Alergie na kravskou bílkovinu. Můžu pít mléko bez laktózy?

a4d2z0
10. črc 2022

Ahoj holky, prosimvas máme od doktorky nařízeno vysadit kravskou bílkovinu, z důvodu silných bolesti mého 6 týdenního chlapečka, plně kojím. Nedostanu se jen tak do obchodu a manžel mi koupil z tesca mléko bez laktozy. Stejně tak další bezlaktozové výrobky.
Na krabici je ve složení napsáno: polotucne mleko - lépe už to zřejmě napsat neslo…
Nevíte jestli mužu to mleko pít, nebo musím mít nějaký sojovy?
A můžete mi prosím vysvětlit jak pro blbečka rozdíl mezi kravskou bílkovinu a laktozou?
Chápu, že když má člověk alergii na laktozu, má alergii na mléčný cukr.
Ale….. když má člověk alergii na kravskou bílkovinu = nesmí nic z krávy - mléčné výrobky a hovězí maso.
Děkuji za odpovědi.

amazonkajanik
10. črc 2022

@a4d2z0 alergie na kravskou bílkovinu znamená, že vadí opravdu jen to mléko a produkty z něj. Smíte tedy pít jen to sójové a teď si nejsem jistá, zda i kozí...

89peta
10. črc 2022

@a4d2z0 ne,nesmíte nic z mléka,měly by se vyřadit hlavní alergeny,tj + hovězí,kuřecí a vejce. Jinak v obchodech hledejte věci pro veganství. Já do kafe používala ovesne,později mandlove mliko,to samé jogurty ovesne. A ve složení nesmí být mléko,syrovátka. Ze začátku jsem z toho měla nervy co budu jist ale nakonec to bylo celkem v pohodě. Jo a na fb je skupina kojení s ABKM,tam se sdílejí i recepty a obecně je tam moc fajn složení maminek. Držím palce

hani_na
10. črc 2022

@a4d2z0 Syn taky měl ABKM. Bezlaktózové výrobky bílkovinu kravského mléka obsahují, takže by se neměly jíst. Naštěstí to postupem času zmizí. Já tedy postupně opatrně zařazovala mlecné výrobky po domluvě s alergoložkou. Později jsem do kaše synovi dávala Kendamil AntiColic milk - obsahuje štěpenou bílkovinu kr. mléka a dával to v pohodě.

properjoey
10. črc 2022

Vyřadit všecko z mlíka, tedy i jogurty, sýry, máslo, bacha na šunky v některých je kasein, to je ta bílkovina taky...často k tomu bývá i vejce, hovězí, kuřecí nebo sója, na to bacha, chce to vyzkoušet.syn měl jen to mléko, dcera i vejce, mléko jsme nahradili rostlinným, jogurty taky, sýry holt nebyly a pečivo jsem hledala bez vajec, pozor u margarínu, tenkrát byla jen flora, jedna speciální, kde nebylo nic z mléka, najdeš si ty potraviny, není to nakonec nic strašného

azanka
10. črc 2022

Pozor i na výrobky ze sóji, ta je hodně silný alergen.

cherie24
10. črc 2022

@a4d2z0 sojové mléko je hodně blbá náhrada. Ty alergeny bílkovina kravského mléka (BKM) a sója jsou si velice podobné, proto to v drtivé většině případů vyvolává stejnou alergickou reakci. Nahrazovat tedy ovesnými mléky, mandlovými, kokosovými. Produkt bez laktózy obsahuje BKM úplně stejně jako produkt s laktózou, takže to tvůj problém neřeší vůbec. Na fb je fajn skupina kojení při ABKM. Najdeš tam spoustu typů co jíst, co kde seženeš, receptů a kdykoli ti rádi na vše odpoví. Můžeš třeba i vyzkoušet produkty z kozího a ovčího mléka, mým dětem to třeba nevadilo, ale po kravském se mi starší osypala a mladší zas bolí bříško. Naštěstí tahle alergie většinou vymizí, malé to zmizelo nějak kolem roku a 4 měsíců, teď to mám doma zas na podruhé. 🤦‍♀️ Jestli tě ještě něco zajímá, tak klidně napiš. 🙂

cherie24
10. črc 2022

@a4d2z0 a k tomu hovězímu, nekterým dětem může vadit i nějaký druh masa, ale alergie na BKM automaticky neznamená i alergii na hovězí. Občas jsem v té skupince postřehla, že některé děti mají třeba reakce na vepřové a kuřecí. Mojí mladší třeba vadí mléko a vejce. Starší mi tenkrát skončila i na pohotovosti po mléčné kaši od Hippu a vadil jí ananas a skořice, ale teďka už jí všechno.

