Rizikový novorozenec a očkování. Co byste poradily?

andromeda89
20. srp 2019

Ahoj, zajímaji me zkušenosti tech, ktere maji dítě spadající do rizikove skupiny. Malemu ted bylo pul roku a nemá zatím žádné očkování. Ve svem měsíci a pul byl totiz na operaci a museli mu vzit plíci, takže mam ze vseho strach... Ze všech nezadoucich účinků očkování... Nejsem úplně očkovací typ, to říkám na rovinu, ale na druhou stranu bych nechtěla nic zanedbat, až tak se v tom očkování nevyznám, abych měla jistý názor, trochu se mi to v hlavě rozchází... Bojím se hlavně ztráty imunity, kterou uz ted musí mit kvůli operaci dost narusenou. I přesto ještě nebyl nemocný a nemá žádné zdravotní komplikace. Řešiliy jste to s nějakým odborníkem, ktery nedoporuceje stále jen ockovat, ockovat za kazdou cenu, a opravdu tomu rozumí? Byla mi navrhnuta mudr. Zlatava Jirsenska z Brna, ale co jsem tak četla, je to nejspíš ta, která by mi očkování doporučovala a nehledala alternativy. Chodíme na plicní, tam pan doktor prohlásil určitě ockovat, pak na to odvětil ze neví, ze neni očkovací odbornik, ale ze určitě nezacinat Hexou.. Dále chodíme na neurologii, tam jsem se popravdě zatím neptala (tak jestli resit tam? - o očkování se nikdy nezminovala) a praktická čeká s čím přijdu od plicního, takže celkem komedie, nikdo nic nevi, včetně me, všichni se bojí neco doporucit nebo nedoporucit.. Chodíte ještě někam jinam? Díky předem za odpovědi.

pe_tu_ss_ka
20. srp 2019

@andromeda89 ahoj, malý byl tedy narozený o 7 týdnů dříve, a dětská nás poslala do centra pro rizikové nedonošence, kde malému dělali krevní obraz a díky tomu se zjišťovala nějaká míra imunity a očkování mu odsunula doktorka až do jeho 5 měsíce, kdy měl výsledky dobré.. Nevím tedy, jak ve vaší situaci, jestli by Vas tam dětská také poslala... Ale já byla klidnější, když byl malý pod dohledem ještě jinde, než u dětské.. 🙂

petronilkaa
20. srp 2019

@andromeda89 Nemám zkušenosti s dítětem po operaci. Jen řeknu svůj názor a shrnutí co a kdy se dá. Pokud nespěcháte s umístěním dítěte do školky/jeslí, s očko bych nespěchala. Stačí podepsat u dětské odklad očkování, ona je tím krytá před kontrolou z hygieny, protože vám ho nabízela.. Pozor, někteří pediatři dávají podepsat odmítnutí a to už by po Vás teoreticky mohli jít, že odmítáte.. Infanrix hexa můžete očkovat do 3 let, Hexacimu do 2 let. Ideálně ve schématu 2+1 (dá se 1. dávka, za 2-6 měsíců druhá dávka a 3. dávka 6-12 měsíců po druhé). Zase pozor, někteří pediatři nutí 3+1, ale je to zbytečný vpich navíc.. Hlavně pohlídat, aby byl rozestup mezi 1. a 2. dávkou minimálně ty 2 měsíce. Kamarádku pozvala dětská už 1,5 měsíce po první a pak jí řekla, že mají smůlu, že jim musí dát 3+1, protože nebyl rozestup mezi 1. a 2. dávkou ty 2 měsíce.. Dále nezatěžovala bych organismus nepovinným očkováním, takže žádné rotaviry nebo pneumokoky. Spalničky, příušnice a zarděnky jsme očkovali dětem až těsně před školkou (dceři ve čtyřech, synovi ve třech letech). Druhá dávka spalniček, příušnic a zarděnek se teď dává až v 7 letech myslím. Dříve už po půl roce od první dávky. Zdá se mi rozumné udělat krevní obraz, jak je psáno v příspěvku výše.

biedronka10
20. srp 2019

@petronilkaa mozna se pletu, ale od ledna se Hexa ve schematu 3+1 uz nepicha, jen 2+1. Ja si teda nizsi schema vydupala jeste pred lednem. Ona ta jedna davka navic je fakt zbytecna.

