Hysterické scény, nervák, umanutost. ADHD?

lalolita
17. dub 2021

Zdravím ženy,
Mám problém s mladší malou, poslední 3 měsíce je to s ní k nevydržení.Jsou ji 4 roky a je opravdu svérázná, paličatá.( kozoroh). Neustále se vzteká, doslova ječí, i přes vysvětlování situace, kdy vše zopakuji minimálně 5x a bez výsledku. Poté už mi rupnou nervy a dostane na zadek. Je se vším problém, ač se jí snaží člověk vyjít vstříc, ustoupit,tak bez výsledku. Jak není po jejím,je zle. Řve, scéna,začne házet hračkama, kopat nebo začne po mně ohánět,což je přes čáru a dostane na prdel. Bohužel si spoustu věcí nenechá vysvětlit, vše hned zavrhne a snaží si to vyřvat, nebo vyvztekat. Věnuji se jí,jak to jen jde, avšak díky tomu,jakou má povahu rapla, odsouvam tím starší dceru, která je v 1.tride a zlatá.
Doma už se kvůli tomu i celkem žereme, přítel je spíše rázu Domlouvat, domlouvat a až poté bít.
Napadá mě otázka,zda to také nemůže být ADHD, nevydrží u ničeho,aktivita tak spíše 5 min,má problémy i se spaním, několikrát se budí,je těžké ji unavit.
Vím,že takhle i děti volají o pozornost a lásku,ale já si ji věnují,kolikrát ikdyz se budí v noci a začne brečet,jdu si s ní lehnout a spím i s ní.ale jsem už vyčerpaná,jsem s ní i doma,školky jsou zavřené. Podepisuje se to i na vztahu s přítelem.
Chce abych si k malé našla cestu a jen po ji neštěkala, ovšem je to opravdu vyčerpávající, když se malá chová,jako s prominutím "spratek". máte nějaké zkušenosti,jak dál postupovat,jak řešit vyšetření na ADHD?
Ještě dodám,že malá je velice chytrá, slovní zásobu má velkou, písničky si taky pamatuje.
Už opravdu nevím,jak dál. Díky za rady a tipy 🙂

lalolita
autor
17. dub 2021

@lalolita slovní zásobu má krásnou, pamatuje si i písničky,co jsem ji ucivala a učím. Je to opravdu vyčerpávající a já už jsem na pokraji zhroucení. Každé dítě je jiné, to beru,avšak to moje je snad extrém. Už to prostě nedávám 😣
Díky za rady a že jsem se mohla vykecat.🙂

harcu_le
17. dub 2021

Ahoj, to je jako kdybys psala o nasem synovi, take 4 roky, kozoroh, u niceho nevydrzi, malovani, puzzle, strihani, foukaci fixy, maximalne u knizky par minut, hracky nezajem, jen by se chtel honit, litat, skakat, v kuchyni mi treba oloupe mrkev, brambory, a hotovo, pernicky vykrajovat nechce, nejlepe venku jezdit na kole, nechce se sam obouvat, strojit .. jak pises, je chytry, mluvi jak dospely, pamatovaka ma jak slon, pisnicky, rikanky, ale jen kdyz chce, pocitat do deseti nebude .. blbe spi, budi se, mlati sebou, mluvi a krici ze spani, to uz lepe spi nas dvoulety (ktery se umi i obout, sklada puzzle, sam se zabavi) .. Vysvetlovat nepomaha, krik, plac, hysterie .. bit ho nechceme, to uz musi byt jo scena, ale vetsinou to konci krikem z me strany, at uz nerve, nebo mu dam duvod .. obejmout a pevne drzet a souznit take nepomaha .. doma se nehadame, jsme aktivni, snazim se jim vymyslet program (tvoreni, chodi individualne na fotbal, do lesa, prochazky, za zviratky, zaroven kdyz cvicim treba, musi se zabavit sam, ale to jen blouma) .. pockam si, co kdo poradi, s timhle ditetem to je opravdu vyssi divci, nic nejde normalne a je to opravdu napor na nervy .. nemluvim o tom, ze take porad nekde pada a stavaji se mu urazy, protoze je pri vsem nepozorny .. 🙄🤭 uz take premyslim nad konzultaci u psychologa ..

