Mateřská dovolená vs. Rodičovský příspěvek. Poradíte, prosím?

owl_ice
28. zář 2021

Ahoj ženy,

Ráda bych se zeptala na rozdíly v mateřské dovolené a rodičovském příspěvku, ať čtu co čtu akorát se do toho víc a víc zamotávám, chtěla bych tady prosím vysvětlení jako pro debila 😀 pokud to někdo zvládne prosím😁
Chtěla bych se zeptat, na mateřskou dovolenou jdete ještě před porodem pokud to chápu dobře, když jste na neschopence přehodí se vám to z neschopenky na mateřskou samo/ nebo musíte zažádat?
A kdy se žádá o rodičovský příspěvek? A o ten se žádá na sociálce, pokud to chápu dobře?
To pobíráte oboje najednou i mateřskou i rodičák?
Děkuji za odpověď, jsem z toho jelen😄

renat23
28. zář 2021

@owl_ice na mateřskou dovolenou se nastupuje 6-8 tydnu pred porodem a trvá 28 tydnu. Nejdříve se ukončí neschopenka. Vystavuje gynekolog a žádá se v práci. Rodičovský příspěvek se zada na socialce klidně měsíc před ukončením mateřské začne platit po skončení mateřské. Doufám ze jsem vysvětlila srozumitelne

marianna89
28. zář 2021

Rodicovsky prispevek se zada na uradu prace

alice180
28. zář 2021

Pokud si na neschopence lékař ukončí neschpenku a dá ti formulář na mateřskou. Tam si dovyplnis jen některé věci jako číslo účtu, kam ti bude dávka chodit atd. Ty předává v práci a tím to u tebe hasne. Jen je pak dobrý si zjistit jestli to zaměstnavatel nahlásil i na zdravotní pojišťovne že ses na mateřsky. Na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu. Celkově trvá 28 týdnů (196 dnů). Měsíc před koncem zajdi na úřad práce zažádat o rodičovský příspěvek. Vyplnis formulář dodává rodný list miminka, občanky tvoji a partnera. A zažádas zaměstnavatele o dovybrani zbytku řádne dovolené a následně o rodičovskou dovolenou.

alkena
28. zář 2021

Mateřská dovolená (MD) je omluvenka z práce z důvodu mateřství, nastupuje se těch zmíněných 6-8 týdnů před porodem. Zároveň u gynekologa dostaneš žádost o PPM (peněžitou podporu v mateřství), asi přes účetní v práci se posílá na ČSSZ - to jsou peníze. PPM se pobírá a MD trvá celkově maximálně 28 týdnů u jednoho dítěte (bacha, pokud nastoupíš kratší dobu před porodem nebo rodíš předčasně, tak se krátí, je to max 22 týdnů od data porodu).
Cca ten měsíc před koncem mateřské si na úřadu práce, sociálním odboru žádáš o rodičovský příspěvek (RP), v práci žádáš o rodičovskou dovolenou (RD). RD je zase omluvenka z práce, ze zákona do tří let dítěte, ty můžeš po domluvě se zaměstnavatelem ukončit dřív, pokud potřebuješ být doma dýl, musíš pak žádat zaměstnavatele o neplacené volno. RP je finanční příspěvek, volíš si, jakou částku měsíčně chceš pobírat, podle toho ti vychází počet měsíců, jak dlouho budeš pobírat. Rodičovský příspěvek lze pobírat do 4 let věku dítěte.
Standardně nelze pobírat PPM a RP současně, pokud přecházíš v průběhu měsíce, tak se většinou RP krátí, někdy už za ten měsíc nedostaneš třeba nic, pokud je za ten příslušný měsíc PPM vyšší (příklad - za 25 dní, kdy jsi na PPM dostaneš 12 000, RP si nastavíš na 10 000, tak za těch zbývajících 5 dní už nedostaneš nic). Pokud máš ale PPM nízký, je možné si ho nechávat dorovnávat hned od porodu RP (příklad - PPM ti vychází 5 000 měsíčně, RP budeš chtít pobírat 10 000, tak ti první měsíce chodí 5 000 PPM + 5 000 RP. Ale pozor, nejsou to peníze navíc, už se to ukrajuje z toho celkového balíku peněz RP.)

krisstina93
28. zář 2021

No hlavně záleží jestli na tu mateřskou máš nárok, když jo, tak o ní musíš požádat 6-8 týdnu před porodem, dostaneš od Dr formulář, ten dáš do prace a oni ho pošlou na socialku. Rodicak můžeš začít pobírat až po porodu, ale jestli budeš brát mateřskou, tak o něj požádaš až ti mateřská bude končit a žádá se na úřadě práce.

owl_ice
autor
28. zář 2021

@renat23 mockrát děkuji 😇

owl_ice
autor
28. zář 2021

@alice180 mockrát děkuji 😊

owl_ice
autor
28. zář 2021

@alkena mockrát děkuju za super vysvětlení😊