Dentální hygiena. Jak u vás probíhá?

11. led 2024

Hezký den, ráda bych se zeptala na zkušenosti, jakým způsobem vede u vás hygienistka dentální hygienu?
Proc se ptám...chodím na ní k me zubaře, která zaměstnává mladé holčiny (často hned po skole). Nevím, jestli je to proto, ale pokaždé když přijdu, je tam někdo nový (nechodím každý měsíc🙂.
No a poslední dobou to probíhá tak, že zuby vyčistí za 10 minut a cca 45 minut se mnou řeší, jak si cistit zuby. Ok, chápu, že k tomu patří i nějaké poučení, ale často se mnou jednají jak s malým dítětem- drží zrcátko a napominaji, jak musím víc a dele, mají nepříjemné a kousave poznámky atd. A fakt to není moc příjemné... Chápu, že zdravé zuby hodne souvisejí se správnou péči, ale jako to už je snad na mne a nemusím dostávat přednášky jak malé dítě. Čekala bych třeba otázku, zda o to stojím nebo jen nějakou stručnou ukázku.
Upřímně mě to už odrazuje od návštěv... proto bych chtěla znát, jaké zkušenosti máte vy, jestli se třeba mám připravit na to být víc asertivní a dát najevo, že už stačilo, nebo to je prostě standard... Moc dík!

lenerka1
11. led 2024

První návštěva vyčištění, opískovani cca 20 min, vybrání mezizubních kartáčků, instruktáž jak čistit cca 40 min, druhá návštěva po cca 2 týdnech kontrola + upozornění kde opravit techniku. Jinak chodím jen co půl roku, vyčistí, opískuje, upozorní na slabá místa v technice a zeptá se, zda to chci projít s ní nebo si poradím sama. Do půl hodiny odcházím. Ale mám moc příjemnou a milou hygienistku.

odula
11. led 2024

Cca 30 - 40 minut kontrola ústní dutiny, sliznic a čištění zubů ( mam rovnátka., tak to zabere, ale je fakt pečlivá) par minut instruktáž podle situace. Takže vlastně přesně naopak

elu
11. led 2024

Toto poucovani me taky štve, úplně me to irituje a od dalších návštěv odrazuje....já už tam nechodím, umím si vyčistit zuby dobře...chodím cca jednou za dva roky a kecy neposlouchám,ignoruju a pi vypiskovani rychle odcházím, že nemám čas🙂

autor
11. led 2024

@elu máme to asi podobně🙂. Já jako chápu to poučení, ale když jsem kdysi chodila jen k mé zubařce, tak mi to jen vyčistila a hotovo. A tím, jak je pokaždé jiná hygienistka, jednají se mnou jako bych tam byla poprvé... nemám nic proti připomenutí a ukázali, ale přeci jen je to služba, kterou si platím a čekala bych jednání jako s klientem a ne jak malým dítětem, či si neumí a nechce čistit zuby 🙈

tereza0111
11. led 2024

a jak casto chodis? Pises "nechodim kazdy mesic", ale porad to pusobi dojmem, ze jsi tam hodne casto? Ja jsem chodila co pul roku, naposled mi rekla, ze staci az po roce - ani bych nepoznala, ze je tam nekdo jiny 😅 Tak jestli to "poucovani" neni, ze to mas treba fakt spatne?
Jinak osetreni trva cca hodinu, celou tu hodinu se venuje zubum - piskovani, odstraneni zubniho kamene, pak napatlani zubu necim co vzdycky zapomenu co je. Prednasku nedostavam, max upozorneni, at si hlidam osmicky

blondynka400
11. led 2024

Chodím cca jednou za rok. Ošetření trvá tak hodinku, někdy o něco déle. První je ultrazvukové odstranění kamene, pak manuální dočištění, pískování. Mezi tím obvykle řešíme mezizubní kartáčky, těmi to i dočišťuje a pak mi je dá vždy i domů. Už dlouho chodím k jedné (je jich tam víc, ale objednávám se vždy k této). Určitě mne nijak nepoučuje a chová se ke mne jako ke klientovi. Ani to od ní nebolí, jako od jiných, co jsem byla předtím. To co píšeš bych nedala a poslala je někam. Ale není to prvně co toto slyším, že se hlavně ty mladé "hygienistky" chovají jako pipky

