě jsem neporodila, ale máme v plánu odletět s 4 měsíčním dítětem na pobyt (10 dní) na Floridu. Ptám se zkušených matek, zda s takto starým dítětem cestovaly, popř. proč ano/ne, zda dají nějaké tipy jak tuto cestu zvliádnout, co si vzít s sebou, jak probíhal let (cca 10 hodin), čeho se vyvarovat... Předpokládám že budu v té době ještě plně kojit.
Popř. matky čtyřměsíčních dětí, troufly byste si s nimi? Tak nějak nemám představu ani co dítě ve čtyřech měsících tak dělá a jaký má režim.
Děkuji všem!

sonjuletka
autor
14. črc 2015

Ještě bych chtěla dodat, že kočárek by cestoval s námi a dítě bych měla jinak v šátku/nosítku.

filajka1
14. črc 2015

@sonjuletka na plavbe jsem s ditetem nebyla, ale pridam zkusenosti s 4m miminkem... absolutne si nedokazu predstavit s nim jet nekam, v CR, natoz letet 10h a jeste byt na lodi.. tou dobou nemel prakticky zadny rezim, nedalo se nic naplanovat, este stale to bylo jidlo - kojeni - chvili hral (u niceho jeste nevydrzel.. mno osobne si to nedokazu predstavit. ted ma temer rok, tak to uz by se dalo.. ale s takovym prckem vubec ne..

lv
14. črc 2015

v tý době potřebuje hlavně mámu..cestuje tak spousta lidí.
Já osobně vidím spíš věci spíš černě, jsem skeptická. Koliky, návštěvy lékařů, možná i pravidelně, atopický ekzém, reflux, dráždivé miminko, co bude potřebovat spát v klidu..režim se točí kolem krmení, hraní (převážně vleže na břiše, pasení koníčků, a pod hrazdou, na hrací dece..), spaní, vycházek..

katali
14. črc 2015

Letěla jsem s 1 rok 3měsíční (zpêt do Evropy měla 8m) a 2. rok s 6měsíční (zpáteční let 11m) do Kanady a vše ok. V tu dobu jsem obě kojila, takže jídlo jsem neřešila, přpadně jsem měla jogurt či přesnídávku, dětské sušenky. Nahoře vám stevardka už nic neohřeje - nemá mikrovlnku a trouba jede na specialni nadobi.
Muj tip - na letišti je nechat ať se dívají, popřipadě je položit na deku ať se protáhnou, pohrají a unaví - pak větsinu letu prospí. Na vzlet a přistání dát dudlík - aby polykaly a líp snášely vyrovnávání přetlaku. Vzít si víc plínek než normálně a taky nahradni oblečeni pro dítě i rodiče 🙂 se sebou na palubu nějaké hračky, polštářek a deku.

sonjuletka
autor
14. črc 2015

Asi jsem se špatně vyjádřila, ale o plavbu nejde, pouze o cestu na letiště autem (230km), pak let (10 hod), časový posun 6 hod, a cesta autem na ubytování (pronajatý dům). Tam bychom strávili 10 dnů (výlety, pobyt u bazénu apod.) a zase to samé zpět.

Děkuji všem i dalším za info a názory.

katali
14. črc 2015

Kočarek si můžete vzít až k letadlu, pak ho předáte. Doporučuju obalit potravinovou folii, aby se nepoškodil. Ja osobně už kočarek posílám spodem stejne jako kufry a holky mám v naručí. Kromě cesty Evropa - Kanada jsem pak s nimi absolvovala i cesty na dovolenou tzn. Kanada - Karibik a zpět a uplnê v pohode. Je pravda, že jsem s nima tyto transatlantické cesty podnikala už když jsem byla těhotná 🙂
Jinak počítejte s tím, že většina vám cestování bude rozmlouvat 🙂 ale není se čeho bát, děti toho zvladnou hodně.

filajka1
14. črc 2015

@sonjuletka to se omlouvam, spatne jsem to pochopila 🙂 nicmene "jen" 10 dnu s 4m miminkem.. no ja se priklanim k tomu, ze bych to neabsolvovala. Mela jsem (a priznam se ze stale) toho plne bryle i s rocnim prckem.. ve 4m nemel rezim a v tom vidim ten hlavni problem.. a nez si zvykne na casovy posun, tak prakticky pojedete domu..

