Jak se smířit s odchodem manžela?

8. zář 2022

Dobrý večer, jsem v 8. měsíci těhotenství a před měsícem od nás odešel manžel. Máme spolu dvě děti, třetí v bříšku. Byli jsme spolu 9 let. Oznámil mi, že se nečekaně a náhle zamiloval a chce žít s jinou ženou, do dvou týdnů se vysvětloval z bytu a zkrátka žije s ní. Už je to měsíc a stále se neumím vzpamatovat, jsem vyčerpaná fyzicky i psychicky. K psychologovi jsem objednaná na začátek prosince, dřív není místo. Po prvním porodu jsem měla poporodní depresi, a tak se bojím, jak na tom budu teď. Děti jsou neuvěřitelný hnací motor ale momentálně mě nenaplňuje vůbec nic, ba naopak, obviňuji se z toho, že nebudou mít kompletní rodinu. Sama jsem z rozvedené rodiny a vždycky jsem se chtěla vyvarovat tomu, že mé děti zažijí to stejné, co v dětství já. Máte nějakou radu?

1eso1
8. zář 2022

Je mi to líto. Radu nemám. Snad jen otřepanou frázi, že to chce čas. Byla jsem na tom podobně. I když u nás toho bylo víc.
Každopádně postupem času jsem si vše začala uvědomovat, a teď jsem s dětma nejšťastnější za celou dobu. To že jsem s nimi zůstala sama, vidím teď jako tu nejlepší věc. Ztrácela bych život s člověkem, který za to ani trochu nestál.
Popřeju ti hodně štěstí a hlavně síly to vše překonat. A rozhodně se kvůli ničemu neobviňuj!

lenka3p
8. zář 2022

To jsme se tu sešly. Můj manžel zemřel při autonehodě před necelými dvěma měsíci. Nedokážu říct, jestli je to horší nebo lepší, ale výsledek je stejný. Také mám tři děti. Moje výhoda je asi zapojení do práce, místního zastupitelstva a do společnosti. Nemám tak moc času se litovat a prostě funguju dál, "jen" je nás o jednoho míň. Těsně před porodem je to hodně jiný, pokud jsi doma s dětmi a máš spoustu času o tom přemýšlet.
Jak moc jsi akční? Dokážeš vzít děti a jet s nimi na výlet, úplně se oprostit od běžných dnů?

iveta_neradova
8. zář 2022

Ach jo, s takovými hajz.ly se teď roztrhl pytel. Četla jsi tuhle diskuzi? Možná by ti pomohlo si s dotyčnou pokecat tam, protože zažívá prakticky to samé. Hodím ti sem odkaz.

https://www.modrykonik.cz/forum/rodinne-problemy/cekame-druhe-miminko-a-manzel-si-nasel-jinou-jak-to-zvladnout-a-nezblaznit-se/

lida9
9. zář 2022

najdi jineho psychologa, bude to tezke a prosinec je moc daleko, je potreba to s nekym probrat mnooohem driv... snad aspon rodina pomuze s tretim... at je lepe!

surikata131
9. zář 2022

Určitě se neobviňuj, tvoje vina to není a je to od něj pěkná sviňárna. V mém okolí se teď taky množí rozchody/rozvody, mám pocit, že ti chlapi jsou rozmazlení sobci, myslí jen na sebe a mají pocit, že by si měli pořád jen užívat, ale v životě se holt střídají i náročnější období…to nejsou chlapi, ale děti. Musí to být teď pro tebe hodně těžké, hodně sil. Snad se dá najít i nějaká pomoc na internetu (stránky Úsměv mámy?) dřív než se dostaneš k psychologovi, měly by být i krizová centra a akutní psychiatrické ambulance

ester_ka
9. zář 2022

Je mi to moc líto a věřím, že jsi silná žena, když toto na Tebe osud naložil. Objímám a kdyby sis chtěla "pokecat", vypovídat se, napiš, podržím Tě 🌹

2hanah
Autor odpověď smazal
Zobraz
levandule_k
9. zář 2022

Neobviňuj se z toho, že odešel, odešel on, ne ty. Jako otec může fungovat dál.

