Práce hned po porodu. Lze na 3 dny přerušit kojení?

nakad
9. led 2015

Ahoj, ráda bych navázala na diskusi o práci z domova s novorozencem. Také mám moc zajímavou možnost. Nicméně je zde nutné třídenní zaškolení. Dítě by hlídal partner nebo babičky, ale jak s kojením? Pokud budu kojit, myslíte, že lze odstříkávat a ty tři dny dítě krmit flaškou, a pak zas přejít ke kojení? Za jak dlouho dítě přijme flašku, a přijme pak zpět prs?

mysonek
9. led 2015

@nakad tak novorozenec flašku většinou přijme, ale může se stát, že pak nebude chtít prso, protože z té flašky to údajně teče líp. Moje dostala odstříkané mléko poprvé ve 3 měsísích a flašku vzala v pohodě a prso pak taky (pak kolem půlroka už flašku odmítala, ale možná proto, že jsme měli jen novorozenenckou savičku a z té to v tu dobu teklo hůř než z prsu), takže každé dítě je jiné a jak to bude u vás Ti nikdo nepoví. Také to odstříkávání na školení bude asi problematické, protože budeš muset odstříkávat v pravidelných intervalech i přes den. No ale určitě to nějak vyřešit půjde. Také uvidíš, jestli budeš vůbec schopna odjet na 3 dny od novorozence.

marecekavendulka
9. led 2015

Lahev rozhodne nedavat. Ono uz to,ze budes 3 dny pryc laktaci neprospeje. Spis bych si dite vzala s sebou.

antoinet
9. led 2015

Já bych se neunahlovala, nejdřív uvidíš, jaký bude porod, rekonvalescence, rozkojení, stabilizace hormonů atd., to vše trvá minimálně 6 týdnů, dřív bych se do ničeho nehrnula. Časté jsou počáteční problémy s kojením, které lze překonat, ale miminko máš pořád u sebe, nejlépe na kůži, učíte se to oba. A brát ho mezi lidi mi přijde úplně jako nesmysl, potřebuje klid a pohodu a ne aby ti na něho pořád někdo mluvil a prskal.

yamdena
9. led 2015

@nakad zajímavých možností budeš mít ještě v životě habaděj, ale čas strávený s miminkem je jedinečný. Nekaž si to prací 😉 a z praktického hlediska - pokud dítěti nabídneš láhev, je tu značné riziko, že tím nabouráš či dokonce zcela vyloučíš budoucí kojení - zvláště u nejmenších miminek.

lenka5731
9. led 2015

Co to znamená "ihned po porodu"?
Souhlasím s antoinet ... Může to být relativně v pohodě, ale taky se může stát, že se svojí naivitě absolvovat třídenní školení "ihned po porodu" jen zasměješ.

uzivatelkalucie
9. led 2015

Já kombinuju obojí. Normálně kojím a k tomu i odsávám a krmím z lahve.
Jen si nedokážu představit, že bych hned po porodu jela na školení. Byla jsem ráda, když jsem si po týdnu mohla sednout. A ani teď 3 týdny po porodu nejsem stále fit.

lrg
9. led 2015

Já pracuju z domova na pol. úvazek od skončení mateřské a není to žádný med a čím je dcera starší, tím je to náročnější, nejen na čas, ale i psychiku, pořád mám výčitky, že se jí dost nevěnuju. Uteče to fakt hrozně rychle, takže jestli na tom nejsi existenčně závislá, nechvátej do práce, nebo alespoň počkej, jak ti to bude doma vyhovovat.

yamdena
9. led 2015

@lenka5731 já se svojí naivitě obecně smála ještě po půl roce 😀

ladyhacek
9. led 2015

Já z finančních důvodů budu také muset brzo částečně do práce, ale prvních 6 týdnu budu doma 🙂. Koupila jsem kojenecké lahve Avent, které se prý (dle recenzí) nejvíce podobají prsu.

