Nedostatek mateřského mléka. Poradíte, prosím?

andy22102011
20. čer 2021

Dobrý den. Prosím o radu.
Jedná se o nedostatek mateřského mléka a s tím spojené nízké váhové přírůstky.
Z porodnice jsem odcházela s UM, následující den se však laktace rozjela. Nyní jsou miminku 4 měsíce. Chvíli po 6-tinedělí začalo miminko méně přibývat, u kojení značně neklidné, ale bylo to přisuzováno větrům. Po konzultaci s LP bylo řečeno že technika ujde ale že je málo mléka. Mléko tedy odsávám a tímto MM dokrmuji přes cécku na prsu. Piju anýz+fenykl+kmín i meltu, zkoušela Ricinus communis ch5, mamahelp, gravimilk, Benedikt lékařský+pískavice řecké seno, od příjezdu z porodnice spíme spolu. Nic z toho ale množství nezvýšilo. Přikládám každé 2 maximálně 3 hodiny, mezi tím odsávám. U kojení je miminko neklidné, vydrží přisáté max minutu a začne plakat (slabý tok) tak tedy prsa vystřídám a takto několikrát po sobě, nakonec dokrmím cevkou viz výše. Prosím zkusíte někdo poradit?

palja
20. čer 2021

@andy22102011 mě teda pomohlo ještě teplé caro po ránu, stačí hrnek a každý den sníst aspoň litr vývaru, doporučuje se prý slepičí ke zvýšení laktace. Nemá teď vaše miminko růstový spurt? V této době ho měla moje dcera, od prsa se furt odtahovala když měla hlad, pak jsme měli i laktační krizi nebo jak to LP nazvala, ale všechno jsme zvládly a pořád jsem kojila bez UM skoro až do tří let dcery. Držím palce 🍀❤️

apemi
20. čer 2021

a kolik toho vypijete přes den? Já na sobě poznám, když zapomenu pít, že toho mlíka je málo, nenalejvaj se mi prsa apod. Zkuste ještě rooibos čaj.

jednaholkaa
20. čer 2021

@andy22102011 Zkuste mandle jist..🤷‍♀️ A odpocivat co to jde.

marpe2
20. čer 2021

Nejlepší na zvýšení toku je časté kojení a to přes den, ale hlavně i v noci. Proto se doporučuje spát s miminkem, aby tě cítilo, budilo se a salo. Jednou za dvě až tři hodiny je podle mě málo, klidně přikládej častěji, aspoň jednou za hodinu. Je to jednoduché, čím víc miminko saje, tím víc mlíka se tvoří.

lilian2111
20. čer 2021

Určitě zvýšit pitný režim, přikládat tělo na tělo, mazlit se, spát společně….
A kdyby náhodou nic, nelam si s tím hlavu. Spokojena maminka, spokojený mimčo 😉

luthienka
20. čer 2021

@andy22102011 já si myslím, ze odsavani je kontraproduktivní. Tím se bude dělat mléka méně a méně. Proste kojit častěji a nic jiného nedávat. Kojit i v noci. Před kojením nahrát, možná trochu odstřihnout, aby se spustil tok mléka.
Kontakt tělo na tělo, kojení na požádáni, možná změnit polohu ( doporučuje se taková ta savčí). A hodně pít.
Je to o trpělivosti, klidu a pohode.

nekiaxy
20. čer 2021

@andy22102011 jsem priznivcem kojení, sama kojím třetí miminko, ale mám za sebou i krize. TAKŽE: Pokud tě to stresuje a trávíš veškerý čas jen odsáváním a kojením a opravdu tě to trápí, přestala bych odsávat a přidala UM. Třeba pomůže tobě klid najedeného a prospívajícího miminka víc než nekonečné odsávání a srovná se to. A když ne, tak za chvíli přejdete na příkrmy. Tím, že nebudeš kojit a všechno tomu neobětuješ, nebudeš horší máma.