Maminky, potřebuji povzbuzení od vás, kterým se delší dobu děti plazili. Dcera, deset měsíců, se už dva měsíce plazí. Při plazení používá pouze jednu nohu, druhou za sebou tahá. Zapírá se na lokty, neumí se pořádně vzepřít na ruce, proto asi ani nejde na čtyři. Mám strach, aby neměla skoliózu, křiví si při tom páteř do strany. Začali jsme chodit na rehabilitace, ukázali nám pár cviků, ale zatím žádná změna k lepšímu. Maminky, umíte mi některá poradit co dělat, aby se mi začala opírat o ruce? Cvičíme na balonu, zkoušíme dávat nožky pod sebe. Mám depku z toho, že všechny dětí v okolí v jejím věku už skoro chodí a my jsme teprv na začátku s přemisťováním se z jednoho konce na druhý. Vím, že má ještě čas, a že u každého dítěte je to individuální, ale mám strach, že bude mít v pozdějším věku problémy se zády, když si křiví páteř do strany. Děkuji za jakoukoliv radu ☹
Ahoj, dcera měla to samé, v 10 měsících se pouze nesouměrně plazila. Doktorka nás poslala na rehabilitaci, ale cvičila jsem s ni Vojtovu metodu. Plazení se nezměnilo, ale začala potom lozit po čtyřech a potom si stoupat. Myslím, že pomůže pouze cvičení s odborníkem.
Mně se dcera asymetricky plazila tři měsíce. Začala v devíti měsících a my jsme pořád čekali, kdy jí to přejde a začne lézt. Nezačala, navíc v roce ani sama neseděla. Když jsme jí posadili, začala padat. V roce jsme začaly chodit na rehabilitace a zabrala až Vojtovka. Dost často čtu, že na takhle velké děti Vojtovka nezabírá, nám ale zabrala rychle. Do 14 dnů se sama posadila a do měsíce už výhradně lezla. Na rehabilitace jsme pak chodily do té doby, než samostatně chodila, do 17. měsíce. Řešili jsme i jiné problémy (stoupání pomocí přitahování, vytáčení nožiček do strany...), všechno Vojtovkou. Jedinou věcí, co jsme dělaly mimo Vojtovku bylo, že jsme jí omotávaly ručníkem a zvedaly na kolena.
Pokud bych neviděla třeba po měsíci pokroky, šla bych k jiné fyzioterapeutce. Asymetrické plazení není nic, co by se mělo nechávat dlouho a já jsem si vyčítala, že jsem to neřešila dřív. Ale jinak tvrzení, že všechny děti v okolí skoro chodí, je nesmysl. 😉 Čas na samostatnou chůzi je podle tabulek do 18 měsíců a někdo samozřejmě musí tvořit i ten průměr. 🙂
Vojtovka je na toto super, ale můžeš začít sama už teď, když budeš u ní a bude chtít lést, tak jí preferovanou ruku chyť aby musela použít druhou. Třeba před ní dávej hračky, aby ležela víc. Bude se ale určitě vztek at🙂)...Takhle mi to radila fyzioterapeutka na klasické rhb, ne na Vojtovce, takže to není můj výmysl. Každopádně hned zajít na rehabko, aby se začlo co nejdříve.
@juraskova11 Vojtovka je na toto super, ale můžeš začít sama už teď, když budeš u ní a bude chtít lést, tak jí preferovanou ruku chyť aby musela použít druhou. Třeba před ní dávej hračky, aby ležela víc. Bude se ale určitě vztek atemoticon)...Takhle mi to radila fyzioterapeutka na klasické rhb, ne na Vojtovce, takže to není můj výmysl. Každopádně hned zajít na rehabko, aby se začlo co nejdříve.
Na rehabilitace chodíme. Pokud nedojde během týdne ke zlepšení, budem cvičit Vojtovku. Mám z toho docela strach, že jak se bude malá vztekat a plakat, já budu plakat s ní. Ráda bych jí pomohla ještě nějakými cviky, než půjdem na konzultaci, jen nevím jak :( Na netu jsem nic nenašla :(
@juraskova11 nebudes plakat, pri vojtovke musi byt matka silna...a taka velka sa bude hlavne hnevat, bude to iny plac...to cvicit s dvojkilovym novorodencom je ine kafe ☹
Radsej si pockaj na odbornika, aby si nejakym neodbornym cvicenim z netu neuskodila. A takyto problem sa aj tak za tyzden tazko odstrani.
