Vědomé chození na nočník. Kdy je toho dítě schopno?

sebinka123
23. srp 2021

Zajímalo by mě, kdy nejdřív je dítě schopné chodit na nočník nebo wc, ale zajímalo by mě takové to vědomé chození. Kdy ví, že vykonalo potřebu, zjistí, že je to lepší než do plínky a chce chodit dál. Předem děkuji za odpovědi.

konidana
23. srp 2021

@sebinka123 dcera sama od sebe, takže asi vědomě, odmítala pleny od 16 nebo 17 měsíců. Párkrát jsem se s ní ještě prala, ale pak už pleny prostě neměla. Na nočník si říkala, ze začátku často tedy až po mém dotazu, když jsem viděla na řeči těla, že potřebuje... Syn totéž dosáhl až těsně před 3.rokem.

biciklissie
23. srp 2021

Nevím, jak vědomě a jak lepší. Ale dcera umělá cca ve věku 20 měsíců (no, spíš dřív, v té době už jsme to využívali k učení na nočník) zatlačit na požádání. Když jsem ji totiž přebalovala, tak se občas pocurala, tak jsem ji vždycky řekla, že cura. A po čase to šlo obrátit, že jsem ji řekla, ať se zkusí vyčůrat a ona zatlačila. Super k učení na nočník, že hned věděla, co tam jako má dělat. Ale tak měla už určitě přes ten rok a půl, tak to není až takový vykon, zase ale s minimální práci.

konidana
23. srp 2021

Jinak u syna, jako u druhého dítěte, jsem jela od narození bezplenkovku a do doby než začal lézt, tzn. 6 měsíců , kadil jen nad miskou při kojení/mezi kojením. Za těch půl roku bych pokaděné pleny spočítala na prstech. S jeho pohybem a dalšími novými zájmy to ovšem šlo úplně bokem...

zuzroko
23. srp 2021

U nás naprosto vědomě od 18m. Sama si rika a jsme bez nehod uz skoro 3m, ale posazovala jsem cca od 10m 🤷🏻‍♀️

lenerka1
23. srp 2021

Dcera sama vědomě chodí na malou od cca 13 měsíců...nikdy jsem jí nevysazovala, jen chtěla napodobovat, co viděla u bráchy, tak jsme zjistili, že to umí. Zprvu dokonce týdny bez nehod, jak už to pro ni není priorita, tak se u obzvláště zajímavých činností zapomene a teď mám pocit, že někdy čůrá schválně mimo (na hadr na zemi, na dřevěnou desku, bohužel i na gauč), přijde mi, že zkouší, co všechno to umí nebo jaký je to pocit. Ale věřím, že děti to umí od narození, jen prostě my jim nerozumíme a naučíme je to ignorovat.

konidana
23. srp 2021

@lenerka1 a myslim , ze v tom hraji velkou roli i ty jejich individualni priority😉

hankaros
23. srp 2021

Dcera od necelych dvou let, syn po druhém roce. Syn doteď, když prodělává "aktualizaci softwaru", rozuměj naučí se novou věc, lépe mluvit apod., jde tohle uvědomování si bokem a má více nehod. Chlap, nemůže dělat víc věcí zároveň, no 😁😁

95newmommy2020
23. srp 2021

Mě mamá říká, že u mě už se ji nechtělo litat s nocnikem. A tak jsem sebe sama vědomě odplenkovala měsíc až dva před 3. rokem. (Jsem v září) tak to vyšlo na léto. :D A šlo to ze dne na den, i na noc. Nějaký střípky z toho leta mám i v paměti.

95newmommy2020
23. srp 2021

A jinak mám 19 měsíční miminko, a je ještě rozhodne brzo. A jsem si jistá ze si to curani neuvědomuje.

barulina
23. srp 2021

Dcera byla v roce přes den bez plen.

treasurka
23. srp 2021

Někdy mezi rokem a rokem a čtvrt - 3 děti.

andelka
24. srp 2021

U nás nejstarší až po 2 roce, prostřední chodil na nočník sám od sebe od 19 měsíců, nejmladší od 18 měsíců občas, ale vědomě sám až tak od 21 měsíců a od necelých 2 let je úplně bez plen. Takže za své zkušenosti bych řekla,že 18-24 měsíců určitě. Ale jsou děti,které to zvládají dřív,a jiné zas později.

sebinka123
autor
24. srp 2021

Holky, děkuji moc za vaše zkušenosti. 👍😉🤗

veruuu_kubesovic
26. srp 2021

Mé děti až po 2roce věku...

aguu
27. srp 2021

Naše malá začala vědomě čůrat v sedmnácti měsících - na gauč. Jak začalo teplo nechali jsme ji nahatou a brzo přišla na to, že když se vycura na gauč, strašně legračně u toho krepcime a utirame to 😂 Ale pak rychle pochopila, že na nočník je to lepší, protože ten může vylít do záchodu 😉