OSVČ mateřská. Poradíte, prosím?

luciiiiiiik
9. črc 2020

Ahoj, do července 2021 pobírám rodičovský příspěvek. Od února 2020 jsem OSVČ s vedlejším příjmem (hlavní mám rodičák). Plánujeme druhé miminko a abych měla nárok na mateřskou, musím si začít platit dobrovolné sociální pojištění měsíc před otěhotněním. Je tu někdo, kdo to měl podobně a mohl by mi poradit? Zdravotní a sociální budu platit zpětně za první rok podnikání, pokud přeskočím hranici výdělku 80tis/rok, což přeskočím. Jak jste postupovaly? Nejprve zajít na zdravotní a pak sociální? Nebo? Nejde to všechno udělat online? Děkuju 🙂

barussska1
9. črc 2020

@luciiiiiiik na zdravotni a socialni si podas prehledy a na socialnim prehledu si zacmrknes nenocenske pojisteni. Jen je potreba ho platit vzdy vcas pri pozdni uhrade automaticky zanika

luciiiiiiik
autor
10. črc 2020

@barussska1 děkuju. Přehledy i v případě, že jsem osvč od února 2020 a platit dobrovolné sociální chci od září 2020? Jen za část roku? Co jsem si tak zatím vygooglila, tak výše sociálního se odvíjí od výše zdravotního. Obě dvě výše se dají i navýšit. Dá se nějak vypočíst, kolik budu platit? A kolik mi pak z toho bude vycházet mateřská? Jestli to je opravdu tak výhodné platit, jak jsem se dočetla.

jancabr
10. črc 2020

@luciiiiiiik vykašlat se na placení nemocenského a na pobírání mateřské. Je to hrozná almužna. Radši si zařídit rovnou po porodu pobírání rodičáku.

rebe
10. črc 2020

@jancabr To není podle mě tak docela pravda, pokud je na rodičovské, nemusí platit zálohy, jen vlastní nemocenské. Takže rozhodně zaplatí méně, než kolik potom jako PPM dostane. Případně, pokud bude mít vyšší příjmy, pojištění musí platit tak jako tak, takže investice navíc je zase jen pojistné. Almužna to tedy je, ale pořád vyšší než zaplacené pojisné, takže se to vyplatí.

jancabr
10. črc 2020

@rebe Ano, ty náklady jsou minimální. Sama jsem v podnikání na hlavní činnost neměla žádné výrazné příjmy a také platila základní zálohy. Nemocenskou je možné u těchto příjmů platit v maximální výši asi 180 Kč za měsíc a z toho je mateřská cca 4.500 měsíčně. Oproti tomu rodičovský příspěvek se dá pobírat rovnou ve výši základu, tedy 10 000 měsíčně.

Je to každého rozhodnutí. Hlavně teda i záleží na druhu podnikání. Já mužů během mateřské/rodičovské pracovat, fakturovat, mít příjem. Nepotřebuji si státní příspěvek rozkládat do tří čtyř let a pobírat 3.000 měsíčně. Vyberu to v nejkratší možné době. Kdybych si tuto souvislost zjistila dřív, na mateřskou se rovnou vykašlu.

luciiiiiiik
autor
10. črc 2020

Teď neplatím nic, ani zdravotní, ani sociální. Všechno se mi vypočítá až zpětně. Takže si tak říkám, pokud budu zpětně platit, jestli není lepší si to platit hned a vydělat na tom alespoň nějakou korunu? Je mi jedno, jestli budu mít měsíčně 4500,- nebo 10.000,- Jde mi o celkový zisk z mateřské i rodičovské.

volfici
10. črc 2020

@luciiiiiiik motáš to dohromady. To, čemu říkáš sociální, že platíš až po podání přehledů, je důchodové pojištění. Jeho placení ti nárok na PPM nijak nezakládá. Musíš si vedle důchodového začít platit každý měsíc ještě dobrovolné nemocenské pojištění. Z jeho výše se ti pak bude odvíjet výše PPM a možnost zvolit si měsíční výši rodičovského příspěvku. Doporučuji vyhledat si na netu nějakou kalkulačku pro OSVČ, abys vůbec viděla, kolik měsíčně musíš platit, abys dostala aspoň trochu slušnou mateřskou. Navíc nemůžeš platit na nemocenské pojištění nějak výrazně víc, než kolik ti vychází pojistné z tvého vyměřovacího základu (zjednodušeně tvého zisku).

