Bolest jednoho prsa - kojící. Může jít o zánět?

lucie7324
10. led 2022

Hezký den, dnes v noci mě začalo dost bolet pravé prso, nemohu se otočit na bok,jak to bolí, dokonce i vstávání a zvedání se je bolestivé. Bolest cítím celou dobu,ale hlavně na dotek mě hodně bolí,jedná se jen o pravé prso a bolí jen jakoby na levé straně,tam je i tvrdší,může jít o zánět? Žádnou teplotu zatím nemám, je potřeba navštívit popřípadě doktora (chodí se ke gynekologovi nebo obvodnímu)?,když to nepřestane? Nějaké tipy,kdo se s tím setkal,co pomohlo?... Děkuji.

pe_tu_ss_ka
10. led 2022

@lucie7324 měla jsem teď po druhém porodu už 3x.
Vždy to místo zčervenalo, bolelo a přišla zimnice a po třetí i hodně vysoká teplota... byl to zánět. 2x jsem rozehnala zábaly z tvarohu a na to plátek zelí, paralenem, vždy odsát do úlevy a rozmasírovat, jestli jsou tam zatvrdliny a v mezi čase kojeni a zábalů jsem to chladila zmrzlým tím modrým gelem v pytlíku. A kojila jsem Vždy prvně z toho bolaveho prsa.
Jo a nechce to žádné uplé triko přes prsa. Já musela přestat nosit kojící tílka..

cilkat
10. led 2022

Pokud je to zatvrdle, bolestivé prso, ale nemáte celkově teplotu, je to první fáze zánětu prsa, která se dá "rozkojit" a rozmasirovat. Problém je způsobeny tím, že se v daném místě nahromadilo mléko, tlačí na okolní tkáň a proto to bolí. Takže je potřeba to mlíko dostat ven. Pokud máte spolupracující "savé" dítě, je ideální ho k prsu přiložit tak, aby bylo bradou k zatvrdline a ono už většinou problém vyřeší... Prso je v téhle fázi ale málo podajne a některé děti se už k němu nezvládnou přisát.... Pak nezbývá, než masírovat (ano, bolí to), odsávat/odstrikavat a v mezičase chladit. Naopak na masírování a odsávání se mi osvědčilo nahřát a to i v téhle bolestivé fázi.
Držím palce, ať se to do té druhé nedostane - tam už jen zánět v těle, teplota... Pokud by teplota stoupala hodně, tak už je to pak na doktora.

srnii
10. led 2022

Jak píše @cilkat
Mě pomohlo a říkala mi to i laktační poradkyně, jít před kojením do sprchy a prsa prohřát, po kojení zas zchladit. Když to malá všechno neodsála, šla jsem prsa promasírovat pod teplou vodu i po kojení. Po pár dnech již vše v pořádku. Já teda podotýkám neměla ani zimnici a teplotu, podchytila jsem to včas.

delphine1
10. led 2022

Jj, ja sem měla hodně mléka a stačilo neodsát včas a už to bylo- bolavé místo, zatvrdlina, horká kůže. Měla jsem to zpočátku docela často.
Pomáhá před kojením /odsátím nahrát, mě tedy horka sprcha nestačila, měla jsem nahřívací polstarek (stačí DIY z rýže) který to prso udržel hodně teplé i půl hodiny- pak to lépe teklo. Po té sprche to bylo pár minut a pak už nic.
Je třeba to mléko dostat všechno ven, to se dítěti možná nepodaří, takže za mě pak odsavacka a počas odsávaní rovnou masírovat, aby se to uvolnilo. Obvykle jsem to do druhého dne měla v pohodě.
Kdyby přišla horečka/zimnice tak určitě za doktorem.