Kdy nastoupit na MD? 8 nebo 6 týdnů před TP?

norkiego
25. srp 2015

Kdyby jsem nastoupila 8 tydznu pred terminem porodu, tak se mi zkrati rodicovska?
Je rodicovska 2 az 3 roky od ukonceni materske dovolene, nebo do druheho az tretiho roku veku ditete? (kdyby to bylo do veku ditete, oplati se pravdepodobne jit 8 tydnu pred TP na materskou)
jak to prosim Vas je? dekuji

mysak07
25. srp 2015

rodičovská je do vámi stanoveného věku dítěte...

xpila
25. srp 2015

@norkiego Rodičovský příspěvek je možné pobírat až do 4 let věku dítěte, takže trochu nechápu, co řešíš. Už to není jako dřív, že byla na určitě roky, nyní se volí měsíční částka.
A logicky výhodněji vyjde nastoupit na MD 6 týdnů před TP, jinak se "připravíš" o ten dvoutýdenní výdělek.

norkiego
autor
25. srp 2015

@xpila to, ze se muze pobirat 4 roky, to vim, ale to ti nemusi zamestnavatel drzet misto, i kdyz si na dobu neurcitou, proto jsem psala 2 nebo 3 roky.
to ze se oplati jit 6 tydnu pred TP mi nebylo az tak jasne, nakolik jsem nevedela jak to je potom s tou rodicovskou.
btw: Trosku mne zarazilo tve "takže trochu nechápu, co řešíš" ?? Resim to tady na foru, protoze nevim presne jak to chodi a vubec se do toho nevyznam, proto se ptam, kdo ma jake zkusenosti a kdo by mi vedel poradit 🙂 🙂

xpila
25. srp 2015

@norkiego Jenže ty dohromady pleteš rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek, to jsou dvě rozdílný věci. Rodičovský příspěvek můžeš brát do 2 let, ale rodičovskou dovolenou můžeš mít do 3 let (ano, nad 3 roky se jedná o neplacené volno, ne o rodičovskou dovolenou a zaměstnavatel nemusí vyhovět). Naopak můžeš být na rodičovské dovolené do 2 let a mít rodičovský příspěvek do 4 let.

martpro
25. srp 2015

Já jdu třeba 8 týdnu před kvůli dojíždění denně autem do práce...A jsou to 2 týdny rozdíl , nepřijde mi to nějak závratný prostě se ti zkrátí mateřská o 2 týdny ne rodičovská

jujatko
25. srp 2015

Osobně bych řekla, že se vyplatí jít 6 týdnů před porodem. Pokud nemáte problémy atd. Protože - běží Vám delší dobu plat a budete mít o pár korun (opravdu korun, možná jen haléřů) vyšší rodičák, než když byste šla 8 týdnů před porodem. Ale spíše jde o tom, že Vám ten plat poběží o 14 dní déle. S tím rodičovským příspěvkem. Dostat můžete max 220000. Takže po skončení mateřské Vám tuto částku rozpočtou podle doby, kterou si určíte, že chcete rodičák pobírat. Když nastoupíte déle na rodičák (o 14 dní), tak se Vám rozpočte do kratší doby. I když ono tam pak záleží, kdy budete mít ten zlom mezi mateřskou a rodičákem. Ale to se mi nechce rozepisovat 🙂

betelgeuzz
25. srp 2015

@martpro mateřská se ti nezkrátí, tu pobíráš 28 týdnů, ať nastupuješ 6 nebo 8 týdnů dopředu. Jenom příjdeš o ty 2 týdny mzdy. Já ale taky nastupovala 8 týdnů předem kvůli dojíždění v létě. Už jsem toho měla dost.

betelgeuzz
25. srp 2015

@jujatko rodičák přece nezáleží na výši mzdy, vybere si těch 220 tisíc celkem a je jedno, kdy nastoupí na mateřskou dovolenou.

xpila
25. srp 2015

@jujatko No, s tím rodičákem to není tak úplně pravda. Sice má každá 220 tisíc, ale to neznamená, že si vždy můžeš zvolit měsíční výši. A nechápu to, že je rodičák vyšší o pár korun.