Já budu pracovat asi dva dny v týdnu na 6 hodin . takže jedno max dvě kojení a to mě zastoupí manžel 😉
Doufám, že to dobře dopadne a půjde to z lahve i pak z prsu, nejraději bych samozřejmě byla c miminkem doma stále, ale nejde to ☹ a věřím, že najdou tací co to nepochopí, ale co nadělám.

yamdena
9. led 2015

@ladyhacek Já to chápu, peníze nerostou na stromě :( určitě budeš dělat, co budeš moct. Já měla potíže s kojením, tak mi doporučili kojenecké láhve Medela Calma - údajně mají jedinečný systém, který nejvíce připomíná kojení z prsu. Byla jsem nimi spokojená, kojit jsem však přestala (důvody byly na mé straně).

ladyhacek
9. led 2015

@yamdena jo medela také jsem četla - medela nebo avent. Tak uvidím 🙂

mysonek
9. led 2015

@ladyhacek z té Avent s novorozeneckou savičkou to teče blbě, takže miminko se bude muset fakt snažit. 🙂

ladyhacek
9. led 2015

@mysonek a sakra já už koupila byli v akci 🙂 > myslím, že to zvládneme ty medela mi příjde moc drahá

alisek
9. led 2015

@ladyhacek doporučuju calmu od medely, není nic lepšího na trhu, kojila jsem a dokrmy dávala z této lahve a šlo to bez obtíží s kojením..

jamia
9. led 2015

@mysonek Možná dělám něco špatně, ale po asi třetí sterilizaci ty silikonové dudlíky změkly tak, že to z flašky teče samo :-/
EDIT: myslím taky Avent

jenny.kay
9. led 2015

@nakad Známá to praktikovala tak, že manžel krmil jejím odstříkaným mlékem z injekční stříkačky přes malíček. Tak se krmí i miminka v porodnici, pokud potřebují dokrm, než se maminka rozkojí. Přeju rozhodně hodně štěstí v práci, ať ti to klape. Jestli je to výborná nabídka, byla by škoda ji nevyužít. Hodně lidí nás pracující matky odsuzuje, ale člověk těžko může soudit, když nezná všechny okolnosti 😉

yamdena
9. led 2015

@ladyhacek to je právě dobře, když to teče blbě 🙂 - sát mateřské mléko z prsu je právě obtížnější, než pít z obyč. láhve. Proto miminka, když dostanou mléko z lahve, odmítají pít z prsu - protože je to pro ně náročnější. Speciální kojící láhve se snaží napodobit princip sání mléka z prsu, aby obtížnost sání z láhve a prsu byla obdobná. Z obyč. lahvičky to prakticky teče samo, u speciálních lahví musí miminka skutečně sát, aby mléko teklo (jako u prsu).

hojda
9. led 2015

A půjde na tom školení případně vůbec odsávat? Tj. minimálně každé 3 hodiny si jít odsát mléko. Jinak s prvním dítětem by něco takového u mě bylo nereálné, zdravotní problémy, problémy s kojením atd. U druhé už to bylo jinak, ale tohle dopředu nikdo neví. Rozhodně bych nic závazného neplánovala.

nakad
autor
9. led 2015

No měla bych se do té práce ozvat do 14 dnů od porodu, jak to vypadá a pak za měsíc jít na školení. TAkže po šestinedělí, pak bych pracovala z domova třeba 2 hodiny denně. Samozřejmě je mi jasné, že se budu hojit, a s miminkem sžívat a bude taky trvat než najedeme nanějaký rytmus, jako po kolika se bude budit na kojení.
Dítě tam s sebou brát nechci, chci to doma nějak odstříkat a připravit na ty tři dny, jinak to asi nepůjde, je to fakt jedinečná šance a samy víte, že na mateřské přivýdělek těžko hledáte,

lu777
9. led 2015

@yamdena já se svojí naivitě směju dodnes, je to 7 let 😀
a taky se přiznám, že se denodenně v duchu u lecčehos omlouvám rodičům i prarodičům 😅
člověk do některých věcí musí dozrát, nabít si ústa a uvidět to z odstupu... životní lekce jsou prostě nepřenosné 🙂 😎

lu777
9. led 2015

@nakad tak dá se krmit stříkačkou, hadičkou... flašku nevím, u nás jak ji starší dostal, tak byl utrum s kojením úplně, čapnul ji do ruky a bylo, a to měl nejmenší savičku samozřejmě a nějakou tu láhev co je podobná prsu co nejvíc.. ale prostě některému dítěti flaška vyhovuje hodně
mladší jsem přikrmovala částečně od nějakého měsíce a to jsem dělala stříkačkou...
je to piplačka samozřejmě větší...

