Čas strávený s cca 2letým dítětem. Jak to máte vy?

6. led 2021

Ahoj maminky, mám doma malou holcicku, 20mes,a už tak nějak nevím, co s ní pořád podnikat. Přes den si s ní hraju tak nějak průměrně, řekla bych že je dost samostatná, ale samozřejmě i tak vyžaduje pozornost. Někdy si připadám nemožne. Jak kdybych neměla vůbec žádnou fantazii jak si hrát. Má tu hračky, který ji už moc nebaví, ale pořád se jí nima snažím zaujmout, pak mi třeba pomaha uklízet, dneska jsme byly 2x chvíli venku, ale stejně je někdy otravena, nudi se. Jak to máte doma vy? Taky mám někdy výčitky. Jsem s ní třeba v obýváku na koberci a hrajem si, nebo tam prostě s ní jen jsem, a jen u ní sedím, což jí často úplně stačí. Tak si k tomu třeba pustim TV, a já z toho mám normálně výčitky. Jako že se jí naplno nevenuju ☹️ Jak to máte vy?

zelenaesmolda
6. led 2021

Zkusila bych obnenit hracky jestli ji uz moc nebavi 🙂

autor
6. led 2021

@zelenaesmolda já to dělám. Vždycky tak po dvou týdnech ty co má venku uklidím a vytáhnu ty z minula. Občas ji samozřejmě nějaký nový i koupíme, ale nechci, aby byla rozmazlena, takze to fakt jen občas.....

atisak
6. led 2021

Úplně stačí jen být s ní. Vždy se řídím tím, co chce dělat syn. Nějak aktivně se moc nesnázím něco vymýšlet.

jednaholkaa
6. led 2021

Podobne. Tedy prijde mi, ze na navstevach (a to ted moc nejde) se zabavi hned. Doma trochu nuda obcas. Chodime dvakrat denne ven i v tomto pocasi, na prochazku alespon, kdyz je hriste pod snehem nebo mokre. Hracky ji bavi, ale ne zas tak, ze by se zabavila na cely den. Me taky vic zajimaji lidi, prostredi venku a pohyb nez veci, tak mi to prijde normalni.

pavca1982
6. led 2021

Tak vytáhni vařečky, nádobí apod., nebo cvičte pusťte si k tomu muziku. Možností je spousta.

budouci_maminka
6. led 2021

Tak spolu tvořte, vyrabejte vyzdobu do bytu, malujte na kamínky a hrajte kaminkovou hru. Nebo na pinterestu je spoustu tipu na montessori aktivity v domácím prostředí. Kdyz nemáš fantazii ty tak přeci není nic snazšího nez si aktivity a hry vygooglovat...

cuuza
6. led 2021

U nás je největší herna kuchyň, jen to chce pevné nervy a spoustu času. Pečení mufinu, sušenek...

budouci_maminka
6. led 2021

@cuuza tak tak, pečení, vaření, cokoli.

Pro autorku: Spis si rikam jake cinnosti s tím prckem se delat nedají.. v tomhle věku je pro dítě rodič modla a učí se nápodobou. Muze ti pomáhat i s úklidem, normálně nechat luxovat, zametat, vytirat, třídit prádlo, zapínat a plnit pračku, skládat i vyskladavat myčku proste cokoliv.
Mam 1,5 rok starého klučinu a nechávám ho krájet měkké ovoce, pomáhá péct, casto si hrajeme s modelinou a legem a cteme knížky. Venku krmime zvířata a kopeme si na hřišti s micem. Nam naopak teda cas na všechny ty aktivity chybí🙂

malytlustyhroch
7. led 2021

Uzivej si, ze je samostatnejsi a samostatnejsi. To je normalni a zadouci, ze nepotrebuje abys do ni bez prestani dloubala, vymyslela, mluvila, ne? Je fajn delat spoustu veci spolu, ale zas to nemusi byt furt. Klidne dvoulete dite proste nemusi byt prace na plny uvazek. Doporucuju doplnit si do zivota neco, co bude davat smysl tobe samotny a nevycitat si, ze dceri nevenujes 100 procent pozornosti 100 procent casu.

anginka25
7. led 2021

Nám dlouhou dobu stačily autíčka (dcerka je autíčková ☺️). Dokázala si s nimi hrát celý den. Teď u nás vedou knížky a puzzle. Jinak chodíme ven, hodně mi pomáhá s úklidem i vařením. Taky se mi někdy zdá, že je toho málo a přemýšlím čím obzvláštnit náš den, ale dcerce to stačí. Je spokojená a to je pro mě nejdůležitější. Někdy ji stačí jen moje přítomnost, někdy se musím do hry zapojit, ale tak to prostě je. Řídím se podle toho co chce ona. Malá má 2,5.

