Z nemocenské na mateřskou. Jak postupovat?

emamir
8. říj 2020

Hezký večer, holky.
Potřebuji radu zkušenějších. Koncem července mi skončila pracovní smlouva a zároveň jsem na nemocenské (rizikové těhotenství). Od pondělí však nastupuji na mateřskou. Nejsem si ale jistá, jak postupovat. Žádost o pomoc v mateřství jsem odevzdala svému bývalému zaměstnavateli (jsem v ochranné lhůtě a tak nárok na mateřskou mám). Zaměstnavatel papíry doručí nejbližší OSSZ. Tápu však v tom, co dál 🤷🏼‍♀️. Mám hlásit ukončení nemocenské a začátek mateřské na zdravotní pojišťovně nebo si tyto informace vymění instituce mezi sebou? Dnes jsem na pojišťovnu volala, paní říkala, že je jen na zástup za nemocnou kolegyni, a moc nevěděla co a jak, tak jsem z toho jelen. 🙏🏼 Prý mám na pojišťovnu donést nějaký papír od OSSZ, který potvrzuje, že jsem na mateřské. Kamarádka, která je na mateřské už nějaký ten týden, říkala, že jí ani žádný papír nepřišel, pouze peníze na účet (od ossz), kde byly popsány nějaké detaily v poznámce.
Nemáte některá přehled, jak to teda funguje?

marti89
9. říj 2020

Já si to na zdravotní pojišťovnu nahlásila sama e-mailem, do přílohy jsem dala vyfocenou žádost o mateřskou. Správně by to měl oznámit zaměstnavatel, tak záleží na jeho spolehlivosti. Mně třeba nevyřídili včas papíry na druhou mateřskou a jsem kvůli tomu druhý měsíc bez peněz, takže jsem se na ně s pojišťovnou už raději nespoléhala.

lenickakl
9. říj 2020

Na pojistovne po mne chteli potvrzeni o PPM. Byla jsem si ho vyridit na ossz osobne.

lenickakl
9. říj 2020

Povinnost zamestnavatele to pry neni. Me ucetni upozornila, abych to nahlasila.

j.a.n.i
9. říj 2020

@lenickakl Je to povinnost zaměstnavatele, pokud trva pracovni pomer, pokud se jedna jiz jen o ochrannou lhutu, tak tam uz je to povinnost tohobcloveka.

lenickakl
9. říj 2020

@j.a.n.i mam smlouvu na neurcito, presto mi ucetni rekla, ze si to mam nahlasit 🤷🏼‍♀️ je to tri a pul roku zpatky. Ale tak me to nezabilo si tam zajit

j.a.n.i
9. říj 2020

@lenickakl jsou tri varianty - blba, lina nebo mrcha