sharka88
10. črc 2022

Kravské bílkoviny - častý alergen, zejména u malých dětí, reaguje náš imunitní systém (nesmíš nic, co prošlo kolem mléka, hlídej zpočátku i stopy v koření, škrobech, kakau, sladkostech, uzeninách, pečivu, .... polotovarech všeho druhu - uvádí se na obale jako - může obsahovat stopy mléka). Pokud zabere vynechání všeho mléčného - hurá, pokud ne, může to být běh na dlouhou trať, než se zjistí, na co miminko reaguje.
Laktóza - mléčný cukr - u laktózy nehovoříme o alergii, ale o intoleranci, která souvisí s neschopností nebo sníženou schopností štěpit mléčný cukr, tolerance laktózy klesá obecně s věkem nebo se objevuje po různých nemocech, ale může být i vrozená. Pokud by tvé miminko mělo intoleranci laktózy, nemůžeš vůbec kojit, protože mateřské mléko laktózu obsahuje.

carameels
10. črc 2022

Jak už bylo psáno, pozor i na ty sójové produkty. Je to zkřížený alergen ke kravské bílkovině. U nás to byla ukázková křížená alergie: sója - kravská bílkovina - hovězí; kuřecí - vejce; ořechy a cizrna. Používala jsem ovesné mléko a tak jsem si na něj zvykla, že i když už bych asi nemusela, tak ho piju stále, chutná mi.
Jinak u nás asi až po měsíci na dietě byly vidět výsledky, tak držím pěsti. Je to těžké, ale jde to. Já sama jsem k tomu všemu ještě celiak, takže skvělá kombinace 🙈 Ale rok jsem takto fungovala a malý se krásně spravil. Ještě jsme sice stále ve fázi testování, ale má rok a čtvrt a je to snad za námi.
Jinak co bylo nejhorší, tak byly návštěvy. Příbuzných i kamarádů. Chce se to obrnit trpělivostí, ne každý má pochopení, že tohle není módní výstřelek 😔

trilien
10. črc 2022

Mlieko a mliečne dezerty nahraďte mandľovými, ovesnými, ryžovými, špaldovými a inými rastlinnými nahražkami. (Sója patrí medzi 10 najčastejších alergénov, obdobne ako mlieko) Pozor na skryté mliečne bielkoviny v hotových produktoch. čo sa týka dotazu proteín vs laktóza tj disacharid vs bielkovina- nemusia spou súvisieť v tomto prípade sa pravdepodobne jedná o alergiu na proteíny albumín a globulín. Tie obsahuje aj kozie a ovčie mlieko, aj keď v menšom množstve. U tak malého dieťaťa by som sa im vyhla, pokiaľ budete skúšať v budúcnosti zase mliečne bielkoviny v jedálničku u dieťaťa, je pravdepodobné, že vám detská lekárka doporučí začať práve kozími a následne ovčími produktami.

katula94
14. črc 2022

@a4d2z0 kravske mleko dela v lidskem jidelnicku jen paseku, a to nemluvim o tom, jakymi hruzami si prochazi ty kravy a jejich telata, aby nam to mleko "daly". Alergie nealergie, uz nejsme kojenci a zbavit se materskeho mleka z jidelnicku rozhodne prospeje.
Miluju kokosovy maracujovy jogurt z kauflandu, pravidelne vyhlizime slevy na ovesne mleko od alpra (je nejdrazsi ale chutove pecka). Dnes se uz prodava i rostlinna kysana smetana nebo smetana ke slehani, tech alternativ je velka spousta. Staci si jen zvyknout na novy druh produktu a pak uz vite po cem sahat a jde to samo. Pak uz jen budete kroutit hlavou nad nemocnyma duchodcema jak se strkaji nad paletou s mlekem z kravskeho vemene, ze ktereho pak skonci ve spitale se zlomeninou krcku.