Zelam pevne nervy a vela sil, je to tazke, ale neboj, bude dobre.
@juraskova11 svlékni dceru do naha a dej jí bříškem na trávník nebo chladnější dlaždice. Samozřejmě jen tak, aby neprochladla a jen tak dlouho, aby nebyla zoufalá. Jestli je už k tomu, bude mít tendence se na ručičkách vzepřít. Ve vzporu na dlaních a kolenou už další pohyb vpřed asymetrický nebude. 🙂
Dej vědět, jestli to funguje. Ať se daří.
Uklidním tě. Náš malý taky asymetricky lezl (měli jsme problém s preferencí jedné strany od narození, cvičili jsme Vojtovku, ale stejně tu jednu stranu měl slabší). Naše druhá rehabilitační byla bombová paní, která nám rovnou řekla, že pokud to jde, tak v tomto věku (přes 8 měsíců) už doporučuje motivační "cvičení", Vojtovku jen když už to nejde jinak. Důležité je potom, aby se děťátko rozlezlo a lezlo dlouho (tím se vše srovná a posílí).
A poradila nám následující: lákat malého na hračky a stavět mu do dráhy překážky typu natažená noha, kojící polštář, hadici od vysavače (tím jsme začali). Mrňousek se musí zvednout a přelézt překážku (v případě natažené nohy jsem se klidně šoupala zadkem po zemi a nutila ho "lézt" 🙂 ). Nakonec ho to celkem bavilo, protože jsme ho za to strašně moc chválili. 🙂 A ještě před tím jsme ho naučili, že když jde na všechny čtyři a začne "pérovat" dopředu a dozadu, hned jsme mu tleskali a říkali "houpy, houpy". Takže to pak vypadalo takto: Řekli jsme "houpy, houpy", malý vystřelil na kolínka, začali jsme ho lákat na hračku a hned tam šoupli nohu. 🙂 Rozlezl se do 10 dnů.
Nakonec začal lézt v 9 měsících, v 9,5 si stoupl a v 10 měsících si sedl. No není to úplně ideální vývoj, ale bránit mu nelze, že? 🙂 Teď je nám 12,5 měsíce, pořád lezeme, obcházíme nábytek a pěkně sedíme. Takže bych to zkusila s tou motivací, tím se nedá ublížit. A budu držet palce, ať brzo leze jak tryskomyš. 🙂
@riga Zajímavá rady 🙂 děkuji! Dlaždice v koupelně nezabraly. Trávník jsme zatím nezkoušeli, dneska totiž u nás celý den pršelo, ale vyzkouším a dám vědět, jak to dopadlo.
Moc vám všem děkuji za rady a povzbuzení maminky. Pomaličku zkouší dávat nožky pod sebe, ale pořád ještě neumí použít pořádně ruce a vzepřít se. Budem dál cvičit a doufat, že to půjde čím dál tím líp 🙂
@riga Tak jsme vyzkoušeli trávník. Vzepřela se na ručičkách, ale jen na chvíli, než zjistila, co to je a že jí nic nehrozí. Pak už zase šla na lokty. Jak jí ale doma pozorují a cvičím, tak zjišťuji, že má ruce dost silné, akorát se jí asi jen nechce je začít pořádně používat. Budu doufat, že se to brzo zlepší ☹
@juraskova11 chce to čas, zkuste jiný nepříjemný povrch pro jemnou kůžičku břicha vaší holčičky. Musí mít motivaci se někam dostat (jídlo, hračka, oblíbená aktivita - ale to víš nejlíp ty) a plazení v lehce pichlavé trávě není příjemná aktivita. To si to radši přeskládá v hlacičce a vybuduje nový pohyb. stereotyp vpřed. 🙂
Včera jsme začali cvičit vojtovku, je to náročné hlavně pro mě a mou psychiku. Uvidíme, zda to pomůže. Zatím žádná změna, ale je to asi brzy. Fyzioterapeutka nám říkala, že to nevidí na dlouhé cvičení. Karolínka hodně věcí umí, ale nechce je používat. Asi po někom zdědila tvrdohlavost :(
Treba te trochu uklidnim,nase mala se na rukach vubec nevzpirala,plazi se uz hezky,za zacatku mela takovy divny styl a ted poslednich 14 dnu se snazi lezt,zniceho nic sama od sebe se zacala vzpirat,jinak nechodi jen si kleka a je ji 11,5 mesice,vsechno dela o neco pozdeji nez by podle knizek mela ale na vsechno si prisla sama,kdyz jsem se ji snazila neco ucit tak to nemelo vyznam.
