Jak naučit čůrat do nočníku?

14. dub 2021

Ženy! Pomoc. Jak mám naučit své dvouleté dítě na nočník? Už nevím kde dělám chybu. Od cca roka a půl dávám průběžně na nočník. Nic moc se nikdy nedělo,občas se tedy do nočníku vyčuralo,občas ne. Poslední dobou se snažím dávám na nočník intenzivněji, přeci jen ve dvou letech už by snad mohlo být bez plen přes den, ale bezvýsledně. Vůbec se teď do nočníku nevyčura. Sedí tam třeba čtvrt hodiny a nic. Ani ráno po spaní ani po pití ..... Vždycky posadim,nikdy se tam nevyčura a do pár minut co má plenku čura do plenky.😟 nikdy nijak nedá najduvo že chce čůrat natož kakat😕 nenutím ale už bych chtěla těch plen zbavit.tak ja už nevím😕

lucciycc
14. dub 2021

📌 😁

codal
14. dub 2021

Není zralé, nechala bych na léto, až bude běhat nahaté. Když vychytáte ten správný čas, bude to téměř bez práce, takhle je to trápení pro vás všechny a trvá to zbytečně dlouho. K tomuhle dítě musí dospět a u každého dítěte je to jiné. Zkusila bych to teď pustit, když to nejde a zkusila za dva měsíce.

autor
14. dub 2021

@codal fakt? I když už mu jsou dva? Každéj se kolem diví, že ještě máme pleny....😕

mamikry
14. dub 2021

Přesně, jak píše @codal. Já jsem obě děti učila až ve dvou a půl, když už jsem věděla, že to chápou a zvládnou. Prostě jsem v létě sundala plínku a byla jen na noc. Stálo nás to pár loužiček a jeden pokakaný obvaz na nožičce 😀 Mladší do týdne chodil na nočník čůrat, bobek chvilku pokládal do trenýrek, ale za dva týdny jsme zvládli i ten.

aliishaa
14. dub 2021

Starší dcera to zvládla ve 25 měsících ze dne na den a jak na sebe byla pyšná, protože jsme ji hrozně chválili, probudila mě i v noci, že jí mám sundat plínu a jde na nočník, plíny už jsme pak nepotřebovali. V noci byly asi dvě nehody během půl roku, což je podle mě super a doteď to vůbec nechápu 😀. Asi k tomu dozrála, předtím jsem ji vůbec neposazovala, prostě jsem se jednoho dne rozhodla, vše vysvětlila, bylo léto, byl na to klid, nikam se nespěchalo, koberce byly srulované a odklizené do komory, kdyby náhodou byla nehoda, tak ať se jen vytře a je to. S mladší dcerou to udělám stejně a budu doufat, že to klapne.
Mimochodem - jsme v zahraničí, v Německu. Z české strany byl velký tlak, jak to, že už nezkoušíme na nočník, už cca od 8 měsíců? V Německu naopak všichni vykulení, že dvouletý capart zvládá být bez plíny a proč tak brzy. Takže... asi tak 😀 .

codal
14. dub 2021

Já myslela, že tohle není moc o věku, ale o té zralosti a ta je u každého dítěte jiná, stejně tak jako každé dítě v různou dobu sedí, stojí, chodí, mluví atd. Jako asi se to naučit dá, ale podle mě to stojí zbytečný úsilí, podle mě je prostě lepší vyčkat na správný okamžik.. mám kolem sebe hromadu kamarádek se stejně starými dětmi a každá to měla jinak. U nás třeba čůrání nebyl problém, ale kakání trvalo u té mladší docela dlouho, ale já jsem na ni netlacila, nechala jsem to na ní. Tím tlačením člověk může zbytečně způsobit nějaký stres a blok a trvá to pak ještě dýl, nestojí to za to. A ve dvou letech má opravdu čas, okolí neřešte, já bych to osobně opravdu odložila na to léto, to je nejlepší čas.

