Mateřská po výpovědi. Mám nárok?

verdik_x107
25. lis 2020

Hezký den, prosím o radu, bohužel na sociálku se nelze dovolat, tak alespoň pár informací předem.
Z osobních důvodu jsem podala výpověď, která běží od 1.11.2020. Tudíž od 1.1.2021 již nebudu zaměstnaná. Po podané výpovědi jsem zjistila, že jsem těhotná. Výpověď již stáhnout nelze. Splňuji podmínky 270dnů pojištěna na sociálním p. a teď by mě zajímala ta ochranná lhůta 180dní. Termín porodu mám 3.7.2021. A na mateřskou tedy mohu 6-8týdnů před porodem. Nemůžu se dopočítat zda se vlezu nebo ne, těch 180dní je pracovních nebo i s víkendy? A hlavně co mám tedy dělat abych nárok na mateřskou měla - můžu jít na úřad práce na těch 6měsíců (nebude se ta mateřská pak krátit těmi dávkami?) nebo co když budu muset na neschopenku (s prvním dítětem sem musela), budu mít stále nárok? A pokud bych nastoupila do dalšího zaměstnaní řekněme na 3měsíce, bude se to sčítat s předchozím zaměstnaním ta mateřská nebo se to počítá od nového. Budu mít nějaký nárok?
Předem děkuji za informace. Pokud něco chybí s údajů tak doplním. Pořád doufám, že se na sociálku dovolám ale zatím mě už asi po 150té přepojili jinam :(

rybkaryb
25. lis 2020

Nejsem pres tohle expert, ale resila jsem neco podobnyho, nicmene jsem byla tehotna delsi dobu, takze ochranna lhuta byla jasna. Je to 180 kalendarnich dni mezi ukoncenym zamestnanim a nastupem na materskou (jak rikam nejsem expert takze jestli je to jinak, at me nekdo opravi). Urad prace tomu podle me nepomuze. Ja jsem na neschopence, materska se pocita z prumernyho platu za posledni odpracovanej rok, neschopenka se do toho nepocita, tedy fakt jen plat. Po skonceni zamestnani musis bejt nekde vedena, aby za tebe nekdo platil odvody - urad prace nebo ta neschopenka. Neschopenka se pocita z platu za posledni ctvrtleti. I kdybys sla na neschopenku hned, vypoved ti pobezi a pracovni smlouva skonci. Pokud nastoupis do dalsiho zamestnani, porad plati, ze se materska pocita z platu za posledni rok, tzn z novyho i staryho.
Jestli se nedovolas na socialku, zeptej se v praci ucetni, taky jsem to resila s ni.
Kdokoliv md opravte, prodavam jak jsem nakoupila.

lachtanice86
25. lis 2020

@verdik_x107 na ppm se nastupuje v rozmezí 6-8tydnu pred termínem porodu. Od 3.7. Si odecti treba tech 8tydnu a zjsitis ze je to 8.5. Mi ted tak narychlo vychází. No a když si sectes leden, únor, březen, duben a 7dnu z května. Tak mi to vyjde že se vejdes v pohodě. Na up jit můžeš, ale uvědom si ze up je pro lidi co hledají praci,tak budeš mít určité povinnosti. Jako docházet na schůzky, případně na pohovory. O pn rozhoduje lékař, pokud uzná za vhodné ze je to potřeba, budeš na up.

verdik_x107
autor
26. lis 2020

@rybkaryb @lachtanice86 Mockrat dekuji za info. Vcera se mi podarilo spojit pres asi tisic znamych s pani ze socialky ale timto popisem je mi to mnohem jasnejsi 🙂 do ochranne lhuty se vejdu a prijem na UP mit budu, asi si najdu alespon brigadu. A pokud bude zase neco ne idealni s mimcem tak s nechopenkou je to take ok 🙂 Nejhorsi je takova ta nejistota, ze clovek nevi co muze, co musi a co by mel :D Opravdu moc dekuji 🙂 pekny den.

lachtanice86
26. lis 2020

@verdik_x107 no jen na tu pn musíš nastoupit v zaměstnání nebo v ochranné lhůtě, jinak ji nebudeš mít placenou

lachtanice86
26. lis 2020

@verdik_x107 a s tou brigádou na úp to taky není tak snadné