Nemluvící dítě 2,5 r. Jak jej podpořit v mluvení?

veve559
20. únor 2023

Zdravím,
Potřebovala bych poradit nějaké hry nebo jak podpořit nemluvící 2,5 leté dítě. Syn řekne 5 slov a 3 citoslovce. Jsme objednaní na logopedii, ale až za dlouho a zatím se snažím mu nějak pomoci. Jelikož když něco chce a já netuším co, tak se jen vzteká. Jinak rozumí velice dobře, ukazuje na obrázky, zná jednotlivá slova, ale je vidět, že se prostě nesnaží mluvit. Knížky ho vůbec nebaví, ty mi hned zavře a odnese, v horším případě roztrhne😄 hrubá a jemná motorika mu nedělá problém. Naše pediatra ma bohužel nazor, ze do tri let nema smysl řešit, takže nijak nepomůže. Syn začal chodit do dětské skupiny, doufám, ze mu to treba v mluveni pomuze. Ale jak to tak byva, je tam vždy tyden a pak tyden nemocny. Poraďte prosim jak s nim pracovat. Je dost hyper, takze nevydrží chvili sedet ma zadku. Jedine na co jsem ted prisla a bavi ho to, tak jsem vytiskla velke obrazky, nalepila ruzne na zed a strop a kdyz se jde spat, tak si vezme baterku a ja mu rikam jaky ma hledat obrazek a on hleda a vzdy najde, ac ho videl takhle poprve. Takze takova mala nahrada za knizku. Ale nevim, co tak na logopedii radi, jak pracovat s takhle malym ditetem. Diky moc za případné náměty.

ferda90
20. únor 2023

@veve559 ahoj neporadím, ale s dovolením se připíchnu. Náš malý má sice 2 roky, ale krom táta, máma, ty, ty ty ty, ko a ka, nemluví nic. Taky je akční, takže moc neusedí 🙂

kristyn86
20. únor 2023

Se synem jsem chodila na logopedii od 3 let. Je hodne zivy do tedka. Ve 2,5 letech by to tam zboural. Jeho tedy bavily takovy ty velkoformatove knihy o autech atd. Takze to jsme prohlizeli. Pak jsem mela zalaminovane karticky se zviratky a na to daval plastova zviratka. Nebo zalaminovat obrazky,dat na to samolepici suchy zip a prikladat na to stejny obrazek. Jestli je to srozumitelne. Hodne pouzivat jednoduche povely,klidne citoslovce a porad stejne. Zkouset rytmizaci,tleskani,bouchani do bubinku,vytleskavani slabik.
Pak jsem mela jeste trideni veci. Na papir jsem namalovala treba kuchyn a prikladal,co tam patri. Pak treba co patri za zviratka do lesa. Co patri na hriste. A u toho povidat.

veve559
autor
20. únor 2023

@kristyn86 diky za tipy. Určitě to vyzkousim. Ted jsem si koupila e-knihu logopedie pro nejmenší, tak to na nej taky vyzkousim. Me prave na logopedii rekli, ze už jsme to meli resit mnohem driv. Takhle se tam dostane mesic pred 3 narozeninami. Sice se taky obavam, ze jim z toho udela kulnicku na drivi, ale cekat delsi dobu se mi nechce. Spis asi i ja potrebuji poradit, jak s nim jednat, aby se zbytečně nevztekal, abych mu nejak rozuměla. Případně aby me upozornili, v cem delame chyby.

veve559
autor
20. únor 2023

@ferda90 nas od roka a neco rikal prave mama a tata. Najednou z niceho nic prestal a uz nerekl ani slovo. Manzel ma v rodine autismus (syn jeho sestrenice), takze je tu urcite riziko, ze nemluvi z nejakeho jineho duvodu. Momentalne rekne mama jen když breci, tata zasepta, tam a kam ale nechape rozdil, pouziva je stejne kdyz ukazuje, ham kdyz ji nebo nekdo ji, pes je u nej jen sss, a au kdyz neco boli nebo neco spadne. Na to mi rekli na logopedii, ze to je strasne malo, ze uz se to melo zacit resit drive. Bohuzel pediatra je stara skola a do tří let nechce resit. Budu od ni chtit zadanku na logopedii, tak jsem zvedava, jak moc velke problemy bude delat

veve559
autor
20. únor 2023

@kristyn86 jinak přiřazování stejnych obrázku, to delame s pexesem. Ale taky je to jen na chvilku. Ted ho zacalo bavit puzzle