melodygirl
14. črc 2015

se 4 měsíčním miminkem bych já nikam do zahraničí necestovala. Kor když si představím svoji dceru v tomto věku, byl problém cestovat i hodinu autem, celou dobu ukrutně řvala. Každé dítě je jiné, ale pro tak malé dítě je to spíše trápení. Teprve si zvyká na prostředí, kde žije, tak není dobré mu hned dělat zmatek v tom, kde usíná a spí. Nehledě na to, že potřebuje odpočinek acelodenne nové prostředí je moc nových podnětu, které musí vstřebávat. Důsledkem změny a narušení rytmu může začít špatně spát, jíst. A v neposlední řadě předpokládám, že jedete do velkého horka, což pro takto malé děti, které se narodili v jiném klimatickém pásmu není nic dobrého, nemají ještě dostatečně vyvinutou termoregulaci. Spíš ani vy si to příliš neuzijete, protože na vyvalovani na slunci to s takovým miminkem opravdu nejde. Sama si vzpomínám, když jsem jednou ve vedrech 34 stupňů, musela s malou do lékárny a zrovna stal ve frontě doktor od záchranky a říká paní co vy vůbec v tomto počasí s tím miminkem vůbec tady děláte? 🙂 máte být doma v chládku. Takže já bych se minimálně do roka dítěte nikam nehla

wenduliks
14. črc 2015

Ja se také přikláním k nazoru,ze je to brzo. Každé dítě je jiné a rodice tez, ale jak už holý výše zmínily,nebude to o užívání si... A na 10dnu je to z něho pohledu moc velký trápení za hodně málo relaxu... Ten let je náročný i pro dospělého...natoz s miminem.

sonjuletka
autor
14. črc 2015

Teplota by tam byla cca 26stupnu celsia, samozrejme muze prijit vykyv jak nahoru tak dolu... Kdyz jsme tam byli loni, tak tam tech cca 27standardne bylo porad.

jahodnice
14. črc 2015

A kde je psáno, že budete kojit? Malá je na UM téměř od narození a nedovedou si představit míchat mléko v letadle - vodu není kde ohřát,...

melodygirl
14. črc 2015

@sonjuletka to je ještě tak na hranici, ale miminko na slunci stejně vystavovat nemůžete, když si ještě připočtete jaké se udělá horko v kočárku když máte korbičku kvůli stínění, tam to hodně stoupá. Jsou i větrací korbicky to jo, ale co když bude mít koliky, bude plakat, bude potřeba lékař. Do toho bych fakt nešla.

ckei
14. črc 2015

@sonjuletka a já bych zase jela, proč ne? Být to můj syn, tak bez problémů. Věřím, že si jako máma poradíte. Nebála bych se toho a pokud bude s mimčem vše v pořádku, neváhala bych 😉

me79
14. črc 2015

@sonjuletka i ja dam svoji zkušenost. Snad to trosku pomůže rozhodování. My jsme ve 2m naši malé podnikli cestu 5h autem do Švýcarska tam a druhy den zpět. V klidu. Chtělo to stavět na krmeni a protažení. Ve 4 m cesta autem do CR ( žijeme v zahraničí ) 9h. A v 6m letadlo ( sice jen vždy 2 lety - přestup - po 1-1,5h). V letadle při vzletu a přistání jsem dala prso, během letu se prošla s dítětem v náruči po palubě. Mala to snášela kupodivu lépe v 6m než teď v 11m - podotýkám, ze mam nespavé a hyperaktivní dítě. Ale bez problému. V letadle na delsi lety jsou obvykle místa pro maminky s dětmi, kde mas něco jako přebalovani pult před sebou, kde dítě i v klidu spí. Pokud nejsou turbulence, pohyb po letadle není problém. Letušky jsou vstřícné. Pravda je, ze časový posun muže dělat někdy trosku starosti, pokud mas miminko s režimem. Což u nas neplatí a nikdy neplatilo.

keeshka
14. črc 2015

Nemám osobní zkušenost, ale když si představím, že bych měla letět se svou dcerou... no v žádném případě. Ono totiž hlavně jde o tom, jaké vaše miminko bude, což se prostě nedá v tuto chvíli říci. Naše dítě je velice aktivní, od začátku problémy s kojením, kolika, ekzém, ... no prostě by ani nebylo možné někam jet.
Další věcí je, že miminko si utváří určitý režim a vy ho v podstatě přesunete do úplně jiného pásma. Je to na vašem uvážení, jestli to na 10 dní má cenu.

cabalkova
14. črc 2015

Za sebe musim rict, ze by mi to s takovym prtetem nestalo na tech deset dni za to. Kazde dite mam jine, syn byl hodne drazdivy a plactivy, dcera je hodne slunicko, ale oba meli a dosud maji problem s jidlem (kojenim) v cizim a neklidnem prostredi, takze je mi jasne, ze by tech deset hodin poradne nejedli (nepili), tim padem byli hladovi a let castecne proplakali... chapu, ze nejspis touzite po pohodove dovolene a mori, ale jiste by se dalo najit i neco bliz a "nemucit" dite tolika hodinami letu v prostredi, kde musi zvladat spatny vzduch, zmeny tlaku v kabine, stisnene podminky, nucene polohy a podobne... Floridu si uzijete za rok a bude to parada i pro prte, ve ctyrech mesicich by z toho jeste stejne nic nemelo...