evaii
17. dub 2021

Ahoj,když to čtu,je to skoro jako moje mala.má stejne roku a dost podobnou povahu.syn (8let) je hyper po manželovi a takové scény nedělá.radila jsem se s psycholozkou,protoze mi to už prislo občas jako úplná šikana ze strany dcery.mam obě děti temperamentní,ale každé má temperament jiný.syn je jen zrychlený a dcera uřvana.a tím,ze ustupujes,aby nervala,tak si povoluje hranice víc a víc a vi,ze si vše nakonec vyrve.je to dost složité s něčím takovym pracovat.jsem dost často už na zhroucení,na dceru hnusna,ale proste nějak s tím pracovat musim.ona z toho vyroste,hlavne ty hranice se snaž nepovolovat,jinak te urve.a urcite není od věci se poradit s odborníkem,jak s ni dobre pracovat,aby jsi ji nemusela dávat jen na zadek.

hasara33
17. dub 2021

@lalolita myslím si, že to je zcela normální dítě 😅 prostě je živější a má takovou povahu 😉 já byla takové dítě takže tě mohu ujistit, že s věkem do přejde (u mě to bylo kolem 6-7 let) 😅 jinak pokud už nic nepomáhá (domluva, vysvětlení atd..) tak jí prostě čapni, zavři do pokoje a řekni jí, že až se vyvzteká tak ať přijde 😉

lalolita
autor
17. dub 2021

@hasara33 hele tohle praktikuji docela často 😂 bohužel bez efektu, začne šílené ječet, se vším házet, mlátit a dostane se do stavu,kdy nemůže dýchat a už se uklidnit. Poté ji bere chlap at se uklidní,že ji nikdo nic nedělá a ten amok ji přejde.

lalolita
autor
17. dub 2021

@harcu_le přesně jak píšeš,do puntíku. Nechce se oblékat (přitom ve školce,se oblikala,jedla sama.) Nejradši by byla jen na kole nebo koloběžce. Snažíme se být i denně venku,máme psa,takže procházky jsou nutnost,ovšem jakmile má jít třeba 2km,už mrci,ať ji nosíme,nebo že už nechce a začne řvát. Když cvičíme s chlapem nebo oddělene,nezabavi se,pokud teda nemůže cvičit taky,jinak dělá prostě bordel. Starší malá byla od miminka úplně zlatá,spala,celou noc, neřvala. Tahle? Nejvíc uřvané miminko na šestinedělí, nespala víc 20min denně ,v noci vůbec....začala spát kolem 3let. Obejmutí nepomáhá,začne se vzpouzet, řvát,že nechce. Malá kdyby jen padala, všechno vylévá, ničí, vysypává, neposedí.....jako je to už fakt na hlavu. Měníme dětského lékaře,tak se zkusím poradit i tam.

hasara33
17. dub 2021

@lalolita jo to znám taky, já chytala takové záchvaty vzteku, že jsem z toho blila 😅 jinak když to dojde do té fáze, že se začne dusit tak je dost účinné stříknout dítěti do obličeje vodu ze spreje (víš prostě třeba koupit rozprašovač, napustit vodou a stříknout) je to taková méně drastická alternativa studené sprchy 😉 chce to hlavně pevné nervy a vydržet 🤷‍♀️ ono tady se bohužel nic moc dělat nedá 🙂

palacinka_marmeladova
17. dub 2021

Taky mám doma podobný exemplář.Některé dny je zlatej,klidnej,na všem se dohodneme,poslouchá.A pak bum prásk a "spratkovatí".Všechno je špatně,nic neumí,nezná,nemůže,vzteká se,háže hračkama,dělá naschvály bráchovi,ječí,ječí a ječí.Doma se skoro nezabaví,zajímá ho jen kolo a běhat venku.Zajímavé,že venku si vyhraje s autíčkem hodinu,ale doma si s ním prostě nejezdí.Občas ho utáhnu na malování,vaření,a tak.Ale že by si sám něco vzal a zabavil se aspoň na chvilku,to ne.Ještě mám dvouleťáka a ten je úplný opak.Zaleze si do kouta a nevím o něm.Už mi z nich hrabe.Snad jsem aspoň trochu povzbudila.