calvac
14. dub 2021

Tak toto nám už rok dělá tříletý syn. Bohužel. A nedá si říct. Jemu ani nevadí, že chodí počurany, pokadeny. On to vůbec neřeší.

veruuu_kubesovic
14. dub 2021

A co rovnou na wc? Mladsi syn si na nočník nesednul nikdy, až rovnou na WC jak starší dcera, děsně ji chtěl napodobit, teď akorát resim, že kadí jedine do plínky pod stolem jinak vůbec....

sumitra
14. dub 2021

Ja zkousela syna na nocnik ve dvou letech, totalni propadak, nacurano vsude, jen je v nocniku. Dalsi pokus byl za 2 mesice, se stejnym vysledkem. Dalsi pokus ve 2,5 letech a slo to hned, hnedka to pochopil a od te doby cura i kadi jen do nocniku. Takze bych mu dala cas, usetrite si nervy a prckovi taky. Okoli at si rika co chce, na tom preci nezalezi 😉

autor
14. dub 2021

Tak já tomu dám teda chvíli asi pauzu.... Zkusíme to zase za měsíc, dva, a uvidíme

mandala
14. dub 2021

Zkuste hrající nočník, hodně dětem to pomohlo...

squezy
14. dub 2021

U nas 26 měsíční dvojcata a vůbec na nocniku nechtějí ani sedět. A moc dobře ví, na co to je. Odplinkuju v létě, bude teplo a taky doufám, že pochopí, o co jde.

veruuu_kubesovic
14. dub 2021

Jooo a dcera se odplenkovala ze dne na den ve 2,5letech, taky jsem si vyslechla spoustu zaručených rad jak na odplenkovani, ale pokud dítě nechápe, tak se můžeš snažit jak chceš...

merope
14. dub 2021

Můj syn je únorový, dva roky a kus. Mluví ve větách, vyleze nahoru na plno míst, je neskutečně motoricky šikovný fakt na všechno, vtipný, společenský, prostě úžasňák.

A pije z flašky "s dudlíkem" a odmítá se naučit jinou, neusne bez "dudu", nejlépe ho mít teda pořád. No a "nočník ne, plínku".

Když se o tom s lidma bavím, tak si vždy tak nějak zanotujeme, že prostě nemůžu mít všechno a každé dítě je šikovné na něco jiného. A že prostě v létě na tom zapracujeme, ale teď to zase tak nehrotím, když je stejně navlečený a venku není žádoucí, aby tam čůral jen tak a bez plíny. Ano, taky jsem si namlouvala, jak budu mít v roce dítě bez plínky.

Tak doporučuji prostě lidem na dotazy odpovídat, že to budete řešit přes léto a na nočník klidně dávat, ale nestresovat se tím.

lenerka1
14. dub 2021

Nijak, naučí se samo, až bude dost zralé. Na syna jsme občas taky na nátlak okolí zkoušeli nějakou zaručenou radu a ve 2,5 letech v tu nejnevhodnější dobu (zima, sníh, oteplovačky a tu na vrstev oblečení) se odplenkoval na vlastní žádost a úplně sám (já to chtěla nechat až bude teplo). U dcery jsme v roce jen vytáhli nočník, vysvětlili, že až bude chtít, může čůrat tam nebo do záchodu, dlouhé měsíce sloužil jako klobouk, košík na hračky a bůhvíco všechno a v 1,5 roce si sama řekla, že chce čůrat a od té doby je bez plínky.

