Jak dlouho ještě kojit?

hvezdicka09
20. čer 2021

Ahoj holky, mam skoro pulrocniho syna, zatim plne kojim, jen par dni už mu dávám v čase oběda par lzicek zeleninoveho prikrmu, zatim spis aby ochutnal, nenahrazuje to kojení, vždy pak ještě dostane mleko. Pere se ve mne, jak dlouho ho ještě kojit. Doporučuje se do půl roku plne a potom začít s prikrmy. Úplně nevím, jak dal… na jednu stranu bych kojení pomalu rada ukončila, během par měsíců bych postupně jednotlivá kojení nahrazovala prikrmy, on jednak po jídle už touží, krasne basti, jednak bychom se snad už i lip vyspali, mam pocit ze je věcně hladový a kojim často a dlouho. Na druhou stranu si zase říkám, jestli moc nekvaltuju, jestli není skoda kojení postupně ukončit když mi to jde a mléko mam, jestli by to pro nej nebylo lepší. No nějak proste nevím, jak z kojení přejít na prikrmy. Malý má už dva zuby a ja nejsem ten typ, který by chtěl kojit do dvou let.. dekuji za inspiraci, jak jste toto řešily vy 😊🌸

jjasmina
20. čer 2021

@hvezdicka09 budu kojit do 1,5 roku, dítě mléko potřebuje a Um nevezme, od narození malá nespavec a nebudu ji trápit.V půl roce je opravdu brzy na odstav, sama postupně Odstavuju až malá jí naprosto všechno

me_druhe_ja
20. čer 2021

@hvezdicka09 prvního jsem kojila do 8,5m: pak mi skrz těhotenství došlo mlíko a on nebyl žádnej kozomil, takže odstavení proběhlo naprosto v pořádku. Teď dcera bude asi větší oříšek. Začnu s prikrmama od 6m a uvidím, ale taky bych byla ráda, kdyby se to ukončilo kolem 9-10m. Úplny max mám rok, dýl rozhodně kojit nechci a nebudu i kdyby čert na koze jel. Musíš si to rozhodnou hlavně Bc sobě, protože dítě nejistotu vycítí. 🙂 I pokud máš mlíko, kojis v pohodě, ale nechceš kojit dlouho, tak přece nemusíš. Je to každýho věc

misaa56
20. čer 2021

Malýmu je rok taky bych chtěla už přestat ale um nechce 🤷‍♀️ Jinak když jsme začínali s příkrmy, tak jsem ho že začátku po jídle nakojila a buď chtěl nebo ne. Pak když začal jist větší porce tak už jsem nekojila po jídle.
Teď kojí 3x za den. Ráno, po obědě než jde spát a večer než jde spát.

cilkat
20. čer 2021

Pokud tě k tomu něco nezene, nech tomu ještě pár měsíců volný průběh: některé děti jedí dost a mléko postupně přestávají vyžadovat, jiné se toho mléka vzdát odmítaji. Jinak na základě doporučení, co vše dítě smí a nesmí jíst do roka, bych opravdu částečně kojila aspoň do toho roku.

garpova
20. čer 2021

Dobrý večer, chtěla bych kojit do dceřiných 2 let. Nyní ji už kojím jen 2x za den, je jí 20m. S příkrmy jsme začaly po ukončeném 6.měsíci a ze začátku jsem ji pokaždé dokojila, časem když snědla celou porci, tak kojení nebylo potřeba. Pediatr na roční prohlídce doporučil UM, ale to jsem už nechtěla zavádět, takže vydržím s kojením do doby, než budu do jídelníčku zařazovat kravské mléko(cca ve 2 letech).

netopejr
20. čer 2021

Neres tabulky. Kdyz ma chut k jidlu, tak mu dej, kdyz chce mlilo, tak mu dej... Prikemy jsounod slova prikrmovat - tzn.ze.kojenxe zacnes prikrmovat jidlem, ne ze zacnes nahrazovat kojeni. Casto zacnou vic ist, a pak zas chteji vic MM, ale nekdo ne, a nekdo chce jist.az.pozdeji. Je to ruzne.
Kojeni bych urcite jeste nerusila, i kdyz.muzes kojit klidne i malo.
Pokid aktuálně pije casto, a mas pocit, te mu to nestavi - troufam si tvrdit,ze to je hlavne zizen v tech vedrech. Hlavne doufam, ze aktuálně nedrzite 3 h interval, nebo dostava aspon vodu mezitim. (Bez nejaky invektivy)
Moje deti se koji na pozadani a jist zacky, kdyz se.dozadovaly, nekdo v 10 m, neldo v 5 m. Kojily se casto a do toho hodne jedly. Plynule přešly z vice.mlika na vice jidla. Proste jedly v dobu, kdy jsem jedla ja/my a z toho vetsinu z naseho jidelnicku (baby friendly vesmes, ale nic prehnaneho). Kdyz jsme byli na vykete nebo se nekde zdrzely, byl spis mlecnej den, nekdy obed zaspalo, tak melo neco jinyho pak... dokud kojis, byt jen malo, nemusis slozeni jidla.moc resit. Muzes klidne kojit 2x - 3x denne, vezmou si, co.potreba. Hodi se to taky pri nemoci ap.
Takhle plynule přejdou na to, ze ve 2 letech +- naoy měsíce to MM technicky nepotrebujou. Da se taky kojit treba obden, nekojit celej vikend (pa-ne) a pak zas pokracovat, pokud jde o ty vetsi batolata.
Muzes pro inspiraci mrknout na BLW - baby led weaning - odstav rizeny ditetem - najdes pod BLW i v češtině. Je to tisickrat lepsi nez zešílet z nejakych tabulek. 😉

