Diastáza - má cenu s tím něco dělat?

hankaviki
10. čer 2019

Myslím si, že mám diastázu (rozestup břišních svalů) po porodu. Co s tím teď dělat? A jestli má vůbec význam s tím něco dělat, aby to mělo efekt?
Chodily jste někdo na fyzioterapii s tímto problémem? A pomohlo to? Jak ta terapie probíhá? Jak často? Musely jste samy doma cvičit? Díky za odpovědi.

ela90
10. čer 2019

Pokud ne cviceni, tak jedine operace. Ale zalezi na velikosti rozestupu. Zakladem je nepouzivat prime brisni svaly. Naucit se branicni dychani a cvicit na sikme brisni svaly. Podle me nez delam doma sama pokusy a jeste si to zhorsit je dobre navstivit fyzio. Samozrejme frekvence navstev je dle stavu a domluvy. Cviky nejsou slozite, ani casove narocne. Dulezita je ale pravidelnost.
Kdyz s tim nic nedelas, tak rano kdyz ma clovek po cele noci vytravene tak bricho vypada ploche. A behem dne s jidlem roste. No a vecer nekdy jako v patem mesici. Pokud je rozestup a jsou povolene brisni svaly, je casem velka pravdepodobnost bolesti zad, hlavy atd.

raschwa
10. čer 2019

@hankaviki Myslím, že je teď na mateřské - www.ivafis.cz - ale má tam seznam fyzioterapeutů, kteří by se měli v tomto orientovat. Je třeba mít šikovného fyzio, který tě nasmměruje správým směrem. já cvičila právě s Ivou F., ale to hlavní si musíš "odmakat" doma. Cvičila jsem 4x denně cca 5minutové cvičení a opravdu to fungovalo. Sama ani podle videí z netu necvič, rozhoduje správné provedení a to tě musí někdo naučit a zkontrolovat to. (vlastní zkušenost, po 2 porodu jsem si takto diastázu zafixovala, s Ivou jsem to stáhla, ale malá mi stejně zůstala, s tou už nehnu). Operaci bych zvažovala až jako naprosto krajní možnost a po vyzkoušení všeho ostatního. držím palce.

olga_
10. čer 2019

@hankaviki Já cvičím s jednou trenérkou doporučovanou Ivou Fiškandlouvou (www.ivafis.cz). Teď to bude asi 7 měsíců, cvičím několikrát denně a rozestup, který nebylo možno ani určit (nešly skoro nahmatat břišní stěny) se mi zmenšil na pár centimetrů. Plus mám teda kýlu, která stahování zpomaluje. Efekt parádní. Můžu jedině doporučit, protože se cítím celkově lépe. Zlepšilo se vše, držení těla atd., ale cvičení jednou týdně to nespasí, nejdůležitější je práce doma. Zvládám to i při dvojčatech, někdy víc, někdy míň poctivě, ale zvládám.

erikamaj
10. čer 2019

Cvičit, ale podle mě by sis určitě měla najít někoho, kdo ti s tím pomůže, neboť to není sranda a ne každá diastáza je stejná. Mohlo by se stát, že by sis víc ublížila než pomohla.

olga_
10. čer 2019

@raschwa Jinak Iva nemá v doporučeních fyzio, ale trenéry...

raschwa
10. čer 2019

@olga_ Tak to se omlouvám, nezkoumala jsem to, protože jsem chodila přímo k ní. Jen vím, že tam má kontakty i na jiné. Díky za upřesnění.

klea81
10. čer 2019

Kamarádka taky úspěšně doma cvičí po zaškolení s fyzio

dora13
10. čer 2019

Smysl to urcite ma, diastaza a tim padem povoleny stred tela zpusobuje radu zdravotnich problemu, od bolestivych zad pres bolest kolen, protoze telo se hrouti, neumerna zatez na kotniku, nemluve o esteticke strance, kdy bricho s diastazou proste vypada jak tehotne.
Ja mela po obou detech diastazu velkou, na 4 az 5 prstu, chodila jsem na fyzioterapii, kde me naucili cviky, ktere jsem pak delala doma. V obou pripadech se mi temer stahla, mam ji tak na spicku prstu. Takze efekt to urcite ma, jedine co, tak to proste neni zrovna zabavne a zazivne cviceni, clovek se do toho musi fakt nutit. Ale pokud diastazu mas, urcite do toho jdi, sice se na to neumira, ale je to opruz.

pathan
10. čer 2019

Cvičila jsem podle videí od paní, která se zabývá jenom cvičením pro těhotné a po porodu a za dva měsíce byl rozestup na 4 prsty pryč.

martinka_33
10. čer 2019

@pathan A existuje nějaký odkaz na ty videa?

makronka222
10. čer 2019

@martinka_33 je toho plnej youtube i cesky

queenmk
10. čer 2019

Asi blby dotaz - ale jak presne se diastaza pozna? Kdy je potreba zacit s ni neco delat?

pathan
11. čer 2019

@martinka_33 Jmenuje se to Moms into Fitness. To video s cvičením na distázu je na youtube, celé programy jsou ale placené. (Cvičila jsem poporodní program s modifikacemi právě na diastázu.)

@queenmk Pokud se snažíš udělat sed-leh a zůstaneš v půlce se zatnutými břišními svaly, neměla bys mezi přímé břišní svaly strčit víc než jeden prst.

lextinka
20. čer 2019

@pathan mohu poprosit odkaz na video?

mel24
22. srp 2019

Zkus si koupit stahovací pás, v kombinaci s cvičením by se mělo zamezit rozšiřování diastázy. Dostala jsem letáček v lékárně na tento stahovací pás Verba od Hartmannu, jsou tam i informace ohledně diastázy.