Příjmy pro sociální dávky. Co vše se započítává do příjmu?

27. lis 2023

Dobrý den, je tu někdo, kdo se vyzná v tom, co všechno se započítává do příjmů pro posouzení nároků na přídavky na děti a přídavky na bydlení?
Poprvé v životě nás situace donutila o ně zažádat a schválili nám je. Než ale budeme dokládat příjmy za další období, tak přijde na účet relativně větší částka peněz - odškodné (“vyhráli” jsme soud a bylo nám přiznáno). A moje otázka zní, zda se to počítá jako příjem nebo ne. Nikde k tomu nemůžu dohledat žádné informace.

lencaa11
27. lis 2023

Ano vše co má domácnost navíc se počítá jako příjem ..

autor
27. lis 2023

@lencaa11 Dobře, děkuji za odpověď.
Takže o ně zase rychle přijdeme…:-/

lencaa11
27. lis 2023

Na netu jsou karkulacky průběžně třeba by vám to pomohlo oni to rozpocitaji

moudivlacek
27. lis 2023

pocita se 3 mes zpetne? tak muzete v dalsim ctvrtleti opet zazadat, nebo se mylim?

gruyerre
27. lis 2023

Já tedy nevím a nechci kecat, ale podle mě spíš ne. Tak si zavolej na úřad a zeptej se tam. Ale mezi tím výčtem toho, co se jako rozhodný příjem počítá, tam nic takového není, ne?

kosi_cek
27. lis 2023

do příjmů pro tyto dávky se takovéto příjmy nezapočítávají, ani třeba dědictví a tak, jiné je to u těch "druhých" sociálních dávek (třeba tam je i doplatek na bydlení, což je jiná dávka), kde se zjišťují i majetkové poměry žadatele 😉

autor
28. lis 2023

Děkuji za všechny odpovědi. Taky jsem to v tom výčtu právě nenašla. Nerada bych “podváděla” a něco úmyslně zatajovala, na druhou stranu přiznávám, že jsme teď v situaci, kdy se prostě každá koruna hodí. Při nejhorším prostě zažádáme znovu potom po těch třech měsících… na úřadě se určitě zeptám.