@hapovab Jsem ráda, že v tom nejsme sami. Potřebovala jsem něco podobného slyšet. Taky mi připadá, že to cvičení, nemá vůbec na ní vliv. Zatím nechce asi zkoušet něco nového. asi to chce ještě čas ☹
Ahoj, dcera se taky 3 měsíce plazila jako raněný voják 🙂 Stále jsme čekali kdy už konečně začne lézt a sedět a pořád nic...Dětská dr nás chtěla poslat na rehabilitační, ale nejdřív jsem zkusila srolovat plínu, podvlíknout ji pod bříškem a při plazení nadzvedávat a později jsem dávala míček pod bodýčko, ono ji to nutilo být na čtyřech...no a do měsíce lezla po 4 a seděla 🙂
Syn se taky plazil stylem raneneho vojaka od 8 do 10 mesice. Rozlezl se, kdyz jsem mu davala objekt zajmu na vyvysene misto - stacilo treba 10-20 cm nad zemi. A k tomu jsem mu davala kosticku pod body na hrudnik. Sedet zacal az v roce (to uz stal a obchazel). Taky jsem mela z toho plazeni blby pocit, ale pak hodne dlouho lezl (skoro pul roku), nez zacal chodit. Dcera se Vam pak lezenim urcite srovna, to je nejlepsi posilovna. A klidne at leze co nejdyl a nespecha s chozenim 🙂
@juraskova11 Čtu tady tvůj příspěvek, je už rok starý ale my jsme aktuálně na tom tak nějak stejně jako vy před rokem - malej ( teď měl 9.měsíců) se plazí stejným způsobem asi měsíc, na nožky se staví, na čtyři taky, i se na čtyřech natahuje pro hračku ovšem jen jednou rukou, tu druhou jakoby neměl :-/ a lézt ne a ne....
Na rehabilitace chodíme od 3 měsíce. Rehabilitační mi řekla, že by v plazení neměl dlouho setrvat, zvlášť při jeho ne zrovna vhodné technice.
Tak se chci zeptat, jak jste toho nakonec zvládli - pomáhali jste nějak, nebo na to malá přišla sama či pomohla Vojtovka???
Ahoj! Nakonec jsme cvičili Vojtovku, ale jenom dva měsíce. Postupně se Kája začala plazit souměrně, po měsíci cvičení si sama sedla a den před prvními narozeninami začala lézt po čtyřech. A pak už jsme cvičit nemuseli. Ale to šlo to s tím cvičením strašně rychle, myslím si, že jí to hodně posunulo. Rehabilitační sestra na začátku říkala, že veškeré pohyby má nacvičené, jen se jí prostě do toho nechce. Ale hodně nám pomohli i podpůrné cviky - přelézání přes překážky, cvičení na owerballu, podsazování kolínek pod zadeček.Měsíc po prvních narozeninách se Kája začala stavět a obcházet nábytek a ve 14 měsících pak chodit. Takže jsem nakonec byla i za tu Vojtovku ráda....i když jsem to každé cvičení obrečela 🙂
@juraskova11 v kazdom pripade by som to riesila s pediatrom, nech vas posle na neurologiu alebo fyzioterapiu, mala by vam pomoct dosledne a poctivo cvicena Vojtovka s pravidelnymi kontrolami, ci cvicite spravne