petronilkaa
20. srp 2019

@biedronka10 Upřímně netuším jak to je teď. U dcery a jiné doktorky jsem za 2+1 bojovala. S narozením syna jsme měnili doktorku, právě kvůli její absenci jakýchkoliv znalostí o očku (vyvracela mi věci, co jsou přímo uvedeny v příbalovém letáku, že to není pravda..) Už jsem v ni neměla důvěru.. U nové doktorky přesný opak, vstřícná, ochotná a hlavně informovaná.. Sama ihned navrhla 2+1, takže jsem se už pak nezajímala, jak to zrovna je 🙂

pe_tu_ss_ka
20. srp 2019

@biedronka10 ano už je schéma 2+1 pro zdravé děti, ale pro pro nedonošené se píchá stále 3+1 kbi tomu, že mají méně protilátek, či co.. 🤷‍♀️

eva_sam
20. srp 2019

@andromeda89 moje dcera je nedonošená (narozená v 30t, porodní váha 1kg, nedozrálé plíce). Na neonatologii jsme dostali přímo psané instrukce ohledně očkování (kdy očkovat, jakou vakcínou). Praktická doktorka nás poslala do Dětské nem., kde jsem se setkala s naprosto příšerným přístupem. Že na neonatologii tomu nerozumí, že máme očkovat normálně, že jsem hrozná matka, která bude své dítě zbytečně vystavovat více injekcím atd.

biedronka10
20. srp 2019

@pe_tu_ss_ka ahaa tak to nevim

olga_
20. srp 2019

@petronilkaa Nám pediatra (chodíme do ambulance v nemocnici) říkala, že Hexacimu je možno očkovat do 4 let, ale v tom vyšším věku už se myslím dítě zařazuje automaticky do výzkumu.

surikata131
20. srp 2019

@petronilkaa zrovna ty pneumokoky by naopak mohlo být vhodné očkování, jako prevence zápalu plic, pokud má jen 1 plíci...spalničky vzhledem k tomu že teď bývají epidemie bych taky úplně neodkládala
@andromeda89 záleží asi co byla příčina operace, nějaká vývojová vada? Proč chodíte na neurologii? Pokud je donošený, nemá nějaký imunologický problém, tak by možná ani nemusel být důvod odkladu očkování, spíš by mohlo být vhodnější, ať je proti těm infekcím chráněný (hlavně těm respiračním). Určitě se poraď i na té neurologii

andromeda89
autor
20. srp 2019

@surikata131 ano, pneumokoky máme doporuceny z Jipu, kde ho i operovali, takže sice nepovinné, ale toto pro nás nutnost. Bude to jeho první očkování, dál me nikdo nijak neinformoval, tak se o tom snažím zjistit co nejvíc. Příčina operace se úplně přesně neví, bylo to slozitejsi, ale vedeno to mame jako vývojovou vadu. Narodil se v 37t, ale od pohledu byl prý hodně nedonoseny. Na neuro chodíme kvůli hlidani vyvoje, motoriky a taky kvůli slehle hlavicce, byl měsíc a pul na jipu a jen lezel na zadech, takže toho je více, prostě musí být pod dohledem, chodíme i na rehabilitace.

andromeda89
autor
20. srp 2019

@petronilkaa děkuji za poznatky, určitě se mi to bude hodit.

meesha
20. srp 2019

@andromeda89 taky bych to neoddalovala, prave kvuli tem respiracnim vecem, ale napadlo me - co zkusit ockovaci centrum v motole?

makronka222
20. srp 2019

Krevni obraz + zeptat se na neurologii.

drep
20. srp 2019

Já bych se poradila v očkovacím centru. Nechci podceňovat ostatní specialisty typu neurologů, plicařů či hrudních chirurgů, ale očkování je natolik specifická věc, že bych nečekala, že mu bude opravdu detailně rozumnět někdo jiný než vakcinolog. A mohla by se vám dostat i docela zavádějících informací, protože ten specialista to bude znát čistě ze svého úhlu pohledu a to okolo ho nebude moc zajímat. Já nejsem pediatr, ale úplně nevím, co čekat od krevního obrazu - pokud vaše dítě nemá diagnostikovaný imunodeficit jako diagnózu, tak prostý krevnák nic moc neukáže a nečekala bych žádnou zásadní informaci ani od diferenciální rozpočtu. Čili bych to viděla trošku jako zbytečnou invazi bez větší výtěžné hodnoty. Nicméně vakcinolog s vámi projde anamnézu podrobněji (ono ve zkratce na internetové diskuzi vždycky chybí hodně informací) a může doporučit nějaký smysluplný selektivní odběr. Z pohledu poučeného laika mi pneumokoky přijdou smysluplné, ale třeba ani ty rotaviry bych nebrala úplně jako blbost pokud z důvodu nějké základní diagnózy lze čekat častější hospitalizace.

tomikjoejoe
20. srp 2019

@andromeda89 nemám zkušenosti s dítětem po operaci, ale mám zkušenost s nedonošeným dítětem a s dítětem, které je od narození sledováno na imunologii (nechci rozepisovat). Starší jsem nechala očkovat až v roce, mladší syn začal být očkovaný kvůli slabé imunitě až těsně před třetím rokem, s tím, že každé očkování musí odsouhlasit imunolog.