Jinak chtělo by to pořešit finance. Tady nevím, jak to chodí, jste pořád manželé. Chtěj po něm aliky na tři děti, ať zaplatí polovinu výbavičky a výživné na manželku do 2 let dítěte. Jako nezabraníš tomu, že chce být jinde, ale napřed ať dostojí zavazkům vůči svým dětem. Zašla bych asi za právníkem a na OSPOD. Bude potřeba dořešit péči o děti. Odchod bych mu po finanční strance neusnadňovala.

lencaa11
9. zář 2022

@levandule_k výživné na manželku není do 2 let dítěte to je u páru který spolu jen žili u manželů je to výživné na nerozvedenou manželku a tam je jiná lhůta

surikata131
9. zář 2022

souhlasím s holkama výše, máš nárok jak na peníze na děti, tak pro manželku, na dorovnání životní úrovně, určitě poradí právník

nicollbc
9. zář 2022

Ty kráso, na to není rada. Snad jen - hodně sil, hlavně to maličké tě bude potřebovat. Ten hajzl si nezaslouží jedinou tvou slzičku.

zuzkasim
9. zář 2022

To je mi moc líto. Každopádně bych ho maximálně zapojovala do péče o již narozené děti, pak i to nové, ty potřebuješ oddych a možná to nová ženuška trochu přehodnotí, jestli si nevzala velké sousto, chlapa se 3 malýma dětma...

levandule_k
9. zář 2022

@lencaa11 Díky za opravení. Já vím, že na něco nárok má, ale nevím přesně na co a na kolik 🙂

Jinak je to normální, že jsi unavená a vyšťavněná, je to šok, že je to tak náhle a v těhotenství jsme my ženy prostě citlivější. Ono to nejde nějak překonat lusknutím prstů, chce to odžít a mezitím musíš hledat, co ti pomůže. Problém to nevyřeší, něco jsou spíš takové berličky, ale vše, co ti maličko pomůže se počítá. Psát si deník, jít na procházku do přírody (příroda dodává energii), udělat si radost nějakou maličkostí typu nový hrnek, nový účes. Zacvičit si těhotenskou jógu, i když se ti nechce, jóga harmonizuje tělo a mysl a dodává energii. (Teda já, když cvičím nějaké cviky z jógy cítím se pak plná energie.) Vypovídat se někomu, vypsat se tady na netu. Můžeš se podívat, jestli v okolí nejsou nějaké ženské kruhy. Vrhnout se na osobní rozvoj, přečíst si nějakou knížku z oblasti vztahů, svépomoci, poslechnout si přednášku. (Kolegyně má ráda psychologa Dalibora Špoka, najdeš na youtube nějaké přednášky, já jsem si oblíbila Pjera La Šeze, je takový alternativnější, ale mě baví jeho pohled na svět, tady je přednáška. Na začátku mluví jeho vydavatel.

https://www.youtube.com/watch?v=BjTtnp-tEak


Chtělo by to možná si zajistit někoho k porodu, vlastní porodní asistentku, dulu, abys na porod nebyla sama.

Jinak je fajn, že jsi se objednala k psychologovi, že to řešíš, to je určitě dobrá cesta, ale je to daleko, chtělo by to něco hned teď, ale jsou k nim čekačky...

anika6
9. zář 2022

Nepřeju nikomu nic zlého ,ale tej co odloudila otce od rodiny se to vrátí zpět.Nemyslete na žádné deprese jen na to ,že bude líp a zvládnete všechno ,pomůžou vám ostatní z okolí.Radujte se ,že můžete mít děti ,co bolí teď tak to časem přeboli.

codal
9. zář 2022

Na smíření člověk potřebuje čas a bohužel to trvá.. ono se to všechno srovná, ale teď si to prostě musíš odtruchlit, odžít, máš právo na slzy, vztek, je mi jasný, že chceš být silná kvůli dětem, ale máš právo na své emoce a smutek, nehraj před nimi žádné divadlo, stejně by to poznaly. Zapoj otce do péče, ať se smýká, ubožák, a ať ta jeho vidí, že není prdel nabrknout si chlapa od skoro tři dětí, ono ji to brzo omrzí, když bude mít na krku tři cizí děti ❤️. Opatruj se a dělej všechno tak, aby to vyhovovalo hlavně tobě a dětem, na něj neber ohledy.. a jeho hnusná slova si vůbec nepouštěj k tělu, mluví z něj jen hormony, potřebuje to na někoho hodit, aby vůbec mohl žít sám se sebou a aby to mohl obhájit před okolím, protože moc dobře ví, že to co dělá je hnus největší...