konidana
20. čer 2021

Ja chtela kojit co nejdele, ale nakonec jsem oba kojila do roka ( a kousek). Aspoň do toho roka to je fajn, to uz dite muze přejít na uplne normalni jidlo.

konidana
20. čer 2021

@misaa56 moje děti um ani jine mléko v roce po odstavení take nechtěly. Nicemu to nevadi , kdyz maji jinak pestrou a vyváženou stravu.

merope
21. čer 2021

Uvidíš, jaký to bude (ne)jedlík a zda a jak případně donahrazuješ mléčné dávky. Pokud si dobře pamatuji, tak v roce by dítě mělo mít denně cca půl litru mléka nebo alternativy. Kojení je rozhodně levnější než UM.

surikata131
21. čer 2021

@hvezdicka09 v půl roce je opravdu brzo končit s kojením, pokud pro to není nějaký vážný důvod. Teď je příkrm jen takové seznamování s jídlem, sní pár lžiček, poznává nové chutě...postupně začne jíst jídla víc a mlíka míň. Jsou děti, které spí celou noc, ale je to menšina, kdybys teď odstavila, tak se ti v noci stejně bude budit. Pro mě bylo důležité kojit aspoň do roka, vydrželi jsme asi 16 měsíců, pak konec kvůli mému těhotenství, ale taky nejsem moc příznivec toho, když se chodící mluvící dítě někde venku sápá mamince po prsu, takže asi bysme někdy v 18m končili i tak (max do 2 let třeba 1-2x denně na uspání doma...). Nejlepší to nelámat přes koleno a prostě postupně se kojení zredukuje jak začne víc a víc jíst (ale jsou i děti, co skoro nic než mlíko dlouho nechtějí...)

viki999
21. čer 2021

@hvezdicka09 úplně mi to připomíná mě 😂😂😂 jo, představy jsou hezké, jenže to ze teď hezky basti a má zájem neznamená, ze se to zase neotoci 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
Ja chtěla odstavit okolo roka, jenže to mu rostly zuby, tak ze počkám až prestanou, pak bylo furt něco, postupně pak už zůstalo jen večerní kojení, protože jinak neusnul… a to se podařilo zrušit někdy po 2 roce… takže jako asi takhle - plán můžeš mít jakýkoli, ale když mas to dítě rada, muže se to vyvinout úplně jinak 😂😂

chrystyanna
21. čer 2021

@hvezdicka09 plán u nás bylo aspoň do půl roku, pak do roka bo kromě ovoce, zeleniny a občas příloh malý nejedl.. Teď ji jednou dobře, podruhé bídně.. Mléko si dáva přes den na usnutí, (1/2x) a večer/noc
Bude mu 18 m.. Takže plán mít můžeš, ale nemusí se vyplnit 🙂

vikinkav
21. čer 2021

Kazdy at se zaridi podle sebe, jak je ti to pohodlne. Me nebavilo kupovat UM a chystat to, hlavne v noci, tak jsem deti kojila do 2 let a pak odstavila od mlika uplne 🤷‍♀️ Zkus si o tom neco precist, jestli to ma pro tebe/dite nejake benefity, ktere ti za to stoji, nebo naopak.

ajja87
21. čer 2021

@misaa56 když mu je rok, není treba zavádět už um. Mě se malá odstavila v deseti měsících a um mi do pusy nevzala, doktor říkal ať nenutim, pokud dobře ji jogurty a sýry, po roce jsme začali normálně s kravskym mlékem

areh
21. čer 2021

Já jsem teda kojila do 2 let a druhého syna to bude nejspíš stejně. Přijde mi zbytečný kupovat um, když mm je zadarmo, připravovat, vyvařovat 😁 ale tak každého věc.
Jinak bych vydržela aspoň dokud nebude mít zavedené všechny alergeny a nebude pěkně baštit. Jinak je to na tobě 😉

hvezdicka09
autor
21. čer 2021

Holky moc dekuji za všechny příspěvky. Mě popravdě mnenapadlo ze když bych třeba postupně přestala v jeho deseti měsících kojit tak ze bych mu měla dávat místo toho um, to tedy potom je samozřejmě lepší kojit alespoň něco málo.. budu si o tom muset ještě něco načíst.

