RD, RP, neplacené volno a mateřská

opeth
6. led 2019

Zdravím Vás. Potřebuji poradit, pokud se v té motanici někdo vyzná..
Jsem zaměstnana ve Frýdku-Místku a momentálně jsem na 3lete RD. Synovi budou 3 roky 28.8.2019 což bych měla nastoupit do práce. Ale protože jsem se přestěhovala za manželem do Brna tak budu muset dat výpověď. Jde o to, ze přemýšlím nad druhým dítětem, ale teď hned v současné chvíli se na dalšího prcka ještě necítím ale na druhou stranu přemýšlím dopředu a nechce se mi příští rok hledat práci v Brně, po chvíli pořídit druhé dítě, jít zase na mateřskou a potom hledat práci zase novou (je mi totiž jasne, že nedostanu ihned smlouvu na neurčito).Napadlo mne kdybych otěhotněla květen-červenéc tohoto roku, prodloužila bych si rodičovský příspěvek do ledna-února 2020. Od září by šel syn do školky a ja bych měla nastoupit do současné práce, ale tam bych se dohodla na neplacenem volnu (kdybych opravdu otěhotněla, nemohli by mě vyhodit), měla bych vlastně zase nárok na mateřskou? A ta by se mi počítala stejně jako předtím nebo se pletu? Myslíte že je tato myšlenka/plán reálný? A ještě mě napadá zda bych měla případný nárok na to doplaceni RP za syna, který by v te době mel 3,5 roku (jak se má od 1.1.2020 zvednout o 80 tis.).

j.a.n.i
6. led 2019

@opeth No, ten plan ma jednu zasadni trhlinu, oni ti to neplacene volno povolit nemusi, prosze ti reknou, ze mas nastoupit a pak budes muset dat vypoved ty a to v těhotenství nijak omezene neni.

fly80
6. led 2019

Asi tak. Nemyslím si, že by ti zaměstnavatel chtěl dávat neplacené volno, zvlášť za takových podmínek. RD si sice prodloužit můžeš, ale zaměstnavatel ti drží místo jen do tří let věku dítěte. Asi bych to řešila jinak

ahyt
6. led 2019

mozna by jedine slo hned jit zpocatku toho druheho těhotenství do pracovni neschopnosti a pak by asi narok byl.Aspon si myslim

j.a.n.i
6. led 2019

@ahyt pracovní neschopnost není na přání...

opeth
autor
6. led 2019

@j.a.n.i no to mě vůbec nenapadlo, zase si říkám ze jsem v práci měla s ředitelem fajn vztah, tak ze by mi nezadelaval na Problémy...ale samozřejmě mate pravdu 🙂

opeth
autor
6. led 2019

@fly80 no já už nad tím uvazuju horem dolem..na neschopenku se mi nechce kvůli vycházek. To už by bylo lepší dat výpověď a jít na pracak..

rousse
6. led 2019

@opeth já to tak mám - jsem učitelka na malé škole už před nástupem na MD jsem dělala vedení ústupek, že jsem nastoupila na PN, aby nemuseli dělat dvoje úvazky (nehledali za mě náhradu, můj úvazek tehdy rozhodily mezi kolegyně s kráceným úvazkem) a dvoje rozvrhy.... chtěla jsem po RD navázat MD, ale bohužel to neklaplo.... dohodla jsem se s ředitelem na neplaceném volnu (ten byl rád, že nemusí vyhazovat kolegyni, která už byla oficiálně za mě, aby ji za pár měsíců tahal zpátky - pokud by mezitím nenašla jinou práci) ... no ale z čeho se mi bude počítat MD to nevím - teoreticky na ni nárok mám - budu na ni nastupovat ještě před 4. rokem prvního dítěte a mezitím jsem ještě 2 měsíce učila na jiné škole.... ale jak to bude v reálu, to netuším.

ahyt
6. led 2019

@j.a.n.i Ja vim moc dobre😊jsem prakticka Dr.Pani se ptala,jaka je moznost,tak jsem odpovedela.

opeth
autor
7. led 2019

@rousse skoro stejná situace jen u mě mají jistotu ze do práce už nenastoupim, protože bydlím úplně mimo no. Asi to nechám osudu..zkusím promluvit s ředitelem pokud otehotnim a když to nepůjde tak dam výpověď a přijdu o mateřskou ale aspoň budu mít nějaký příjem z UP na těch par měsíců..

ninive211
7. led 2019

Prodloužit RP si můžete i tak, i kdybyste se vracela do práce od září, tak můžete zároveň pobírat i rod. příspěvek. Jinak ještě úvaha nad tou školkou, v podstatě počítáte s tím, že od září půjde syn do školky, ale dost záleží na tom, jak na tom bude kapacita školek, někde v Brně mají pomalu problém dostat se i čtyřleťáci. U nás se třeba v jedné školce kvůli nedostatečné kapacitě losovalo a nedostalo se tak na holčičku, která v průběhu září měla už 4 roky. Každopádně to, že bude mít 3 roky do 31.8.2019 je jeho výhoda, že už bude brán jako tříleťák, být o pár dní mladší, tak ho berou jako dvouleťáka, měl by o 100 bodů méně při hodnocení a šanci dostat se do školky vcelku malou.

rousse
7. led 2019

@opeth jako pokud jste s ředitelem cajk a je to rozumný chlap, tak si myslím, že nebude házet klacky pod nohy.... jako proč by s tím neměl souhlasit? Však náhradu za tebe mají, jen by jí případně prodloužili smlouvu a ty bys byla na NEPLACENÉM volnu.... u té výpovědi je ochranná lhůta - teď přesně nevím, jak dlouhá, jestli ne půl roku, ale to plácám neověřenou informaci, to si pohledej.... a v té ochranné lhůtě pokus nastoupíš na MD tak o dávku MD nepřijdeš.

opeth
autor
7. led 2019

@ninive211 na to jsem taky myslela, že je ta možnost, že mi ho nevezmou z jakéhokoliv důvodu. ale v okolí jsou 3 školky, tak doufám, že alespoň do jedné to vyjde 🙂 ale kdyby nevzali byl by to důvod pro zaměstnavatele mi to neplacené volno dát (pokud by tedy chtěl).