cherie24
14. dub 2021

Taky čekám na léto. Malou občas posadím na nočník, ale nikdy se tam nevyčůrá. Když vidím, že tlačí a rychle ji dám na nočník, je po akci. Prostě si to nechá na potom 😒 U nás nočník používá jen její sestřenka, na ten popud pak malá vyžaduje sundávat plínky a chce sedět na nočníku. Občas chce sundat plínku a sedá si na WC. Ne že by tam kdy něco udělala, ale dělá to proto, že ji pak baví spláchnout 😄 poznám kdy čůrá nebo kadí do plínky, tak v domění, že budu sledovat náznaky a hned vystartuju posazovat na nočník jsem to zkoušela pár týdnů, ale 2 hodiny ji sleduju jak ostříž a jakmile se na 10 vteřin otočím je počůraná. Já doufám, že v létě bude běhat po zahradě v nějakých šatech a naučí se to. Údajně se to tak nejlíp učí, neboť dětem taky není nijak zvlášť příjemné si čůrat na nohy, tak se pak naučí poznat, kdy to přijde a dřepnout si. Pak už to člověk jen převede na nočník.

codal
15. dub 2021

@veruuu_kubesovic starší dcera měla taky s kakáním problém. Ta si vždycky vyčíhla dobu, kdy měla plínu (polední spaní, návštěva, nákup) a vtipné bylo, hrozně ráda chodila kakat do zahradního domečku, buď k sousedům, nebo v jedné kavárně měli, u jedněch známých nebo na hřišti, když tam byl domeček, jakmile jsme tam byli, tak se tam šla vykakat a nechtěla přebalit, tvrdila, že nic, vždycky mě přivolal až odér 😂.Na čůrání odplenkovaná byla před druhým rokem, ale to kakání až po druhých narozeninách. Přišlo to samo. A mladší dcera ta měla po střevní viroze takový blok, že kakala jen každý čtvrtý den a plakala a kroutila se celé dny tak, že mi jí bylo hrozně líto. Té to trvalo snad tři měsíce než to přešlo a teprve, když se přestala bát, tak začala zkoušet nočník.

veruuu_kubesovic
15. dub 2021

@codal jj to znám, Eliasek kadi pod stolem...starší dcera dělala to samé, však jednou k tomu dospěje....

cilkat
15. dub 2021

Diví se babičky, které už nemají přehled, kdy že se jim děti odplinovaly, protože to šlo "hrozně rychle"... Oba moji kluci se odplenkovali až po druhém roce. Vzasade "ze dne na den" bez velkého trénování.

hanih
15. dub 2021

Pockala bych, neni zrale. Hlavne na ten nocnik nenutit na silu, aby k nemu nakonec nemelo nechut. V lete bych nechala ditko behat nahate, to je na uceni nejlepsi. Jinak pro uklidneni - starsi dcera mela plinku do 2,5 let, pak si jednoho dne sama rekla, ze uz ji nechce, a od te doby ji nemela, nehod minimum. Mladsi dceri jsem plinku sebrala letos v lednu, dva tydny jsme meli pocurane a pokakane vsechno, ale behem unora uz to ovladala dobre. Tri ji byly minuly tyden 🙂 Nektere deti proste potrebuji vic casu.

zdenda9
16. dub 2021

Dceru jsem zkoušela dávat na nočník už od 10 měsíce, ale až někdy po 2 roce sama přišla a nechtěla nosit plenky a to ani v noci. Myslím si, že je dobré zkoušet, ale rozhodně nenutit.

emamaira
16. dub 2021

Ve dvou letech žádná hrůza, syn je bez plen od 2,5 a v noci od třech a oboje bylo tak nějak v pohodě. Občas nehoda, ale nic hrozného, dejte mu čas 🙂

aneta_v
16. dub 2021

Dcera 22m ani prd, 5 týdnů jsme zkoušeli indiána, akorát nervy a desatery pročůrané kalhotky/kalhoty za den. Odložila jsem a ve 30m odplenkovaná za jeden den, nehoda výjimečně.

jednaholkaa
17. dub 2021

My jsme zkousely ve 2 letech indianskou metodu. Tyden skoro bez uspechu..tak jsem to ukoncila. Nicmene se dcera alespon naucila curat do nocniku, takze kdyz je doma, nema plinky, ma saty a chodi sama na nocnik kdyz potrebuje, jakmile ji dam teplaky tak se ale pocura. Takze na ven ma jeste plinku.