Změna na děložním čípku. Nemá někdo zkušenost?

evaevca01
7. čer 2022

Chtěla bych se zeptat jestli s tím nemá někdo zkušenost, byla jsem na preventivní prohlídce na gynekologii, po měsíci mi volali, že našli nějakou změnu na děložním čípku, že musím do Prahy na vyšetření, ať si tam zavolám, tak jsem tam volala objednali mě teď na 21.června, nikdo mi nic víc k tomu neřekl, koukala jsem po internetu a jen samí špatný že to může být rakovina, nádor atd., Mám z toho hrozný strach, tak jsem se chtěla zeptat jestli s tím nemá někdo zkušenost abych byla aspoň trochu v klidu, předem moc děkuji za odpovědi.🙂

emillyhk
7. čer 2022

@evaevca01 Zjistili mi změny na čípku ve dvaceti. Udělali stěry na HPV, každých 6 měsíců jsem musela do cytologické poradny, během těch let mi několikrát dělali biopsii. Taky jsem plašila, čekání na výsledky byly hrozný nervy. Ale je to víc než 15 let, čípek vypadá pořád stejně, stihla jsem mezitím porodit a všechno je v pořádku. Časem jsem nemusela do poradny každých půl roku, ale jenom jednou ročně. Moc bych si přála, aby mi tenkrát někdo řekl: "Hele, je to blbý, může se z toho rozvinout rakovina, ale taky nemusí. Budeme to hlídat, kdyby se něco změnilo, tak to budeme řešit včas". Takže to teď řeknu já tobě - může to být blbý, ale taky nemusí. Je dobře, že tě budou sledovat. Držím palce, ať vše dobře dopadne 🍀

lenickakl
7. čer 2022

Taky mi kdysi nasli zmeny na cipku, do roka to bylo ok.

niki23niki
7. čer 2022

@evaevca01 také mi našli změnu, po 3 měsících jsem musela znovu na výtěr, čekala na výsledky a oznámili mi, že musím znovu na výtěr, nic víc mi k tomu také neřekli. Na potřetí už mi řekli, že výsledky jsou dobré a mám přijít za půl roku na další kontrolu. Hlavně se zbytečně nenervujte, určitě to dopadne dobře, jen Vas budou pravidelne kontrolovat dokud se to neustali.

sorboni30
7. čer 2022

@evaevca01 Ahoj. Pred 5 lety mi dr.zjistil taky změnu na deloznim čípku. Cytologie dopadla blbě a ja musela do tydne rychle na konizaci čípku. Orezali mi ho a chodim na pravidelne kontroly. Nic ai z toho nedelej. To bude ok. Minuly rok jsem přirozeně otehotnela a v unoru porodila holcicku. Vse bude v poradku a je lepsi když dr na to prijde vcas a resi se to co nejrychleji.
Pokud to bude blby, jen ti udelaji tu konizaci jako me.. maly zakrok, 20min na salku pod narkozou.
Nektere jdou domu druhy, treti den.
Hlavne nehledej na netu,tam je vse černé.
Drzim palce 👌

mirilis
7. čer 2022

Já jsem též měla změny na čípku myslím v roce 2012. Nejprve jsem chodila co tři měsíce ke svému gynekologovi. Pak mě poslal do onkologické poradny. Tam jsem po prohlídce šla na zákrok. Konizaci. Pak ještě na rekonizaci. Měla jsem rakovinotvorné buňky. Pak jsem po dobu pěti let docházela na kontroly do poradny. Mám zkrácený čipek. A od té doby všechno v pořádku. Mám tři donosene děti. Takže když se to zachytí všechno včas, tak je vše ok. Hlavně chodit na kontroly a vše řešit. Držím palce ať je všechno ok!!!!!

malenka3
7. čer 2022

Kliiid, to může znamenat cokoli. A velmi pravděpodobně to znamená, že budeš jen v bedlivějším sledování. Změn na děložním čípku se děje hodně, proto se sledují, ale rakovina se stane jen z malé části z nich.
Já změny na čípku od cca 20. Dlouhodobě sledována (jakože prevence dvakrát ročně, cytologie místo jednou, též dvakrát). A jednou to už nebylo tak dobré (po asi 12 letech). Takže objednat na specializované pracoviště. Tam si udělali biopsii (odběr z čípku), poslali do laborky. Tam se ukázalo, že to je horší, než to vypadalo. Takže konizace čípku. Třetina pryč. Výsledky ok, rakovina to nebyla, ale kdybych se na to vybodla, tak by jednou byla. Dneska mám dvě děti (konizace byla před dětmi), žádné potíže s čípkem.
Zkus se uklidnit. Šance, že by to bylo něco hodně vážného, není tak velká. Když to budeš řešit, tak nebude. Proto se na ty preventivky chodí, aby se to chytilo v těhle stádiích změn, kdy se to snadno řeší a nic moc to ještě není. Ale může to být klidně hormonální změna a za měsíc tam nebude nic.

evaevca01
autor
7. čer 2022

Všem moc děkuju, já mám doma 18ti měsíční dcerku o to víc doufám že to bude vpohodě, byla neplánovaná rodila jsem v 17ti, vím že jsem měla ještě čas, ale už jsem ji nedokázala dát pryč tak jsem se tomu postavila čelem, ničeho nelituji že jsem se takhle rozhodla, jen z toho mám teď celkem strach aby vše bylo vpohodě a ještě jednou všem moc děkuju

lencaa11
8. čer 2022

@evaevca01 moje zkušenost je že je dobře že tě lékař poslal na dovysetreni udělají lepší pohled na čípek zda je vše ok možná udělají HPV test a uvidíš něco se dá sledovat něco řešit konizaci já 35 let měla cytologii v pořádku tak že ta je úplně nepřesná a když jsem si udělala dna HPV test vyšel mi silné agresivní typ 45 sla jsem do COP centra a konizace jasná měla jsem už změny na čípku hystologie vysla středně těžka dysplazie CIN2 což je kousek za pár let by to byla rakovina
tak že urcite to vyšetření je dobré a bude to v pohodě držím palce

evaevca01
autor
8. čer 2022

@lencaa11 děkuju moc