a4d2z0
autor
14. črc 2022

Všem velké díky za odpovědi.
Co jsem nasadila eliminační dietu, vidím drobné zlepšení, 2 dny byl úplně skvělý, vůbec neplakal, pěkně se vyprazdnoval, přes den spal!!! To neznám za cele sestinedeli. 😁 ale včera už to taková paráda zase nebyla, chce to čas. Všem moc děkuji za typy. Soju tedy vymenim za kokos/mandli/oves…
Koukala jsem, že je na netu spousta veganských receptů, jenže v případě, že nemůžu nadymavou zeleninu a alergení ovoce toho zase tolik není 😁
No snad si zvyknu. Jsem hodně bez energie a nevím, zda to není jen v hlavě, ale přijde mi, že mám méně mléka. Já miluju jidlo, Smetanovy jídla, kureci, sýry, to je moje ❤️ a proto je to pro mě v kombinaci s tím každodenním pláčem dost vyčerpávající.
Moc doufám, že až začnu za 10 dní zpět nasazovat, přijdu tomu na kloub.
Co jsem totiz vysadila veškerý ty nadymavy produkty, žila jsem jen o míchaných vejcích na snídani, okurku a bramborách s kurecim na pánvi. Svačina - banán/jablko bez slupky a na večeři většinou nějaký tvaroháček, pribinacek, apod.. Zkratka jsem jedla jen tu kravskou bílkovinu. Takže chudák pokud má opravdu alergii si zažíval slušný peklo.

katula94
14. črc 2022

@a4d2z0 Energie se zlepší. Já po přechodu na veganství byla první měsíc KO, naskákaly mi pupínky, se kterýma jsem nikdy nemívala problémy...tělo se asi čistilo z toho všeho živočišného bordelu za ty roky, když konečně mělo prostor a nemuselo se plně soustředit na to, jak se zbavit toho svinstva, co každý den jím a mohlo se zaměřit na to svinstvo uložené v těle, co celé ty roky nemělo čas na 100% odbourat :D . Po měsíci jako mávnutím proutku byla energie zpátky a ještě dvakrát taková, jako předtím. Najednou jsem se budila po 7 hodinách spánku uplně čerstvá, připomnělo mi to dětské časy, kdy se člověk probudil uplně čilý v 6 ráno a byl napružený na nový den. To jsem v dospělosti do té doby pak už nezažívala, nebo aspon ne v takové míře.
Jídlo miluju taky, ale neboj. "smetanové jídlo" si navaříš, jen v rostlinné podobě (běžně dělám s rostlinnou smetanou svíčkovou omáčku s robi nebo s kokosovým mlékem z plechovky cizrnu na kari nebo na paprice, je to taková mňamka, že to manžel vyloženě pravidelně vyžaduje :D ) . Vím, že jsi zmiňovala něco o tom, že cizrnu nemůžeš, ale ber to jako příklad. Teďka vyšel nový leták s vege recepty, třeba se ti tam něco zalíbí. https://otevrioci.cz/wp-content/uploads/2022/06...

Z fekálních bakterií v kuřecím si člověk akorát tak zadělává na záněty močáku ( https://nutritionfacts.org/video/avoiding-chick... ).

Sýry miluješ kvůli vysokému obsahu kaseinu, což je právě mléčná bílkovina, která vyvolává závislost. Je to přírodní mechanismus určený k tomu, aby dítě zůstávalo u mámy, aby se telátko třeba nezaběhlo a neumřelo, aby se drželo mámy, protože má na to mléko "chuť". A když vezmeme mléko od krávy, která má klidně přes půl tuny a produkuje mléko s množstvím návykové látky přesně určené pro tele, které má 40, 50 kilo, a ještě to množství té látky "zhustíme" do sýra, tak to má přesně ten efekt, jaký to má mít. Pocit, že bez toho nemůžeme žít. Jenže ten pocit má mít to novorozené tele, ne dospělý člověk :D . To jen pro vysvětlenou, abys chápala, co za tím je, a že se toho dá zbavit. Je to trochu jako přestávat s cigaretama.

Snad se na mě nebudeš zlobit za takovou slohovku, ale je to téma, kterým se zabývám hodně dlouho a spousta lidí o tom vůbec nic neví, tak mi přišlo užitečné ti to vysvětlit, protože o tyhle věci se v 99% případů nezajímají ani doktoři, takže je možné, že by ses to jen tak někde nedozvěděla.