Očkování proti tuberkulóze, ano x ne?

puresin
31. led 2017

Ahoj, jsem na vazkach ohledne ockovani proti TBC. Bydlime ve vetsim univerzitnim meste se studenty i pracujicimi z celeho sveta, a s detmi jezdim casto i MHD. Takze duvod neockovani, ze je u nas TBC vymycena, me moc neuklidnuje. Ptala jsem se na nazor mudr, ale pry je to ciste na mne, zda deti ockovat. Mate s ockovanim nektera zkusenost? Kdy nejlip ockovat? Je vekove omezeni? Vseobecne se snazim najit ve vakcinaci zlatou stredni cestu, deti maji jen povinne a pneumokoky, ale tady fakt nevim a mam trochu strach to nedat. Diky za rady a nazory

keksikova1
31. led 2017

TBC u nás rozhodně vymýcená není!!!! Jsem plicař a vím, o čem mluvím. Vakcinace chrání proti invazivním formám tuberkulozy (TBC zápal mozkových blan- jednoduše řečeno- a jiný) ne proti plicní TBC. Je to ke zvážení, zejména stran kontaktů v rodině, s cizinci atd..ve městě na dítě může "plivnout" kdejaký nakažený, ale neznamená to, že hned onemocní.. nutný to není, ale my očkovat pravděpodobně budeme. Kdy očkovat bude vědět lépe PLDD.

annaluciapetrzel
31. led 2017

@puresin dcera ockovana z duvodu mych castych pobytu v oblastech s vyskytem TBC. Tzn. ji to bylo indikovano. Ockovani uplne v pohode nicmene si nemuzu vzpomenout na to, jak se ta ockovani planovala. Ale to budou vedet na kalmet. centru. http://www.vakciny.net/doporucene_ockovani/TBC.htm.

pekluska88
31. led 2017

Nechci fabulovat,ale mám pocit,ze nakazit se tuberkulozou neni úplně jednoduché. Je potřeba několikadenní kontakt s nakaženým a ne bacil,který na vás vlítne v tramvaji... Ale třeba mě někdo erudovanejsi opraví...

keksikova1
31. led 2017

@pekluska88 ano, opravdu to není o plivnutí v tramvaji (i když za určitých okolností opravdu může být), ale o několikadenním pobytu to taky není. Je to o smůle.

netopejr
31. led 2017

@keksikova1 ja bych se teda zeptala: ti bezdomovci, kteří tbc maji, jsou Češi, a ve veku, kdy byli proto TBC očkováni, presto ji maji. Jak to tedy?

keksikova1
31. led 2017

@netopejr jak jsem řekla, očkování chrání proti invazivním formám tuberkulozy, tozn. tbc meningitida, miliární tuberkuloza aj. Při špatný imunitě a smůle se plicní tuberkuloza projeví i u očkovanýho člověka. I očkovaní jedinci si vytváří reakci v plicní tkáni při setkání s bakterií (a je to tak dobře), ale protože tělo se s bakterií nesetkává (díky očkování) poprvé, je schopné se mu ubránit lépe, než pokud se s tou potvorou nesetkalo. Pamatuje si ji a je schopné se jí rychleji a účinněji bránit. (Tohle je ale obecně princip očkování).Ještě třeba upozornit, že vakcína používaná v očkování proti TBC je sice živá bakterie, ale oslabená, tedy pravděpodobnost, že by sama způsobila onemocnění je mizivá, ne-li až nemožná.

netopejr
31. led 2017

@keksikova1 No a není to třeba tak, ze naopak člověk,který ji v sobe ma, je ohroženější. - když se mu zhorsi zivotni podmínky (bydleni, strava, zde.stav vlivem jiných veci), tak to mjze propuknout?
Dřív přece byli lidi, kteří se z tbc uzdravili, ok, pokud se jim prave nezhoršily podmínky. Tak jestli o sis u tech bezdomovcu nefunguje spis takto, ze už to v sobe maji, bydleni a strava špatný, tělo si zhuntujou (tedy mluvím o te poulicni o sebe nedbajici většině).

