Těhotná a nástup do nové práce. Budu mít nárok na PPM?

prettykitty
19. únor 2021

Ahoj, potřebuju poradit s nárokem na PPM. Pracuji od října 2019 v jedné práci, teď mám nastoupit do nové práce od 1.3.2021. Ale zjistila jsem, že jsem těhotná. Kdyby mě vyhodili v nové práci ve zkušební době, měla bych nárok na PPM? Četla jsem, že ochranná lhůta po ukončení pracovního poměru je stejně dlouhá jako trvalo poslední zaměstnání, max.180 dní, tady by to tedy byly max. 3 měsíce. Ale někde zase píšou, že pokud jsem otěhotněla už ve staré práci, počítá se těch 180 dní. Neví někdo s jistotou, jak to je? Děkuji

hezz17
19. únor 2021

Ano, zalezi, ve ktere praci jsi otehotnela

andelka
19. únor 2021

@prettykitty pokud lze prokázat, že jsi otěhotněla v době, kdy byla v platnosti první smlouva, tak by měla být 180dní.

prettykitty
autor
19. únor 2021

Děkuji, v den ukončení pracovního poměru bych měla být 5+1tt

nase_mimi
19. únor 2021

@prettykitty A to bys stihla těch 180 dní od ukončení pracovního poměru? Teď jsem trochu zmatená a zajímá mě odpověď někoho, kdo se v tom vyzná...

j.a.n.i
19. únor 2021

@nase_mimi Tak ono bude nejakou dobu trvat, nez to v nove praci zjisti... A ukonci to.

journals
19. únor 2021

Za 10 dni budes 5+1?

mazanamatka
19. únor 2021

@prettykitty Pokud jsi nebyla "nezaměstnaná" a máš plynulý přechod do nového zaměstnání, tak nárok na PPM mít budeš. Navíc ti jako těhotné nemohou dát výpověď, ve zkušebce bohužel skončit můžeš :(.
Info jsem sepsala v článku tady: https://www.mazanamatka.cz/2020/12/14/jak-je-to... nebo doporučuji oficiální web ČSSZ (tam to bohužel ale není moc srozumitelně odprezentované no :D )

mazanamatka
19. únor 2021

Podle všeho mít PPM budeš, jednou jsem to počítala a vyšlo mi, že když stihneš otěhotnět 44 dní před koncem pracovního poměru (je jedno v jaké práci, jestli v 1. nebo v 2., jen na sebe musí plynule navazovat), tak nárok na peněžitou pomoc v mateřství "stihneš".

prettykitty
autor
19. únor 2021

Teď jsem 3+6tt, poslední menstruace 23.1. Já vím, je brzo...Tím novým zaměstnáním se jakoby zastaví ta lhůta180 dní a až/jestli mě vyhodí, tak pak teprv se začne počítat. Aspoň tak jsem to pochopila.

j.a.n.i
19. únor 2021

@mazanamatka Pokud na sebe budou navazovat a ve druhé chvilku vydrží, tak to v první práci rozhodně nemusí být 44 dnů pře jejím koncem a pokud by zas otěhotněla až v té druhé, tak ji to bude prd platné, pokud ji vyhodí ve zkušebce.

nase_mimi
19. únor 2021

@j.a.n.i Takze 180 dni se ji bude pocitat od pripadneho ukonceni pracovniho pomeru v druhem zamestnani a je to 180 dni, protoze otehotnela v prvnim zamestnani? Proto ta lhuta neni podle trvani druheho zamestnani, jo? Promin ze otravuju, ale zaujalo me to🙂)

j.a.n.i
19. únor 2021

@nase_mimi Jo, presne tak. A neotravujes, rada odpovim na konkretni otazku. A jinak kdyby treba mela mezi zamestnanimi 10 dnu pauzu, tak by po konci toho druheho mela uz jen 170 dnu.

malenka3
19. únor 2021

Pokud ti končí pracovní poměr teď k28.2., tak bych si pro sichr příští týden skočila na gyndu, ať máš papír, že jsi fakt byla těhotná ještě v době původního pracovního poměru, i když budeš teprv v 5. týdnu. Ať máš jistotu té ochranné lhůty, když to v druhé práci neklapne.

mazanamatka
20. únor 2021

@j.a.n.i Myšleno tak, že musí otěhotnět 44 dní před koncem pracovního poměru (respektive všech na sebe navazujících pracovních poměru), a tuhle podmínku splní, i když jí v té nové práci ukončí ve zkušebce.

Ještě to zkusím jinak zformulovat: pokud bude těhotna aspoň 44 dní, pak může jít na pracák nebo se válet doma, protože tu ochrannou lhůtu stíhá, pokud předtím 2 roky pracovala...

j.a.n.i
20. únor 2021

@mazanamatka No, ale to prave neni pravda, pokud placnu 1.3. zmeni zamestnani, 5.3. otěhotní a k 30.4. s ukonci pracovni poner ve zkusebce, tak ma kulovy a ne narok na ppm. A to i když to předchozí skoncilo 28.2.

mazanamatka
20. únor 2021

@j.a.n.i Tak za to bych ruku do ohně nedala, na to si snad zavolám na OSSZ, abych si to ověřila. Protože na jejich oficiálních stránkách se tohle vyčíst nedá.