gdpr
12. led 2024

Ja chodím priamo k zubárke, ktora robí dentalnu hygienu nie k dentálnej hygienicke. Trvá to 40-45min naposledy najkratšie len 30 a to mi ešte dala zľavu lebo nemala veľmi čo robiť na mojich zuboch. 🤣 A ako čistiť zuby so mnou nikdy neriesila tak asi si dobre čistím 🤷🏻‍♀️

g_m
12. led 2024

Cca 45min, namaze mi to tim fialovym, abych videla, kde mi zůstává plak a ktera mista mam zlepsit. Pak samotne piskovani, odstraneni kamene. Pouceni jne na zacatku, kdyz jde videt, kde jsou problemy, ale jinak uz ne.
Pokud spokojena nejsi, tak jim to rekni. Je to sluzba, takze nas zakaznik, nas pan. A pokud se jim to nerekne, tak to nevi.

levandule_k
12. led 2024

Můj zubař dentální hygienu neprovádí, ani ty předchozí dva dentální hygienu neprováděli. Nikdy mi neodstraňoval zubař zubní kámen. Jen mi doporučil používat mezizubní kartáčky. Časem jsem si našla dentální hygienu jinde, teda zatím jsem tam byla jednou, první ošetření bylo hodinu i s instruktáží a výběrem kartáčků, příště říkala, že to bude tak půl hodiny. Čištění ultrazvukem, manuální dočištění, nakonec profesionální vyčištění. Byla milá, žádné extra velké poučování to nebylo, jsem celkem věděla, jak si čistit zuby.

dashyyy
12. led 2024

Chodím solo na DH, teď jsem zrovna v týdnu byla, zeptá se, jak čistím, čím a jak často, obarví mi zuby tím barvítkem, koukneme, kde jsou mezery a co zlepšit. Pak čistí, pískuje, já si tedy nechávám i 15minutové bělení a odcházím. Jen se zeptá, jestli mám výbavu a nepotřebuji něco doplnit. Techniku se mnou řešila poprvé, pak už ne.

biciklissie
12. led 2024

Chodím přímo k dentální hygienistce, zubare mam jinde. Pečuje mi o zuby cca 45 minut, chvíli u toho kecáme. Instuktaz skoro nic, jen když se zeptam. Myslím, že ví, kdo to chce, u koho to má smysl. Též nenutí žádné produkty.

berynka
12. led 2024

Byla jsem po hodne dlouhé době,delala to necelou hodinu (to bylo cca vzdycky i na jiné DH).Rekla,ze to mam v pohode,at přijdu za dva roky 😅.
Instruktaz byla chvilku,jak to mam delat vim,mela jsem rovnátka a na ortodoncii na to dost dbali.

autor
12. led 2024

@g_m jasný, to mám v plánu, jen jsem chtěla mít právě predstavz, jak to chodí jinde... jestli je instruktáž standard (což asi je, jak tak koukám na komentare), tak chápu, že to k té službě patří... Proto zjistuju, jak to mají druzí, abych se na to případně připravila🙂

autor
12. led 2024

@tereza0111 ne, taky 1x z rok... jen právě nevím, jestli jako je to jen jednou za rok, tak se vždycky vymění hygienistka a začíná u mě prostě "nanovo" (jako nový zakaznik), tak proto vždy ta instruktaz

lmb
5. dub 2024

https://www.survio.com/survey/d/H6A1X3Q5T9Q9N1K9H

Dobrý den, byla bych vám vděčná za vyplnění dotazníku, který se právě zabývá tím, co by se mělo zlepšit na dentální hygieně.