rebe
10. črc 2020

@jancabr Pokud řešíš měsíční výši příspěvku víc než celkovou vyčerpanou částku, tak to tak asi bude. Mně přijde smysluplnější čerpat obě dávky, ale je fakt, že mi ta nižší částka během mateřské nijak nepřekážela.

legelata
10. črc 2020

@jancabr Hlavně těžko to naplánovat tak, aby to tazatelka platila jen po tu nutnou dobu. Podle mě se to nevyplatí, raději ty peníze špárovat 🙂

luciiiiiiik
autor
10. črc 2020

@volfici jo, motám, mám v tom pěkný zmatek 🙂 všechno jsem doteď řešila online, bydlím daleko od svého trvalého bydliště a příslušných úřadů. Navíc zkušenosti s podáváním informací a rad na cssz Praha nemám zrovna nejlepší... kalkulačky jsem si našla, ale stejně se v tom motám ☹

luciiiiiiik
autor
10. črc 2020

@legelata proč? Začnu platit v září a skončím nástupem na mateřskou. Nebo? 🙂

rebe
10. črc 2020

@legelata Je na rodičovské, nemusí platit zálohy, jen nemocenské pojištění. A to je stovka a fous měsíčně, takže i když se budou snažit pár měsíců, pořád se to vyplatí.

legelata
10. črc 2020

@luciiiiiiik Jakoze zacnes platit, az budes mit potvrzeno tehotenstvi?
@rebe Aha, ja platila zalohy i na rodicaku, ale jestli je to ta vedlejsi cinnost asi do tech 70 tis. Rocne, tak to mozna jo.

luciiiiiiik
autor
10. črc 2020

@legelata ne, platit se musí 1,5 měsíce před otěhotněním 🙂

legelata
10. črc 2020

@luciiiiiiik No tak jsem to prave myslela, my na druhatko cekali tri roky, tak mi uplne nebylo jasne, jak se to presne naplanuje 😀

luciiiiiiik
autor
10. črc 2020

@legelata s touhle variantou nepočítám. Povede se to na poprvé a v červenci 2021 rodím, přesně 23.7.2021 😀 první syn vyšel na den i hodinu přesně, až neuvěřitelné. Já když si něco naplánuji, tak dodržuji termíny 😀 (berte to trochu s nadsázkou a humorem, prosím)

legelata
11. črc 2020

@luciiiiiiik Tak to pak jo 😀 Preji samo uspech.

rebe
11. črc 2020

@legelata Nám se taky nedařilo, byť naštěstí ne tak dlouho. Tak jsem placení přerušila, jen jsem si hlídala, abych se vešla do dvou let. Předplatila jsem asi měsíc.

barussska1
14. črc 2020

@luciiiiiiik tak jestli si chces platit od zari tak posles jen vyplneny formular datovkou, postou nebo na podatelnu. Formular prihlaseni k nemocenskemu pojisteni je na strankach cssz a zvladnes ho v pohode vyplnit. Musis byt teda pojistena aspon 9 nesicu pred nastupem na materskou, ani o den min 🙂 a musi se platit presne. Kdyz zapomenes tak automaticky zanika. Platba vychazi cca 150/mesic a jak psaly holky tak dostanes materskou cca 3500 po dobu 6 mesicu. A kdybys pak chtela tak rodicak bez dolozeni prijmu muze byt maximalne 10000/mesic a lze si po porodu zazadat o soubeh davek. Tj. Ze ti z rodicaku doplati do tech 10000.

luciiiiiiik
autor
14. črc 2020

@barussska1 děkuju 🙂 platit víc nejde?

barussska1
14. črc 2020

@luciiiiiiik je to omezeny platbou duchodoveho pojisteni a predpokladam ze mate male prijmy od kterych se to odviji. A volbu muzete mit az pristi rok po podani prehledu

kristinapauknerova
1. bře 2023

Ahoj, moc doporučuju koupit E-book "Manuál mámy OSVČ - Získejte co nejvýhodnější mateřskou a rodičovskou", který obsahuje naprosto všechny informace ohledně čerpání mateřské a rodičáku pro OSVČ na jednom místě a ušetří vám to spoustu času a nervů. Je to popsáno fakt polopaticky a přehledně. Najdete tam kdy, kde, jak, proč a kolik žádat. Jsou tam interaktivní prokliky přímo na žádosti a objasňuje to fakt všechno okolo podpor u OSVČ. Jsou tam také pěkně popsané dopady na podnikání a alternativní možnosti výdělků v období pobírání mateřské a rodičovské včetně různých možností efektivního nastavení. Odkaz na ebook najdete na webu v sekci Finance v mateřství:https://www.krcmarova-dane.cz/