agneska7
9. zář 2022

Bohužel ti neporadím,ale je mi to strašně líto ... Nechápu co za idiota a sobce tohle může udělat 😡 ty se určitě z ničeho neobviňuj !!!!

autor
9. zář 2022

Díky všem. Zkusím pro sebe něco udělat. Nejvíce mě mrzí to,že já třetí miminko ani nechtěla,máme dvě dcery (4r a 2r), manžel chtěl tři, doufal, že se zadaří chlapeček. Chlapeček se zadařil a manžel odešel. Neumím si představit, jak to budu zvládat, přece jen nejsem nejmladší (36r) Byt je manželův, nevím, kam bych s dětmi šla, kdyby se rozhodl nás vyhodit.

victress
9. zář 2022

až ho milenka vykopne nebo omrzí a on přijde s prosíkem zpět, tak ho hlavně nezapomeň kopnout řádně do p*dele a ne abys ho vzala zpět, udělal to jednou, udělá to podruhé, na to nezapomeň, ušetříš si spoustu slz🙏❤

escapee
9. zář 2022

Já jen dávám vědět, že kromě objednání se k psychologovi se dá okamžitě pomoct i jinými způsoby, myslím, že to máme u nás v ČR docela dobře pokrytý. Kopíruju z youtube videa psychologa Tomáše Kvapilíka. Minimálna ta terapeutická linka Sluchátko by mohla přinést aspoň částečnou psychickou úlevu, případně online konzultace, třeba přes Hedepy.
Držím palce, vím, že teď se to zdá být nemožné, ale určitě to zvládneš, my ženy jsme silnější, než si kolikrát myslíme, tím spíš, když jde o děti.

Linky důvěry a bezpečí:
- celostatní linky pro děti a mladistvé (116 111), pro dospělé (116 123), pro rodinu a školu (116 000), linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí (116 006), pro seniory (800 157 157)
- Modrá linka (608 902 410, 731 197 477)
- Rodičovská linka (606 021 021)
- strukturovaný přehled kontaktů na linky důvěry i krizová centra (https://nevypustdusi.cz/kde-hledat-po...)
- přehled všech linek důvěry podle regionů (https://www.krizova-pomoc.cz/seznam-l...)
- přehled všech linek důvěry podle specializace (https://www.krizova-pomoc.cz/seznam-s...)
- přehled kontaktů krizové pomoci od Ministerstva vnitra ČR (https://www.mvcr.cz/clanek/adresar-po... )

Služby pomáhající zprostředkování psychoterapie:
- terapeutická linka Sluchátko (https://www.linkasluchatko.cz/, 212 812 540)
- projekt K psychologovi (https://kpsychologovi.cz/)
- portfolia sdružující nabídku online i osobní psychoterapie (https://terap.io/, https://mojra.cz/, https://hedepy.cz/, https://www.terapie.cz/).
- adresář psychoterapeutů České asociace pro psychoterapii (https://czap.cz/adresar)
- projekt Opatruj se (https://www.opatruj.se//)
- projekt Nepanikař (https://nepanikar.eu/)

