Peněžitá pomoc po vybraném rodičáku a před nástupem do práce. Mám na něco nárok?

lucifux
24. led 2024

Ahoj, mám dotaz...
Teď v únoru mi končí rodičovský příspěvek... Do práce mohu nastoupit až od září... Tak mě zajímá jestli existuje nějaká peněžitá pomoc... O co si případně mohu požádat? Manžel do práce chodí, bude si brát i přesčasové směny... Ale nějaká injekce by ještě bodla.

janule0123
24. led 2024

@lucifux tak jedine standardní dávky … takže otázka příjmu atd …a to bude lepší zjistit na úřadu …

elesse
24. led 2024

Tak tak, klasika, pridavky na deti, prispevek na bydleni,… ale zalezi, jaky mate celkovy prijem.

95newmommy2020
24. led 2024

Myslím, že na ÚP je podpora v nezaměstnanosti. A nebo se zkus domluvit v práci na dřívejší nástup, jestli mají head count.

rencinka87
24. led 2024

@lucifux mas narok na podporu v nezamestnanosti. Pocita se z posledniho prijmu, pokud jsi byla pred RD zamestnana, pokud ne, tak z minimalni mzdy. Je to na 5 mesicu, prvni dva neco pres 5 tisic, dalsi dva pres 4500,- a posledni mesic nejak necelych 4500,-, nevim presne, kazdopadne ted jsem to presne absolvovala. Takze staci dojit na UP, nahlasit se a zazadat si o podporu.

j.a.n.i
24. led 2024

@rencinka87 No, maličko zapomínáš, že podmínkou registrace na UP je hledat práci, tj. být schopna do ni nastoupit.

janule0123
24. led 2024

@rencinka87 jenže nejspis půjde až v září kvůli skolce (zavání tím termíny)tzn nemá zajištěné dítě- takže se registrovat nebude moct ….

rencinka87
25. led 2024

@j.a.n.i Ted asi nerozumim otazce?

rencinka87
25. led 2024

@janule0123 proc by se nemohla registrovat?

j.a.n.i
25. led 2024

@rencinka87 To nebyla otázka, to bylo konstatovani, ze mas plnou pusu naroku, ale povinnosti ti malinko unikaji.

te_reza
25. led 2024

Tak pokud jsi u zaměstnavatele,u kterého jsi byla před nástupem na rodičák stále zaměstnaná, tak ti normálně běží smlouva a na pracák nemůžeš, ne?

j.a.n.i
25. led 2024

@te_reza Ne, to nemůže a naopak musi vyřešit se zamestnavatelem neplacené volno.

elesse
25. led 2024

Mozna by to jeste chtelo rict proc jdes do prace az v zari. Diteti uz tri byly nebo si mela rychlejsi rodicak/ nemela materskou? Nastupujes do nove prace nebo stavajici?

michaela666
25. led 2024

@rencinka87 Když jí stále běží pracovní poměr, jen se vrací zpátky z nějakého důvodu ( nejspíš školka) až v září, tak nechápu proč by měla žádat o podporu v nezaměstnanosti.

@lucifux Neplacené volno+ brigáda v době kdy dítě bude s tatínkem nebo babičkou. Jiný příjem bych asi neočekávala. Max nějaké příspěvky - na dítě, bydlení,... pokud na ně dosáhneš.

lucynka721
25. led 2024

@lucifux po rodičáku máte nárok na podporu z ÚP 🐱

95newmommy2020
25. led 2024

@elesse Tak podle profilu má nejmladší 2 roky.

ninive211
25. led 2024

Asi by taky bylo dobré zmínit, jak to máš s rodičovskou a zaměstnavatelem...jsi zaměstnaná tč. na RD, kterou sis domluvila do 8/23? Nebo nejsi zaměstnaná (např. smlouva skončila) a ty jsi měla krátký todičák díky vysokému vym.základunod manžela? Pokud zaměstnaná jsi, tak na ÚP určitě nemůžeš, pokud nejsi, tak teoreticky jo, ale je otázka, zda tě právě zaregistrují, když teda do září práci nehledáš/nemůžeš nastoupit (kvůli tomu, že nemáš školku). Pokud máte nízké příjmy, můžete žádat např. o příspěvek na bydlení či dávky v hmotné nouzi, to je ale fakt pro sociální případy, pokud manžel vydělává slušně, je dost pravděpodobné, že nárok mít nebudete.
Samozřejmě můžeš chodit o víkendech na brigády.

krisstina93
25. led 2024

@lucifux a stará smlouva z práce ti běží, nebo si nepracovala, nebo si skoncila? Jestli jsi zamestnana, tak na pracak nemuzes. U ostatního záleží na prijmench partnera, jestli se vejdete do nějakých dávek, třeba přídavku na děti nebo bydlení, ale to ti tu nikdo neřekne, jestli mas nárok, neznáme vaši celkovou finanční situaci.

janule0123
25. led 2024

@rencinka87 protože, aby ses registrovala na pracak, musíš mít vyřešené hlídání ditete .. nemuzes říct potom, nenastoupim, nemám kam dat dite, nevzali me ho do školky a babicky pracuji …, kdyby o tebe někde měli zájem …a za druhé je i dost dobře možný, ze tu praci má, jen nemá školku s nastoupí až začne dite chodit do školky … to září zavání přijetím do školky … ale další info tu není… takže jen dohady ..

