Prosim o radu, byla jsem zamestnana pred prvni ppm na trech prac. smlouvach. Z techto tri mi dohromady vypocetli ppm na prvni dite. Jednu ze smluv mi ukoncili nastupem na materskou s prvnim (srpen 2017), zbyle smlouvy byly na dobu urcitou do konce roku 2019. Od konce dubna 2019 jsem dobrala RP a nastoupila materskou na druhe dite (do ochranne lhuty po skonceni prac. pomeru jsem se vesla). Cekala jsem ze mi dojde vymer ppm nizsi nez na prvni dite o ten ukonceny uvazek (tj. ze se to bude pocitat z tech svou zbyvajicich ktere byly ukonceny az na konci roku 2019), coz ale nesedi s tim, co mi vypocetli na ossz (predtim byla davka 900 denne, ted 240 denne. ukonceny uvazek byl na par korun jen 5hodin mesicne). Z ceho se to teda pocita?
Hlavně pokud jsi na druhou materskou nastoupila do 4 let veku ditete, nemel by se vymerovaci zaklad brat podle toho prvniho?
Protože se na sociálku nedařilo dovolat, dnes jsem tam byla osobně a napíšu výsledek...třeba pomůže do budoucna někomu, kdo bude ve stejné situaci. Bohužel chyba tam nebyla. Ono totiž ochranná lhůta je brána dvojsmyslně. Tj. pokud skončí zaměstnání a v ochranné lhůtě se nastoupí na druhou mateřskou, DOSTANETE mateřskou. ALE nedostanete ji ve stejné výši jako první (jak by tomu bylo kdyby prac. poměr trval), ale vypočtou ji z příjmu za poslední rok. Protože poslední rok jste ale byli na mateřské a většinou po ní vám zaměstnavatel proplatí dovolenou a pak nastoupíte na rodičák, vypočtou vám ji z příjmu tj. Z PROPLACENÉ DOVOLENÉ...což je výsměch, u mě to bylo necelých 11 tis a proto necelých 8 tis bude druhá mateřská (podotýkám, že první mateřskou jsem měla 24 tis).
@swan42 spatne si rozumime 🙂 Do tri let veku ditete je povinnen vam zamestnavatel drzet misto. Tady jde o vypocet vyse druhe ppm a to pokud ve trech letech nastoupite do prace zpet na sve misto ale napr. zkraceny uvazek a do 4 let veku ditete otehotnite a nastupujete na materskou, nebude se vam pocitat z toho zkraceneho uvazku (ze byste mela min penez nez na prvni materske) ale bude stejna jako prvni. Pokud si vydelate naopak vic, pocita se to z toho ;)
@jeanny13 podle te castky bych rekla, že z minimalniho platu..