madbetka
21. čer 2021

Nejstarší se kojila 2r2m, druhá 13m, třetí má 15m a kojit se bude asi až do puberty 🙈 Čím déle se dítě kojí, tím pro něj lépe, to tak prostě je, WHO doporučuje kojit do dvou let. Ale ne vždycky je to tak jednoduchý a ne každý po tom touží.
Řiď se sebou a svým dítětem. Tak, abyste byli oba spokojení 🙂

izz76
21. čer 2021

Nech tomu volný průběh, dítě se odstavi samo. Přemýšlet od odstavu u kojence mi přijde předčasné, vždyť co lepšího místo mateřského mléka mu dáš? UM, jogurt? Příkrmy bych postupně zavadela, zelenina, maso, ovoce, ale kojení k tomu podle potřeby

monib66
21. čer 2021

Když se narodil syn, myslela jsem, že kojit budu max. do roka. Nakonec když jsem zjistila jaké benefity kojení má, tak nakonec jsem kojila do 4let 🙂

jjasmina
22. čer 2021

@monib66 tak to já chci max do dvou. Já jsem ty benefity viděla max do roka, teď už moc ne

andelka
22. čer 2021

U mých starších dvou to bylo postupné. Od 7 měsíců se dařilo postupně pomalu nahrazovat kojení příkrmy, takže kojení se snižovalo většinou o jedno za měsíc. V 10-11 měsících jsem kojila už jen ráno a večer, a mladšího ještě v noci. U staršího kojení vyšumělo ve 13 měsících, kdy jsem měsíc kojila už jen večer. U mladšího proběhl odstav v noci ve 14 měsících, a po měsíci úplný. Jedli všechno, ale tehdy jsem ještě UM začala dávat. Starší ho pak ve 2 letech začal odmítat, mladšímu jsem ho dávala do 3 a něco, to byl závislák, že vědět to, tak bych ho na UM ani neučila.
No a u třetího jsem měla představu podobnou, že tak do 18měsíců maximálně (u toho už jsem byla rozhodnutá UM nedat). Ale člověk míní a dítě a corona mění, a kojím doteď. Bude mu 2,5 roku. UM samozřejmě nikdy neměl ani mít nebude. On ale nejedl ani kaše, ani moc přesnídávky. To vyloženě dětské jídlo nás nějak minulo. Jak jsem vždycky tvrdila, že nejsem typ na dlouhodobé kojení, tak jsem dostala životní lekci 😀 Ale už fakt plánuju končit, do konce roku.

veru181
22. čer 2021

Mám 13 měsíčního, nejdřív jsem chtěla nahradit postupně příkrmy všechny porce, ale protože málo pije vodu a čaj, kojím ještě po každém jídle (ale jen tak na chuť a udržení 🙂). Takže má ráno jen kojení a pak si po každém jídle dá trochu (ale zase když někam jdeme a není možnost dokojit, nevadí mu to).

veru181
22. čer 2021

A pokud jde o spánek, v 8 měsících se nám podařilo snížit noční kojení ze dvou na jedno a v 10 úplně - jen jsem ho při probuzení pochovala a stačilo 🙂. Teď už spí většinou celou noc.

konidana
22. čer 2021

@veru181 s tím spánkem to je fakt individuální, starší se mi budila nakojení cca 3x za noc i v roce, pak jsem odstavila, ale další dva roky (až do 3 let) se stejně budila cca 2x za noc s řevem (uspávání a usínání pokaždé na hodinu🙄)

veru181
22. čer 2021

@konidana Jo jo, samozřejmě to není záruka. Dávala jsem to jen jako svou dobrou zkušenost, protože jsem si myslela, že se budí na kojení, tak mě překvapilo, že se opravdu smířil s chováním 🙂. Takhle dlouhé usínání je teda peklo ☹

madbetka
22. čer 2021

@veru181 Takhle to fungovalo u dvou starších dcer, postupně jim stačilo jen pochovat, pomazlit, od 10m obě spaly celou noc. A pak se narodila třetí 😀 A tu když se v noci pokusím jen pochovat, tak spustí takový vřískot, že to musí probudit všechny v okruhu pár kilometrů 😀 Je jí 15m a nemíní na tom nic měnit, budí se stále minimálně pětkrát za noc, občas i víc 🙈