ve 2 týdnech bych mimčo s sebou nebrala, ale nemohl by někdo přivézt dítě na kojení? jak to máš daleko z domu?

evulina77
9. led 2015

@nakad a nemůže s tebou na ty tři dny být i manžel s dítětem, aby ti ho nosil na kojení? Stejně budeš muset odsávat mliko, nebo ti za ty tři dny upadnou prsa a budeš blízko zánětu. Tak by jsi místo odsávání nakojila...

hojda
9. led 2015

@nakad Musíš tedy udělat zásobu mléka na ty 3 dny a rozhodně nevydržíš, přes to školení bez odsávání, to by sis zadělala na slušný zánět, nebo přišla o mléko.

yamdena
9. led 2015

@nakad Já myslím, že Ti to až tak jasné není, promiň 😀 ale uvidíš sama. Nic ovšem není nemožné, láhev/braní miminka s sebou/donášku miminka na školení nedoporučuji. Abys předešla odstavení, krmení miminka stříkačkou/hadičkou přes malíček řešení je - obtížné, ale ty tři dny se to zvládnout dá. Je ale fakt, že budeš muset mléko na školení odstříkávat, protože, jak říkají děvčata, jestli se Ti budou nalévat prsa mlékem (a nejspíš budou), hrozí Ti bolestivý zánět na to tata. Promysli proto také čím (ruční nebo elektrická odsávačka), kdy (každé tři hodiny) a kde (nejspíš na toaletách, abys měla soukromí) budeš na školení mléko odsávat. Odsávání mléka určitou dobu trvá a je více či méně hlučné, takže s tím rovněž počítej. Odsávačku si lze půjčit na pár dní, samotné odsávání žádný plezír není, ale to zvládneš. Musíš si také opatřit přirozeně vhodné nádoby na mléko a pokud ho budeš chtít použít pro krmení, také promysli formu skladování.

Zapomněla jsem na to, že vše budeš muset sterilizovat.

marecekavendulka
9. led 2015

@yamdena ani medela,ani avent. Z medely to jen blbejc tece,miminko pri sani nezapojuje spravne svaly

hojda
9. led 2015

Určitě si ještě ověř, zda to není nějaký podvod, když slyším práce z domova a školení 3 dny, tak bych byla opatrná. Často to jsou nabídky, kde pak stejně skoro nic nevyděláš.

marecekavendulka
9. led 2015

@nakad jo jinak se ti muze lehce stat,ze mleko mit budes,ale neodsajes nic-jako ja. Mlika mam doat,ale vytahne ho ze me jen mala.

mysonek
9. led 2015

@ladyhacek pokud chceš kojit tak je to právě dobře, že ta láhev teče špatně. Alespoň si miminko zvykne tahat 🙂

j.a.n.i
9. led 2015

@nakad Tak já půjdu trochu proti proudu, pokud budeš mít klidné mimčo, tak se to dá zvládnout s ním, pokud se tedy i na tom školení sejdou rozumní lidé... já takhle byla na školení se 4 týdenním, bylo tedy jen jednodenní, ale školilo se celý den se mnou. Naopak si se svým dítkem nedokážu představit, že by ho někdo 3 dny krmil z flašky nebo stříkačkou, to mu vůbec nešlo, takže jsem ho všude brala s sebou.

lu777
9. led 2015

no spíš je fakt otázka co to je za práci a jestli to stojí za to... opravdu valná většina prací z domu je podvod nebo z toho je minimální příjem 😝