ninive211
26. led 2024

@janule0123 No ona je otázka s tím ÚP, zda by ji zaregistroval či ne,.. Asi by to chtělo přímo zkušenost někoho, kdo na ÚP dělal/dělá. Protože třeba jistou známou bloggerku teď po skončení RD na pracáku zaregistrovali, i když je těhotná a má cca 2 měsíce do porodu dalšího děcka (těžko si představit, že fakt hledá práci)...i když je fakt, že tam má ona zajištěnou školku, tj.hlídání a teoreticky (jen teoreticky) někam nastoupit i tak může.

vendes
26. led 2024

Rozložit si rodičovský příspěvek a rodičovskou dovolenou do doby, než dítě nastoupí do školky, tj. snížit současnou částku tak, aby to vyšlo do září.

rencinka87
26. led 2024

@j.a.n.i Ja nemam plnou pusu naroku, tohle je narok ze zakona dany. Bohuzel o nem vetsina maminek nevi, ja se to taky dozvedela nahodou. A ten narok je dany tim, ze pece o dite, kdy jsi na rodicovske “dovolene”, se pocita jako nahradni doba duchodoveho pojisteni. A to proto, ze vetsinou neni moc moznosti jak pracovat a zaroven se starat o batole. Pokud pak nemas kam nastoupit, tak nevidim duvod, proc nevyuzit moznost podpory, nez si praci najdes. Zaroven registraci na UP nemusis platit zdravotni pojisteni, coz muze byt v nekterych rodinach taky citelny zasah do rozpoctu.
Tim, ze se zaregistrujes, si krome podpory muzes zazadat napriklad o rekvalifikacni kurz a dostat se tak treba k praci, ktera by byla mozna i s malymi detmi (napriklad ja jsem ted absolvovala kurz ucetnictvi, abych svoji kvalifikaci mohla rozsirit, mela vic moznosti, kde se uplatnit a v neposledni rade pracovat treba z domu nebo uplne na sebe a tim si ridit cas i mnozstvi klientu).
Dal nikdo nerika (i kdyz je to bohuzel asi malo pravdepodobne), ze se ti behem tech peti mesicu podari najit praci, ktera bude mit takove benefity/bude tak dobre placena, ze bude mozne ji skloubit i s peci o dite a napriklad soukromou skolkou/jeslickama/chuvou.
Dotyka se me tvoje premisa, ze kazdy, kdo si zazada o to, na co ma narok, ze liny a neschopny lempl, co chce jen podojit stat.
Navic slo jen o moznost, ktera pro zakladatelku nemusi byt ani dostupna, protoze neuvedla duvody, proc muze jit do prace az v zari, pokud je v zamestnaneckem pomeru, tak samozrejme na UP nemuze, respektive muze, ale jen jako zajemce o zamestnani, kdy nema narok na podporu v nezamestnanosti, muze ale ziskat prave treba tu rekvalifikaci, ale na to se neptala.

rencinka87
26. led 2024

@michaela666 nepochopila jsem z toho prispevku, ze by ji bezela pracovni smlouva, pochopila jsem to tak, ze z nejakeho duvodu ted nepracuje, praci nema a bude ji mit az od zari, proto jsem zminila podporu po rodicaku na UP.

rencinka87
26. led 2024

@janule0123 Odpovedela jsem jen na otazku, jake jsou financni moznosti, pokud ted neni zamestnana a je po rodicovske dovolene. Ano, mela jsem k tomu dodat, ze tohle nejde v pripade, ze je zamestnana.

michaela666
26. led 2024

@rencinka87 Tak asi moje chyba, protože já pochopila že se vrací do původní práce.
Pokud půjde na ÚP tak ji držím palce, aby natrefila na vstřícnou úředníci. Bohužel u nás by se prvně ptali jak má vyřešené hlídání dětí a pokud nijak, tak by ji paní rovnou vyrazila protože nesplňuje podmínky pro uchazeče o práci.

janule0123
26. led 2024

@rencinka87 já jen doplňuji, aby si nemyslela, ze se na půl roku zaregistruje na UP bude pobírat podporu v nezaměstnanosti a bude počítat, ze do práce nepůjde když něco najdou, protože nemá zajištěné dite

kosopemi
26. led 2024

@rencinka87 No to sice ano. Ale mohou ji posilat na pohovory. Co kdyz ji nabidnou rekvalifikaci nebo kurz. Kdyz odmitne, bude vyrazena a o podporu prijde. Musi mit peci o dite zajistenou, aby mohla na UP.

rencinka87
26. led 2024

@janule0123 no k tomu bych jen uvedla, ze odmitnout muze. Prave pokud ma dite do veku 4 let a nezbytne o nej pecuje - nevim, jestli je presne definovano, co znamena “nezbytna pece”, ale predpokladam, ze jde treba napriklad o nezajistene misto ve skolce. Takze se prihlasim na UP, protoze mi dobehl rodicak, mam narok na podporu v nezamestnanosti, praci chci, ale muzu si dovolit napriklad jen praci na urcity pocet hodin, urcite smeny, nebo jen praci, ktera jde delat z domova a podobne - proste pokud mi daji nabidku, ktera je pro me neskloubitelna s peci o dite mladsi 4 let, muzu odmitnout. Dalsi duvody jsou pak vyjmenovane v par. 5 zákona o zaměstnanosti (435/2004 Sb.) a v par. 30 odst. 2a), je specifikováno, že bude uchazec vyrazen, pokud bez vazneho duvodu nenastoupi do nabidnuteho zamestnani (vazne duvody jsou vyjmenovane vyse).

rencinka87
26. led 2024

@kosopemi viz muj posledni prispevek pro janule0123

janule0123
26. led 2024

@rencinka87 to samozřejmě .. ale píše ze do práce muže až v září .. takže tam má nejspis prostor Max pro brigádu ….😀