Žádost o PPM, když nemám nárok. Poradíte, prosím?

3. led 2022

Dobrý den, jako student nedokončené VŠ na brigádách nemám nárok na mateřskou, proto si budu žádat rovnou o rodičovský příspěvek. Muže mi prosím někdo poradit, kdo to teď řešil, jak to je? Mám si vzít žádost od gynekologa na PPM, poslat ji na OSSZ a počkat až mi to zamítnou, protože nárok nemám? Nebo, když nárok nemám, tak není ani nutné tu zadost posílat? Dekuji

nat
3. led 2022

nic nebrat,proste pockat az porodis a s RL dojit na Urad prace a pozadat o RP nebo zazadat online.Pokud chces zadat o RP pres partnera pak je nutna jet na OSSZ aby Vam vyplnily papiry

klokanka31
3. led 2022

Když nemáš nárok tak nic teď neřešíš, a po porodu si zajdeš dát žádost o rodičák.

andelka
3. led 2022

No po mně na ÚP chtěli právě i to potvrzení ČSSZ,že jsem na PPM neměla nárok.

autor
3. led 2022

@andelka, dostávám i mimo tuhle diskuzi dost rozporuplné odpovědi. Někdo nepotřeboval a někdo ano, možná se to někdy teď měnilo a tak někteří stihli ještě s potvrzením a někteří už bez. Asi si budu muset dojít na úřad ať to mám z první ruky. 🙉

xnikax1
3. led 2022

Já to řešila v létě, byla jsem na ÚP, ale už jsem měla dovybranou podporu.. Gynekolog mi taky vnutil ten papír, tak jsem na ÚP volala a řekli mi, že ho můžu zmuchlat a vyhodit, že mi k ničemu není, když nemám nárok na PPM a nikdo ho po mě chtít nebude.

ellyem
3. led 2022

Loni jsem byla ve stejné situaci a na gynekologii jsem řekla, že nemám nárok na PPM. Žádný papír jsem tak nedostala a nastoupila až na RD.

delphine1
3. led 2022

Oficiálně ten papír nepotrebuješ, nárok nemáš, je ti tedy k ničemu.
Ale hraje tu lidský faktor, třeba je některá pracovnice tak “aktivní”, že se chce přesvědčit že zároveň nepobíráš ppm nebo že opravdu nárok na ni nemáš- obě dávky vyplácí jiný úřad, a nejsou schopni mezi sebou komunikovat 😆🤷‍♀️
Takže pro klid duše si tam predem zavolej jestli to po tobě náhodou chtít nebudou, jestli tam nepracuje někdo aktivní 🙂

Jinak nemáš nárok na ppm přes tatínka? Ten jestli normálně pracuje atd, tak by jste mohli většinu ppm čerpat na nej, jestli si to domluví v práci ;)

autor
3. led 2022

@delphine1, mate s tím zkušenost? Když chlap muže jít na “mateřskou” až po 6 týdnech a rodičák se žádá až po mateřské, tak žena až do doby rodičovského příspěvku za sebe hradí zdravotní pojištění? A není později problém, že mateřská je na otce a rodičák na ženu? Děkuji

delphine1
3. led 2022

Zrovna teď to řeším, včera jsem měla termín ale nějak to nevyšlo.
Zatím jsem na rodicaku se starším synem, ale nárok na ppm mít nebudu protože mi mezicasem vypršela smlouva na dobu určitou, a nevlezla jsem se do ochranni lhůty.
Ja v mojim případu se budu hlásit na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 4/7 (nevím přesně) let, takže pojištění za mě bude platit stát.

U vás jelikož je to vaše první dítě tohle neklapne. Alternativa je se hlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, pak za vás zdravotní platí stát taky. Ale dle aktivnosti místních pracovníků vás můžou hnát po pohovorech nebo požadovat aby jste nějaké absolvovala… to záleží na koho natrafite. Druhá možnost je platit si to pojištění toho půl roku sama a mate klid.

My s pak manželem pro OSSZ a vyplnime jejich formulář po sestinedeli, je jiný než klasická zadost o PPM. V práci mu vyhověli s tím ze na aktuální smlouvu bude na “mateřské” a na toho půl roku bude mít u nich DPČ- musí pracovat na jinou smlouvu než na kterou bude čerpat ppm.

Problém s tím ze táta bude čerpat ppm a ja rodicak není vůbec žádný, to nikoho nezajímá.

autor
3. led 2022

@delphine1, děkuji moc. A není problém, že se o vše bude žádat tedy později? Před porodem je třeba něco řešit nebo vše až potom. Koukala jsem, ze na té žádosti musí byt datum až po šestinedělí, takže asi nic předem.

andelka
3. led 2022

Ne, předem nic. Všechno stačí po šestinedělí. Tyhle dávky se vyplácí zpětně.

gracinka7
3. led 2022

@andelka po mě taky chtěli potvrzení, že nárok nemám.
Autorkou, být tebou, tu žádost si podej, ať máš papír v ruce, kdyby ho chtěli. Aspoň se to pak nebude zdržovat.

delphine1
3. led 2022

Ne, nic předem, protože vše se odvíjí od reálného data porodu a reálně ukončeného sestinedeli.

Většina úřadu požaduje informaci nejlépe do 8 dni od “události”, takže si predem rozmyslete a domluvte jak to uděláte. Jestli budeš žádat ty rovnou rodicak od data porodu, nebo partner bude brát tu ppm.

To je jediné třeba u nej v práci domluvit predem, protože zaměstnavatel mu musí umožnit nástup na “mateřskou”, ale už není jeho povinnosti mu umožnit pracovat na jinou smlouvu.
Aby jste pak nebyli překvapeni kdyby to zaměstnavatel odmítl, a vy pak budete značně omezení na financích. ;)

autor
4. led 2022

@delphine1. Mohu se ještě zeptat. Našla jsem u žádosti u PPM na otce, že “V příloze tiskopisu si budete muset nechat potvrdit zaměstnavatelem započitatelný příjem.” Ale na stránkách nemohu tu přílohu najít. Jedna se o DVZ? A příloha je stejná jako u PPM u ženy?

kamila4492
4. led 2022

Řešila jsem minulý rok. Žádost se podat MUSÍ vždy, i když je jasné, že nárok nevznikne. Po
porodu se pak žádá o RP. Některé úřady práce nevyžadují písemné zamítnutí, protože systémy úřadu práce a čssz jsou propojené a pracovník úřadu vidí, že vám byla žádost o PPM zamítnuta. Na čssz ale žádost o PPM přijít musí za každých okolností.

delphine1
5. led 2022

Vy dodavate od zaměstnavatele potvrzení o výši příjmu ( je to myslím stejný nebo hodně podobný papír jako k daním). DVZ si už vypočte ČSSZ sama, započte tam případné redukce atd.
Papir se jmenuje zadost o ppm při převzetí dítěte do péče, k tomu přidáváte důvod převzetí (písemní dohodu)
Jakou přílohu ještě myslíte?

autor
9. led 2022

@delphine1, děkuji moc. A na otcovskou dovolenou před nástupem na “mateřskou” má nárok taky? Nebo to už je problém? Děkuji 🙂

delphine1
10. led 2022

To by problém být neměl, jsou to dva úplně jiné příspěvky.

autor
18. lis 2022

@delphine1, mohu se zeptat jak probíhal přechod z PPM manžela na váš rodičák? Žádali jste osobně nebo přes on-line zadost. Nevím, jestli to jde přes tu on-line, když tam se ptají jen na to jestli mám nárok já, ale na manžela už se neptají.