kristyn86
20. únor 2023

@veve559 Ty aktivity u mrnousku jsou fakt na chvilicku. Chce to vickrat denne a staci par minut. Syn ma vyvojovou dysfazii. Taky nas nikdo nechtel resit driv,ale na trilete prohlidce jsem chtela zadanku na logo. Poslala nas i na foniatrii a psychologii. Je to slozite,ono se opravdu vetsina deti rozmluvi kolem toho 3 roku. Nas syn tedy mluvil,ale mel svoji rec. Ve 2,5 letech rikal mama,tata,baba,zvuky zvirat,auto,mimi atd. a pak mel zkomoleniny a svoje slova. Napr.auau auto-sanitka,ee pan-zlodej..Clovek na neho potreboval slovnik. A to slovo ee melo 1000 moznosti,co to je. Proste vsechno spatne. Pak rikal oo-potom,ba-tma...Mluvit smysluplne zacal ve 4 letech. Gramaticky ale spatne a byslovnost tez spatna. Ted je mu 6 let. Vyslovnost pilujeme,ale uz mu lidi normalne rozumi.

veve559
autor
21. únor 2023

@kristyn86 právě ze vetsina deti, alespon co mi rekli po telefonu na logopedii, tak mluvi alespon nejakym zpusobem. Syn ne. Ten ma opravdu nějakých 5 slov a 3 citoslovce. Pry uz v 2,5 letech by mel mit vice slov, tohle je zoufale malo a uz se mel hledat problem. Jinak je mi jasne, ze ho neudrzim u jedne aktivity hodinu, ale já ho neudrzim ale dve minuty😄 pokud ho to nezaujme, tak to zahodi a mamo trhni si

chemisterka
21. únor 2023

@veve559 moje dcera má teď 3 roky a měsíc - ještě před Vánoci mluvila jen pár slov. Fakt jich moc nebylo. A teď od ledna začala mluvit o dost víc. Fakt používá třeba 100 nových slov a začala tvořit jednoduché 2, 3 slovně věty. Na logo jsme objednané, ale jdeme za dlouho. Ale myslím, že do té doby bude mluvit úplně.

ferda90
21. únor 2023

@veve559 tak mi v rodině žádného autistu nemáme. Syn sice moc nemluví, ale za to hodně ukazuje. Umí zvuky zvířat jako :koza, had, opice, prase, tigr, ježek... Umí ukázat i pár barev :zelená, fialová, červená, žlutá a oranžová. Když se zeptám kde je táta, tak ukáže, když se zeptám kde máma, ukáže taky. Když se zeptám kde je třeba oko nebo kde jsou pejsci, tak ukazuje.

konidana
21. únor 2023

@veve559 a co jidlo, kousani? Dokaze se najist aniz by mel zapatlanou pusu od ucha k uchu? Pokud i tady ma mezery, asi by to tu logopedii chtelo. Podporit pohyblivost pusy a jazyka.

Nas malej mej furt na puse exzem jak mu tam casto zustavaly zbytky jidla a zpetne jsem vyhodnotila ze to bylo oslabenym svalstvem jazyka a pusy. Zive dite sikovne na vsecko, krom mluveni. Ve 3 letech mel taky jen par slov. On to zkusil rict, zjistil, ze mu to moc nejde, tak radsi nemluvil vubec. Nasledovala logopedie a ma opozdeny vyvoj reci.

kristyn86
21. únor 2023

@veve559 Tak to vidim i na to klasicke kolecko-foniatrie,psychologie,neurologie,logopedie. Bezte po zadanku a pomalu zacnete objednavat. Predpokladam,ze na logopedii synek nezvladne spolupracovat,ale aspon ho zkouknou a poradi,co treba trenovat. A jak pise @konidana ,tak je treba se zamerit i posileni svalstva jazycka a pusy. I na to jsou cviky. Vyplaznout jazyk,jazycek se podiva nahoru,dolu,pohoupe se na houpacce atd...Pak treba bublani brckem do vody,to deti bavi. Lze i ve vane si brckem delat bublinky. Nafukovat tvare. Jestli mate FB,kouknete na skupinu Vyvoj reci v souvislostech. Vede to vyborna logopedka a ted se tam zrovna probira tema nemluvici deti.