mysicka_lb
25. srp 2015

@jujatko to myslela tak, že při stejné době pobírání rodičáku (třeba do tří let věku dítěte) pak částka na měsíc vychází o chlup vyšší, pokud jde žena na mateřskou šest týdnů před porodem. Jinak bych jen doplnila, že to není 6, NEBO 8 týdnů, ale můžete na mateřskou nastoupit kdykoli v tomto rozmezí. Já jsem šla třeba 7 týdnů a 1 den před TP🙂

jujatko
25. srp 2015

@xpila samozřejmě, ne vždy lze volit částku. Ale tak předpokládám, že paní pracuje a chce jít na 3 roky, takže je vysoká pravděpodobnost, že tu volbu mít bude. Ten vyšší rodičák objasnila již @mysicka_lb . A už tady řešíme malé niance. Spíše jsem chtěla příspěvkem říci, že pokud je paní v pohodě, má pohodovou práci, tak by zbytečně přišla o 14 dní mzdy.

helen_h
25. srp 2015

@norkiego Rozdíl je v tom, kdy se to "láme".
Mateřská se vypočítá dle počtu dní v měsíci, po kterou ji pobíráš. Pokud nastoupíš např. 15tého, pobíráš ji 15/16dní, vynásobíš denním vyměřovacím základem a:
A) pokud je částka vyšší než rodičák, rodičák ti ten měsíc už nenáleží, už se ho musíš zřící
B) pokud je částka nižší než měsíční příspěvek rodičáku, doplácí se ti z financí RP do výše standardní částky rodičovského příspěvku.

Beru rodičák 11500, ten měsíc mi udělá nástup na mateřskou 2500kč, tak mi to do výše 11500 doplatí z rodičáku, pokud v tom "balíčku (220tis)" ještě něco je.

Musíš propočítat svou situaci, taky lze nastoupit na MD v rozmezí 8-6týdnů před porodem, takže jde kalkulovat i s přesným počtem dní 🙂

helen_h
25. srp 2015

@norkiego Základ je zjistit si, kolik příspěvků ti zbývá v "balíčku na platby RP", tj. který měsíc a jakou čátkou ti RP končí a podle toho propočítat nástup na MD.

helen_h
25. srp 2015

@norkiego Jo a pokud se to kryje, stejně musíš jít na úřad podepsat žádost o zastavení pobírání rodičovského příspěvku, pozor na to, nástup na novou MD to vyplácení automaticky neruší.

helen_h
25. srp 2015

Mluvím o situaci před 3 roky, kdy jsem to řešila s malou, kdyby to bylo teď nějak jinak, tak prosím o opravu, ale doufám, že se nic zásadního neměnilo.

xpila
25. srp 2015

@helen_h Tak to je ale přeci jedno, kdy se to kryje, protože stejně tak jako tak má nárok na 220 tisíc.

helen_h
25. srp 2015

@xpila Rozdíl v penězích tam být může, buď jim ten měsíc ten zbytek částky necháš a už se RP zřekneš, anebo ti ho ještě vyplatí. Pokud to samozřejmě není vyčerpané.
Bylo by to jedno, pokud vybíráš, zda na MD nastoupit 1. nebo 15., protože těch 15dní krát denní vyměřovací základ stejně asi přesáhne výši měsíčního rodičáku. Ale pokud by měl člověk nastavené nejvyšší čerpání, tak třeba zrovna ne a doplatili by ti to z rodičáku.

helen_h
25. srp 2015

bylo myšleno : 1. nebo 15. den v měsíci

betelgeuzz
25. srp 2015

@helen_h ale ona nejde na mateřskou z rodičáku. Aspoň já tvoje příspěvky chápu, že popisuješ tenhle případ, kdy se ukončuje rodičák a nastupuje na mateřskou.

xpila
25. srp 2015

@helen_h Rozdíl tam není, vždyť rodičák normálně dobere, čeho by se měla zříkat? Pleteš si to s přechodem na další mateřskou.