olivv
14. črc 2015

Záleží, jaké mimčo bude a jak to budeš cítit ty, až se narodí a začnete spolu fungovat...
Starší dcera poprvé letěla v pěti měsících cca 6 hod na 10 dnů a s mladší jsme byli v jejích čtyřech měsících na Floridě na tři týdny. Ale jak jsem psala, určitě bych počkala až se mimčo narodí a pak uvidíš.

mamkamarketa
14. črc 2015

My sme leteli ani ne s 2 mesicnim a to jeste o kus dal 😅
Osobne to jako problem nevidim, ale 4mesicni se ti uz nejspis nevejde do toho baby basenetu a asi uz tam byt nebude chtit. Pokud se tam vejde. My sme meli problem tak nacpat 2,5mesicniho pri zpatecni ceste. Jo a zajisti si dobrou pojistku

ayenkas
14. črc 2015

Já s dcerou už od šestinedělí cestuju a jela jsem s ní jako s pětiměsíční osm hodin autem, to je snad ještě horší, bo jak nechceš furt stát na každé benzínce, tak musíš nechat řvát mimino v autosedačce, za jízdy ho nevyndáš a nepochováš...😀 Podle mě to bude v pohodě, budeš mít dítě pořád u sebe, na rukách, nějaké hračky na zabavení vezmeš do letadla a hodně času prospí. Se staršíma, co už třeba lozí a chodí je to podle mě horší. Akorát bych jela aspoň na tři týdny, deset dní mi příjde málo, sotva se vzpamatujete z časového posunu, tak už zas balit zpět...

ayenkas
14. črc 2015

@sonjuletka Otázka je, jestli si takovou dovču užiješ i ty s takovým malým mimčem. V podstatě budeš muset dělat vše co doma, akorát nebudeš mít při tom svoje zázemí a komfort (jakože vše při ruce, pořád něco tahat z kufru, uvažovat, jestli jsi něco nezapomněla vzít...). Z bazénu mimino moc mít nebude, stejně moc na slunce ještě takový prcek nesmí a nějaké výlety mi připadají spíš ještě jako komplikace (zas balit věci, kočár do auta, řešit spaní přes den...) Mě docela trvalo ze začátku, než jsem se s dcerou sžila, takže mě ty výlety mimo domov spíš sraly, přece jenom nejlíp jsem si i já odpočinula ve svojí posteli a na kolikrát jsem ani neměla náladu na nějaké cestování a chtěla jsme si prostě odpočinout ve svojem prostředí.
Ale tím tě samozřejmě nechci nijak odrazovat, spíš si to nechte otevřené a rozhodni se až na poslední chvíli podle toho, jak se budeš cítit a jaké bude mimi🙂

soleilll
14. črc 2015

@sonjuletka Ještě jako bezdětná jsem absolvovala dlouhý zaoceánský let (do LA) a bylo to strašné. Já teda hodně špatně snáším lítání, i když trvá jen 2 hodiny. Nicméně s dítětem a ještě takto maličkým, si to nedovedu představit vůbec. Jak psaly holky výše - dítě nemá žádný režim, pravděpodobně budeš 24 h v zápřahu i doma, žádné pevné doby (krmení, spánek atp.), v průběhu cesty ho budeš muset pořát držet/mít na sobě v šátku, pokud poletíte standardní třídou, budeš mít minimálně prostoru i sama pro sebe. Předpokládám, že ty nebo partner se bezchybně domluvíte, ale i tak - když bude mít dítě na místě nějaké zdravotní problémy, třeba i malichernou rýmu, opruzeninu z vlhkého horka nebo zalepený oči - máš tam nějakého pediatra, na kterého se můžeš obrátit a kterému přesně vysvětlíš, o co jde? Důvěřuješ tamním lékárnám a jejich nabídce léčiv? Pojistí ti vůbec nějaká pojišťovna takovýho človíčka? Po 10 dnech se vrátíte ze subtropů do domovské zimy a to pro tělíčko dítka nebude určitě ideální změna.
Čistě osobní názor - Florida je určitě naprosto úžasná, ale s miminem z ní nic mít nebudeš. S takovým prckem bych byla doma a koukala na zasněženou českou krajinu. Určitě bude další příležitost později.