kolunka
21. únor 2023

Mě ještě napadá - jak moc se syn snaží, abyste mu rozumněli doma, co chce ? Ono, když rodič přejde na systém komunikace, které si zavede dítě - posunky, zvuky, ukazování, znakování , tak pak to dítě nic "netlačí" k tomu, aby tu pusu otevřelo a snažilo se mluvit. Také je dobré, když mluvíte, být čelem - aby si to spojilo - mámě se hýbe pusa = mluví

mdch91
21. únor 2023

@kolunka dle nasi logopedky ma mama diteti rozumet vzdy, tedy i kdyz pouziva dite posunky, citoslovce. Samozrejme, ze mama mu odpovi normalne slovy, ale jinak mu muze jen prohloubit frustraci, kdyz zacne predstirat, ze mu nerozumi. Je to jediny zpusob komunikace, ktery jeho mozek ted dokaze pouzivat a musi videt, ze mu nekdo rozumi

merope
21. únor 2023

@veve559 Přesně co radí @kristyn86, případně ještě foukat do peříčka, do bublifuku - to je taky dobrý cvik na pusu.

Jinak ono opravdu zvláště u kluků se to do 3 let neřeší (pokud tam zjevně není jiný problém), to by se těch dětí řešilo hrozně moc. Co mám v okolí, tak na 3 leté neřekl ani "haf" na pejska, aby nějak moc nespolupracoval, objednali ho na kontrolu za pár měsíců a mluvil. Samozřejmě pak nějaké logo (tuším ale jen při školce) a absolutní pohoda. Teda - jak já říkám, je mu 11 a pořád nemluví (ale prý před kamarády občas "pusu nezavře", s dospěláky prostě spíše mlčí a obecně když je někde tak toho moc nenamluví).

Syn začal mluvit ve 22 měsících a všichni kolem na něj koukali jak na "exota", že už jako mluví.

Co je ale fakt divný a co vím, že měla kamarádka s chlapečkem s autismem, je to, že mluvil a UŽ nemluví - jestli říkal "máma" a "táta" a teď nemluví, je to na pováženou. Jak vám vyšel v 18 měsících dotazník na autismus? Pokud tam je toto, chce to hlavně psychologa (ale prý do 3 let se to taky blbě diagnostikuje - na druhou stranu jsem teď nedávno četla, že dětští psychologové teď objednávají na červen, takže možná fajn si tu žádanku rovnou vyzvednout / objednat se). U autismu je sice porucha v komunikaci, s tím rozuměním to bývá taky slabší, ale třeba můj chlap (nejspíše asperger) s autisty komunikuje zcela bez problémů a normálně si spolu rozumí (kdybych neviděla, neuvěřím) - tzn. tady může být i to, že slyší, s matkou komunikuje, ale autismus tam (v nějaké formě) je.

merope
21. únor 2023

@mdch91 Potvrzuji, že ten můj chudák je opravdu nejvíc frustrovaný, když mu matka nerozumí. Slušně pomáhá věta: "Já ti ráda splním, cokoli chceš, ale musíš to říct." Protože on často začne ukazovat a já fakt netuším, co chce. Naštěstí teda mluví (nebo byl donucenej? 😀 ).

Nebylo by řešením něco jako: "Ano, vím, co kdybys to řekl?" (Ale to musí být u věcí, které říct umí a ví se, že to zvládne - u nás třeba na "mlíko" nereaguji, zvláště když mi u toho "skáče po hlavě" či něco podobného, chci aby řekl "prosím")

kristyn86
21. únor 2023

@merope Syn mel tedy sva slova,treba mleko bylo Bú 😀 Takze aspon pouzival ta cistoslovce,coz se uznava jako slovo. Ale treba marmelada,chleba,rohlik rict neumel. Sestricka mi fukala,ze mam felat,ze nerozumim. Ale on byl z toho tak flustrovany a nestastny. Takze jsem to prestala delat. Clovek to muze vyzkouset,kazde dite je jine. A syn ma dysfazii,nebyl liny
Takze tohle by u nas opravdu nepomohlo.
No a dcerka mluvi od roku a pul vety. Vzdy byla drobnejsiho vzrustu a ta kdyz na hristi spustila,tak lidi jen nevericne koukali. Ona byla velka treba jako rocni. A na dite na pisku normalne spustila,jestli si muze pujcit lopatku 😂 Tak mam.doma dva extremy😀

konidana
21. únor 2023

@kristyn86 mam doma to samý, ta starší ve 2letech vyprávěla příběhy v souvětích, a ten mladší ve 3 letech řekl pár slov🙄😅 Navíc za něj ségra všecko odkecala, tak co by se snažil... Případně ho vůbec nepustila ke slovu. On než se nadechl a rozmyslel, tak to kulometka odvyprávěla🙄😂

zmrzlinka
21. únor 2023

Zkus to přes dětské písničky a básničky.Vytleskavat když zpíváš anebo pořídit třeba bubínek.