prejeta_zaba
17. dub 2021

Naprosto všechno, co se tu píše, platí i o mém dítěti. Jediné, co ho opravdu baví, jsou tak o 3 a víc roků starší děti, ty poslechne, zabaví se s nimi. Ale ty zas nemají věčně náladu na uřvaného školkáče. 😁 S vrstevníky se jen tahá o věci a dělá naschvály. Markantně to zvyšuje únava, hlad, nepohoda - třeba "kousající" oblečení, to je pak opravdu na tečku mezi oči. 👌

lalolita
autor
17. dub 2021

@prejeta_zaba ty vogo,mluvíš úplně o té mojí můře😁😁😁 tyhle ponožky ne,ty nejsou pěkný,ten svetr kouše a tuhle bundu nechci, chci tu jarní 😡 starší dělá extrémní naschvály,do toho ji pokouše,zliska a to je pak na přes držku.kdyz je hladová,to je konec, unavená jen řve a ječí. Tohle je fakt na palici.

lalolita
autor
17. dub 2021

@hasara33 praktikovala jsem u starší, ta se vždycky zblila, při tomhle záchvatu 😁 ale asi po 10ti takovýhle záchvatech a stříknutí vody do obličeje,si to hodně rychle rozmyslela. Tuhle malou to absolutně neuklidní, ještě víc se vztekne 😂🤬

martt
17. dub 2021

@lalolita Může to být takové období. Mladší byl úplně to samy co tvoje malá. Domluva, vyjednávání , na zadek nic nepomáhalo. Takze jsem ty jeho vztekaci záchvaty někdy prehlizela nekdy jsem se snažila najít kompromis. Dvakrát jsem nastavila zrcadlo, když se vztekal tak jsem sebou taky lehla na zem a začala se vztekat jako on. Syn přestal ,posadil se koukal na mne vyjeveně a řekl mi nech toho. Tak jsem mu řekla , že pokud přestane on prestanu taky , ze se přece nebude vztekat sam . Tak se postavil řekl "dobry " a šel si v klidu hrát 🤣🤣 . Ted mu je 5 a uz takový vztekaci manýry nema ,ale je pravda ,že máme doma pravidla , ze pokud se bude bezdůvodně vztekat nebude vecer pohádka v televizi. A vi , ze to dodržím. Takze kdyz se začne trochu vztejat začnu počítat do desíti a to se hned uklidni. Pokud si nevis s dcerou rady , tak by vám mohl pomoci klinicky psycholog , ale chtělo by to vyhledat nějakého kvalitního. Někteří dávají diagnozy od stolu.

hasara33
17. dub 2021

@lalolita tak nezbývá než jen popřát mnoho sil 😅 přejde to no jen to chce tohle období přežít

jsme
18. dub 2021

@lalolita mám to stejně u staršího syna. Je mu 7 let, má dobu kdy je zlatý a dobu jak říkám,, na debila,, najednou neví jak se čte, píše, že si odnáší talíř, myje ruce, kde je oblečení. Dlouho jsem uvažovala že mě šikanuje protože už není jedináček, bráchovi taky neudělá nic moc dobrého přitom mladší ho miluje. Podle psycholožky je,, normální,, ani ADHD ani dysfazie jak na mě zkoušeli ve školce. Prostě to má jinak a my mu nerozumíme. Hodlám zkusit znovu psycholožku a jinak bojovat dál a hledat cestu. Takže držím palce, je to náročné.

sarkasv80
18. dub 2021

Zkusila bych nasadit omega-3, hořčík a Béčko ,pak je ještě sirup Sedalia a na spaní je fajn Melatonin,ale ten je spíš na uspání 😁 bylinkové čaje a nebo pak poptat se kdo dělá Bachovy esence mají i zklidňující sprej 😄 pevné nervy 🍀

lalolita
autor
18. dub 2021

@sarkasv80 melatonin jsme zkoušeli,bohužel bez efektu,to spíš sundavá mě a chlapa😄

martt
18. dub 2021

Se Sedalii opatrně sice jsou to homeopatika. Ale syna ještě víc psychicky rozhodili museli jsme vysadit.