fandysek_1
9. zář 2022

Radu nemám, ale objímám na dálku. Drž se 🍀

svackova
10. zář 2022

Ahoj stalo se mi to samé, akorát já čekala první. Měsíc před porodem odešel za jinou. Psychicky jsem byla v háji. I když se týden před porodem vrátil už to nikdy nebylo dobrý. Když měl syn dva a dcera byla na cestě, zase se zamiloval jinde. To už mi ze stresu hrozil předčasný porod a skončila sem v nemocnici. Pak jsem se sbalila a šla bydlet k mamce. Podala žádost o rozvod a rok se řešily soudy. Byl to stres ale udělala jsem dobře. Porod dcery ho nezajímal děti od té doby vidět nechtěl. Řešili se alimenty. Jen samé potíže. Teď vím že to bylo to nejlepší co sem mohla udělat. Jen jsem to měla udělat dávno před tím. Dva roky jsem byla na vše sama, ale zvládla jsem to. Děti už jsou velké a jeho nezajímají a ani je on nezajímá. Jsem znova vdaná, mám ještě třetí dítě. Je to těžké. Vše chce svůj čas. Chlap který opustí ženu když je těhotná hold asi nemá na to být dobrým tátou. Nevím u mě to tak bylo. Držím palce. Drž se a mysli jak na sebe, tak na děti.

moncheris
10. zář 2022

To je mi líto 😥 Doufám, že to brzy překonáte a třeba potkáš někoho lepšího 🍀❤️ Teď se soustřeď jen na sebe a děti. Nejlepší věci se dějí tehdy, když je člověk nejméně čeká...moc Ti držím palečky, aby bylo brzy lépe 🍀🍀🍀
Z nekompletní rodiny si nedělej vrásky. Já zas mám zkušenost, z pozice dítěte, kdy se naši nerozvedli, dokud jsme nebyly dospělé. Mamka měla pocit, že nás tím chrání, ale já jsem dodnes přesvědčená, že by nám bylo bez táty lépe - dodnes trpím (a nejen já) depresemi. Děti potřebují nejvíc šťastnou mámu ❤️

rozitta
11. zář 2022

@lenka3p to je šílené 😭 moje noční můra. Ani mě nenapadají slova útěchy, která by nevyzněla jako klišé. Je mi to nesmírně líto, kvůli Tobě a Vašim krásným dětem. Přeju Ti sílu a hlavně zdraví ❤️🍀🙏

lenka3p
11. zář 2022

@rozitta Moc děkuju.

2hanah
Autor odpověď smazal
Zobraz
iveta_neradova
12. zář 2022

@2hanah Teď budu reagovat extrémně, ale za tohle bych toho chlapa snad nakopala do rozkroku! Tak on si „vydupe“ druhé dítě přesto, že ho žena spíš nechce a už se vidí jinde než u mateřství a on od ní jednoho dne odejde k milence těsně před narozením toho dítěte, které tak strašně chtěl? Fakt bych měla tendence mu fyzicky ublížit, kdyby mi tohle udělal. Podruhé těhotná hlavně kvůli manželovi, který těsně před narozením toho dítěte říká, že mě vlastně nechce a že to dítě byl omyl. No a tvého partnera teda už vůbec nekomentuju. Takhle utéct k rodičům, dospělý chlap, od rodiny, to je teda něco šíleného. A nechápu, že mu to ti rodiče trpí. Mně tohle udělat můj syn, tak ho vykopu pěkně zpátky k rodině, nebo ať se teda stará sám o sebe pěkně ve svém a za svoje. Rozhodně bych žádný azyl neposkytovala, maximálně na pár týdnů, než si něco najde, nebo než se rozhodne vrátit zpět.

2hanah
Autor odpověď smazal
Zobraz
iveta_neradova
13. zář 2022

@2hanah Já si jen říkám, co se to s těmi muži děje? Já syna nemám, ale kdybych někdy měla, tak na co dát sakra při výchově pozor, aby se z něj nestalo tohle? Bez zodpovědnosti, bez empatie, bez sebereflexe ... Může se stát, že člověk ulítne, nebo se někde zamiluje, ale to ještě neznamená, že se musí chovat ke druhému takhle hrozně a že se nedá rozejít tak, aby to toho druhého co nejméně poškodilo, zvlášť, když jsou v tom společné děti. Jako nechat ji na mateřské bez prostředků, to je fakt svinstvo. Nicméně, ona se měla soudně bránit, protože určitě na peníze z jeho strany měla nárok. Nenechala bych ho vydechnout, fakt že ne. Vydupe si druhé dítě, uváže mě doma, odejde k milence a nechá mě bez prostředků. To bych si líbit fakt nenechala.