norkiego
autor
25. srp 2015

ano, ja pujdu z materske na rodicak (prvni dite), @helen_h rozumim tomu tak, ze popisujes pripad uz pro druhe mimčo, kdy se jde z rodicaku na novou materskou?

helen_h
25. srp 2015

@xpila No ano, mluvím o nástupu na další mateřskou, teď jsem mimo, jestli jsem tedy nepochopila úvodní dotaz...?
Myslím situaci, že jsem doma se starší a pobírám stále ještě RP a řeším, kdy uvést nástup na MD s dalším dítětem, jak zvolit z rozmezí 6-8týdnů před porodem.

helen_h
25. srp 2015

@norkiego No jasně, nepochopila jsem, že řešíš první mimčo, ale druhé! a že se ti to kryje... Tak to pardon, pochopila jsem špatně úvodní dotaz.
A takové rozepisování a vysvětlování mi to dalo :DDDDDDDDD

helen_h
25. srp 2015

@norkiego Aha, už rozumím.
Takže nic se ti nekrátí (jen jakoby posune), jenom přijdeš o možnost odpracovat si ještě 14dní v práci (a mít tento výdělek od zaměstnance).

xpila
25. srp 2015

@helen_h Hlavní je, že se chápeme 😉

karlajasmine
25. srp 2015

V podstate je to uplne jedno.. 🙂 Jde akorat o to, ze kdyz budete pracovat jeste tech 14 dni mezi 8 a 6.tydnem pred TP, tak dostanete navic mzdu od zamestnavatele za tech 14 dni.
Zbytek je stejne na kazdem, jak si to kdo nastavi a jak si to vubec podle vysi mzdy nastavit muze.

Ja jdu napr. 6 tydnu pred TP, ale s tim, ze si predtim dovybiram 14 dni dovolene, ktera mi zbyva, protoze mi to zamestnavatel nechce proplatit a chce, abych si to vybrala.. takze to pro me dava takhle smysl. Stejne uz v praci nemuzu vydrzet sedet na kancelarsky zidli celej den.. boli me z toho zada, kostrc a nohy, takze jsem za to rada.

norkiego
autor
25. srp 2015

@helen_h dekuji 🙂 a vubec to nebylo naskodu to rozepisovani, protoze druhe mimco chceme taky, takze budu vedet dopredu diky tobe jak to chodi ;)

norkiego
autor
25. srp 2015

dekuji vsem za rady 🙂 moc pomohli a uz tomu rozumi, ze se mi nic nekrati, jen by jsem prisla o 2tydenni mzdu od zamestnavatele. takze kdyz se budu citit jak nadale, a nebudou zadne komplikace, pujdu 6 tydnu pred TP 🙂

norkiego
autor
25. srp 2015

jeste mi napadlo, ze mam 12 dni dovolene. Tedy podobne jako karlejasmine mi neproplati dovolenou, muzu ji jen vycerpat. Pani na personalnim mi rekla, ze si ji muzu vybrat ted, anebo po materske dovolene.
Ted prave tu dovolenou uz moc nepotrebuji vybirat, ale premyslela jsem ze je to mozna "vyhodnejsi" vybrat po MD, protoze budu mit 12 dni dovolene a pote pujdu az na rodicovskou dovolenou, ale rodicovsky prispevek mi bude bezet hned po MD, t.j. ze by jsem mela penize i z rodic. prispevku i ze zbyle dovolene od zamestnavatele.
Chapu tomu spravne?

karlajasmine
25. srp 2015

@norkiego Ano, pokud ti nabizi variantu vybrat si to az po MD, je to urcite vyhodnejsi 🙂 Ja bych to tak taky v idealnim pripade udelala, ale u nas se neumoznuje prevod dovolene do dalsiho roku, a mam termin porodu v listopadu.. takze tu dovolenou za tento rok proste musim vycerpat jeste letos.. proto jdu jakoby na MD driv o tech 14 dni..
Ale pokud ti umozni si dovolenou za letosek vybrat az pristi rok po MD, urcite to udelej takhle, budes to mit lepsi 🙂