veve559
autor
21. únor 2023

@ferda90 syn taky ukazuje, ale zvuky nic. U nej je nejspis opravdu problem jen to ze nechce mluvit. Nebo to alespon na nas tak pusobi. Kdyz se snazime, aby zkusil rict i jen neco opravdu jednoducheho, tak to ani nezkousi, ani neni vidět, ze by mu to v te hlavicce nejak srotovalo nebo nevim jak to vysvetlit. Prostě snaha neni videt

veve559
autor
21. únor 2023

@konidana jidlo asi v pohode. Kouse normalne, jen u toho dela strasne kraviny, takze kdyz je omacka nebo neco, co barvi, tak to ma vsude. Ale je to tim, ze se mu moc nechce pouzivat pribor a prevazne bere do rukou. Ale ma to podle nalady. Pribor jinak používat umi. Ale kdyz ji rukami, tak si to pak schvalne patla po obliceji

veve559
autor
21. únor 2023

@kristyn86 super diky za tipy, hlavne za tu skupinu. Hledala jsem neco, ale nenasla. Foniatrii jsem uz zkousela objednávat, ale vsude plno pomalu do konce roku🤦 tak uvidim co ta logopedie a treba mi poradi kam jinam dojít.

veve559
autor
21. únor 2023

@kolunka právě ze se snazime ukazovani vyhnout. Ukazovani pouzijeme ve chvili, kdy nam nejspis nerozumi co se po nem chce. A kdyz chce neco on, treba susenku, tak se ho snazime "donutit" aby neco kvakl a ne jen ukazal a nebo rekl chci (to je vlastne posledni slovo co umi). Kamaradka naucila syna mluvit pres jídlo, proste kdyz neco chtel, musel se snazit neco rict. Ale je to jine dítě a jinak se uci. Ja to zkousela taky, ale ten muj se radeji vztekne a odejde

veve559
autor
21. únor 2023

@mdch91 to se jednoduse rekne. Jenze ne vždy tohle plati. Kdyz se syn zacne vztekat, protoze po nas neco chce, tak i kdybych se rozkrajela a dala mu všechno mozne, tak s ničím spokojeny není. Kolikrát nam to prijde, ze ani sam nevi co vlastně chce.

veve559
autor
21. únor 2023

@merope jak jsem tak zjistila, tak je to hodne vec názoru. Nekdo tvrdí že se resit nema, nekdo zase ze jo. Stejně tak jako diagnostikování autismu. Tam se to taky tvrdi ruzne. Jinak ten dotaznik v 18m mel v pohode. Ale nekolik tydnu po tom, se zacal chovat zase uplne jinak a ta příbuzná, co ma autistu syna, tak rikala, ze ji to hodne připomíná prave jak se choval jeji syn v jeho veku. A muj syn se pak za dalsich několik mesicu choval zase vcelku normalne, takze to spis bylo jen nejake divne obdobi.

veve559
autor
21. únor 2023

@merope ver tomu, ze se fakt snazim s nim mluvit podobne, i si k nemu kleknu, abychom byli stejne velci. Ale pro nej je jednodušší se vzteknout a jit do neceho mlatit a radeji to nechtit. A nebo pak mam treba hodinove peklo, kdy se uz jen z principu vzteka a nenecha se ani uklidnit. Bohuzel bude povahove asi po me🤣 nejsem zrovna klidna povaha, ale u nej se snazim co to jde zustat v klidu a rikat si, ze je to jen obdobi a ze to jednou skonci.

veve559
autor
21. únor 2023

@merope jinak jeste co se tyce mluvících problemu, tak ja mam od mala problem mluvit s lidmi, co jsou mi silne nesympaticky. Dneska uz je snad na to i nejake pojmenovani, ale tenkrat to diagnóza nebyla. Bohuzel mi to vydrželo i do dospělosti, ac uz jsem schopna to trochu potlacit, tak stejne jsem i v jedne praci nemluvila s kolegyni (byla to hrozna zenska😄) největší problemy jsem mela na skolach, maturitu jsem malem kvuli tomu ani neudelala, protoze jsem mela zkoušející, se kterou jsem nemluvila. Tak se trochu obavam, aby to pak taky nemel. Ale u toho alespon vim, jake to je a budu vedet, jak treba na skole s uciteli jednat. A vim, ze se nemam na nej zlobit, kdyz kvuli tomu bude nosit poznamky, jako jsem mela ja na zakladce. Ucitele to absolutně nechapali

veve559
autor
21. únor 2023

@zmrzlinka to jsou přesně aktivity u kterych odejde. To uz mi radila pediatra, ale to bych ho musela uvazat k židli 😄 on je hodne pohybove nadany a něco tak nudného neni pro nej.