1. část: "Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vzniká pouze za splnění dvou daných podmínek. Žadatel o peněžitou pomoc v mateřství musí být v době nástupu na dávku nemocensky pojištěn (tj. z příjmu ze zaměstnání je odváděno pojistné na sociální zabezpečení), nebo musí trvat ochranná lhůta ze skončeného nemocenského pojištění. K tomu musí splňovat druhou, specifickou podmínku – být nemocensky pojištěn minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku (to je zhruba 9 měsíců nemocenského pojištění v rozložení dvou let). Tato podmínka nemusí být splněna jen u jednoho zaměstnavatele. V období dvou let lze sčítat dny z různých pojištění (zaměstnání)."
2. část: "Aby občan nezůstal bez prostředků například v době, kdy jedno zaměstnání (pojištění) skončilo, ze zákona se na něj vztahuje ochranná lhůta. Ochranná lhůta pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství činí u žen, které byly ke dni skončení zaměstnání těhotné 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění. Pokud pojištění trvalo kratší dobu, bude ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo (pokud např. pojištění trvalo 3 měsíce, činí ochranná lhůta 3 měsíce). V ostatních případech je ochranná lhůta jen 7 kalendářních dnů. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství tak může nastat i z ochranné lhůty."

Můj výklad by byl, že ad 1podmínka je splněna u 2 zaměstnavatelů (sčítám dny z různých pojištění) & ad2 tady teda může být ten háček, na který narážíte...ale to si fakt chci ověřit, protože mi to nepřijde jednoznačné. Vždyť ossz je jedno, který zaměstnavatel to nemocenské odváděl...ale jak píšu, já si tady jistá nejsem.

j.a.n.i
20. únor 2021

@mazanamatka
Prvni podminka je jasna, ta je ze vsech zamestnani. U druhe když se podivas primo do zakona, tak tam je vyklad dost jasny, v te casti, kde se resi pripocitavaniochranne doby pri dalsim pojisteni.

mazanamatka
20. únor 2021

@j.a.n.i já tam fakt zavolám - ne z důvodu, že se s vámi chci přít, ale protože mi to opravdu vrtá hlavou :D
protože já i ze zákona chápu, že se ochranná doba sčítá : ("nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění,")

"(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně."

(Předchozí citace byly z ČSSZ stránek.)

j.a.n.i
20. únor 2021

@mazanamatka No jasne, ze se scita a z toho vyplyva, ze se kazde pojisteni pocita samostatne a tedy v tom prikladu, co jsem davala se zapocita pouze tech 60 dnu. Protoze v tom predchozim dlouhem jeste nebyla tehotna a tedy tam by byla jen ta 7 denni lhuta.

malenka3
20. únor 2021

@mazanamatka ty ale zapomínáš na to, že ta žena musí otěhotnět v tom prvním zaměstnání.

"(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, [TADY JE UVEDENA NEZBYTNĚ NUTNÁ PODMÍNKA TĚHOTENSTVÍ V DOBE PRVNÍHO ZAMĚSTNÁNÍ] 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění [TEDY TÉ ŽENĚ, KTERÁ OTĚHOTNĚLA V TOM PRVNÍM ZAMĚSTNÁNÍ], ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů.

Takže to, co jsi uvedla prve, že může klidně otěhotnět i v druhém zaměstnání, to je nonsens. Vždyť to postrádá logiku, když se nad tím zamyslíš.

mazanamatka
20. únor 2021

@malenka3 Díky za interpretaci, takhle to chápu jasněji!

Zakladatelka tedy nárok na PPM mít určitě bude.

Ale při plynulém přechodu do dalšího zaměstnání mi to zas takový nesmysl nepřipadá, když by to nemocenské pojištění navazovalo..kdybych to psala já :D tak bych nárok na PPM nechala, pak RP a pak samozřejmě smůla :D

Ale už chápu výklad, děkuji!

prettykitty
autor
21. únor 2021

Holky děkuji za vyčerpávající info, už jsem klidnější 🙂

j.a.n.i
21. únor 2021

@mazanamatka No, ono je to psane tak, aby to chranilo zenu, ktera nevi o konci prace, tedy aby to pokrylo situaci, kdy dostane výpověď ve chvili, kdy otehotni. Ale uz neni duvod resit ochranu na zacatku nove prace, protoze to ze nekam nastupuje vi a tedy se ona sama muze rozhodnout, zda tehotnet nebo se raději nejakou dobu v nove praci chranit. Me to tedy osobně prijde i jako slusnost, neotehotnet hned po nastupu do nove prace.

camomile21
6. říj 2023

@prettykitty Dobrý večer, našla jsem toto starší vlákno.. Zajímalo by mě, jak to dopadlo a zda jste měla nárok na PPM? Případně z jaké mzdy se vypočítávala?

camomile21
6. říj 2023

@j.a.n.i Dobrý večer, všimla jsem si, že často odpovídáte u podobných příspěvků, zřejmě se vyznáte 😊 chtěla jsem se zeptat, z jaké mzdy by se paní v uvedeném případě vypočítala PPM? Pouze ze mzdy z 2. zaměstnání?

prettykitty
autor
7. říj 2023

@camomile21 Nárok na PPM jsem měla, vypočítávalo se z nového zaměstnání. Oni mě ale ve zkušebce nevyhodili, prostě mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou po roce.

j.a.n.i
7. říj 2023

@camomile21 Vzdy se to počítá z posledního zaměstnání.