hermelinah
31. led 2017

Oba kluky sem očkovala, a na jedné kontrole sme se tam potkaly se známou, zrovna tam byla s dcerou, protože u nich na hotelovce se objevila tuberkulóza :-/ očkovali sme po 3. Hexe mám dojem, poprvé mel starší po tuber.testu rýmu, která s tím pravděpodobně nijak nesouvisela, ale odložili sme to a pak šli kluci oba spolu, test v pohodě, tak dostali očkování a ze začátku dobré, pak se to trochu špatně hojilo, ale už je to v pohodě 🙂

keksikova1
31. led 2017

@netopejr ne, tak takhle imunita opravdu nefunguje. Reaktivace infekce je možná, to jistě, ale extrémy jsou u všeho a nelze se tomu vyhnout.
Dřív se lidi "uzdravili".. no to je otázka, ona se taky tbc dřív léčila pobytem na čerstvým vzduchu a pokud na to nemocný rovnou neumřel, je otázka o opravdovým uzdravení na místě. Oni si to ti lidé taky předávají mezi sebou, mají oslabenou imunitu, špatný životní styl (to asi u svých dětí nechceme předpokládat, že)..a navíc se pořád bavíme o té plicní formě.
Takže abych to uzavřela: setká-li se neočkovaný s tbc infekcí, vytvoří si reakci v plicní tkáni a jsou tři možnosti: 1) reakce zůstane, člověk neonemocní vůbec, před dalším setkání má výhodu v tom, že už jeho tělo bakterii zná a tedy se jí ubrání. 2) reakce zůstane, onemocní plicní formou 3)reakce zůstane, onemocní invazivní formou (viz výše). Setká- li se očkovaný člověk s tbc infekcí, vytvoří si reakci a: 1) neonemocní vůbec 2) méně pravděpodobně se nakazí plicní formou 3) velmi nepravděpodobně onemocní invazivní formou.
Znovu opakuji, očkování proti tbc chrání zejména proti invazivním formám onemocnění.

keksikova1
31. led 2017

@netopejr jo a ještě k těm bezdomovcům- těžce poškozená imunita, dlouhodobě v nevhodných podmínkách, dlouhodobě mezi nemocnýma (i s tbc).. to ta imunita prostě nemá šanci. Reaktivace infekce je zejména v tomhle případě nepravděpodobná.

netopejr
31. led 2017

@keksikova1 no jo, ale primárně člověk dostane tu plicní formu, a bude-li se léčit, tak by nemělo k onemocněni dojit. Nebod dochází k onemocněni i vshivni formou? Mam za to ze nikoli. ???

keksikova1
31. led 2017

@netopejr moc nerozumím dotazu. Pokud dostane plicní formu, je nemocný, k onemocnění už došlo. Pokud dostane invazivní formu, má invazivní formu a k onemocnění došlo. Z plicní formy se za určitých okolností může vyvinout invazivní forma a to zejména u neočkovaných.
Primárně-neočkovaný může dostat obě, očkovaný prakticky jen tu plicní a i tu s menší pravděpodobností. (Ano, výjimky existují, jako všude).

netopejr
31. led 2017

@keksikova1 To pismo, pardon. Dotaz jste asi odpověděla úplně přesně. Nevěděla jsme, jestli do invazivni formy to přechází, když se neleci plicní forma. Podle toho, co píšete, mlze člověk onemocnět bud plicní formou nebo invazifni formou - a tou i primo, rovnou, tj. bez předchozího onemocněni pmic i formou. Pochopila jsem spravne?

A obe formy zpusobuje tentyz bacil, akorát zalezi, "kam sedne", nebo jiný?

Plicní forma onemocnění je významné cetnejsi nez invazivni?

Dekuji mockrát!

z_kopretinka
31. led 2017

Oficiálně se říká, že není už nutno očkovat TBC, ale to je jen zástěrka toho, že není dlouhodobě dostatek vakcíny. Známá je plicní lékařka a TBC doporučuje očkovat, ale že je na trhu jen polská vakcína a tu by nedávala. Takže jsem malé očkování nedávala.

astyna
31. led 2017

Manžel pracuje v Akademii a zrovna minulý týden skončilo několik jeho kolegů v nemocnici s otevřenou formou TBC. Přijeli noví kolegové z Indie a už to bylo. Ti onemocněli také.