neomenia
7. led 2021

Ja jsem asi hrozná matka, ale syn 22 měsíců většinu času funguje sám. Chodí po bytě, chvíli bsi hraje v pokojíčku, ch ili je u mě a diva se, co delam, nebo asistuje u domácích prací. Hraju si s ním málo. Je to asi tím, že chci mít taky cas pro sebe a timpadem chci mit všechno hotové, než jde v poledne spát, a ja v tu chvíli vytahuju knížku nebo seriál nebo kreslení.

darinka84
7. led 2021

Taky občas nevím, na tohle je můj chlap šikovnější mi občas přijde... Máme dítě hodně akční tak nějaké moje kreslení ji moc nevybije.. Ale dám tipy tedy. Kreslíme, učíme se básničky z knížky tancujeme na hudbu nebo přímo videa taneční pro děti, Lego vláčky, vláčky dráha z lidlu, pak ji říkám co má uvařit. Že bych si dala třeba kávu, svíčkovou... Utíká do kuchyně tam dělá ze vaří, utíká zpět k nám.. Ma dětské nádobí. Teď má tabuli s magnetickou abecedou. Řeknu jí dones písmeno třeba m jako maminka.. Utíká donese požadované.. Pak to chce ještě obkreslit. Takže se učíme a zároveň běhá... Jo a teď jsme udělali opičí dráhu.. Z polštářů, pohovky, stolek,.... Dítě má dva roky.. Tak zkuste.

martinau5
7. led 2021

@neomenia u nás to samé. Občas si připadám jako nejhorší matka roku. Ale když zase malý potřebuje, tak jsem u něho.

kiitaa
7. led 2021

Pokud nepotrebuje, aby ses ji furt venovala, tak bud rada. Moje ma dva a ctvrt a bez me neudela nic, musim na vsechno aspon koukat, spis se ale zapojit a interagovat. Vsechni dela se mnou, jakmile si chvili hraje a ja odejdu, hned za mnou bezi.

merope
7. led 2021

Snažím se s ním chodit ven, na návštěvy za kamarádkami, začínám zvát lidi sem a teď začal chodit na 2 dopoledne v týdnu do školičky. Holt hřiště je pitomé, jak tam nejsou děti, ho to tak dlouho nezabaví a herničky zavřené. A já už jsem z toho na nervy. Korona-nekorona, definitivně rozhodlo, když jsem zjistila, že po 3/4 roce opatření proti koroně jsem už ve 2 řádcích "rizikové osoby pro přednostní očkování". Takže je na čase s tím něco začít dělat.

me_druhe_ja
7. led 2021

@martinau5
@neomenia Ježíš, děkuju!! Už jsem se lekla, že jsem jediná krkavčí matka, co se dítěti nevěnuje nonstop pokud je vzhůru a úklid a jiné věci dělá když spí.🙈🙈🙈🙈🙈🙈 Mám taky hodně samostatnou jednotku. Někdy až moc.🤣

veruuu_kubesovic
7. led 2021

mám 2 děti a rozhodně nejsem ten typ, co by se jim věnoval nonstop, já už jen jak čtu, že něčí dítě vyžaduje pozornost maminky jímá mě děs, že by to snad děti taky chtěli...
já totiž beru, že domácnost se sama neuklidí, oběd neuvaří, prádlo nevypere, stejně tak chci i trochu času pro sebe...

g_m
7. led 2021

@me_druhe_ja V klidu, nikdy jsem neuklízela nebo nevařila, když děti spaly. To je můj čas pro mě! Děti musí vidět, že se to neuvaří a neuklidí samo. Dělám vše s nima... Prcek má dva a čtvrt a někdy mě potřebuje, někdy ne. Teď frčí PlayDoh nebo vodovky a nejdýl vydrží u stříhání papíru 😀 Ale když si hraje sám, tak ho nechávám a dělám si já něco svého, snažím se, ať si umí hrát sám a nemusím mu být za zadkem.

me_druhe_ja
7. led 2021

@g_m já mám teprv necelých 14m. Teď mám za měsíc rodit a jsem rozbitá jak cikánský hračky, blokly záda atp, takže jsem vděčná, že nevyžaduje mou pozornost nonstop.

klokanka31
7. led 2021

Taky bych zkusila s ní něco péct nebo uklízet, hodně dětí baví právě tyto dospělácké činnosti 🙂

zuzekk
7. led 2021

Tak si vytyč jako cíl, že s ní každý den uděláš nějakou aktivitu - montessori, tvorivou nebo třeba cvičení... To se dcerce třeba 20min aktivně a intenzivně věnuj, podle toho jak dlouho ji to bude bavit, a zbytek dne klidně jeď takhle na půl plynu. Nebudeš mít výčitky, že se jí nevěnuješ .