hojda
14. črc 2015

No když to čtu, tak přemýšlím jestli nejste masochisti🙂. Kvůli pobytu 10 dní - 230 km na letiště, 10 hodin v letadle plus nějaká ta hodina na letištích, a pak ještě přesun na ubytování a jako bonus k tomu 6 hodin posun. Když si představím k tomu ještě kojení cca po 3 hodinách ve dne v noci.... Já bych se asi zasekla už na těch prvních 230 km na letiště 😀 😀 . I to bych hodně řešila 😀 😀 😀

zo_ja
14. črc 2015

Co dělá - to je různý - jedno mi v tu dobu lítalo všude jak turbomyš po čtyřech...
Režim by mě netrápil - to neznáme 😀 , hlavně, když v noci spí, to se Ti přizpůsobí.
Jde o to, aby dítko bylo zdravé, kojit - proč bys neměla? 😉
U prsa, u mámy bude nejsíš spokojené.
Spíš jestli je relevantní počet hodin cesty na 10 dní - to se mně totiž nechce s malým dítětem ani autem do Chrovatska 😀 protože to je hroznej opruz - ale s batoletem. S miminkem je to cestování jednodušší.
Spousta lidí cestuje, protože potřebuje nebo musí, v US to mají taky prostě nastavené jinak, a jestli ten vás důvod je přiměřený všem těm cestovním hodinám, protože zátěž to pro dítě je - a ta klimatická změna je v tom věku dost velká, časové pásmo by mě tak netrápilo.
Krom toho - malý děti můžou mít problém s vyrovnáním tlaku, s ouškama, jedno z mých dětí dudlík nikdy nechtělo třeba, další věc, že může mít menší skrytou vadu, která se normálně ani nepozná ani neprojeví, ale v tom letadle může a může se týkat třeba srdíčka ap.
230 km bych se nebála, to jsem s miminem jezdila i sama, prospalo obv. celou cestu, jezdím tak i s víc dětma, ale těch 10 hodin v malém prostoru v letadle....
Ovšem jak píše katali - záleží, kde se budeš inspirovat, různé kultury to mají jinak, nejen s cestováním. Pokud Ty i mimi budete v pořádku, dá se to.

ayenkas
14. črc 2015

@zo_ja Ty jo ve čtyřech měsících po čtyřech? To ti teda nezávidím, to musela být hrůza🙂 Mě začla Joanka lozit po čtyřech něco po půl roce (chodila pak sama v 10 měsících) a říkala jsem si jak není rychlá😀 Doufám, že druhé dítě bude trochu lenivější, sestra má holčičku, co v 10 měsících se ještě jen plazí a to je super pohoda🙂

mamkamarketa
15. črc 2015

@soleilll proc by ji nepojistili miminko? 😕 jak jsem psala vyse mi leteli jeste dal a nemel ani dva mesice

slunicko01
15. črc 2015

@sonjuletka já bych jela, byli jsme s 3 měsíčnima v Turecku a v poho, jenom jsem nakojila a mimino spalo. Ten mořskej vzduch je prijemnej. Jediný čeho bych se bála je ten posun a jen 10dní tam. My teď byly 20 hodin na cestě a posun 10 hodin. Ale byli jsme tam měsíc, tak to uz si to tam uzijes, jak pomine jetlag. Ale taky už jsou teda děti větší ☺
Všechno záleží jaký budeš mít mimino, jestli uřvánka, nebo klidný spavy dítě ☺ s uřvancem bych 10h v letadle bejt nechtěla 😃

radapokec
15. črc 2015

Já bych nejela. Připadá mi to brzy.

sedakaterina
15. črc 2015

Dobry den, cestovani s takhle malym ditetem je nejlepsi, detem do 1 roku je to v podstate jedno a cestu letadlem zvladaji nadherne. My hodne cestujeme, jsme ted pracovne v zahranici a odjizdeli jsme, kdyz mel malej 6 tydnu a v rijnu, kdyz bude mit pul roku letime na pul roku do Thajska. Urcite bych se toho nebala. Znam spoustu lidi co takhle cestuji. Uzijte si to 🙂

soleilll
15. črc 2015

@mamkamarketa Netvrdím, že by ho nikde nepojistili, to byla jen připomínka, co dalšího by se muselo řešit. Dle mého další komplikace a důvod proč neletět, dle tvého bez problémů.

kaccistar
15. črc 2015

ja by som rozhodne nebala a planujem to tiez 😉 autom na SK planujem jazdit hned od zaciatku, co mam cca 380 - 400 km s mimi sama. A letiet by som chcela niekedy v unoru, ak nebudu ine povinnosti doma.. Jedine co, tak nesla by som na 10 dni, to je kratko, ale aspon na tych 14 dni, aby ste si to viac uzili 😉