kristyn86
21. únor 2023

@veve559 Neni zac 😀 Jeste je skupina o vyvojove dysfazii,ale to nevim,do jake miry se vas tyka. To je skupina rodicu a jsou tam uz spis tipy na ruzne terapie,resi se skola,skolka atd. To je skupina Rodice deti s vyvojovou dysfazii. Ona ta dysfazie ma nekdy podobne znaky jako autismus. Ja jsem se taky nenechala uchlacholit okolim,ze se syn rozmluvi. Videla jsem,ze ji jiny a ze mu chci pomoci. A jsem rada,ze jsem to resila. Radeji zbytecne nez pozde. On komunikovat chtel. Jel ta sva slova. Ale bylo videt,ze mu to prestava po tom 3. roce stacit a byl prave vztekly,ze se neumi vyjadrit,co chce. Mluvit zacal ve 4 letech a s tou reci se zacal menit i jakoby povahove.
Syn je taky hodne akcni divoky. Odjakziva behal,skakal...Znas pohybove rikanky? To by se mu mozna libilo,kdyz u toho bude pohyb.Kolo kolo mlynsky,Kutali se brambora.. Ale klasicke rikanky,pisnicky u nas taky nesly. Na to mi hazel bobek,ba to primo nesnasel. Logopedka mi rikala,ze prave deti s problemem reci tyto basnicky a pisnicky primo nenavideji. Je jim to az neprijemne. Mate casu dost,urcite se to bude zlepsovat. Staci jen chvilicku zkouset neco delat.

emillyhk
21. únor 2023

Mám dítě trochu mladší, ale taky nemluví. Nebo takhle - má pár slov, ta používá ve správném kontextu, někdy je spojuje do dvou až tříslovných "vět". Ale jeho slovní zásoba čítá asi 20 slov a potom nějaké citoslovce. Hodně napodobuje vysavač, mixér, zvuky traktoru a auta. Zvuky zvířat umí, ale spíš napodobuje ten skutečný zvuk, než aby třeba řekl mňau. Celkově nemá moc potřebu opakovat slova, hlavně když se to po něm chce. Ale při hře si "povídá" pro sebe, komentuje, že něco upadlo (bum), dělá brmbrm při hře s autem, řekne a ukáže, že chce pustit písničky na YouTube. Tam teda když chce jednu konkrétní, tak se mi to snaží tou svojí hatmatilkou vysvětlit ("dáns dáns" je ten klip k Wednesday, "lala brmbrm" je klip Evropy 2, atd.). Je zvláštní, že jakmile jdeme ven, tak se najednou "rozpovídá" - zase si jede to svoje, ale ta snaha komunikovat tam je. Rozumí instrukcím. Dotazník PAS jsme ve dvou letech opakovali, to už prošel bez problémů.
Zatím tu řeč neřeším, podle mě má ještě čas. Já chápu, že jsou všude dlouhé objednací termíny, ale protože vidím, že pokrok tam je, rozhodla jsem se ještě počkat. V rodině máme děti, které v roce a půl mluvily ve větách, ve dvou letech mělo vyprávění hlavu a patu. A taky děti, které si do tří let vystačily s ukazováním a úsměvem. Dnes jsou už velké a mluví všechny.

veve559
autor
21. únor 2023

@kristyn86 ja to prave taky chci resit driv a zbytecne nez pozde. Párkrát uz jsem takhle dostala od doktoru vynadano, ze jsem neco podcenila a neresila vcas (u sebe naštěstí), ale kdo se v tom ma vyznat. Jednou reknou, ze jsem tam zbytečně, ze to nic neni a po druhe zase ze uz pozde. Diky tomu me malem nechali zemrit na plicni embolii. Takze od te doby nic nepodcenuji a pokud si nejsem jista, ze je to jen banalita, tak to hned resim. Radeji at dostanu vynadano ze plasim😄 svagrova mi treba taky furt rika, ze to ještě nemam řešit, ze jeji mladsi syn nemluvil ale pak rekne, ze vlastně mluvil, jen ne tak dokonale jako první syn🤣 tak zrovna od takoveho cloveka je to rada nad zlato. Jinak pohybove basnicky ho taky nebavi. Drive ho bavila akorat brambora, ale ta ted uz vubec. Jedine, co ma rad, tak tancovani na ruzne pisnicky, ale je dost vybíravý, detske ho nebavi, ale kdyz pustim radio, tak to by furt tancoval