Dětí mám celkem 5 - podle očkovacího kalendáře byl očkován jen nejstarší, u zbylých čtyř jsem nechala a nechám očkovat až od 1 roku, očkování, pak snášeli mnohem lépe. Souhlas jsem podepisovala u tří z pěti dětí.

Samozřejmě hodně záleží na zdravotním stavu, stát se může cokoliv. Děti mi přinesly ze školky spalničky a dostaly to všechny čtyři, nejmladší ještě nebyl na světě a mladší dcera proti nim nebyla očkovaná, naštěstí to zvládla celkem dobře.

eithelwing
20. srp 2019

Osobně se považuji za zastánce očkování, ale v takovém případě bych spíš vyčkala.
V příbuzenstvu máme dítko s ekzémem vlivem alergií a první očkování měl až po druhém roce. Začali hexou.
Moje dcera měla jen jednou odklad půl roku s očkováním na spalničky, protože kvůli zablokované krční páteři měla pomalejší motorický vývoj.
Takže když se čekalo kvůli takovým věcem, zkusila bych ještě počkat i ve tvém případě.
Ale určitě bych to zkonzultovala s neurologem a nějakými odborníky z očkovacích center?

meesha
20. srp 2019

@eithelwing no jo, jenze mit ekzem a nemit plici je treba po stretu s hemofilem nebo cernym kaslem, spalnickami, nedej boze zaskrtem sakra rozdil 🤔

jednaholkaa
20. srp 2019

@tomikjoejoe Taky necham ockovat az od 1 roku. Je to strasne brzy, takova zatez..

vemira
20. srp 2019

Syn se narodil 34+6 tt., chodili jsme na neurologii a do ambulance pro rizikové novorozence, hlavně v této amb.jsem řešila vse kolem malého a kdy očkovat a jaké schéma (naše pediatrička mi taky připadá, že tomu rozumí jako koza petrželi). Divím se, že do takové amb. jste nebyli odeslání i vy, pokud syn jevil známky nezralosti atd.

drep
21. srp 2019

@andromeda89 a ještě bych tě chtěla maličko uklidnit, nedávno jsem měla pána po pneumonektomii pro tuberkulozu v dětství, bylo mu devadesát, hospodařil ještě, skolila ho akutní nemoc, ale jeho největší starost byla, kdo se mu postará o psa a slepice. Takže i bez plíce se dá žít úplně normální a aktivní život, navíc čím dřív ta pneumonektomie proběhne, tím líp se s tím tělo sžije. Držím palce.

annachr
21. srp 2019

Tak ja jsem urcite za očkování ale pokud se bojite kuli imunitě tak skuste třeba neco alternativního jako čínská medicína tam vam poradi jak s imunitou a podobně řeší problémy a jsou proti očkování najdete si dobreho detskeho čínského doktora a vyhrajete manžel v Brně studuje čínskou medicínu tak o tom neco vim ;) dle činy bude mít děťátko v budoucnu kvůli jedne plíci i i problémy a s tím vam taky moc pomohou urcite doporucuji

eithelwing
21. srp 2019

@meesha Tak samozřejmě, ale pokud není nikdo z lékařů, kteří jsou podle mě na to větší odborníci, schopen dát matce uspokojivou odpověď, pak chápu její váhání.
Stálo by za to prokonzultovat, dokdy čekat, jak podpořit imunitu, čeho se prozatím vyvarovat (nějaké společné aktivity apod.).

maudd
22. srp 2019

Zkus napsat do poradny na vakciny. net

astyna88
16. říj 2019

Hexacima uz pro vice ja rocni dite smysl mit nebude. Klinicke studie se soustreduji na deti do jednoho roku,pak se musi delat dodatecne krevni testy na protilatky a vakcina nema svou puvodni ucinnost.

Ve vasem pripade je na miste obezretnost, nepredpokladam,ze s ditetem cestujete vsude mozne,spis bych si ja jako rodic nechala zkontrolovat protilatky,abych dite jeste nenakazila prenosem.