gretka79
31. led 2017

Ahoj puresin,
před více než rokem jsem byla na vážkách stejně jako Ty. O tom, že chci nechat syna očkovat, jsem byla rozhodnuta už v těhotenství. Dost lidí mě od toho odrazovalo, prý je to zbytečné.....Já si ale myslím, že to zbytečně není a TBC rozhodně vymýcená není!!! Naopak mám někdy ze zpráv pocit, že se opět vrací.
Syn podstoupil očkování na roce a půl. Od jeho narození jsme totiž čekali na vakcínu (určitou dobu se neočkovalo a vakcíny nebyly). V listopadu 2015 byl očkovaný. Reakci téměř neměl, jen se dlouho hojilo místo vpichu. Doteď tam má jizvu. Ale to je to nejmenší. Slyšela jsem, že se děti proti TBC očkují do dvou let věku, ale ověřeno to nemám. Určitě je ale dobře mít dokončeno povinné očkování. Buď dát dítě očkovat hned v porodnici, nebo po ukončení všech povinných vakcín.
Syn byl očkován po dokončení hexavakcínou a další povinné (zarděnky, příušnice...) jsme díky TBC oddálili.
Jen jednu věc jsem následně řešila. Synovi se v uplynulém roce dost zvětšila nosní mandle a má velké i krční mandle. Lékaři nám doporučili odstranění nosní mandle a laserové zmenšení krčních mandlí. To jsem zásadně odmítla!!! Problém jsem řešila s homeopatkou. Bylo mi řečeno, že zvětšení mandlí mohlo být následek očkování proti TBC. V listopadu jsme nasadili homeopatickou léčbu, dostal konstituci tuberculinum a jeho stav se dost zlepšil.
Nevím, zda jsem Ti pomohla v rozhodování, ale já osobně (i po všech peripetiích s mandlemi) svého rozhodnutí očkovat nelituji!

keksikova1
31. led 2017

@netopejr pochopila jste správě 🙂 Existují i jiné kmeny, ale pokud se bavíme jen o TBC a ne jiných nemocech, tentýž bacil to je a plicní forma je výrazně četnější, než invazivní, ALE to i díky očkování! (a to je to důležité, proto my očkování plánujeme).

Ale na druhou stranu, jak jsem psala výše, vždycky je potřeba zvážit (ne)zbytnost vakcinace, asi bych si nejdřív odpověděla na otázky: stýkám se (já a okolí dítěte) s lidmi navštěvující rizikové oblasti? Stýkám se s občany těchto zemí? Stýkám se s nemocnými a ohroženými (bezdomovci, narkomani, pacienti...). Mám já, moje dítě a moje rodina "dobrou" imunitu?

Já osobně jsem zastánce očkování jako takového, ale u TBC je opravdu jeho nutnost ke zvážení.. my jsme pražáci, já plicař, domů to prostě přinést můžu ani nevim jak..a to případný úmrtí dítěte mi za to nestojí..

disfraz
31. led 2017

@puresin my jsme malého naočkovali, jsem za to ráda. Mam podobné důvody jako ty, práce manžela atd. Očkovali jsme okolo 15. měsíce. Nesmí se očkovat měsíc před a tři měsíce po. Takže před MMR. Po všech ostatních. Platilo se 990. Je to nějaké testovací, pak očkování za 3 dny jestli nejsou protilátky. A pak kontrola za .měsíc či za jak dlouho. Jsem ráda, že to máme za sebou. Vetsina nemá vedlejší příznaky. My jsme samozřejmě měli horečku, ale náš malý je extrém, má horečky že všeho. Takže tak. Jo a dětský lékař ti napíše žádanku, s tím se jde na plicní.

tomikjoejoe
31. led 2017

Malý ve 4 měsících přišel během pobytu do kontaktu s tuberkulózou a měl být očkovaný. Vyšetření sice nic prokázla, ale přesto preventivně ano.

kaci11
1. únor 2017

Mam naockovane obe deti a ockovala jsem je cca v 6 mesicich,mezi ockovanimy. Ma drobnou jizvicku,jinak nic. Je to na zvazeni kazde.

barchen
5. únor 2017

Dobrý den,
zrovna tento týden transportovali z Ostravy do Prahy maminku s dětmi (kojenec a batole), obě děti s tuberkulózou a prý s invazivní formou. Maminka je prý zdravá, děti ne. A v Plzni z nemocnice odešel někdy v lednu cizinec také s tuberkulózou a víc se neukázal. Ten masivní pohyb lidí v současnosti přináší i negativa, osobně jsem v letadle zažila puberťačku s neštovicemi, bohužel personál letiště asi moc nerozezná puberťáka s akné a neštovicemi a vypadá to, že i na západ od ČR se tohle moc neřeší.

paja.83
5. únor 2017

Taky mám obě deti naockovane kolem 7.měsíce, bývá tam pauza mezi očkováními.

hanafaustyna
5. únor 2017

My měli ockovani take indikovane, ockovali uz v porodnici a bez reakce. U dcery nebyla vakcina,ockovana az v roce a pul a reakce byla, bokak mela asi pul roku s hnisem. Takze cim driv tim lip za me. Jinak jsem rada,ze to maji, znam lidi co tuberkulozu meli,takze vymycena asi neni